Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- So What!
#28426 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ako nista, fotograf Klixa je uhvatio fin kadar:

- Login77777
#28427 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
A gdje tacno misle tu dionicu provuci? Jasno mi je da od realizacije tog projekta nema nista.
Ali barem vizualizacija bi trebala biti da Voloder ili ko vec hapa pare na tome nesto zaradi.
Cak i ako bi bilo a nece, gdje bi isao prikljucak sa te ceste na tu brzu cestu Prijedor-Bosanski Novi koje vjerovatno isto nikad nece biti.
- So What!
#28428 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Za svaki Miletov autoput, svi su govorili, nista od toga, covjek je manje vise izgradio ili je zapoceo s izgradnjom sve sto je otvorio.Login77777 wrote: ↑27/11/2023 09:19
A gdje tacno misle tu dionicu provuci? Jasno mi je da od realizacije tog projekta nema nista.
Ali barem vizualizacija bi trebala biti da Voloder ili ko vec hapa pare na tome nesto zaradi.![]()
Cak i ako bi bilo a nece, gdje bi isao prikljucak sa te ceste na tu brzu cestu Prijedor-Bosanski Novi koje vjerovatno isto nikad nece biti.![]()
Radovi jesu kasnili, autoputevi mu u njivama zavrsavali, ali na kraju je izgurao svoje, i most na Gradisci i most na Raci i autoput prema Prijedoru i prema Doboju.
Tako da se ja stvarno ne sikiram za te njegove projekte, poenta je sta mi iz FBiH mozemo izvuci od tih njegovih autoputeva.
Realno je da koridor Vc, onako kako je zamisljen ima odlicnu trasu da pocinje i zavrsava u FBiH, ali vecina nasih gradjana putuje prema Zapadnoj Evropi, a ne Centralnoj Evropi, tako da je realno ukljucenje u Hrvatskoj tek kod Babine Grede bio solidan detour za one koje putuju prema Ljubljani, Salzburgu, Minhenu itd ...
Mile & Co su samo shvatili da mogu poklopiti daleko interesantniju rutu, pa tako umjesto rute Doboj - Odzak, prioritet je dat ruti Doboj - Banja Luka Gradiska. Istu je zavrsio kroz deset godina, spojeve sa FBiH rjesava trenutno i ceka samo da se u FBiH zavrsi do Doboja i prakticno svaki kamion iz Zapadne Evrope koji ide za Sarajevo, mora proci pored Banja Luke.
Last edited by So What! on 27/11/2023 10:49, edited 1 time in total.
-
RJ57
#28429 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
da, to je jedino logično objašnjenje zašto pravi od doboja na jug prije nego na sjeverSo What! wrote: ↑27/11/2023 10:22
Mile & Co su samo shvatili da mogu poklopiti daleko interesantniju rutu, pa tako umjesto rute Doboj - Odzak, prioritet je dat ruti Doboj - Banja Luka Gradiska. Istu je zavrsio kroz deset godina, spojeve sa FBiH rjesava trenutno i ceka samo da se u FBiH zavrsi do Doboja i prakticno svaki kamion iz Zapadne Evrope koji ide za Sarajevo, mora proci pored Banja Luke.
- Dope_Man
#28430 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa to smo davno prezvakali na temi. Spajanje Vc rute kroz RS se nece desiti jos duuuugo prema sjeveru, jer cilj je zadrzati sto vise saobracaja kroz RS, koji generise ogromne pare koje ostaju lokalno.
Licno mi svejedno, placa se i kroz HR i kroz BiH kako god okrenes, samo nek je sto vise AP-a.
Licno mi svejedno, placa se i kroz HR i kroz BiH kako god okrenes, samo nek je sto vise AP-a.
- Haris.ba
#28431 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

https://www.klix.ba/biznis/privreda/pocinje-izgradnja-autoputa-od-vukosavlja-do-brckog-dodik-postavio-kamen-temeljac/220831124
Put se pruža između Vukosavlja u RS-u i Brčko Distrikta. Druga dionica od 37 kilometara ići će od Brčkog do Bijeljine gdje će spojiti sa dionicom autoputa koji se pruža od granice sa Srbijom, odnosno od Rače.
Predviđeno da 20 kilometara tog autoputa bude izgrađeno za 36 mjeseci i spojeno na novi most preko Save i na trasu od mosta do Kuzmina i petlju koja će ovdje biti izgrađena za uključenje na autoput do Beograda.
Očekuje se da će sve biti završeno do 2030. godine.
Naš plan je da izgradimo i povežemo Banja Luku sa Bijeljinom i Srbijom,
- So What!
#28432 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
RS ako nista placa PDV u BiH i koliko god neko mislio da cestarinu placa dusmanima, u sustini i dalje se radi o domacoj kompaniji, ma kako god je oni zvali.Dope_Man wrote: ↑27/11/2023 11:40 Pa to smo davno prezvakali na temi. Spajanje Vc rute kroz RS se nece desiti jos duuuugo prema sjeveru, jer cilj je zadrzati sto vise saobracaja kroz RS, koji generise ogromne pare koje ostaju lokalno.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#28433 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nema to veze s timDope_Man wrote: ↑27/11/2023 11:40 Pa to smo davno prezvakali na temi. Spajanje Vc rute kroz RS se nece desiti jos duuuugo prema sjeveru, jer cilj je zadrzati sto vise saobracaja kroz RS, koji generise ogromne pare koje ostaju lokalno.
Dionica preko Bos. Gradiške jednostavno ima puno više potencijala, čak i da postoji put preko Odžaka rijetko ko bi ga koristio, ovuda je dosta kraće čak i naspram B. Broda, o Odžaku da i ne pričamo.
- Dope_Man
#28434 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nije vremenska razlika toliko velika, ja i sad ako vidim guzvu na Gradisci i Gradini rado odem na Svilaj gdje nema nikoga. Naravno da ja nisam reprezentativam uzorak, al da bi se izmedju onih koji ne zele placati "dodikov autoput" i onih koji bjeze od guzve itekako naslo dovoljno ljudi da se smanje prihodi - sigurno da bi. Ovako je ipak teze odluciti se za opciju Svilaja s obzirom da se ne moze autoputem sve vrijeme.
- drug_profi
#28435 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Desiće se jer je čvor Vukosavlje dio autoceste prema Bijeljini i Beogradu.Dope_Man wrote: ↑27/11/2023 11:40 Pa to smo davno prezvakali na temi. Spajanje Vc rute kroz RS se nece desiti jos duuuugo prema sjeveru, jer cilj je zadrzati sto vise saobracaja kroz RS, koji generise ogromne pare koje ostaju lokalno.
Od tog čvora do entitetske linije ima oko 4 km.
Vjerovatno će taj komad biti dio istog lota kao i sam čvor.
Jedini je problem što je EU planirala da to finansira dobrim dijelom, ali je sad sve za RS na čekanju zbog Dode.
- Dope_Man
#28436 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Jasno da ce se nekad desiti, al je namjerno zadnje na listi prioriteta sigurno. Govorio sam i ranije - siguran sam da ce i kad naprave od Doboja prema Brckom, odugovlaciti sa poveznicom na Vc, makar to bilo par kilometara livade.drug_profi wrote: ↑27/11/2023 13:28Desiće se jer je čvor Vukosavlje dio autoceste prema Bijeljini i Beogradu.Dope_Man wrote: ↑27/11/2023 11:40 Pa to smo davno prezvakali na temi. Spajanje Vc rute kroz RS se nece desiti jos duuuugo prema sjeveru, jer cilj je zadrzati sto vise saobracaja kroz RS, koji generise ogromne pare koje ostaju lokalno.
Od tog čvora do entitetske linije ima oko 4 km.
Vjerovatno će taj komad biti dio istog lota kao i sam čvor.
Jedini je problem što je EU planirala da to finansira dobrim dijelom, ali je sad sve za RS na čekanju zbog Dode.
Al volio bih da potpuno grijesim u ovoj procjeni.
-
RJ57
#28437 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
da hoće napraviti ostalo pa makar tih km-dva nikad ne napravili
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#28438 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
ja potencijala, a cesta vazda praznasehohari wrote: ↑27/11/2023 12:01Nema to veze s timDope_Man wrote: ↑27/11/2023 11:40 Pa to smo davno prezvakali na temi. Spajanje Vc rute kroz RS se nece desiti jos duuuugo prema sjeveru, jer cilj je zadrzati sto vise saobracaja kroz RS, koji generise ogromne pare koje ostaju lokalno.
Dionica preko Bos. Gradiške jednostavno ima puno više potencijala, čak i da postoji put preko Odžaka rijetko ko bi ga koristio, ovuda je dosta kraće čak i naspram B. Broda, o Odžaku da i ne pričamo.
put prema Odžaku je isto ništa sve dok se ne spoji HR sa Mađarima na sjeveru kako bi se povezala Centralna Evropa sa Jadranom i lukom Ploče...možda ovo nije interesantno nama običnim putnicima kao što je linija prema Gradišci, ali ovo je međunarodni transportni koridor
-
neki
#28439 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Te "ogromne" pare trenutno nisu dovoljne ni da pokriju tekuće održavanje autoputa na dionici Doboj-Banja Luka..
- Ozimician
#28440 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
- fortaleza
#28441 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Haris.ba wrote: ↑27/11/2023 11:45
https://www.klix.ba/biznis/privreda/poc ... /220831124
Put se pruža između Vukosavlja u RS-u i Brčko Distrikta. Druga dionica od 37 kilometara ići će od Brčkog do Bijeljine gdje će spojiti sa dionicom autoputa koji se pruža od granice sa Srbijom, odnosno od Rače.
Predviđeno da 20 kilometara tog autoputa bude izgrađeno za 36 mjeseci i spojeno na novi most preko Save i na trasu od mosta do Kuzmina i petlju koja će ovdje biti izgrađena za uključenje na autoput do Beograda.
Očekuje se da će sve biti završeno do 2030. godine.Naš plan je da izgradimo i povežemo Banja Luku sa Bijeljinom i Srbijom,
- Dope_Man
#28442 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nisu zasad jos ogromne, al potencijal je tu. Kad se rijesi granicni prelaz u Gradisci tako da je sve AP onda ce i svi kamioni da koriste tu rutu, a kamioni placaju znatno vise od auta.
A da budemo realni, evo prije par sedmica sam prolazio (u oba smjera) i frekvencija saobracaja u tom trenutku je bila daleko veca nego sto sam ikad ranije vidio na tom inace pustom AP. I nismo bili mi dijasporasi, vec uglavnom BiH table. Dakle ide to na vise, iz kojeg god razloga. A zavrsetkom prikljucka u Hrvatskoj i pustanjem novog GP ce sigurno skociti jos vise broj auta koji se tu vozi. Pa svakom turisti ce navigacija govoriti da ide tu, svaki dijasporac ce ici tu, svaki kamion..
A da budemo realni, evo prije par sedmica sam prolazio (u oba smjera) i frekvencija saobracaja u tom trenutku je bila daleko veca nego sto sam ikad ranije vidio na tom inace pustom AP. I nismo bili mi dijasporasi, vec uglavnom BiH table. Dakle ide to na vise, iz kojeg god razloga. A zavrsetkom prikljucka u Hrvatskoj i pustanjem novog GP ce sigurno skociti jos vise broj auta koji se tu vozi. Pa svakom turisti ce navigacija govoriti da ide tu, svaki dijasporac ce ici tu, svaki kamion..
- drug_profi
#28443 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Autoput se ne treba gledati kroz prihod od putarine, već šta donosi regiji kojom prolazi.
Svi veliki investitori traze placeve u blizini AC za svoje greenfield investicije.
Sve postojeće industrije su konkurentnije kad su blizu AC.
Svi veliki investitori traze placeve u blizini AC za svoje greenfield investicije.
Sve postojeće industrije su konkurentnije kad su blizu AC.
- Haris.ba
#28444 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
HR i Madjarska ostalo jos malo da se spoji.JoseMujica wrote: ↑27/11/2023 14:37
put prema Odžaku je isto ništa sve dok se ne spoji HR sa Mađarima na sjeveru kako bi se povezala Centralna Evropa sa Jadranom i lukom Ploče...možda ovo nije interesantno nama običnim putnicima kao što je linija prema Gradišci, ali ovo je međunarodni transportni koridor
- So What!
#28445 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Btw, reklamni clanak jeste i Bog sami zna koliko ovi trose na propagandu jer cisto sumnjam da bi novinari Klixa po onoj kisi isli da slikaju trasu, ali od Zenice prema Sjeveru BiH se stvarno gradi 50 kilometara, nije okruglo, ali priblizno, jeste.sefket_ramadani wrote: ↑26/11/2023 09:27 http://www.klix.ba/biznis/privreda/od-z ... /231125032
malo marketinga, iz rubrike nije se desilo
Izgradnja je zaustavljena na dionici Ponirak - Vranduk, gdje ustvari na otprilike jednom kilometru duzine trase nije nista izgradjeno i trazi se solomonsko rjesenje.
Vranuk - Nemila, nema gradnje isto na otprilike otprilike jednom kilometru duzine trase, ali tamo su skontali rjesenje, napravit ce tunel.
Dakle, ako odbijemo ta dva kilometra, eto mozemo spustiti na 45 kilometara, ukupno da bude, to je i dalje blizu istine.
U izgradnji ~ 48,92 km
A1/Vc: Vraca - Ponirak (tunel Zenica) - 2,65 km
A1/Vc: Ponirak - Vranduk - 5,3 km
A1/Vc: Vranduk - Nemila - 5,67 km
A1/Vc: Nemila - Poprikuše - 5,5 km
A1/Vc: Ozimica - Medakovo - 21,3 km
A1/Vc: Medakovo - Putnikovo Brdo - 8,5 km
- dječak sa šibicama
- fortaleza
#28447 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Za cca godinu dana se planira završetak koridora u obje države, Mađari čak imaju već sve asfaltirano.Haris.ba wrote: ↑27/11/2023 15:57HR i Madjarska ostalo jos malo da se spoji.JoseMujica wrote: ↑27/11/2023 14:37
https://youtu.be/C1TxLKU9b0o?si=AVs0Vhep6BOaoBXb
-
di_natale
#28448 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nije u interesu Hrvatskoj da se završi VC naš.
- jednonogi_Jack
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium