Rekonstrukcija tramvajske pruge
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14651 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
problem evidentno postoji samo je pitanje koliki je
a da će biti završeno ova turska ili neka druga firma u roku ne sumnjam
a da će biti završeno ova turska ili neka druga firma u roku ne sumnjam
- Hajvan
#14652 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Daka, Bangladeš
- trambusek88
#14653 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Možda moće biti problem ako su skontali ono što sam ja istog momenta skontao.
Okretnica na Ilidži ne valja onako kako su projektovali. Ako je ikako moguće treba provući kolosjek pored slijepog koji bi direktno išao iz grada za Hrasnicu.
Ovako će najvjerovatnije skontati da tramvaj samo može ići na liniji Ilidža-Hrasnica jer će liniju s gradom blokirati tramvaji koji čekaju polazak, ili druga opcija da se trojka produži u Hrasnicu što bi povećalo interval na potezu sadašnje pruge.
Mislim nije da je nepremostiva situacija, ali jednostavno ne valja ovako bez direktnog kolosjeka prema Hrasnici.

-
ReymondReddington
#14654 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Jedan od razloga sto je tramvajski saobracaj karina je to cekanje tramvaja. Nema on sta tu cekati duze od 2 minute da putnici izadju i novi udju. Zato imas situacije da nema tramvaja pola sata jer oni ceskaju muda na ilidzi.
- trambusek88
#14655 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nema šta čekati ako kasni, ali ako stigne na stanicu na vrijeme onda bi trebalo da čeka polazak koji mu piše u rasporedu.
Pogotovo kad proradi linija 1 i 4 jer ako pobjegne prije vremena, kad ćeš ga opet dočekati.
Pogotovo kad proradi linija 1 i 4 jer ako pobjegne prije vremena, kad ćeš ga opet dočekati.
-
BadBoy
#14656 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
To je najgora stvar kod našeg gradskog prevoza... Nepoznanica kad dolazi sljedeći tramvaj/trolejbus/autobus
-
ReymondReddington
#14657 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kakav red voznje za tramvaj? Ja sam jednom vidio taj red voznje i isao je svake 2 3 minute. Ja pricam o situaciji gdje tramvaji ne mogu stati na terminal na ilidzi nego se redaju i po kružnom toku. A znalo je biti situacija da stane i prije kruznog pa narod jebe vozacu sve po spisku jer nece da otvori vrata a njima pobjeze autobus.trambusek88 wrote: ↑25/11/2023 18:51 Nema šta čekati ako kasni, ali ako stigne na stanicu na vrijeme onda bi trebalo da čeka polazak koji mu piše u rasporedu.
Sve zbog toga sto vozac dodje na terminal i onda ode pusiti i piti kafu sa dispecerom. Ovo je pogotovo izrazeno u vecernjim satima.
-
BiBi911
#14658 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
8000€ mjesecno kosta gps tracking sistem koji bi se brinuo da trajvani dolaze na vrijeme I da putnici imaju info kada dolazi sledeci.
Ali onda sda komunisticka bagra ne bi mogla da krade.
Ali onda sda komunisticka bagra ne bi mogla da krade.
- Mishelinke
#14659 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nije nepoznanica. Na svakoj stanici ima USSD kod koji se ukuca u telefon i za 10 pfeniga dobiješ informaciju, direktno na telefon, koliko je slijedeći tramvaj udaljen od tvoje stanice.
Sad to što niko neće da plati za informaciju, to je druga stvar, ali da ima, ima.
-
BadBoy
#14660 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
1. Dobiješ kretensku poruku, jednačinu koju moraš rješavati dok žuriš negdjeMishelinke wrote: ↑25/11/2023 20:11Nije nepoznanica. Na svakoj stanici ima USSD kod koji se ukuca u telefon i za 10 pfeniga dobiješ informaciju, direktno na telefon, koliko je slijedeći tramvaj udaljen od tvoje stanice.
Sad to što niko neće da plati za informaciju, to je druga stvar, ali da ima, ima.
2. To je za tramvaj. Šta je sa ostalim prevoznim sredstvima?
- tramvajtrojka
#14661 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
sva vozila grasa su pod GPS pracenjem samo bstelecom treba završiti svoj dio posla, i pustiti u potpunosti citav sistem i da oslobodi GTFS podatke google transitu i da se tamo nalazi live feed , aplikacija je spremna vec je live na g playu, samo nakon zamjene svih kupona da puste sve funkcijeBadBoy wrote: ↑25/11/2023 20:131. Dobiješ kretensku poruku, jednačinu koju moraš rješavati dok žuriš negdjeMishelinke wrote: ↑25/11/2023 20:11Nije nepoznanica. Na svakoj stanici ima USSD kod koji se ukuca u telefon i za 10 pfeniga dobiješ informaciju, direktno na telefon, koliko je slijedeći tramvaj udaljen od tvoje stanice.
2. To je za tramvaj. Šta je sa ostalim prevoznim sredstvima?
npr. grupa entuzijasta sa SSC foruma su osposobila gtfs za zfbih u google transitu
- trambusek88
#14662 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nema više kod, sad ima aplikacija.
- Mishelinke
#14663 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kako god, bitno je da ima, nije da nema.
-
BadBoy
#14664 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Aplikacija nema te podatke još uvijek. Dakle nema. Ne znam šta se čeka toliko sa BS Telecomom?
- tramvajtrojka
#14665 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ne znam stvarno sta im je zapelo toliko il i oni kad su naletili na gras su zastali, jer je bstelecom vrhunska firma u svom obimu poslaBadBoy wrote: ↑25/11/2023 22:55Aplikacija nema te podatke još uvijek. Dakle nema. Ne znam šta se čeka toliko sa BS Telecomom?

Samo su mogli aparat izvesti da je malo kompaktniji kao u gradovima zapadne evrope jer koriste isti proizvod od yonea ovako su meta za nasu stoku koja je vec sve isarala po tramvajima a neki su i polomljeni
- Mishelinke
#14666 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Biće super kad ovo puste. Ne moram obijati kasicu za siću. Uzmem debitnu, prislonim i miran.tramvajtrojka wrote: ↑25/11/2023 23:25Ne znam stvarno sta im je zapelo toliko il i oni kad su naletili na gras su zastali, jer je bstelecom vrhunska firma u svom obimu posla
Samo su mogli aparat izvesti da je malo kompaktniji kao u gradovima zapadne evrope jer koriste isti proizvod od yonea ovako su meta za nasu stoku koja je vec sve isarala po tramvajima a neki su i polomljeni
-
BadBoy
#14667 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Jedva čekam. Je li ovo sistem bez kupovine karte, samo skidanje novca sa kartice? U češkoj sam vidio taj sistem i extra je, samo mi nije jasno kako se radi kontrola?tramvajtrojka wrote: ↑25/11/2023 23:25Ne znam stvarno sta im je zapelo toliko il i oni kad su naletili na gras su zastali, jer je bstelecom vrhunska firma u svom obimu posla
- Mishelinke
#14668 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nije ni ova okretaljka baš tako loše rješenje. Recimo, prije slijepog kolosijeka nek bude obična stanica, i dalje tramvaj ide ka Hrasnici ili pravi okret ka gradu. Jedino još napraviti dodatnu stanicu iza KT, za prazne tramvaje koji se okreću na Ilidži, mada ni to nije neki problem jer već stanica postoji malo dalje, kod Kasindolske, a sa Ilidže direktno se može uhvatiti tramvaj iz Hrasnice na novoj stanici gdje sada parking.trambusek88 wrote: ↑25/11/2023 16:39Možda moće biti problem ako su skontali ono što sam ja istog momenta skontao.
Okretnica na Ilidži ne valja onako kako su projektovali. Ako je ikako moguće treba provući kolosjek pored slijepog koji bi direktno išao iz grada za Hrasnicu.
Ovako će najvjerovatnije skontati da tramvaj samo može ići na liniji Ilidža-Hrasnica jer će liniju s gradom blokirati tramvaji koji čekaju polazak, ili druga opcija da se trojka produži u Hrasnicu što bi povećalo interval na potezu sadašnje pruge.
Mislim nije da je nepremostiva situacija, ali jednostavno ne valja ovako bez direktnog kolosjeka prema Hrasnici.
![]()
- Peacean
- Haris.ba
#14670 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Sumnjam da ce Ilidza biti samo prolazna stanica (ako ista zbog putnika sa autobusa). Pitanje je koliko ce biti potrebno vozila na Ilidza - Hrasnica. Ono da imas bruku vozila koji prazni kruze do Hrasnice i nazad da bi isla u grad?Mishelinke wrote: ↑26/11/2023 09:08 Nije ni ova okretaljka baš tako loše rješenje. Recimo, prije slijepog kolosijeka nek bude obična stanica, i dalje tramvaj ide ka Hrasnici ili pravi okret ka gradu. Jedino još napraviti dodatnu stanicu iza KT, za prazne tramvaje koji se okreću na Ilidži, mada ni to nije neki problem jer već stanica postoji malo dalje, kod Kasindolske, a sa Ilidže direktno se može uhvatiti tramvaj iz Hrasnice na novoj stanici gdje sada parking.
Desi se sudar, citava trasa od Nedzarica do Hrasnice u blokadi.
- Mishelinke
#14671 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
To jeste, sudari su najveći problem.Haris.ba wrote: ↑26/11/2023 09:20Sumnjam da ce Ilidza biti samo prolazna stanica (ako ista zbog putnika sa autobusa). Pitanje je koliko ce biti potrebno vozila na Ilidza - Hrasnica. Ono da imas bruku vozila koji prazni kruze do Hrasnice i nazad da bi isla u grad?Mishelinke wrote: ↑26/11/2023 09:08 Nije ni ova okretaljka baš tako loše rješenje. Recimo, prije slijepog kolosijeka nek bude obična stanica, i dalje tramvaj ide ka Hrasnici ili pravi okret ka gradu. Jedino još napraviti dodatnu stanicu iza KT, za prazne tramvaje koji se okreću na Ilidži, mada ni to nije neki problem jer već stanica postoji malo dalje, kod Kasindolske, a sa Ilidže direktno se može uhvatiti tramvaj iz Hrasnice na novoj stanici gdje sada parking.
Desi se sudar, citava trasa od Nedzarica do Hrasnice u blokadi.
A gledam sad i Stup je prolazna, a ima također autobuse.
Najbolje bi bilo da sa KT napravi standardni odvojak prema Hrasnici, onako kao što je napravljen za Ž. stanicu, direktno sa kružnog, pravo u Hrasnicu i prve stanice da budu na mjestu slikanja Štete i kopanja humusa.
Mislim, nonsens o ovome sad raspravljati, trebalo je sve da bude spremno prije gradnje. Sve nam je naopako.
- Peacean
#14672 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Najbolje da omoguće obje opcije. Ako automat može da skenira bankovnu karticu sigurno može onda i druge vrste kartica koje koriste isti dizajn, pa neka koristi šta ko hoće.mani86 wrote: ↑26/11/2023 10:58licno mislim da je malo bezveze to direktno sa karticom
zasto ne naprave punjive kartice kao npr sto su bile one telefonske i tako moze skenirati kad je provuceno a na kartici pise serijski broj koji pokazes a ne da pokazujes broj bankovne ili sl
-
dragonz
#14673 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Dobar sistem je kao u Istanbulu gdje nasloniš karticu na automat i ubaciš pare te kartica odmah dopunjena.
-
BadBoy
#14674 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ma prije će te neko izbunarit fizički nego što će ti skinuti podatke sa kartice. Samo što jednostavnije to bolje, ko će se zajebavat sa nosanjem još jedne kartice pa dopuna pa ovo ono. Ovako platim i idem dalje, 2023 godina .mani86 wrote: ↑26/11/2023 11:16naravno sto vise opcija bolje je
ovo sa "kreditnom" mi je bezveze samo zbog licnih podataka i sredstava na kartici inace nista protiv toga
-
BadBoy
#14675 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ok, slažem se. Alternativa treba da postoji u svakom slučaju.mani86 wrote: ↑26/11/2023 11:48nisam ja protiv te opcije al neka ima opcija i dodatna kartica koja ce se zvati tipa kartiSA tako da kartu moze imati i neko ko nema bankovnu karticu a moze nadopuniti na trafici i sl kao ultru