Sebija All about

Post Reply
forumskivojnik

#20926 Re: Sebija All about

Post by forumskivojnik »

moimoi wrote: 28/11/2023 22:32 @forumskivojnik
Da ti nacrtam posto vidim da ne kontas :D
Nor. Usljed jakih bolova u sub navece se javljas u hitnu. Hitna nema apsolutno nikakvih aparata vec te salje u urgentni centar (pravu hitnu) pri bolnici da ti ustanove recimo pijesak u bubrezima.. dr u urgentnom ti pise misljenje sa kojim ti ides sutradan kod svog dr porodicne da ti napise recept za lijekove?! Kontas sad?! Gdje je tu logika?? Zasto dr u urgentnom ne moze napisati recept i cemu hitna sluzi?
Ne vodim diskusiju sa drskom individuom koja nema elementarno znanje o temi na koju se kaci pisuci nebuloze svojstvene samo neznalicama.
https://scontent-fra5-1.xx.fbcdn.net/v/ ... =658DC833

Hitna sluzi za ovo, https://scontent-fra3-2.xx.fbcdn.net/v ... =656BCEC5 ne za pisanje recepta jer imas kolike a da ne platis lijek iz vlastitog dzepa odes u hitnu po recept umjesto ljekaru porodicne medicine tokom dana.
moimoi

#20927 Re: Sebija All about

Post by moimoi »

JohnnyS wrote: 28/11/2023 22:50
moimoi wrote: 28/11/2023 22:40
JohnnyS wrote: 28/11/2023 22:34

Svaki doktor ti može napisati recept, evo mogu ja sad, ali samo ti tvoj doktor obiteljske medicine može napisati recept za lijek da ne plaćaš u apoteci. Takav je zakon o zdravstvenoj zaštiti, i tako nije samo u nas.
Cuj to?? Al covjece PLACAS ZDRAVSTVENU ZASTITU! Je li se pravite glupi ili sta?? Dodjes regularno, pokriven si, placas?? Osim toga, niti jedan privatnik ne radi u sub i ned… kome da platis da ti napise recept? Drzavne apoteke su jedine dezurne. One ne izdaju antibiotike bez recepta. I ne trebaju. Je li glumite engleze ??
Obrati se federalnoj vladi. Zakon može biti glup, ali se mora poštovati.

Recept svaki doktor može napisati za bilo koji lijek, odnosno za većinu, neke lijekove mogu samo određene specijalnosti propisati, ali jedini tko ti može napisati lijek kojeg nećeš platiti u apoteci je doktor obiteljske medicine.

I, ponavljam, ovaj put velikim slovima jer očito ne kontaš nego samo koristiš bezobrazan ton - TAKO NIJE SAMO U BOSNI I HERCEGOVINI NEGO U DOSTA ZEMALJA SVIJETA.
Jebo majku zivjeh u xy zemalja i nigdje nismo morali nakon bilo kojeg dr u hitnoj ici opet dr porodicne medicine osim ako nije nesto hronicno. Dakle svaki dr u bolnici je mogao napisati recept. Pride si u bolnici direktno imao apoteku koja je naravno radila 24h da podignes isti taj lijek. Ne kontam vas. To vrijeme koje gubi pacijent nije normalno…
Last edited by moimoi on 28/11/2023 23:11, edited 1 time in total.
Ozimician

#20928 Re: Sebija All about

Post by Ozimician »

Moj skromni doprinos temi, upis sa grupe Gastarbajter:
Dino moze pomoc..
Da li ima neko od nasih da radi u bolnici blizu Karlsrhue..
Naime,malom treba da operisemo krajnik, nema mesta u bolnicama..4,5 bolnica smo obisli. Doktori kazu da mora da se operise ali nazalost nema mesta u bolnici..
Ljudi traze stele za operaciju u njemackim bolnicama. :D
moimoi

#20929 Re: Sebija All about

Post by moimoi »

forumskivojnik wrote: 28/11/2023 23:05
Nor. Usljed jakih bolova u sub navece se javljas u hitnu. Hitna nema apsolutno nikakvih aparata vec te salje u urgentni centar (pravu hitnu) pri bolnici da ti ustanove recimo pijesak u bubrezima.. dr u urgentnom ti pise misljenje sa kojim ti ides sutradan kod svog dr porodicne da ti napise recept za lijekove?! Kontas sad?! Gdje je tu logika?? Zasto dr u urgentnom ne moze napisati recept i cemu hitna sluzi?
Ne vodim diskusiju sa drskom individuom koja nema elementarno znanje o temi na koju se kaci pisuci nebuloze svojstvene samo neznalicama.

Hitna sluzi za ovo, https://scontent-fra3-2.xx.fbcdn.net/v ... =656BCEC5 ne za pisanje recepta jer imas kolike a da ne platis lijek iz vlastitog dzepa odes u hitnu po recept umjesto ljekaru porodicne medicine tokom dana.
:lol:
Nisi ti ascare nikada nogom krocila u nasu hitnu
gold'n'brown

#20930 Re: Sebija All about

Post by gold'n'brown »

Point. wrote: 28/11/2023 22:48 Kakve su punjene paprike ispale?
S ljubavlju pravljene :D
JohnnyS

#20931 Re: Sebija All about

Post by JohnnyS »

moimoi wrote: 28/11/2023 23:08
moimoi wrote: 28/11/2023 22:40
Cuj to?? Al covjece PLACAS ZDRAVSTVENU ZASTITU! Je li se pravite glupi ili sta?? Dodjes regularno, pokriven si, placas?? Osim toga, niti jedan privatnik ne radi u sub i ned… kome da platis da ti napise recept? Drzavne apoteke su jedine dezurne. One ne izdaju antibiotike bez recepta. I ne trebaju. Je li glumite engleze ??

Recept svaki doktor može napisati za bilo koji lijek, odnosno za većinu, neke lijekove mogu samo određene specijalnosti propisati, ali jedini tko ti može napisati lijek kojeg nećeš platiti u apoteci je doktor obiteljske medicine.

I, ponavljam, ovaj put velikim slovima jer očito ne kontaš nego samo koristiš bezobrazan ton - TAKO NIJE SAMO U BOSNI I HERCEGOVINI NEGO U DOSTA ZEMALJA SVIJETA.
Jebo majku zivjeh u xy zemalja i nigdje nismo morali nakon bilo kojeg dr u hitnoj ici opet dr porodicne medicine osim ako nije nesto hronicno. Dakle svaki dr u bolnici je mogao napisati recept. Pride si u bolnici direktno imao apoteku koja je naravno radila 24h da podignes isti taj lijek. Ne kontam vas. To vrijeme koje gubi pacijent nije normalno…
Pa bog te mazo svaki će ti doktor napisati recept samo što ćeš taj lijek morati onda platiti u apoteci, ja ne znam na kojem jeziku iz koje od tih zemalja da ti napišem jer očito b/h/s ne kontaš
moimoi

#20932 Re: Sebija All about

Post by moimoi »

JohnnyS wrote: 28/11/2023 23:16
moimoi wrote: 28/11/2023 23:08

Pa bog te mazo svaki će ti doktor napisati recept samo što ćeš taj lijek morati onda platiti u apoteci, ja ne znam na kojem jeziku iz koje od tih zemalja da ti napišem jer očito b/h/s ne kontaš
Ja ne znam sta ti ne kontas da NISU NAPISALI NEGO ME POSLALI PORODICNOM DR.
I eto da sam zanal da trazim ako je moguce, zasto bih placala ukoliko sam u javnoj ustanovi a ne kod privatnika a OSIGURANA SAM
dječak sa šibicama

#20933 Re: Sebija All about

Post by dječak sa šibicama »

Nije ni svaki lijek kojeg prepise porodicni doktor, besplatan. Postoji esencijalna lista, i ona je uglavnom siromasna, znam kamaru dijabeticara i pritiskasa koji placaju lijekove, placaju 25% cijene recimo.
Dalje, doktori imaju nalog "odozgo" da forsiraju bosnalijekove futa lijekove, koji su nekvalitetni i nedovoljno dobri. Hoces bolji? plati. Ja sam staroj kupovao Isoptin a Bosoptin bacala kad se nakupi, nije ga niko htio ni dzaba. Recept za Isoptin nije mogla dobiti, nije na listi.
Bloo
Globalna šefica

#20934 Re: Sebija All about

Post by Bloo »

moimoi wrote: 28/11/2023 23:02
Bloo wrote: 28/11/2023 22:54
Mozda u americkim serijama?
Ne kontam? Sta u americkim serijama?
Pa ovo je samo pretpostavka - nemamo informaticki uvezan sistem?
Ja zavrsim u urgentnom i tamo mi propisu lijek. Ne vide moj karton i koje sve lijekove pijem te mozda prepisani lijek ne smije da se pijem sa postojecom terapijom...
moimoi

#20935 Re: Sebija All about

Post by moimoi »

Bloo wrote: 28/11/2023 23:23
moimoi wrote: 28/11/2023 23:02
Bloo wrote: 28/11/2023 22:54

Mozda u americkim serijama?
Ne kontam? Sta u americkim serijama?
Pa ovo je samo pretpostavka - nemamo informaticki uvezan sistem?
Ja zavrsim u urgentnom i tamo mi propisu lijek. Ne vide moj karton i koje sve lijekove pijem te mozda prepisani lijek ne smije da se pijem sa postojecom terapijom...
Da. Jos jedna BIG falinga npr. ljudi koji se lijece kod privatnika uopste nisu u sistemu.
Bloo
Globalna šefica

#20936 Re: Sebija All about

Post by Bloo »

moimoi wrote: 28/11/2023 23:26 Da. Jos jedna BIG falinga npr. ljudi koji se lijece kod privatnika uopste nisu u sistemu.
A komentar o americkim serijama medicinskim.-..tamo sam vidjela da na urgentnom propisu lijekove :D
Dalje, neuvezanost sistema - propisu mi lijek na urgentnoj, da podignem recept, odem sa nalazom kod opce prakse i opet dobijem lijekove :D
nivla

#20937 Re: Sebija All about

Post by nivla »

bosoptin koji je isto sto i isoptin, ne vidim sto ne bi bosoptin koristio
bosnalijek ima odlicne lijekove i za razliku od mnogih drugih farmaceutakih kuca dosta i proizvodi sam a ne samo pakuje u razlicite forme gotove genericke lijekove iz indije i kine
sto se klinickog i opce kao i svake druge bolnice u nasoj zemlji duzan si donijeti svoju redovnu terapiju i ne znam da za ove obicne stvari nisu imali na stanju da daju pacijentu dok mu neko ne donese njegovo

ljekari kojim ja idem forsiraju sve sto farmavita ima i ja ne zato sto ne vjerujem da to djeluje trazim drugog proizvodjaca jer znam da time izbijam doktorima sredstva za godisnje i putavanja placena od farmavite
moimoi

#20938 Re: Sebija All about

Post by moimoi »

Bloo wrote: 28/11/2023 23:28
moimoi wrote: 28/11/2023 23:26 Da. Jos jedna BIG falinga npr. ljudi koji se lijece kod privatnika uopste nisu u sistemu.
A komentar o americkim serijama medicinskim.-..tamo sam vidjela da na urgentnom propisu lijekove :D
Dalje, neuvezanost sistema - propisu mi lijek na urgentnoj, da podignem recept, odem sa nalazom kod opce prakse i opet dobijem lijekove :D
A jebiga sad, cim preuzmes lijek zapisana si :D to je mozda moglo nekad davno kada su sistemi bili spori.
Edin H.

#20939 Re: Sebija All about

Post by Edin H. »

Bloo wrote: 28/11/2023 23:28
Opa :D , još ako je neki opijat :skoljka:
irac300

#20940 Re: Sebija All about

Post by irac300 »

Može li recept za paprike?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#20941 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

forumskivojnik wrote: 28/11/2023 20:16 Imate dvoklasni drustveni sistem u BiH, imate dvoklasni zdravstveni sistem (istina zakonski neuredjen), prvoklasni niste financijski u mogucnosti sebi priustiti, pljujete po drugoklasnom u koji jedva da nesto i uplacujete jer svi radite na crno varajuci i drustvo i drzavu i sebe.
Hebe vas nemoral, javasluk i ljenost na svakom polju al´ bitno je izigravati pokondirenu tikvu i agu skorojevica.
Koji kurac onda ovdje kupujes stan, kod ove ciganije? Idi kod Helmuta pa kupi. Rijesi se belaja.

Koji kompleks vise vrijednosti dzamijemi.
Ozimician

#20942 Re: Sebija All about

Post by Ozimician »

nivla wrote: 28/11/2023 23:36 ljekari kojim ja idem forsiraju sve sto farmavita ima i ja ne zato sto ne vjerujem da to djeluje trazim drugog proizvodjaca jer znam da time izbijam doktorima sredstva za godisnje i putavanja placena od farmavite
Jbg, smanjujes im time i motivaciju da se aktivnije ukljuce u tvoje lijecenje. :D
Edin H.

#20943 Re: Sebija All about

Post by Edin H. »

Ozimician wrote: 29/11/2023 00:09
nivla wrote: 28/11/2023 23:36 ljekari kojim ja idem forsiraju sve sto farmavita ima i ja ne zato sto ne vjerujem da to djeluje trazim drugog proizvodjaca jer znam da time izbijam doktorima sredstva za godisnje i putavanja placena od farmavite
Jbg, smanjujes im time i motivaciju da se aktivnije ukljuce u tvoje lijecenje. :D

Nije doktorima da Farmavita zaradi, nego da ti dobiješ najbolje lijekove. :oops:
Ozimician

#20944 Re: Sebija All about

Post by Ozimician »

Edin H. wrote: 29/11/2023 00:12
Ozimician wrote: 29/11/2023 00:09

Nije doktorima da Farmavita zaradi, nego da ti dobiješ najbolje lijekove. :oops:
Naravno, ali ako je lijek po sastavu (specifikaciji) isti, kako onda odluciti koji je "najbolji" ?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#20945 Re: Sebija All about

Post by PreWiBa »

Chmoljo wrote: 28/11/2023 23:58
forumskivojnik wrote: 28/11/2023 20:16 Imate dvoklasni drustveni sistem u BiH, imate dvoklasni zdravstveni sistem (istina zakonski neuredjen), prvoklasni niste financijski u mogucnosti sebi priustiti, pljujete po drugoklasnom u koji jedva da nesto i uplacujete jer svi radite na crno varajuci i drustvo i drzavu i sebe.
Hebe vas nemoral, javasluk i ljenost na svakom polju al´ bitno je izigravati pokondirenu tikvu i agu skorojevica.
Koji kurac onda ovdje kupujes stan, kod ove ciganije? Idi kod Helmuta pa kupi. Rijesi se belaja.

Ma pusti ba, sa jedne strane ovdje sada brani tu ustanovu, a prije par mjeseci pisala kako doktori tamo rade svašta...

Ne znam, nemam baš neko mišljenje o medicini u BiH. Znam da su nam doktori dole pomogli kada ovdje u Njemačkoj niko nije znao kako naći rješenje, ali ipak nemam svakodnevni kontakt sa zdravstvenim sistemom pa da bih sada mogao dati kvalificirano mišljenje.
forumskivojnik

#20946 Re: Sebija All about

Post by forumskivojnik »

Koliko to kod tebe traje hibernacija pa si prespavao i Angela Merkel i Olaf Scholz ?

Naravno da je u BiH dvoklasni drustveni sistem i dvoklasni zdravstveni sistem!
Opovrgni me ako grijesim bez obzira koliko si zbog toga iskompleksiran.
Necu se doticati drustvenog sistema ali hocu zdravstvenog.
Imate javne zdravstvene ustanove po kojima svi pljujete i imate privatne zdravstvene ustanove u kojima njihove usluge ukljucujuci i "osmijeh na licu" placate u kesu a kada dodje pet do dvanaest i treba spasavati glavu "poletite" svi i vi pacijenti a i ti privatnici u javne zdr. ustanove da koristite njihovu infrastrukturu i njihove usluge.
Ti isti doTuri nerijetko su zaposleni i u javnim zdr. ustanovama i u svojim privatnim prcijama u kojima im placas kesom a operisu te u javnoj zdr. ustanovi preko reda i bez obzira na pacijente koji nece ili nemaju da idu tim putem, a tu uslugu uredno naplate od tvog zdravstvenog osiguranja.
Za to iskoristavaju resurse javne zdravstvene ustanove u svoje privatne svrhe koristeci svoj polozaj i uticaj.
Dalje u tim privatnim prcijama nije on, kao vlasnik, direktor te privatne ustanove nego njegov kolega koji je u penziji, nerijetko se i ne pojavi fizicki, nego je njegov pecat tu da se iskoristava. Obmana svih i doTura prema pacijentima i pacijenata prema drugim pacijentima i prema doTurima.

Da i u Njemackoj je dvoklasni zdravstveni sistem: obavezno zdravstveno i privatno zdravstveno osiguranje. Samo sto u privatnom zdravstvenom osiguranju ne moze svako biti osiguran, zavisi od tvojih bruto prihoda tako da,... koliko para toliko i muzike.
Tako je i u BiH, dzaba ti tvojA iskompleksiranost. Koliko platis takvu i uslugu dobijes. Radim u tom sistemu :mrgreen: , samo sto ovdje niko zbog toga nije iskompleksiran.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20947 Re: Sebija All about

Post by _BataZiv_0809 »

Osim tebe.
Chmoljo

#20948 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

forumskivojnik wrote: 29/11/2023 00:44

Koliko to kod tebe traje hibernacija pa si prespavao i Angela Merkel i Olaf Scholz ?
Helmut kao neidentifikovani Švabo, al ime koje nepogrješivo asocira na Njemačku. nije jedini Helmut u Njemačkoj, Helmut Kol. da ti glava nije u vlastitom dupetu skontala bi.
Naravno da je u BiH dvoklasni drustveni sistem i dvoklasni zdravstveni sistem!
Opovrgni me ako grijesim bez obzira koliko si zbog toga iskompleksiran.
Necu se doticati drustvenog sistema ali hocu zdravstvenog.
Imate javne zdravstvene ustanove po kojima svi pljujete i imate privatne zdravstvene ustanove u kojima njihove usluge ukljucujuci i "osmijeh na licu" placate u kesu a kada dodje pet do dvanaest i treba spasavati glavu "poletite" svi i vi pacijenti a i ti privatnici u javne zdr. ustanove da koristite njihovu infrastrukturu i njihove usluge.
Ti isti doTuri nerijetko su zaposleni i u javnim zdr. ustanovama i u svojim privatnim prcijama u kojima im placas kesom a operisu te u javnoj zdr. ustanovi preko reda i bez obzira na pacijente koji nece ili nemaju da idu tim putem, a tu uslugu uredno naplate od tvog zdravstvenog osiguranja.
Za to iskoristavaju resurse javne zdravstvene ustanove u svoje privatne svrhe koristeci svoj polozaj i uticaj.
Dalje u tim privatnim prcijama nije on, kao vlasnik, direktor te privatne ustanove nego njegov kolega koji je u penziji, nerijetko se i ne pojavi fizicki, nego je njegov pecat tu da se iskoristava. Obmana svih i doTura prema pacijentima i pacijenata prema drugim pacijentima i prema doTurima.

Da i u Njemackoj je dvoklasni zdravstveni sistem: obavezno zdravstveno i privatno zdravstveno osiguranje. Samo sto u privatnom zdravstvenom osiguranju ne moze svako biti osiguran, zavisi od tvojih bruto prihoda tako da,... koliko para toliko i muzike.
Tako je i u BiH, dzaba ti tvojA iskompleksiranost. Koliko platis takvu i uslugu dobijes. Radim u tom sistemu :mrgreen: , samo sto ovdje niko zbog toga nije iskompleksiran.
ja se uopšte nisam referisao na komentare o zdravstvenom sistemu, tako da si bespotrebno meni replicirala na tu temu. referisao sam se na tvoj nadobudni, iskompleksirani nastup, koji je pravilo, nebitno na naziv topica, gdje je jasno da imaš prijeku potrebu reći da radiš dobar posao u zdravstvenom sektoru i da si ti samo zbog te činjenice bolja od svih nas.

suštinski, boli nas kurac što si bitna u njemačkoj, ne daje ti za pravo da pišaš po nama, osim ako te jednog dana ne imenuju za Visokog predstavnika. pride sam upratio tvoje putešestvije pri kupovini stana, pa mi nije jasno kako osoba koja sa tolikim gađenjem priča o ljudima koji žive ovdje ima potrebe da ovdje kupuje stan.

jedini razlog koji mogu smisliti je upravo ovo što radiš i po forumu, a to je već za žaljenja.
Chmoljo

#20949 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 29/11/2023 00:25

Ma pusti ba, sa jedne strane ovdje sada brani tu ustanovu, a prije par mjeseci pisala kako doktori tamo rade svašta...

Ne znam, nemam baš neko mišljenje o medicini u BiH. Znam da su nam doktori dole pomogli kada ovdje u Njemačkoj niko nije znao kako naći rješenje, ali ipak nemam svakodnevni kontakt sa zdravstvenim sistemom pa da bih sada mogao dati kvalificirano mišljenje.
kao i svemu, dobrih i loših doktora. i to bez jasne linije. meni dobar pedijatar je nekome bio loš i morao je potražiti miljenje negdje drugo. što je i realna slika, jer kao i svakom poslu doktori griješe. samo je stvar jesu li pogriješili jer su drski, aljkavi, površni, neuki ili su se jednostavno zajebali kao što se i svi zajebemo koji god posao da radimo.

ono što je trulo je sistem koje vladajuća kasta koristi isključivo za namotavanje sebi. meni je naprimjer užas da su enormne plate u zavodu zdravstvenog osiguranja sve dok pacijenti sebi moraju kupovati osnovne stvari. sve dok moramo skupljati za liječenja koja nisu šestocifrenog iznosa.

nije stvar možda toliko ni uštede, stvar je odnosa. sjedimo na lovi i dijelićemo je sebi kako hoćemo, ostalima šta ostane.

evo ne znam, ako neko može iskopati podatak, koji je procenat realizacije sredstava ZZO, jer npr imaš još jednu ustanovu, službu za zapošljavanje, koja svake godine prenese desetine miliona, jer kažu ne znaju kako da ih utroše. u zemlji koja još uvijek ima visoku stopu nezaposlenosti.
saabsa

#20950 Re: Sebija All about

Post by saabsa »

forumskivojnik wrote: 28/11/2023 23:05

Za šta hitna služi to je kod nas pitanje sreće.
Jedno jutro dobijem napad bubrega, znači povraćam od bolova, odem na Urgentni na KCUSu pošto mi je najbliži "idite u hitnu", dođem u hitnu "ne radi nam ultrazvuk,ništa vam mi ne možemo", i onda primjenim jedini način liječenja koji funkcioniše kod nas "imam ti ja čovjeka", nazovem prijatelja koji me pošalje u dom zdravlja gdje radi, ljudi čim su me vidjeli ubace me u auto i pravac vojna, tu dobijem 5 inekcija u roku od 2 sata za bolove, uključujući trodon na kraju kad su vidjeli da ne popušta.
Trebam li naglasiti da sam prvu pomoć dobio tek u trećem zdravstvenom objektu, na skroz drugom kraju grada.
Zdravstveni sistem je nepovratno uništen zbog dotične iz naslova teme i njoj sličnih ego manijaka koji su veći dio karijere proveli bildajući ego nego učeći a i ono što su naučili nisu u stanju da prenesu u praksi na pacijente.
Post Reply