SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

nekome

#72976 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nekome »

opusti se, novac je osiguran, moze se uvijek jos isprintati :D
zikamu

#72977 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zikamu »

Jesul' i tvoje japanke zaplatile? :D
noviclan

#72978 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

zdruzdjo wrote: 25/11/2023 23:36 Interesantna situacija od juce.
Tokom dana sam morao trknuti nesto do grada. Medjutim znamo svi kakva situacije bude petkom od 12 pa do jedno pola 6. Skontam da to pozavrsavam motorom jer cu se lakse i brze izprovlaciti i parkirati nego sto bih ista sa autom. Pozavrsavam sve i sjednem da posrcem kafu u gradu. Hocu da obavim neku online kupovinu. Skontam da mi na kartici koju koristim za pay-pal fali nekih 12 km. Haj reko odoh do banke da povalim pare i da palim kuci. Vrijeme se sprema da zapada kisa. Dolazim u raiffesen banku kod hitne. Motorom stajem pred ulaz u samu banku. I kontam kad zavrsim, spustim se dole na lozionicku i palim. Na meni je crna kaciga sa fantomkom(podkapom), kozna jakna, crne pantole i ruksak. Usao sam u zurbi tako odjeven. Zaboravio da poskidam kacigu i fantomku sto uvijek radim kad negdje ulazim. Vizir dignut. Uzimam broj skidam ruksak vadim novcanik i stajem u red. Security me bukvalno nije registrovao. Nisam postojao.
Covjek utackao u telefon, ne trepce. Doslovno sam mogao biti pljackas. Da trznem pusku iz rukasaka i da opljackam, dok bi se on snasao. Da li je moguce da su ovi kerovi tako apaticni. Bio sam kataloski prijimjerak pljackasa i izgledom i ponasenjem pri ulasku. Tek nakon minutu dvije skontam da izazivam nelagodu kod ljudi u redu ispred mene. Poskidam sa sebe to. Zena neka je povaljivala gomilu para na racun. Polog para iz neke.prodavnice. vidio sam joj nije bilo dobro osvrcucci se i gledajuci u mene. Cim sam skinuo to sa sebe, sve je bilo ok. Onaj security je samo tipkao na telefon. Nije se obazirao na nista oko sebe. Pitam se kakva je njihova uloga uopste u bankama. Da pritisne panik dugme?? Teta za salterom to moze bolje i sigurnije od njega uraditi.
.Doslovno sam ga mogao upucati a da i ne skonta ili zveknuti taser-om.
Uglavnom trebao je makar se malo "zategnuti" kad sam usao takav i upozoriti me da skinem sa sebe kacigu i masku
Prepoznao ti tablice i motor
zdruzdjo

#72979 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

@nekome
Ma jexx mi se. Interesantan mi taj njegov "bolkurac" odnos. Jee te pa koji ces kurxx tu sa pistoljem kad sam ja usetao full maskiran pored tebe. Ja nista nisam ni skontao dok nisam vidio zategnute ljude.

@noviclan
Bice da je to. 😂😂😂
Laplace

#72980 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Kako rekoh neki dan, to što ćeš jednog vozača kazniti neće spriječiti da sljedeći pješak nastrada. Dok god se i za pješake i za vozače ne primjenjuje stroga politika kažnjavanja ovo će se dešavati. Ne paze ni jedni ni drugi.
NediM17

#72981 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Oboje u cvijetu mladosti.
laganica_hz

#72982 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laganica_hz »

noviclan wrote: 26/11/2023 04:31
zdruzdjo wrote: 25/11/2023 23:36 Interesantna situacija od juce.
Tokom dana sam morao trknuti nesto do grada. Medjutim znamo svi kakva situacije bude petkom od 12 pa do jedno pola 6. Skontam da to pozavrsavam motorom jer cu se lakse i brze izprovlaciti i parkirati nego sto bih ista sa autom. Pozavrsavam sve i sjednem da posrcem kafu u gradu. Hocu da obavim neku online kupovinu. Skontam da mi na kartici koju koristim za pay-pal fali nekih 12 km. Haj reko odoh do banke da povalim pare i da palim kuci. Vrijeme se sprema da zapada kisa. Dolazim u raiffesen banku kod hitne. Motorom stajem pred ulaz u samu banku. I kontam kad zavrsim, spustim se dole na lozionicku i palim. Na meni je crna kaciga sa fantomkom(podkapom), kozna jakna, crne pantole i ruksak. Usao sam u zurbi tako odjeven. Zaboravio da poskidam kacigu i fantomku sto uvijek radim kad negdje ulazim. Vizir dignut. Uzimam broj skidam ruksak vadim novcanik i stajem u red. Security me bukvalno nije registrovao. Nisam postojao.
Covjek utackao u telefon, ne trepce. Doslovno sam mogao biti pljackas. Da trznem pusku iz rukasaka i da opljackam, dok bi se on snasao. Da li je moguce da su ovi kerovi tako apaticni. Bio sam kataloski prijimjerak pljackasa i izgledom i ponasenjem pri ulasku. Tek nakon minutu dvije skontam da izazivam nelagodu kod ljudi u redu ispred mene. Poskidam sa sebe to. Zena neka je povaljivala gomilu para na racun. Polog para iz neke.prodavnice. vidio sam joj nije bilo dobro osvrcucci se i gledajuci u mene. Cim sam skinuo to sa sebe, sve je bilo ok. Onaj security je samo tipkao na telefon. Nije se obazirao na nista oko sebe. Pitam se kakva je njihova uloga uopste u bankama. Da pritisne panik dugme?? Teta za salterom to moze bolje i sigurnije od njega uraditi.
.Doslovno sam ga mogao upucati a da i ne skonta ili zveknuti taser-om.
Uglavnom trebao je makar se malo "zategnuti" kad sam usao takav i upozoriti me da skinem sa sebe kacigu i masku

Vidiš da te dobro procjenio keru.
nepass1

#72983 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

zdruzdjo wrote: 26/11/2023 09:53 @nekome
Ma jexx mi se. Interesantan mi taj njegov "bolkurac" odnos. Jee te pa koji ces kurxx tu sa pistoljem kad sam ja usetao full maskiran pored tebe. Ja nista nisam ni skontao dok nisam vidio zategnute ljude.

@noviclan
Bice da je to. 😂😂😂
Pare osigurane,njemu plata mozda 700KM, je li stvarno mislis da bi se borio sa lopovom? Opomene ko prica na mob, onako uspostavlja neki red.
zdruzdjo

#72984 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

laganica_hz wrote: 26/11/2023 14:53 Vidiš da te dobro procjenio keru.
Ovo moje "ker" se odnosi na bas ovakve. kojima dan protekne u tipkanju na telefon i satro ozbiljnom poslu(kao sto kaze nepass1) upozoravanjem ako neko prica na telefon. kao to je bas "ozbiljna" sigurnosna prijetnja.
supruga je nekada davno radila u banci. Prije nekih 15-ak godina. Jednom bila pljacka. Momak iz obezbjedjenja nije se borio sa njima niti bio heroj, ali je odigrao super ulogu da je deeskalirao situaciju. cim je vidio da pljackasi ulaze u banku maskirani stigao je pritisnuti panik dugme. Neki ljudi se prepali i posli vristati, pa i pljackasi se malo prepali i prijetilo je da bude svega. Neka baba pozla histerisati pa je ovaj jedan i krenuo da je opali pistoljem u glavu. lik posmirivao ljude. uhvaceni pri izlasku iz banke jer su iz interventne bili spremni.
E ovog "kera", i to uspavanog, sam mogao opaliti necim u glavu da ne trepne, jer me nije mogao procjeniti (kako kazes)kad me uopste nije registrovao. Da jeste, moooozda, bi me i upozorio.

nepass1 wrote: 26/11/2023 14:57 Pare osigurane,njemu plata mozda 700KM, je li stvarno mislis da bi se borio sa lopovom? Opomene ko prica na mob, onako uspostavlja neki red.
Pa cemu onda uopste oni tu. Ako su pare osigurane? Onda fakat su bespotrebni.
Ugrubo receno "naoruzani redar".
nepass1

#72985 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Pa nista, ima taster u ruci. Ko u filmovima ona sprava ako pustis crveno dugme bomba ce eksplodirati :D
Jebi ga 90% naroda je normalno pa moze uvoditi red.
A pare npr blagajna je osigurana do 15k. Ako predje 15k onda taj radnik na salteru sve preko ukradeno placa. Zato se broje i nose lovu kad dodju do 15k. Trezor osiguran.
Neki dan sam pisao na dobrinji kad mi je zena radila bila pljacka, policiji 30min trebalo da dodje. A mozda su 300m od banke, stanica. Nece ni oni da se bakcu.
Usao lik sa pistoljem uzeo 10ak k, samo prosao kroz onaj prolaz sto ima kroz zgrade. Niko nije ni pokusao da ga zaustavi.
Bloo
Globalna šefica

#72986 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

zdruzdjo wrote: 26/11/2023 15:36 Pa cemu onda uopste oni tu. Ako su pare osigurane? Onda fakat su bespotrebni.
Ugrubo receno "naoruzani redar".
Pa da uvode red, ali ne u slucaju oruzane pljacke. :D
Kada budu drame druge prirode...kada neko napada i vrijeda salterusu, kada neko nece da uzme papiric sa brojem itd...kad neko hoce da snima, prica na telefon...
muha_sa

#72987 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#72988 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Ne bi me čudilo da je poledilo
Qler

#72989 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

Vidim da je ispod mosta, moguce je da je tu doslo do razlike u temp i da je poledilo
Laplace

#72990 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

saabsa wrote: 23/11/2023 09:58
Edin H. wrote: 23/11/2023 01:09 Ko ovo razbi tramvajdžiju?

https://n1info.ba/crna-hronika/obustavl ... 16DYrpbKdU
Policija je na mjesto napada stigla nakon desetak minuta.
Pa jbt da te probude i onako bunovnog na rikvec hodajući pošalju sa Marin dvora do predsjedništva prije bi stigao...

Bukvalno se trude da zakasne ne bi li se belaj završio prije njihovog dolaska.
Doslovno ovo mi je prije nekih dvadesetak godina ispričao komšija koji je tad radio u policiji.
Laplace

#72991 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Ateista wrote: 24/11/2023 07:23 Mali i lagan auto,dovoljno je 5-6 malo jacih putnika i mogli su ga pomjeriti dovoljno da traNvaj prodje, najlakse je kukati. :D
Nova turistička ponuda u Sarajevu! Tramvajska tura sa pomjeranjem automobila sa šina! Povoljno!
Laplace

#72992 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Haris.ba wrote: 24/11/2023 13:19
John Cleese wrote: 24/11/2023 13:14 Tad je bilo sudjenje nekakvom ozbiljnijem kriminalcu, navodno su zato to i radili.

A uhvatiti su ih mogli lako - ako ih je neko ko je znao sta su uradili prijavio ili ako su prisluskivanjem dosli do takvih saznanja (debili se uglavnom ne mogu suzdrzati da se ne pohvale, pa brbljaju o svemu sto rade kako stignu, gdje stignu i kome stignu) ili ako su bili dovoljno glupi da za pozive koriste uredjaje koje su prethodno koristili ili jos gore da nakon tih dojava nastave koristiti uredjaj kojim su obavili poziv, vjerujuci da je dovoljno da promijene SIM karticu da bi izbjegli identifikaciju.
Ma poenta je da nema zaključka u javnosti. Iz vjerovatno nekih unutarpravosudnih razloga.

Biraju se ovako neke stvari koje su medijski zanimljive, a suština - da ko hoće može matretirati pozivima se ne rješava.

Školama je navodno poslan mail. A, nikakve veze to nema je li neko baci mobitel. Kada se hoće, u momentu se sazna približna lokacija. I onda se nalazi počinitelj. Mail, ili sms, ili poziv - nebitno.
Čak i ja, bez ikakve napredne forenzike, bez formalne edukacije i bez odgovarajućeg software-a, za jedan e-mail utvrdio lokaciju sa koje je poslan (ne tačnu, otprilike područje od par kuća). To je mnogo lakše nego što se misli.

P.S. Ne pitajte me kako sam to uradio, zaboravio sam. :D
Laplace

#72993 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Oštro će ga iskritikovati i natjerati da se izvini vozaču.
John Cleese

#72994 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

Laplace wrote: 26/11/2023 23:23
John Cleese wrote: 24/11/2023 13:14 Tad je bilo sudjenje nekakvom ozbiljnijem kriminalcu, navodno su zato to i radili.

A uhvatiti su ih mogli lako - ako ih je neko ko je znao sta su uradili prijavio ili ako su prisluskivanjem dosli do takvih saznanja (debili se uglavnom ne mogu suzdrzati da se ne pohvale, pa brbljaju o svemu sto rade kako stignu, gdje stignu i kome stignu) ili ako su bili dovoljno glupi da za pozive koriste uredjaje koje su prethodno koristili ili jos gore da nakon tih dojava nastave koristiti uredjaj kojim su obavili poziv, vjerujuci da je dovoljno da promijene SIM karticu da bi izbjegli identifikaciju.
Ma poenta je da nema zaključka u javnosti. Iz vjerovatno nekih unutarpravosudnih razloga.

Biraju se ovako neke stvari koje su medijski zanimljive, a suština - da ko hoće može matretirati pozivima se ne rješava.

Školama je navodno poslan mail. A, nikakve veze to nema je li neko baci mobitel. Kada se hoće, u momentu se sazna približna lokacija. I onda se nalazi počinitelj. Mail, ili sms, ili poziv - nebitno.
Čak i ja, bez ikakve napredne forenzike, bez formalne edukacije i bez odgovarajućeg software-a, za jedan e-mail utvrdio lokaciju sa koje je poslan (ne tačnu, otprilike područje od par kuća). To je mnogo lakše nego što se misli.

Evo, podsjetit cu te - nekakvu IP adresu si pronasao u zaglavlju maila.
I to je zapravo (i to ako si je probrao kako valja) bila IP adresa servera s kog je poruka poslana, a ne IP adresa uredjaja s kog je poslana na taj server (koja je ionako najvjerojatnije dinamicka).
A da bi saznao i tu adresu i druge podatke, one koji ti zaista trebaju da bi utvrdio identitet posiljatelja, moras ili imati pristup serveru ili pravo da informaciju trazis i dobijes od nekoga ko ima pristup serveru, ne treba ti ni "napredna forenzika" ni "odgovarajuci software" - helem, uz pomenute preduvjete nije uopce komplicirano :D

Eh da - preduvjet je, naravno i da je posiljatelj ciji identitet pokusavas saznati zbog utemeljene sumnje da je pocinio krivicno djelo kompletan idiot, sto doduse i nije nevjerojatno :D
Laplace

#72995 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

John Cleese wrote: 27/11/2023 07:44
Laplace wrote: 26/11/2023 23:23

Evo, podsjetit cu te - nekakvu IP adresu si pronasao u zaglavlju maila.
I to je zapravo (i to ako si je probrao kako valja) bila IP adresa servera s kog je poruka poslana, a ne IP adresa uredjaja s kog je poslana na taj server (koja je ionako najvjerojatnije dinamicka).
A da bi saznao i tu adresu i druge podatke, one koji ti zaista trebaju da bi utvrdio identitet posiljatelja, moras ili imati pristup serveru ili pravo da informaciju trazis i dobijes od nekoga ko ima pristup serveru, ne treba ti ni "napredna forenzika" ni "odgovarajuci software" - helem, uz pomenute preduvjete nije uopce komplicirano :D

Eh da - preduvjet je, naravno i da je posiljatelj ciji identitet pokusavas saznati zbog utemeljene sumnje da je pocinio krivicno djelo kompletan idiot, sto doduse i nije nevjerojatno :D
Velike su šanse da je taj preduvjet ispunjen.
Dope_Man

#72996 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dope_Man »

zdruzdjo wrote: 25/11/2023 23:36 Onaj security je samo tipkao na telefon. Nije se obazirao na nista oko sebe. Pitam se kakva je njihova uloga uopste u bankama. Da pritisne panik dugme??
Jaran je radio za par security firmi i bacali su ga i po bankama izmedju ostalog - upravo ovo mu je i jedina uloga (po instrukcijama iz agencije). Ako se nesta desi, da aktivira alarm, nista vise se od njeg ne ocekuje u smislu aktivnog rada. Oni su tu da pasivno odvracaju neke sitne klosare, a bilo kojeg profesionalca security uopste ne zanima.
Laplace

#72997 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Dope_Man wrote: 27/11/2023 09:45
zdruzdjo wrote: 25/11/2023 23:36 Onaj security je samo tipkao na telefon. Nije se obazirao na nista oko sebe. Pitam se kakva je njihova uloga uopste u bankama. Da pritisne panik dugme??
Jaran je radio za par security firmi i bacali su ga i po bankama izmedju ostalog - upravo ovo mu je i jedina uloga (po instrukcijama iz agencije). Ako se nesta desi, da aktivira alarm, nista vise se od njeg ne ocekuje u smislu aktivnog rada. Oni su tu da pasivno odvracaju neke sitne klosare, a bilo kojeg profesionalca security uopste ne zanima.
Znači:
1.Security u slučaju pljačke može samo pritisnuti dugme za alarm (zvati policiju).
2. Policija čeka da se sve završi i samo sačini zapisnik.
Super sistem.
nepass1

#72998 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Laplace wrote: 27/11/2023 12:02
Znači:
1.Security u slučaju pljačke može samo pritisnuti dugme za alarm (zvati policiju).
Super sistem.
Banka svakako placa osiguranju, ako je ukraden iznos preko osiguranog uposlenik nadoknadjuje. Policiji je to ko ukraden mobitel. Nece da se zajebavaju.
Znam slucaj gdje je bankar ukrao 100k od klijenta i banka platila da se nebi nastetilo ugledu banke.
Ta osoba sto je ukrala sad radi u agenciji za bankarstvo i vesi kontrole banaka :lol:
Laplace

#72999 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

nepass1 wrote: 27/11/2023 12:08
Laplace wrote: 27/11/2023 12:02

Znači:
Super sistem.
Banka svakako placa osiguranju, ako je ukraden iznos preko osiguranog uposlenik nadoknadjuje. Policiji je to ko ukraden mobitel. Nece da se zajebavaju.
Znam slucaj gdje je bankar ukrao 100k od klijenta i banka platila da se nebi nastetilo ugledu banke.
Ta osoba sto je ukrala sad radi u agenciji za bankarstvo i vesi kontrole banaka :lol:
To je jasno, samo kažem: sistem podržava kriminal.
zdruzdjo

#73000 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

nepass1 wrote: 27/11/2023 12:08
........Znam slucaj gdje je bankar ukrao 100k od klijenta i banka platila da se nebi nastetilo ugledu banke.
Pa ko ce znati bolje kontrolisati banke od nekoga takvog.
Laplace wrote: 27/11/2023 12:02 [
Super sistem.
Pa onda me i ne cudi hairlija iz mog post-a.
Post Reply