"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#5051 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
@ibizza kako je Muller skuplji skoro duplo u Hrvatskoj njego u Njemačkoj i Austriji? Isti artikli, ista firma?
-
ibizza
#5052 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Volio bih prvo da cujem tvoje misljenje, obzirom da kolutas ocima, a onda cu ti rado odgovoriti na ova pitanja.Hakiz wrote: ↑23/11/2023 21:50![]()
I tako se dogodi da kupovina u prodavnici van BiH krajnjem kupcu (meni, tebi itd) sa plaćanjem transporta i svih dadžbina bude jeftinija nego kupovina istog proizvoda u BiH.
Nego, ako je ovo tačno: "da neko uveze "paralelu" iz Austrije ili mađarske, nekog od top brendova, te nastane ludilo na tržistu, a onda principali šakom i kapom daju novac, da se smire kupci koji rade preko "
Šta u tom slučaju sprečava naše maloprodajne trgovce da preskoče uvoznika ne često nego uvijek? Da sami uvoze? Pa da nam bude jeftinije. Barem veliki, ako ne može svaki granap ili kiosk.
Ako ne mogu sami uvesti, kako se onda opisana situacija može desiti?
-
paladinka
#5053 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne postoje duple cijene , vecina predstavnista za te velike firme nestle , itd sta istocnu -Zapadnu evropu su poljskoj i oni cjenu definiraju.
-
ibizza
#5054 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nije ista firma pravno gledanoLajavikrelac wrote: ↑23/11/2023 22:05 @ibizza kako je Muller skuplji skoro duplo u Hrvatskoj njego u Njemačkoj i Austriji? Isti artikli, ista firma?
Tacka dva, marzovna politika kupca. Urade analizu trzista, procjenu troskova, procjenu prihoda , i postave kalkulaciju koja ce da donese profit koji je prosjek grupacije. Shvate da je HR siromasno trziste i da kolicinski ne mogu ni priblizno prodavati robe kao AT ili DE, zato dignu marzu koja ce im donijeti profit po proizvodu.
-
Hakiz
#5055 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nisam vidio taj smajli što koluta. Sigurno sam ga slučajno pritisnuo, nisam imao namjeru. Ignoriši ga.ibizza wrote: ↑23/11/2023 22:17Volio bih prvo da cujem tvoje misljenje, obzirom da kolutas ocima, a onda cu ti rado odgovoriti na ova pitanja.Hakiz wrote: ↑23/11/2023 21:50![]()
I tako se dogodi da kupovina u prodavnici van BiH krajnjem kupcu (meni, tebi itd) sa plaćanjem transporta i svih dadžbina bude jeftinija nego kupovina istog proizvoda u BiH.
Nego, ako je ovo tačno: "da neko uveze "paralelu" iz Austrije ili mađarske, nekog od top brendova, te nastane ludilo na tržistu, a onda principali šakom i kapom daju novac, da se smire kupci koji rade preko "
Šta u tom slučaju sprečava naše maloprodajne trgovce da preskoče uvoznika ne često nego uvijek? Da sami uvoze? Pa da nam bude jeftinije. Barem veliki, ako ne može svaki granap ili kiosk.
-
ibizza
#5056 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
OK.Hakiz wrote: ↑23/11/2023 22:35Nisam vidio taj smajli što koluta. Sigurno sam ga slučajno pritisnuo, nisam imao namjeru. Ignoriši ga.ibizza wrote: ↑23/11/2023 22:17Volio bih prvo da cujem tvoje misljenje, obzirom da kolutas ocima, a onda cu ti rado odgovoriti na ova pitanja.Hakiz wrote: ↑23/11/2023 21:50![]()
Vidi, npr. Fortuna, Belamionix ili Penny, odu u AT i sa nekog lagera kupe Nutelu, stave cijenu na policu nizu za marku nego kada bi istu tu Nutelu uzeo od distributera. Rizici za takvu kupovinu su: kontinuitet takvih cijena na tom lageru u AT, kalo sam pokrivas(sva ostećenja, rokove itd), nemas dodatne bonitete, nemas dodatnu marketinsku podrsku, nemas unapredjivace prodaje koji slazu tu robu na tvojim policama unutar marketa...zato, nasi kupci 99% rade sa distributerima, na uvoz se odlucuju kada: 1. Imaju ogromno dugovanje,te ga je distributer blokirao, 2. nije se uspio dogovoriti sa distributerom oko uslova na ugovoru, 3. riskira ugovor i sve nabrojano kako bi kratkorocno extra zaradio i uvukao novac u sistem, te poboljsao cash flow...
Opet se vracam na tacku 1 iz mog prethodnog posta - mi smo malo trziste, zato principali imaju distributere i sa njima pregovaraju za ovaj dio, uz to, mi smo trzista/e gdje imamo milion kupaca, npr: veliki kupci cine 65% trzista, a u to spada 7-8 kupaca, neda se jednom P&G-u da se pegla sa Bingom, Konzumom, Mercatorom, Tropicom, DM-om, CM-om, Amkom i odna tek "obradio" 65% trzista, a onda mora da se pegla sa jojs desetine drugih kupaca da bi dosao na 90%.
u DE 95% trusta cini 5 kupaca, ljudi odrade 5 sastanaka i dsogovoren stotine miliona prometa i odu negdje na putovanje da proslave
Last edited by ibizza on 23/11/2023 23:09, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#5057 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja sam mislio da im kažu da kako već postoji distributer za BiH moraju preko njega, ne mogu direktno kupiti kod tod prodavača. Ja dobijem takav odgovor ponekad. Čak i da ne znam da za taj proizvod ima naš distributer.ibizza wrote: ↑23/11/2023 22:58OK.
Vidi, npr. Fortuna, Belamionix ili Penny, odu u AT i sa nekog lagera kupe Nutelu, stave cijenu na policu nizu za marku nego kada bi istu tu Nutelu uzeo od distributera. Rizici za takvu kupovinu su: kontinuitet takvih cijena na tom lageru u AT, kalo sam pokrivas(sva ostećenja, rokove itd), nemas dodatne bonitete, nemas dodatnu marketinsku podrsku, nemas unapredjivace prodaje koji slazu tu robu na tvojim policama unutar marketa...zato, nasi kupci 99% rade sa distributerima, na uvoz se odlucuju kada: 1. Imaju ogromno dugovanje,te ga je distributer blokirao, 2. nije se uspio dogovoriti sa distributerom oko uslova na ugovoru, 3. riskira ugovor i sve nabrojano kako bi kratkorocno extra zaradio i uvukao novac u sistem, te poboljsao cash flow...
U svakom slučaju, mi, krajnji kupci, to sve platimo. Ili ne platimo, iznenadi se čovjek bez čega sve može a da ne naruši kvalitet života i udobnost. Na kakve samo bespotrebne gluposti bacamo novac.
-
paladinka
#5058 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne, jer u principu i ne isplati se. kako mislis profitirati?
- vjeshalica
#5059 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tehnicara cega?sehohari wrote: ↑23/11/2023 20:14To je na zapadu sasvim normalna pojava.vjeshalica wrote: ↑23/11/2023 20:03Od kada mozes zaposliti KV zavaricava sa zavrsenom skolom VSS odsjeka socijalnog rada? To nigdje nema osim kod nas kao primjer promjene strucnog profila.
Da, ne u brojkama, ali niko te neće odbiti zbog toga ili reći "kako ovaj može raditi a završio faks za nešto drugo?"
Imali smo u bolnici jednom jednog tehničara koji je prije toga bio završio teologiju.
- vjeshalica
#5060 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne shvatas pojam "prekvalifikacije". Ko je htio da uci zanat u skoli ucio je,ko nije nema pojma. Prema tome....opet se vracamo na to da firma placa prekvalifikaciju dakle finansira ti obrazovanje koje mozes redovno steci ako si zainteresiran. Sigurno ti ne daje da radis bez skole. Sta mislis sto je to tako?ShnjaZZZ wrote: ↑23/11/2023 20:10Šta ima loše u tome ako osoba stvarno želi raditi?vjeshalica wrote: ↑23/11/2023 20:03
Od kada mozes zaposliti KV zavaricava sa zavrsenom skolom VSS odsjeka socijalnog rada? To nigdje nema osim kod nas kao primjer promjene strucnog profila.
Misliš da zavarivači u srednjoj školi prođu neku obuku ili šta već, misliš da ih uče co2, elektro ili argon zavarivanje?
Idu i bruse cijevi šmirgl papirom i onda pola sata gledaju nekog kako vari.
Najbolji drug mi je varilac nakon što je završio fakultet kriminalistike, platio 100 časova nekome da ga poduči i dobio posao bez diplome. Nakon godinu dana u firmi rekli mu ako želi da ga pošalju vani da zaradi bolje pare da "završi" školu.
Eno ga, jedan od boljih zavarivača u firmi.
Ista ta firma sad traži radnike samo da dođu radit, oni će im pružiti i obuku i platiti školu...
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#5061 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja znam magistra ekonomije vozi šleper evo vec 5 godina
.
- Ateista
#5062 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Stoji i taj problem da danas skoro svako zavrsava fakultet, a tu problem pravi i obrazovni sistem koji to dopusta. Tome valjda i sluzi da na osnovu potreba trzista odredi broj studenata po fakultetima, a ne onako ofrlje pa da se radi hiperprodukcija kadrova koji vise po birou a da nekih drugih fali.
Opet, nije to kljucni problem, nisu ovi vlasnici o kojima pricamo dobre zanatlije pa da su na to napravili firme. To su vecinom oni koji su iskoristili rat i stranku da dodju do kapitala koji sad ovrcu, ili djeca tih istih. Ljudi koji koriste svoje politicke i druge veze da dodju do dobrih poslova i ugovora, kojima se stimaju tenderi i slicno. Ja postujem vlasnike biznisa koji su svojim radom, trudom i znanjem razvili biznis i polako rasli, takvi najcesce i postuju svoje radnike i oni su druga prica, ali takvih je malo i njima je tesko uspjeti pored ovih sa svim vezama koje imaju.
Opet, nije to kljucni problem, nisu ovi vlasnici o kojima pricamo dobre zanatlije pa da su na to napravili firme. To su vecinom oni koji su iskoristili rat i stranku da dodju do kapitala koji sad ovrcu, ili djeca tih istih. Ljudi koji koriste svoje politicke i druge veze da dodju do dobrih poslova i ugovora, kojima se stimaju tenderi i slicno. Ja postujem vlasnike biznisa koji su svojim radom, trudom i znanjem razvili biznis i polako rasli, takvi najcesce i postuju svoje radnike i oni su druga prica, ali takvih je malo i njima je tesko uspjeti pored ovih sa svim vezama koje imaju.
- Domaci izdajnik
#5063 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Drugi problem je što prekvalifikaciju i sertifikate o stručnom osposobljavanju niko ne zarezuje ni pet posto. Fali zanatlija i kad se čovjek osposobi, ne može to nemaš iskustva...na dao Bog da te neko obuči i nauči, svi bi odmah gotov kadar...E pa i ja bi da guzim Draganu Kosjerinu al ne ide... 
- Ateista
#5064 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Hoce gotov kadar sa iskustvom, ali da je ipak mlad i da nece brzo u penziju, da nema visoke zahtjeve. Zensko da nije u reproduktivnim godinama da slucajno ne zatrudni ali da nije ni prestara ni premlada, svi bi se jebali a da im ne udje...Lajavikrelac wrote: ↑24/11/2023 11:25 Drugi problem je što prekvalifikaciju i sertifikate o stručnom osposobljavanju niko ne zarezuje ni pet posto. Fali zanatlija i kad se čovjek osposobi, ne može to nemaš iskustva...na dao Bog da te neko obuči i nauči, svi bi odmah gotov kadar...E pa i ja bi da guzim Draganu Kosjerinu al ne ide...![]()
- Domaci izdajnik
- Ozimician
#5066 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da da, mislim da je naslov ove teme bio vrlo kratkog daha.Lajavikrelac wrote: ↑24/11/2023 12:34 https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... iti/522269
Mašala...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5067 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
žalosna ti majka
ima li išta da nas može spasiti?
ima li išta da nas može spasiti?
- ShnjaZZZ
#5068 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Izvini ali stvarno te ništa nisam shvatio.vjeshalica wrote: ↑24/11/2023 00:47Ne shvatas pojam "prekvalifikacije". Ko je htio da uci zanat u skoli ucio je,ko nije nema pojma. Prema tome....opet se vracamo na to da firma placa prekvalifikaciju dakle finansira ti obrazovanje koje mozes redovno steci ako si zainteresiran. Sigurno ti ne daje da radis bez skole. Sta mislis sto je to tako?ShnjaZZZ wrote: ↑23/11/2023 20:10Šta ima loše u tome ako osoba stvarno želi raditi?vjeshalica wrote: ↑23/11/2023 20:03
Od kada mozes zaposliti KV zavaricava sa zavrsenom skolom VSS odsjeka socijalnog rada? To nigdje nema osim kod nas kao primjer promjene strucnog profila.
Misliš da zavarivači u srednjoj školi prođu neku obuku ili šta već, misliš da ih uče co2, elektro ili argon zavarivanje?
Idu i bruse cijevi šmirgl papirom i onda pola sata gledaju nekog kako vari.
Najbolji drug mi je varilac nakon što je završio fakultet kriminalistike, platio 100 časova nekome da ga poduči i dobio posao bez diplome. Nakon godinu dana u firmi rekli mu ako želi da ga pošalju vani da zaradi bolje pare da "završi" školu.
Eno ga, jedan od boljih zavarivača u firmi.
Ista ta firma sad traži radnike samo da dođu radit, oni će im pružiti i obuku i platiti školu...
-
McGradySA
#5069 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Znam za teško stanje u tim industrijama. Meni se ne isplati raditi za cifru od 600 - 700 KM 6 dana sedmično u Sarajevu, mada ne plaćam kiriju.zippoo87 wrote: ↑23/11/2023 21:47
Eto recimo u jednom Konzumu,da ne pricamo o manje poznatim firmama.
Lokalno u koju god sredinu dodjes,plate su 600-900 KM...ovdje je sve uracunato,topli,prevoz.
Kada oduzmes to kao fiksni trosak,ostane ti i manje od 600 KM da trosis.
Ti si samo jos jedan koji se krece u precniku 1000m i ti ne znas sta se desava dalje van tvog vidokruga.
Tekstilna industrija,kozna industrija...njima je i plata od 700 KM nedosanjani san.
-
nuki_cika
#5070 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma kakva prekvlifikacija, posebno VSS u nekog zanatliju,pa većina tih ljudi sa fakultetom nema šlifa za zanate.Cijeli život si bio fokusiran na intelektualni segment i neko ti dođe nakon godina i godina i dadne ti aparat za varenje..ne ide..
Pa skoro je zavod za zapošljavanje kantona Sarajevo rekao da nema dovoljno zainteresiranih za prekvlifikaciju i da su je morali prekinuti.Evo ja prvi ne znam u šta bi se prekvlifikovao a što je traženo, možda jedino CNC operater, ostalo ne bi, metalostrugar, zidar,tesar, bravar, sve su to poslovi koji me jednostavno ne privlače i kraj priče..
Ja sam radio u Klasu kao jaka firma, a ustvari kurčeva firma koja je samo služila stranci za izvlačenje dobiti, da su se pare davali radnicima umjesto stranačkim SDA poslušnicima radnici bi imali 1500 maraka platu još onda, ali jbg njima bi bilo malo.i drago mi je što su se te firme srozale i što su im ostali samo stari radnici i stare žene s osnovnom koje nemaju gdje drugo..
Ovdje je jednostavno godinama bio na sceni jedan kriminalno -iskorištavajući odnos prema radnicima za mimimalce gdje nisi mogao pokriti osnovne životne potrebe i normalno da im je krivo što se to mora prekinuti sad..
Pa skoro je zavod za zapošljavanje kantona Sarajevo rekao da nema dovoljno zainteresiranih za prekvlifikaciju i da su je morali prekinuti.Evo ja prvi ne znam u šta bi se prekvlifikovao a što je traženo, možda jedino CNC operater, ostalo ne bi, metalostrugar, zidar,tesar, bravar, sve su to poslovi koji me jednostavno ne privlače i kraj priče..
Ja sam radio u Klasu kao jaka firma, a ustvari kurčeva firma koja je samo služila stranci za izvlačenje dobiti, da su se pare davali radnicima umjesto stranačkim SDA poslušnicima radnici bi imali 1500 maraka platu još onda, ali jbg njima bi bilo malo.i drago mi je što su se te firme srozale i što su im ostali samo stari radnici i stare žene s osnovnom koje nemaju gdje drugo..
Ovdje je jednostavno godinama bio na sceni jedan kriminalno -iskorištavajući odnos prema radnicima za mimimalce gdje nisi mogao pokriti osnovne životne potrebe i normalno da im je krivo što se to mora prekinuti sad..
-
Mrmrava
#5071 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Koliko sad opstinari izadju, salter?
-
nlt
-
markopd
#5073 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Prekvalifikacija jedino ima smisla ako ideš za nečim boljim,tipa neki zanatlija u SSS ili neka manje tražena SSS kao npr hemijski tehničar pa se prekvalifikuje za CNC ili med.tehničara ili neki četvrti stepen.Ovo kad čujem da je neko sa SSS se prekvalifikovao u zanatliju i još za to dao pare,bolje nije ni zaslužio.Svi gledaju da pređu na bolje radno mjesto,da se dodatno školuje i stekne viši stepen i normalno da će zainteresovanost za te njihove žnj prekvalifikacije biti mala ili nikakva.Ko je lud da se sebe dodatno degradira u ovaj vakat,taj je stvarno za posmatranja...nuki_cika wrote: ↑25/11/2023 07:51 Ma kakva prekvlifikacija, posebno VSS u nekog zanatliju,pa većina tih ljudi sa fakultetom nema šlifa za zanate.Cijeli život si bio fokusiran na intelektualni segment i neko ti dođe nakon godina i godina i dadne ti aparat za varenje..ne ide..
Što se tiče ove priče oko plata u tržnim centrima,iz te sam branše i mogu reći sledeće.Svi oni koji rade u trgovini tj. oni koji ostaju danas raditi kao trgovci nebitno mlađi ili stariji imaju mnogo veće dogovorene plate od ovog klasičnog minimalac+topli+prevoz.Onda tu nastaje problem za poslovođe objekta kada 2/3 radnika dobro namiri finansijski,onda im treba 1/3 radnika da radi za minimalac kako bi sve to kompenzovali i naravno tu nastaje problem i mnogi zbog toga ne mogu niti pronaći a kamoli zadržati radnika.
-
akcija007
#5074 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Radi li Bingo City Centar danas ?
- zubi
#5075 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ko god radi nedeljom, radi i danas.