Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#2851 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Koliko se ja sjecam materijala za tender, bila je formula u koju su se unosili podaci za liniju, i koja bi bila po forrmuli izracunljuva u skladu sa brojem putnika.Tako da je to prilicno brzo moguce sloziti u tabelu ako se hoce, i ako nema potrebe za daljim pregovorima, sto bi vjerovatno bilo da se prijavio samo 1 ponudjac...

Dobra stvar je da su tu i W6 i FR, pa neka malo "ratuju" za putnike.

Nije mi jasno kako je Norwegian zakasnio. Nije mi jasno kako TUI nije vidio da sezonska linija nije u pozivu. Nije mi jasno kako/zasto LOT nije nesto iz tacke 6 obezbijedio.... Sve ozbiljne firme.
akcija007

#2852 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Sarajevo Bec leti Asutrian 2x. I Wizz i Ryanair imaju baze na beckom aerodromu VIE . Moze li neko od njih dvoje i/ili obadvoje reci da hoce da letimo Bec Sarajevo. I da Austrian ili VIE aerodrom kazu da ne moze.

Wizzair reaktivira Salzburg. Uvode letove za London Luton Bukurest i Skopje. Bio je jednom u koroni Wizz iz Tuzle za Salzburg pa su ga ukinuli kroz 10 tak dana a vjerujem da ima potencijala jer jako puno nasih ljudi zivi i u toj regiji i daleko su Bec, Ninmberg, MUC i Meminghem aerodromi.
drndalo

#2853 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ne moze aerodrom ni Austrian nikome nista zabraniti. Ako hoce. Sumnjam da hoce. Zasto?

Zato sto je to postojeca linija, za takve nije bilo moguce dobiti subvenciju ako sam ja dobro citao uslove.

Salzburg? Sumnjam... Ali ko zna...
Edin H.

#2854 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Edin H. »

akcija007 wrote: 25/11/2023 13:29 Sarajevo Bec leti Asutrian 2x. I Wizz i Ryanair imaju baze na beckom aerodromu VIE . Moze li neko od njih dvoje i/ili obadvoje reci da hoce da letimo Bec Sarajevo. I da Austrian ili VIE aerodrom kazu da ne moze.

Wizzair reaktivira Salzburg. Uvode letove za London Luton Bukurest i Skopje. Bio je jednom u koroni Wizz iz Tuzle za Salzburg pa su ga ukinuli kroz 10 tak dana a vjerujem da ima potencijala jer jako puno nasih ljudi zivi i u toj regiji i daleko su Bec, Ninmberg, MUC i Meminghem aerodromi.
To Salzburg za raju koja vole film i hoće da Idu na onu turu “Sound of Music”
akcija007

#2855 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Ovo su bili uslovi :

1. Avio-kompanije koje donesu odluku da uspostave bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo,

2. Avio-kompanije koje otvaraju nove destinacije za Sarajevo (destinacije prema kojima sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo nije bilo redovnih letova od avio-kompanija tokom 12 mjeseci prije datuma namjeravanog obavljanja prvog leta),

3. Avio-kompanije koje uvode jednu ili više strateških ruta za Sarajevo, u skladu s listom strateških ruta definisanom od strane Međunarodnog aerodroma Sarajevo,

4. Avio-kompanije koje uvode letove na postojećim strateškim rutama iz/za Sarajevo, a na kojima trenutno ima uspostavljeno pet ili manje letova sedmično

5. Avio-kompanije koje uvode dugolinijske letove u trajanju preko šest sati za Sarajevo.

Znaci, mogu sve ukinute linije Wizza kada se povukao iz SA , mogao bi i Bec ako je vezan za ovaj clan sa strateskim rutama a i neke nove destinacije .
akcija007

#2856 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Eurowings je ukinuo privremeno i li reduxirao letove za Keln i Stuttgart. Za SA . Stutgarta nema nikako kroz novembar i veci dio decembra pa ce ga vratiti na period praznika od 22.12 do 09.01 pa opet ukinuti pa opet vratiti na 2x sedmicno nekada od februara
Keln ide sada 1x sedmicno samo subotom
tramvajtrojka

#2857 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

akcija007 wrote: 26/11/2023 10:18 Eurowings je ukinuo privremeno i li reduxirao letove za Keln i Stuttgart. Za SA . Stutgarta nema nikako kroz novembar i veci dio decembra pa ce ga vratiti na period praznika od 22.12 do 09.01 pa opet ukinuti pa opet vratiti na 2x sedmicno nekada od februara
Keln ide sada 1x sedmicno samo subotom
a cijene karata su da ne pricam, pokvareno Lufthansa ukine kapacitet da uzme maksimalan profit, tako i za Frankfurt u zadnjih dvadesetak dana imaju overbook na toj liniji i ne zele da posalju veci avion :lol: . Da hoće Ryan razjebati ove monopolske smecare pa rodili bi se svi
scarr

#2858 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by scarr »

Ma daj ba ovih turističkih destinacija, jbm ti više i Memingen, Dortmund, Keln, Dizeldorf... Pri tom trebaju biti linije svaki dan jel?
Karikaturist

#2859 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Karikaturist »

Trebaju sigurno jer bi bilo putnika.
Sto opet nije razlog da nema turistickih destinacija.
Sto opet nije razlog da si nervozan Laki. :D
akcija007

#2860 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

@tramvajtrojka ma da, a tri dana utorkom cetvrtkom i subotom kada je iz FRA ujutro u 07 45h a iz SA u 10 10 h je rezervisan za amerikance s transfernih letova koji slijecu u FRA ujutro u 5-6 h i idu za SA u 07 30 h.
I Stutgart i Keln sada idu na ovaj FRA let jer je to jedan jesini u tom radijusu za SA .
Austrian isto ide s manjim kapacitetima iz Beca 120 tak mjesta
Nazalost nema turistickih destinacija s ovim kompanijama
akcija007

#2861 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Pazite ovo copy paste idem samo najznacajnijih odlomaka teksta :
Odlukom je naloženo da se sa ove tri avikompanije potpiše ugovor, što znači da je to gotova stvar, piše Biznisinfo.

Detalji o tome ka kojim gradovima će biti otvorene linije i kada, trebali bi biti objavljeni uskoro, a naročio su velika očekivanja od Ryanaira.

Rute koje se smatraju strateški važnim iz Sarajeva su Berlin, Memmingen, Malmo, Göteborg, Kopenhagen, Pariz, Basel, Amsterdam, Eindhoven, London, Brisel, Rim, Milano, Budimpešta, Prag, Barcelona, Girona, Madrid, Ženeva, Bari, Stockholm, Oslo, Dusseldorf, Atena, Tirana, Skoplje, Izmir, Antalija, Podgorica, Abu Dhabi, Varšava, bilo koja točka u Hong Kongu, Singapuru, Kini, Indoneziji, Jordanu, Japanu, Libanonu, Indiji, Izraelu i Maleziji, također kao i bilo koja druga destinacija u Sjevernoj Americi.

Na temelju neizravnih prometnih tokova, Ankara je najprometnija neoslužbena ruta Sarajevskog aerodroma u Evropi (uključujući Tursku). Slijede Amsterdam, Pariz, Bruxelles, Adana, Prag, Milano, Trabzon i Barcelona.

Nisam ocekivao da ce ovi gradovi izaci kao najfrekfetbije nedirektne rute iz SA. I ne znam koji im je kriterij bio za spisak ovih strateskih ruta.
Po Barceloni i Gironi sumnjam da je ovo unaprijed pripremljeni uslovi za Wizz i/ili Ryan. Ta dva aerodroma su 108 km udaljeni jedan od drugih i Barcelona i Girona da su oba strateska .
akcija007

#2862 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Wizzair vraca liniju Sarajevo - Abu Dabi od kraja marta
tramvajtrojka

#2863 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

akcija007 wrote: 27/11/2023 20:34 Wizzair vraca liniju Sarajevo - Abu Dabi od kraja marta
skontali koliki su zajeb napravili al steta je vec ucinjena ukinute vize fly Dubai ce zasigurno pojacati frekvenciju a i air Arabia vraca Sharjah :mrgreen: :mrgreen: , glupani umjesto da su isli 2x dnevno sad ce imati duplu konkurenciju za istu klijentelu :lol:
giovanni008

#2864 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by giovanni008 »

Ekskluzivno:

https://www.vijesti.ba/clanak/621610/ek ... i-iz-tuzle

Ekskluzivno: Grčki Lumiwings nova aviokompanija koja leti iz Tuzle
Foto: Arhiv
Završen je javni poziv za subvencioniranje letova sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Saznajemo da su dvije aviokompanije poslale ponude i to Air Montenegro i grčka kompanija Lumiwings. Nezvanično saznajemo iz pouzdanog izvora da je izabran Lumiwings.

Ova aviokompanija bi trebala, a nakon potpisivanja ugovora, obavljati letove za pet zemalja i to Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Njemačko, a još se čeka odluka za Tursku.

Grčka kompanija će u Tuzli imati i jedan bazni avion. Ova aviokompanija ima sjedište u Markopoulu i na aerodromu u Ateni.

Podsjećamo, Vlada TK je izdvojila 2,5 miliona maraka za subvencioniranje letova iz Tuzle za Evropsku uniju, a nakon što je kompanija Wizz Air povukla bazu iz Tuzle i ostala na samo nekoliko letova.

(Vijesti.ba)
tramvajtrojka

#2865 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

Image

Stize O'Leary il neko njegovog ranga iz Dublina :mrgreen:
laganica_hz

#2866 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by laganica_hz »

akcija007 wrote: 27/11/2023 20:34 Wizzair vraca liniju Sarajevo - Abu Dabi od kraja marta
Uvijek bio pun.
housetent

#2868 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by housetent »

Zalosno je kad vidis da nas toliko šišaju jedna pristina,skoplje po broju putnika.Sarajevo dosad milion i sto hiljada a pristina dva miliona i 600,split, Dubrovnik,zadar isto bolji,o Zagrebu i beogradu da se ne prica.Nasi debili se tek sad kao sjetili da daju neke subvencije,dok su skontali da je to ustvari dobra stvar i da kojeg god turistu dovedes on ce potrosit neke pare.Isto tako na gugl recenzijama se da vidjeti da tamo rade teski nesposobnjakovici,nekulturni,nesposobni,neorganizirani,prljavo.Ogledalo drzave se vidi na aerodromu i autobuskoj stanici koja je horor,sda bagra nije bila u stanju za 30 godina obnoviti autobusku stanicu
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#2869 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by laserShow »

ogledalo drzave sam ja, ti i svi mi. Ne oni, ne imaginarni likovi.
Bodkin

#2870 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

akcija007 wrote: 26/11/2023 23:09 Pazite ovo copy paste idem samo najznacajnijih odlomaka teksta :
Odlukom je naloženo da se sa ove tri avikompanije potpiše ugovor, što znači da je to gotova stvar, piše Biznisinfo.

Detalji o tome ka kojim gradovima će biti otvorene linije i kada, trebali bi biti objavljeni uskoro, a naročio su velika očekivanja od Ryanaira.

Rute koje se smatraju strateški važnim iz Sarajeva su Berlin, Memmingen, Malmo, Göteborg, Kopenhagen, Pariz, Basel, Amsterdam, Eindhoven, London, Brisel, Rim, Milano, Budimpešta, Prag, Barcelona, Girona, Madrid, Ženeva, Bari, Stockholm, Oslo, Dusseldorf, Atena, Tirana, Skoplje, Izmir, Antalija, Podgorica, Abu Dhabi, Varšava, bilo koja točka u Hong Kongu, Singapuru, Kini, Indoneziji, Jordanu, Japanu, Libanonu, Indiji, Izraelu i Maleziji, također kao i bilo koja druga destinacija u Sjevernoj Americi.

Na temelju neizravnih prometnih tokova, Ankara je najprometnija neoslužbena ruta Sarajevskog aerodroma u Evropi (uključujući Tursku). Slijede Amsterdam, Pariz, Bruxelles, Adana, Prag, Milano, Trabzon i Barcelona.

Nisam ocekivao da ce ovi gradovi izaci kao najfrekfetbije nedirektne rute iz SA. I ne znam koji im je kriterij bio za spisak ovih strateskih ruta.
Po Barceloni i Gironi sumnjam da je ovo unaprijed pripremljeni uslovi za Wizz i/ili Ryan. Ta dva aerodroma su 108 km udaljeni jedan od drugih i Barcelona i Girona da su oba strateska .
Jel boldirano znaci da su to najprometniie nedirektne destinacije iz sarajeva?
housetent

#2871 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by housetent »

Bodkin wrote: 28/11/2023 13:07
akcija007 wrote: 26/11/2023 23:09 Pazite ovo copy paste idem samo najznacajnijih odlomaka teksta :

Valjda.Oni aerodromi gdje najvise presjedamo ?
housetent

#2872 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by housetent »

laserShow wrote: 28/11/2023 12:57 ogledalo drzave sam ja, ti i svi mi. Ne oni, ne imaginarni likovi.
Naravno da jesmo,nase je da budemo ljubazni prema nekom turisti(pricam o turizmu i kako docekujemo iste).Ali drzava kao drzava salje jako ruznu sliku u svijet,o tome se prica.Odi na autobusku pa vidi o cemu se radi,wc da ne spominjem.
drndalo

#2873 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

housetent wrote: 28/11/2023 13:11
laserShow wrote: 28/11/2023 12:57 ogledalo drzave sam ja, ti i svi mi. Ne oni, ne imaginarni likovi.
Naravno da jesmo,nase je da budemo ljubazni prema nekom turisti(pricam o turizmu i kako docekujemo iste).Ali drzava kao drzava salje jako ruznu sliku u svijet,o tome se prica.Odi na autobusku pa vidi o cemu se radi,wc da ne spominjem.
Ima inspekcija, pa neka zatvori taj privatni objekat...
Bodkin

#2874 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

housetent wrote: 28/11/2023 13:09
Bodkin wrote: 28/11/2023 13:07

Valjda.Oni aerodromi gdje najvise presjedamo ?
Ne znam, mislim da nije to. Moja pretpostavka je da bruka dijaspore u njemackoj i skandinaviji leti za tuzlu. A i za njemacku nikad ne bi letjeti indirektno. Valjda let za minhen ili keln ili frankfurt pa auto/voz.

Tako da ispadnu ove destinacije kao naprometnije indirektne

Nece niko ici da presjeda u amsterdamu jer uglavnom letis za ameriku preko star alliance (sto nije amsterdam). Za aziju valjda ove bliskoistocne kompanije
ElRe

#2875 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

https://www.exyuaviation.com/2023/11/ry ... outes.html
Trenutno
Charleroi
Gothenburg
Bergamo
Memmingen
London Stansted
Post Reply