Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑25/11/2023 15:38
kakav je stav i mozda plan politickog djelovanja Sinn Feina u R.Irskoj ako mogu znati (naravno ako znas

)?
Jesu li bliski sa republikanskim partijama na sjeveru?
i jos jedno pitanje da zloupotrijebim tvoju lokaciju
ujedinjenje Irske? sta kazu i sta misle obicni ljudi sa kojima si u kontaktu ako mogu znati
hvala na odg
slainte
Šineri su trenutno pozicionirani kao stranka lijevog centra. Plan i program je jednostavan - doslovno obećaj popraviti čarobnim štapićem sve što su FF/FG zasrali u periodu nakon oporavka post-Celtic tiger crasha. Meni osobno ne djeluju ništa posebno ni sposobni a ni organizirani da vode zemlju, ali jašu izuzetno jak val popularnosti na osnovi kroničnog i sistematskog odbijanja FF/FG vlasti da se pozabavi presudnim pitanjem u Irskoj - pitanjem smještaja i cijena rente/nekretnina. Mi smo ovdje skoro 10 godina, ta tema je bila tema broj jedan kad smo došli - svi su govorili kako je skupa renta - od tad do danas sve je duplo gore, a vlast objektivno nije napravila ništa. Jednostavno kao torijevci u Engleskoj odbijaju i razmišljati o tom da država pokreće velike građevinske projekte i proaktivno riješava to pitanje. Cinici bi rekli jer su svi landlordi, s po 10+ nekretnina - ali mislim da ide i dalje od tog, mislm da stvarno ideološki ne mogu to prihvatiti. Da netko ozbiljno pokrene to pitanje unutar FF/FG vlasti karijera u tim strankama bi mu bila mrtva isti dan.
Šineri naravno obećavaju ogromne infrastrukturne projekta, ozbiljnije poreze za vlasnike nekretnina i zemlje koja se ne koristi i sto drugih stvari. Ali ne mislim da će to ići tek tako. Radi sistematskog 'puštanja tržištu' da riješava to pitanje, Irska danas nema ni potrebnu radnu snagu da pokrene takve projekte. Trebali bi uvesti tisuće građevinskih radnika i osigurati im smještaj koji jedva nalaze novouposleni software developeri- Dakle nemoguća misija.
Šinerska prošlost im konstantno dolazi na naplatu u bockanju od strane trenutne vlasti. Ali rade sve da se distanciraju od tog, iako tu i tamo maske malo padnu na društvenim medijima i slično. Ako i kad zajašu na vlast, ta igranka će se zaoštriti. A potezanje pitanja ujedinjene Irske? Mislim da bi to mogli uraditi ako zajebu (a vjerojatno hoće) riješiti stvarne probleme.
Ujedinjena Irska ima solidnu podršku u anketama, ali ne bih rekao da je to nešto o čemu se razgovara tako često. Mislim da je i jednima i drugima više manje ok kako jeste. Republika bi dobila na grbaču regiju koja nije najrazvijenija. Sjever bi postao samo jedan county umjesto trenutne relativno privilegirane pozicije koju ima u Ujedinjenom Kraljevstvu (kao politički žeton). Možda se nešto zakotrlja, ali neće brzo i nije sigurno ni da hoće. Jednostavno nije tema na koju ljudi grizu. Generacije kojima je to bilo sve odumiru, mlade boli neka stvar, prelazak je otvoren, ljudi žive ovdje rade tamo bez problema s obe strane. Dakle osim simboličke vrijednosti, koju je teško opravdati pored stvarnih i hitnih ekonomskih problema - ne vidim kako bi netko u vlasti argumentirao da krene riješiti taj problem.