Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
SmokingMan

#42501 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by SmokingMan »

Ima njih više među namjetljivim republikanskim, "lažnim boracima" protiv kaiptalizma, a kada im TV kuća neće da plati povišicu preko masnog više-milionskog ugovra, onda dižu sidro. Zaboravio sam donedavno jedan eklatantan primjer, lik nije isktaknut medijski koliko Shapiro, da mi je se sjetiti imena, a nije Tucker. Sjećam se da se dotična X osoba žalila na to što kroz ugvor ne može od TV kuće da dobije neradni petak. :D
BiBi911

#42502 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by BiBi911 »

Bosanski_kralj wrote: 24/11/2023 07:51 Da li bi svijet dozvolio obrnutu situaciju da Palestinci rade ovo što rade cionisti?

Odgovor je jasan i sve nam govori.

I mnogi ovdje zamjeraju što se mi u Bosni toliko suosjećamo sa Palestincima. Vjerovatno suosjećamo zbog toga što smo nešto slično prolazili i svijet je bio nijem skoro 4 godine. A nekako sam siguran da nam se krene opet isto dešavati, ne bi se baš neko počešao za nama.
A zasto nam se to desilo? Zašto se moze ponovimo? Odgovor je jednostavan. Devedesetih si imao za "vodje" aliju Živkoviću, radovana I onoga iz hb. Sta danas imas? Isto.
Kifla ti se pita za sve, drzavna bolnica postala orivatna, mile ronhil, onaj sef logora.
Jel misliš da bi se iko na zapadu pocesao kada vidi sta se desava. Bil ti?
U ovih 28gpdina od rata jesu li ti izabrani ispostovali jedan zahtjev koji je EU postavili pred njih.
Samo se stavi u poziciju nekoga sa zapada I vidis da sav tvoj trud nestaje, oni(mi) se Želimo da nam je lose ali ništa ne radimo.

Koliko je ljudi ubila ona seka? Koliko je malinar ljudi poslao pod zemlju? Tip u sred Sarajeva ubije dvije žene, snime ga kamere I on slobodan. Tip vam je nacelnik a ubio čovjeka, nije nikome odgovarao. Prodate zeljezaru za 1km firmu koja nam je mogla donositi milione zarade al jok vama je vaznije kukati kako Izrael rijesava Problem terorista, kako su talijani zlotvori jer vracaju Afrikaner nazad. Zabrane hidzaba u francuskoj.... . .

Al dobro vi se suosjecate sa palestincima al niste spomenuli sta su teroristi uradili..
Al jbga mozda ja svijet vidim drugacije
zarko.filip

#42503 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by zarko.filip »

dr_Evil wrote: 24/11/2023 10:13
zarko.filip wrote: 24/11/2023 10:02
Vidi ovako,mnogo je prosto
I tvoj i moj narod je u proslosti dozivio genocide.
Jevreji su dozivjeli genocid.
Nad Plestincima se godinama vrsi genocid.
Nema sta tu vise da se prica.
I bar po meni ne moze to da bude izgovor za pravljenje novih zlocina i genocida.Nadam se da se bar tu slazemo.
Sad neki ljudi ovdje pisu o tome da se negiraju zlocini Hamasa,da niko od okolnih zemalja ne mrda prstom za Palestince al eto u BiH to rade(nista Jemen,Sudan...) i kada ukazuju na te stvari onda se proglasavaju trolovima,ćetnicima,ustašama,islamofobima,balijama...
A niti Vranjes niti Nurkic ne treba da igraju za reprezentaciju BiH.
Pisu ovdje ljudi svasta, npr da je svaki Izraelac zapravo vojno lice, zvuci poznato svakom razumnom da je to samo opravdanje za zlocin.

Sta cemo mi uraditi za Palestinu, nismo u stanju za sebe. Ali ne treba ni sutjeti i prihvatiti igru Izraela kao sto Hrvatska i njima slicni su prihvatili. Raditi i pricati kao sto je i Tito pricao i nema greske.

Ako budemo sutili sada kao sto se sutilo Hitleru tridesetih, onda ce nam se uskoro desiti cetrdesete. A svi smo mi samo obicni ljudi, borimo se da prezivimo, gledamo sebe i svoju familiju. Nema vise prkosa nasih starih, nismo mi vise kurcovit narod. Slomili su nas.
Naravno da ne treba cutiti.Al i toj prici ne smijemo biti dvolicni.Recimo gradonacelnica Sarajeva je pozvala gradjane Sarajeva da se ne ide na koncert neke pjevaljke.Ok.Ljudski sa njene strane.A da li javno pozvala svog sugradjanina Dina Merlina da ne drzi koncerte dok se u Gazi desava genocid?Ako jeste izvinjavam se.I ako ovo napisem jesam li ćetnik?
sumirprimus

#42504 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

"
dr_Evil

#42505 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

zarko.filip wrote: 24/11/2023 11:50
Naravno da ne treba cutiti.Al i toj prici ne smijemo biti dvolicni.Recimo gradonacelnica Sarajeva je pozvala gradjane Sarajeva da se ne ide na koncert neke pjevaljke.Ok.Ljudski sa njene strane.A da li javno pozvala svog sugradjanina Dina Merlina da ne drzi koncerte dok se u Gazi desava genocid?Ako jeste izvinjavam se.I ako ovo napisem jesam li ćetnik?
Gradonacelnicu ne gotivim, ali iskrivo si tezu.

Oni su je prozvali zasto nije zabranila koncert, a ona je rekla njima da svako ko misli da koncert ne treba da se odrzava neka ne ide. Nije ih pozvala da ne idu.

Nikad mi nije bio jasan taj koncept zalosti iskreno, ono ne pale tv po godinu dana, ne slusaju muziku, i sta li vec ne. Svako zali na svoj nacin, a pjevaci zive od pjevanja.

Ako cemo slijediti logiku onda da, oni koji su pozivali gradonacelnicu da zabrani koncert trebaju imati iste arsine i za Dinu. :thumbup:

Sto rece Al-Dino, opet ja o njemu danas, hvala Prijovicki sto je dosla pa nek i mi domaci pjevacimo imamo gdje i kome da zapjevamo. Citav jad Sarajeva i Bosne je u toj recenici.
dr_Evil

#42506 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

BiBi911 wrote: 24/11/2023 11:14
Bosanski_kralj wrote: 24/11/2023 07:51 Da li bi svijet dozvolio obrnutu situaciju da Palestinci rade ovo što rade cionisti?

Odgovor je jasan i sve nam govori.

I mnogi ovdje zamjeraju što se mi u Bosni toliko suosjećamo sa Palestincima. Vjerovatno suosjećamo zbog toga što smo nešto slično prolazili i svijet je bio nijem skoro 4 godine. A nekako sam siguran da nam se krene opet isto dešavati, ne bi se baš neko počešao za nama.
A zasto nam se to desilo? Zašto se moze ponovimo? Odgovor je jednostavan. Devedesetih si imao za "vodje" aliju Živkoviću, radovana I onoga iz hb. Sta danas imas? Isto.
Kifla ti se pita za sve, drzavna bolnica postala orivatna, mile ronhil, onaj sef logora.
Jel misliš da bi se iko na zapadu pocesao kada vidi sta se desava. Bil ti?
U ovih 28gpdina od rata jesu li ti izabrani ispostovali jedan zahtjev koji je EU postavili pred njih.
Samo se stavi u poziciju nekoga sa zapada I vidis da sav tvoj trud nestaje, oni(mi) se Želimo da nam je lose ali ništa ne radimo.

Koliko je ljudi ubila ona seka? Koliko je malinar ljudi poslao pod zemlju? Tip u sred Sarajeva ubije dvije žene, snime ga kamere I on slobodan. Tip vam je nacelnik a ubio čovjeka, nije nikome odgovarao. Prodate zeljezaru za 1km firmu koja nam je mogla donositi milione zarade al jok vama je vaznije kukati kako Izrael rijesava Problem terorista, kako su talijani zlotvori jer vracaju Afrikaner nazad. Zabrane hidzaba u francuskoj.... . .

Al dobro vi se suosjecate sa palestincima al niste spomenuli sta su teroristi uradili..
Al jbga mozda ja svijet vidim drugacije
Vecina ovdje je jasno rekla sta su teroristi uradili i ogradila se od istih. Ali Palestinci nisu teroristi, a pogotovo sad evo mozda 5000 djece, a bog zna koliko pod rusevinama sta ce se samo ocistit da se naprave hoteli i naselja pa nikad necemo saznati, e pa nisu teroristi.

Kanite se tih pravdanja sa teroristima. Kad Brejvik pobi onu djecu u Norveskoj onda je trebala policija da mu upadne u selo i pobije citavu familiju i komplet selo, i kaze "Pa vidite sta on uradi".

Izgleda da je Kosovo trebalo da opali nuklearku na Srbiju poslije upada onih srbijanskih terorista neki dan. Takav je nivo razmisljanja.
sumirprimus

#42507 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

kako teroristi, zar nisu mnogi rekli da su pokret otpora?
pa ne mogu biti i jedno i drugo?
Pandakonda

#42508 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Pandakonda »

Quaresma wrote: 24/11/2023 11:04
Hajvan wrote: 24/11/2023 10:38 EVO ISTINE o Israelsko-Palestinskom sukobu...

odgledati i zakljucati temu

Kako te nije stid postaviti ovog dzukelu i njega staviti kao nesto mjerodavno?
Sta je on to pogresno rekao u klipu ? Napokon da neko postavi historiju prije 1948e
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#42509 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by pici »

sumirprimus

#42510 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

pogresno je to sto prikazuje arape koji su napadali zidove i prije 1948...
kao i arapske drzave koji izbacuju palestince jer im ugrozavaju njihove drzave.
a to se kosi sa vodecim narativom na ovoj temi.
dr_Evil

#42511 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 24/11/2023 12:30 kako teroristi, zar nisu mnogi rekli da su pokret otpora?
Mnogi su rekli da se u Palestini ne desavaju zlocini i da je svu u skladu samoodbrane, pa ne moze biti i jedno i drugo.
JohnnyS

#42512 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 24/11/2023 12:16
zarko.filip wrote: 24/11/2023 11:50
Gradonacelnicu ne gotivim, ali iskrivo si tezu.

Oni su je prozvali zasto nije zabranila koncert, a ona je rekla njima da svako ko misli da koncert ne treba da se odrzava neka ne ide. Nije ih pozvala da ne idu.

Nikad mi nije bio jasan taj koncept zalosti iskreno, ono ne pale tv po godinu dana, ne slusaju muziku, i sta li vec ne. Svako zali na svoj nacin, a pjevaci zive od pjevanja.

Ako cemo slijediti logiku onda da, oni koji su pozivali gradonacelnicu da zabrani koncert trebaju imati iste arsine i za Dinu. :thumbup:

Sto rece Al-Dino, opet ja o njemu danas, hvala Prijovicki sto je dosla pa nek i mi domaci pjevacimo imamo gdje i kome da zapjevamo. Citav jad Sarajeva i Bosne je u toj recenici.
Zapravo je on bliži nego ti. Ona je čak i rekla kako nažalost nema ovlasti da to zabrani, ali da se svatko zapita treba li ići u ovom trenutku.
sumirprimus

#42513 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

">

kaze nakon sto dolete iz egipta...
hoce reci taoci ce preci u rafi u egipat. dakle iz juznog dijela gaze. ako dole imaju tunele, zar nije moguce da su neki od taoca vec u egiptu? kao i vodje hamasa..ko zna..
sumirprimus

#42514 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 24/11/2023 12:48
sumirprimus wrote: 24/11/2023 12:30 kako teroristi, zar nisu mnogi rekli da su pokret otpora?
Mnogi su rekli da se u Palestini ne desavaju zlocini i da je svu u skladu samoodbrane, pa ne moze biti i jedno i drugo.
itekako je moguce i u samodobrani pretjerano koristenje sile pa i cinjenje ratnih zlocina. jedno ne iskljucuje drugo, no opet ovde smo itekako mogli cuti nerijetko misljenja da je hamas pokret otpora a ne teroristicka organizacija.
KraljicaIzJajca

#42515 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by KraljicaIzJajca »

@SmokingMan @splinter

Da ponovimo povijest, jer postoje 3 Izraela:

a) Izraelski narod — 12 plemena u 13. st. pr. Kr.

b) Izraelsko kraljevstvo — 10 plemena (od Efrajima) u 10. st. pr.

c) Država Izrael — 2 plemena (iz Judeje) u 20. st. po Kr.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#42516 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Velkoski »

Pandakonda wrote: 24/11/2023 12:32
Hajvan wrote: 24/11/2023 10:38 EVO ISTINE o Israelsko-Palestinskom sukobu...

odgledati i zakljucati temu

Sta je on to pogresno rekao u klipu ? Napokon da neko postavi historiju prije 1948e
zašto ne bismo išli dalje u historiju? npr 10.000 prije rođenja Krista?

i čuj holy land, 2023. je godina, ljudi i dalje misle da je neka teritorija holy land :lol:

jedva čekam da zauzmemo Mars, da i gorem nađem sebi neki 'oli lend

ko polaže pravo na Bosnu, zna l' se šta?
Last edited by Velkoski on 24/11/2023 12:58, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#42517 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

sumirprimus wrote: 24/11/2023 12:45 pogresno je to sto prikazuje arape koji su napadali zidove i prije 1948...
I zato 5000 djece mora biti ubijeno kao da oni imaju ikakve veze sa tim...

Ovo je konstantno hodanje u krug, a nikako da se prizna jedna notorna cinjenica: u izraelskom javnom diskursu palestinci su dehumanizirani.

Koliko god bilo ruzno reci, ali to je i gore od 5000 ubijene djece.

Zasto?

Zato sto je to platforma za ubijanje, protjerivanje i patnju do unedogled odnosno do zavrsenja etnickog ciscenja.

Ja jednostavno ne mogu zamisliti da se na BHT moglo cuti ni nakon najstrasnijih zlocina u ratu da se pravda ubijanje djece, da ih sve treba poravnati, da treba pronaci konacno rjesenje.

Ovo vise nije stvar nacionalizma, ni ko je u pravu i ko je u krivu, ono sto svi vidimo je odstrel cijele grupe ljudi, bez obzira na dob, pol, i licna uvjerenja. Ne treba zaboraviti da u izraelskom drustvu obitavaju pojave koje i jevreje africkog porijekla nazivaju zivotinjama. Sta ocekivati onda za palestince.

Kada se kritikuje takav narativ, onda se to izjednacava sa antisemitizmom. A puno, jako puno organizovanog napora se ulaze u PR koji svejedno ima problema da opravda sve ono sto se desava.

Da je taj narativ ispravan, ne bi se trebalo tolilo muciti i najbanalnije izjave proglasavati antisemitizmom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#42518 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

Velkoski wrote: 24/11/2023 12:57

i čuj holy land, 2023. je godina, ljudi i dalje misle da je neka teritorija holy land :lol:

Holy land, al sekularna drzava.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#42519 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Velkoski »

Chmoljo wrote: 24/11/2023 12:58
sumirprimus wrote: 24/11/2023 12:45 pogresno je to sto prikazuje arape koji su napadali zidove i prije 1948...
I zato 5000 djece mora biti ubijeno kao da oni imaju ikakve veze sa tim...

Ovo je konstantno hodanje u krug, a nikako da se prizna jedna notorna cinjenica: u izraelskom javnom diskursu palestinci su dehumanizirani.

Koliko god bilo ruzno reci, ali to je i gore od 5000 ubijene djece.

Zasto?

Zato sto je to platforma za ubijanje, protjerivanje i patnju do unedogled odnosno do zavrsenja etnickog ciscenja.

Ja jednostavno ne mogu zamisliti da se na BHT moglo cuti ni nakon najstrasnijih zlocina u ratu da se pravda ubijanje djece, da ih sve treba poravnati, da treba pronaci konacno rjesenje.

Ovo vise nije stvar nacionalizma, ni ko je u pravu i ko je u krivu, ono sto svi vidimo je odstrel cijele grupe ljudi, bez obzira na dob, pol, i licna uvjerenja. Ne treba zaboraviti da u izraelskom drustvu obitavaju pojave koje i jevreje africkog porijekla nazivaju zivotinjama.

Kada se kritikuje takav narativ, onda se to izjednacava sa antisemitizmom. A puno, jako puno organizovanog napora se ulaze u PR koji svejedno ima problema da opravda sve ono sto se desava.

Da je taj narativ ispravan, ne bi se trebalo tolilo muciti i najbanalnije izjave proglasavati antisemitizmom.
nemoj ga logikom, ide ti sad neki tvit i tiketa antisemita :mrgreen:
dr_Evil

#42520 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 24/11/2023 12:53
itekako je moguce i u samodobrani pretjerano koristenje sile pa i cinjenje ratnih zlocina. jedno ne iskljucuje drugo, no opet ovde smo itekako mogli cuti nerijetko misljenja da je hamas pokret otpora a ne teroristicka organizacija.
Pa da, itekako je moguce, naravno, uvijek je bio kod nas taj princip krvne osvete, kad ti neko ubije sina, ti ces da pobijes njegov citav region. Ili neko ti ubije starog svata onda je red da ti izbrises jedno desetak gradova. Hvala sto si nam pojasnio.

A ovdje smo mogli cuti da je Hamas pokret otpora, zaista, sto ja cesto navodim da smo mogli cuti ;). To opet odrazava onaj pluralizam misljenja u crnom vilajetu, a mozda i naivnost nekih ljudi. Dok nazalost ona druga strana po dobrom starom obicaju nema pluralizma.

Steta, a hrvatski narod je imao takve revolucionare.. Ivo Lola Ribar se crveni kada vidi kakve generacije danas stasaju koji padaju na koljena pred okupatorima i fasistima.. novi svijet.
SmokingMan

#42521 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by SmokingMan »

KraljicaIzJajca wrote: 24/11/2023 12:55 @SmokingMan @splinter

Da ponovimo povijest, jer postoje 3 Izraela:

a) Izraelski narod — 12 plemena u 13. st. pr. Kr.

b) Izraelsko kraljevstvo — 10 plemena (od Efrajima) u 10. st. pr.

c) Država Izrael — 2 plemena (iz Judeje) u 20. st. po Kr.
Hvala, no nisam naročito u dodiru sa historijom izraelskog naroda. Meni neće ovo puno pomoći koliko tebi. :thumbup:
apsidejzi

#42522 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by apsidejzi »

belfy wrote: 24/11/2023 02:20 moram priznati da mi se sve vise svidja ova nasa komunikacija. mislim da se ovdje vec moze vidjeti da je "nenavijacka" (jel postoji ova rijec) koliko-toliko nego se malo vise ulazi u srz i pokusava uzeti obe strane u obzir...
:thumbup:
pazi, ja nigdje nisam rekao da nije postojao mirni nacin. nego samo to da u tom momentu njima nije izgledao kao dobro rjesenje. mora se uzeti u obzir da su tu dosli ljudi koji nikada prije nisu bili tu i da su domacinima ponudili "ajde da vam uzmemo samo ovo malo". ne znam da li imas kucu sa zemljistem, ali zamisli da ti dodje neko (ko tada nije kikbokser) i i posadi sator na tvoju zemlju i kaze: "ajde da se dogovorimo i podijelimo ovo. tebi ostaje 80%, a ja cu uzeti samo 20%". sta bi mu ti rekao? eh, od toga je pocelo...

...
Ja sam vise puta pokusavao razumjeti upravo ovaj aspekt bliskog istoka i svaki put se zapetljam i skontam da je na tom prostoru konstantno rat zadnjih 4000 godina i da uvijek isti ljudi ratuju samo se drugacije nazivaju i da je uvijek jedna strana slabija a druga jaca u zavisnosti od geopoliticke situacije i da ce tako biti dugo dugo nakon sto umrem. Sve ovisi koji vremenski presijek uzmes.

Ako dozvolis da objasnim historijski kontekst (a mozda si vec upoznat s istim), sve je pocelo od Abrahama tj Ibrahima (po islamu) koji je imao dva sina: Ishak (jevrejski praotac) i Ismail (arapski praotac). Po islamskom vjerovanju Ibrahim i Ismail su napravili Kabu u danasnjoj Mekki, a po jevrejskom vjerovanju, Ismail nije bio bas najbolji sin, vazda je pravio probleme i pravio se vazan i Ibrahim ga i nije volio. Vise je bio naklonjen Ishaku koji je zivio na teritoriji Svete zemlje tj danasnji Izrael/Palestina. Ovaj sin Ishak, imao je dva svoja sina: Esau i Jakob (Jakub). Prvi sin Esau nije nesto poznat ali drugi sin Jakub, imao je 12 svojih sinova izmedju kojih je i Jusuf/Josef. Ovih 12 sinova ce postati 12 jevrejskih plemena od danasnjih 13. Ovo ima smisla i sa genetickog aspekta jer kada gledas haplogrupe, jevreji pripadaju haplogrupi J1 a arapi J2 a zajednicki predak im datira od prije 4000 godina. Dakle, stima sa religioznim narativom jer nije to toliko davno bilo a pismo je vec razvijeno bilo.

Helem, jevreji su zivjeli na tom podrucju pod tudjom palicom. Tad je bio dominantan Egipat i Babilon, period piramida i sl. Mnogi jevreji (potomci ovih 12 sinova) su bili robovi na egipatskom dvoru kod faraona. No jevreji su uvijek znali jedni za druge jer je to duboko ukorijenjeno u njihovoj religiji. Nisu se volili, ali su se pazili. Iz tog perioda dolazi i prica o Mojsiju /Musa-u i kako je pobjegao sa jevrejima od faraona. Kasnije ce se ispostaviti da je rijec o Ramzesu 2. Zivjeli su u pustinji 40 godina i sl. U onoj pustinji gdje danas palestince zele ubaciti. Sinaj.

Helem, historija jevreja je fascinantna i bogata dogadjajima. Poenta je da su se oni rodili na toj teritoriji zajedno sa ostalim domicilnim ljudima. Ni Abraham nije s neba pao i on je bio dio tog naroda, ali biblija je zahtjevala od njih da se tih 12 plemena pazi i da odrzavaju svoj grupni identitet. Kao da kod nas potomci Izetbegovica pocnu smatrati da su odabrani narod izmedju ostalih. Lagano se nafurati na tu pricu. Helem, s vremenom su se razmnozili i grupisali toliko da su mogli oformiti svoju drzavu. Onda su dosli jal babilonci jal asirci, jal rimljani. Ne sjecam se sada i unistili im tu drzavu. Ako me sjecanje ne vara, kralj Solomon je vratio teritoriju i uspostavio novu drzavu Izrael i onda je opet neka druga svjetska sila tog doga porazila isti i rastjerala jevreje u dijasporu. Nad njima se pojavila bozija kletva da ce biti kao danasnji kurdi. Bice ih svuda a nece imati drzave.

U tom je dosao i Isus i pokusao da ih ujedini (on je bio jevrej) no ovi ga razapeli. Kasnije je dosao i Muhammed i pokusao da ih pozove da se vrate bogu al ovi ga nisu prihvatili kao poslanika, jer nije iz Ishakove nego Ismailove (gresne) loze. Uglavnom, na toj teritoriji je vazda bilo ratova, genocida, jedni su druge protjerivali i ubijali. Posto su jevreji nekada u doba Isusa izgubili drzavu vise se nikada nisu tu vratili. Postoji njihovo vjerovanje da ce bog poslati Mesiju koji ce ponovo uspostaviti kraljevstvo Izrael pred smak svijeta. Zato danasnji ortodoksni jevreji ne priznaju ovaj Izrael jer ne vjeruju da su cionisti taj Mesija. Oni su zapravo protiv izraela. No izrael je tu jer su jevreji i dalje pazili jedni druge i kako je muslimanska vlast slabila, i Englezi dosli, oni su se ponovo poceli naseljavati na tom podrucju. I prije ih je bilo, samo su u zadnjih 70 godina poceli agresivnije.

Jevreji zapravo vjeruju da je to njihova teritorija jos od Ishakovog perioda, tako da prica od 70 godina i satorima u avliji, je zapravo prica o 4000 godina. Onda imas i krstaske ratove kada su se krscani ukljuculi u igru. Tada su i muslimani i jevreji najebali i terorizirani.

Helem da sumiram, historijski gledamo, na toj teritoriji je oduvijek bio rat. Pauze su bile izmedju par godina do par desetljeca. Ovo sto sad gledamo je samo nastavak istog. I nema kraja, jer i muslimani vjeruju da ce se Isus jednog dana vratiti i da ce to biti mesija koji ce napraviti pravi Izrael po Allahovim zakonima. No prvo mora da dodje lazni mesija (Antikrist/Dedzal) i ovaj sadasnji izrael je upravo to sto im potvrdjuju i ortodoksni jevreji. Kako god, tu kraja ratovima nema. Trenutno puse palestinci, ali prije 100 godina su pusili jevreji i krscani. Svakih 100-200 godina se smjenjuju. Da skratim: religijski proljev kako bi opravdao genocid i terorizam nad onim drugima.

Izvinjavam se ako je buckuris, ali historija tog prostora je zanimljiva i bogata dogadjajima tako da je tesko sazeti sve to u par pasusa.
Last edited by apsidejzi on 24/11/2023 13:06, edited 1 time in total.
JohnnyS

#42523 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by JohnnyS »

Naprotiv, to područje se treba isključivo zvati sveta zemlja, jer je religija pogon tog sukoba tu. Nigdje drugdje na planeti da su identični problemi u pitanju (naseljavanje jednih i iseljavanje drugih) ne bi se vuklo 75 godina, našlo bi se neko rješenje
dr_Evil

#42524 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

Tako isto i kod susjeda, sekularna drzava ali skandal kada svestenik nije blagoslovio novu ambulantu
swanfilter

#42525 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by swanfilter »

I jedina demokracija, molicu lijepo ...
Locked