"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- semsasuljakovic
#5026 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Greška je velikog broja ljudi što su uopšte studirali.
Ako se negdje traže zanatlije, i dobro plaćaju, a ti odeš na taj fpn samo da bi imao diplomu, i poslije kukaš kako nema posla - izvini, ali krivica je samo tvoja.
Fakultet nije za svakoga, ali u današnjem vremenu je postao i više ih je s diplomom nego bez nje.
Evo frizera u mojoj opštini od 40k ljudi. Petorica na potezu dužine 300 metara. Ljudi kod svakog u redovima čekaju na frizuru. Obleti barem 20-30 ljudi dnevno, od svakog po cener - računica je jasna. On sa 3 razreda ima para nego neki doktor. I to ne zato što je glup - već zato što je znao da nije škola za njega.
Ako se negdje traže zanatlije, i dobro plaćaju, a ti odeš na taj fpn samo da bi imao diplomu, i poslije kukaš kako nema posla - izvini, ali krivica je samo tvoja.
Fakultet nije za svakoga, ali u današnjem vremenu je postao i više ih je s diplomom nego bez nje.
Evo frizera u mojoj opštini od 40k ljudi. Petorica na potezu dužine 300 metara. Ljudi kod svakog u redovima čekaju na frizuru. Obleti barem 20-30 ljudi dnevno, od svakog po cener - računica je jasna. On sa 3 razreda ima para nego neki doktor. I to ne zato što je glup - već zato što je znao da nije škola za njega.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#5027 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Neko ko sa 18 pocne studirati, zavrsi sa 22 ili 23 godine nigdje nije zakasnio.semsasuljakovic wrote: ↑23/11/2023 19:52 Greška je velikog broja ljudi što su uopšte studirali.
Jos uvijek moze ici u zanat, druga je stvar sto jedino u Bosni postoji odbijenica zato sto je neko "prekvalifikovan".
- vjeshalica
#5028 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Od kada mozes zaposliti KV zavaricava sa zavrsenom skolom VSS odsjeka socijalnog rada? To nigdje nema osim kod nas kao primjer promjene strucnog profila.sehohari wrote: ↑23/11/2023 19:57Neko ko sa 18 pocne studirati, zavrsi sa 22 ili 23 godine nigdje nije zakasnio.semsasuljakovic wrote: ↑23/11/2023 19:52 Greška je velikog broja ljudi što su uopšte studirali.
Jos uvijek moze ici u zanat, druga je stvar sto jedino u Bosni postoji odbijenica zato sto je neko "prekvalifikovan".
- ShnjaZZZ
#5029 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Šta ima loše u tome ako osoba stvarno želi raditi?vjeshalica wrote: ↑23/11/2023 20:03
Od kada mozes zaposliti KV zavaricava sa zavrsenom skolom VSS odsjeka socijalnog rada? To nigdje nema osim kod nas kao primjer promjene strucnog profila.
Misliš da zavarivači u srednjoj školi prođu neku obuku ili šta već, misliš da ih uče co2, elektro ili argon zavarivanje?
Idu i bruse cijevi šmirgl papirom i onda pola sata gledaju nekog kako vari.
Najbolji drug mi je varilac nakon što je završio fakultet kriminalistike, platio 100 časova nekome da ga poduči i dobio posao bez diplome. Nakon godinu dana u firmi rekli mu ako želi da ga pošalju vani da zaradi bolje pare da "završi" školu.
Eno ga, jedan od boljih zavarivača u firmi.
Ista ta firma sad traži radnike samo da dođu radit, oni će im pružiti i obuku i platiti školu...
- semsasuljakovic
#5030 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kako se tema razvija, sve više razumijem gazde kad kažu da narod jednostavno neće da radi. 
- PreWiBa
#5031 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To je na zapadu sasvim normalna pojava.vjeshalica wrote: ↑23/11/2023 20:03Od kada mozes zaposliti KV zavaricava sa zavrsenom skolom VSS odsjeka socijalnog rada? To nigdje nema osim kod nas kao primjer promjene strucnog profila.sehohari wrote: ↑23/11/2023 19:57Neko ko sa 18 pocne studirati, zavrsi sa 22 ili 23 godine nigdje nije zakasnio.semsasuljakovic wrote: ↑23/11/2023 19:52 Greška je velikog broja ljudi što su uopšte studirali.
Da, ne u brojkama, ali niko te neće odbiti zbog toga ili reći "kako ovaj može raditi a završio faks za nešto drugo?"
Imali smo u bolnici jednom jednog tehničara koji je prije toga bio završio teologiju.
-
zippoo87
#5032 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne stoji ti ova premisa.semsasuljakovic wrote: ↑23/11/2023 20:13 Kako se tema razvija, sve više razumijem gazde kad kažu da narod jednostavno neće da radi.![]()
Hoce ljudi da rade,ali hoce i da imaju nesto od rada.
Ako ces i raditi i dobijati platu 600 KM,onda ni od tebe ni tvog rada nema nista...ima samo ultra bogati gazda.
Kako ljudi nece raditi,ako bas ti "sto nece da rade" odu na zapad i tamo napreduju a svi kazu da na zapadu nema "lelemudanja",nego se radi.
Pa kako ti isti ljudi u BiH "nece da rade" a u Njemackoj ubise od posla i budu najbolji ?
Nesto tu ne stima ?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#5033 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
U pravu si. Na naplatu je došlo talambasanje političara ranih 2000tih da će zaposliti sve sa fakultetom i da bez fakulteta ti ne gine kopanje kanala...Na naplatu je došlo da se za banalni trgovački, šalteraški i štambiljarski posao tražila fakultetska diploma...Na naplatu je došlo skakanje roditelja po glavi djeci da su političari u pravu i da bez fakulteta postaješ građanin drugog reda pa je skoro 90% ljudi upisivalo bilo šta...Na naplatu je došla hiperprodukcija VSS kadrova svih profila jer se na pravo, ekonomiju i jezike upisivalo po 500 brucoša po odsjeku! Da ih je pola završilo (a nije) gdje će se zaposliti? Pa to ni japanska ekonomija ne može da usisa! I kad podvučeš crtu imaš hiljade akademskih građana koji to nisu i koji ( sa pravom) neće da budu magacioneri, konobari, pekari i sobarice jer su učili da to ne bi radili! Na to sve dodaj 50% nezaposlenih mladih ljudi koji su bačeni u mulj nepotizma, veza i stranačkih zapošljavanja pa vidiš šta se dobilo danassemsasuljakovic wrote: ↑23/11/2023 19:33 Što pametni ljudi kažu - bilo je školskih klupa, neko je htio učiti, neko ne. Sve kasnije dođe na naplatu.
Na drugom mjestu prije 15-20 godina VSS radnik na šalteru ili u računovodstvu je imao 8-9 sati rada u klimatizovanoj prostoriji za 700-800 KM, dok se moler/keramičar/zidar/strugar/mehaničar kidao po 12-14 sati dnevno za 400 KM na crno
Šta je gazda nestalo robova? Eno ti Hutua, Indusa i ostalih firauna pa bujrumsemsasuljakovic wrote: ↑23/11/2023 20:13 Kako se tema razvija, sve više razumijem gazde kad kažu da narod jednostavno neće da radi.![]()
- PreWiBa
#5034 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa dobro, treba priznati da je to više svjetski trend nego nešto specifično za BiH.Lajavikrelac wrote: ↑23/11/2023 20:30U pravu si. Na naplatu je došlo talambasanje političara ranih 2000tih da će zaposliti sve sa fakultetom i da bez fakulteta ti ne gine kopanje kanala...Na naplatu je došlo da se za banalni trgovački, šalteraški i štambiljarski posao tražila fakultetska diploma...Na naplatu je došlo skakanje roditelja po glavi djeci da su političari u pravu i da bez fakulteta postaješ građanin drugog reda pa je skoro 90% ljudi upisivalo bilo šta...Na naplatu je došla hiperprodukcija VSS kadrova svih profila jer se na pravo, ekonomiju i jezike upisivalo po 500 brucoša po odsjeku! Da ih je pola završilo (a nije) gdje će se zaposliti? Pa to ni japanska ekonomija ne može da usisa! I kad podvučeš crtu imaš hiljade akademskih građana koji to nisu i koji ( sa pravom) neće da budu magacioneri, konobari, pekari i sobarice jer su učili da to ne bi radili! Na to sve dodaj 50% nezaposlenih mladih ljudi koji su bačeni u mulj nepotizma, veza i stranačkih zapošljavanja pa vidiš šta se dobilo danassemsasuljakovic wrote: ↑23/11/2023 19:33 Što pametni ljudi kažu - bilo je školskih klupa, neko je htio učiti, neko ne. Sve kasnije dođe na naplatu.![]()
Na drugom mjestu prije 15-20 godina VSS radnik na šalteru ili u računovodstvu je imao 8-9 sati rada u klimatizovanoj prostoriji za 700-800 KM, dok se moler/keramičar/zidar/strugar/mehaničar kidao po 12-14 sati dnevno za 400 KM na crnoRezultat: idemo svi učiti da ne bi rintali za 400 maraka po cijeli dan
pa sad keramičar naplaćuje kvadrat ko božiju kišu jer su rijetki ko bijele muve...resto je otišlo na truli zapad da radi u ljudskim uslovima za normalne pare
![]()
Šta je gazda nestalo robova? Eno ti Hutua, Indusa i ostalih firauna pa bujrumsemsasuljakovic wrote: ↑23/11/2023 20:13 Kako se tema razvija, sve više razumijem gazde kad kažu da narod jednostavno neće da radi.![]()
![]()
Svako je prije npr. i u Njemačkoj slao djecu da idu na faks, "šta ćeš biti kad odrasteš, hoćeš raditi na građevini?", pa završavali sve i svašta. Dok danas zanatlija uzima lovu lopatom i u Bosni i gore.
Mada, opet je to sve relativno. Ne znam kako je u BiH, ali u Njemačkoj ti treba isto dobro vremena da završiš nešto i da se namučiš.
Za "Ausbildung" (ne možeš tek tako započeti zanat) ti trebaju tri godine u kojima ćeš mjesečno dobiti par stoja (u Njemačkoj je par stoja džeparac, imajući u vidu životne troškove) a šef te maltretira i koristi te kao običnu radnu snagu.
Kasnije opet ne možeš odmah otvoriti svoju firmu, nego daj stekni iskustvu, kontakte, pa ti treba dosta vremena dok dođeš do toga da "uzimaš lopatom". A posao nije ni malo lak ni poslije toga.
A onda uz sve to ide i društveni status. Nažalost, većina društva ljude bez fakulteta još uvijek smatra nekom nižom vrstom, koji su priglupi, "obični" ljudi i tkd. S tim da većina tih predrasuda upravo dolazi od ljudi koji nisu završili nešto.
- Bloo
- Globalna šefica
#5035 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zavisi koja profesija.
Uglavnom zive sa roditeljima tako da troskove stana otpisi. Veca kompanija veca im je "plata".
- Domaci izdajnik
- Ateista
#5037 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Potpuno pogresno kad je BiH u pitanju. Ovdje su gazde , vlasnici i razni biznismeni uglavnom neobrazovani i nepismeni, koji su na ko zna kakve nacine dosli do para, cast izuzecima. U svakom slucaju, skola i obrazovanje nemaju veze sa ovim. Tacno je da obrazovaniji imaju vise sanse da se izbore za sebe, zavisno od struke cesto imaju vise mogucnosti nego manje obrazovani radnici, ali svejedno vecina ih mora raditi za nepismene gazde, jer da bi bio gazda u BiH nije potrebno obrazovanje vec stele, kontakti i sumnjivo zaradjen kapital.semsasuljakovic wrote: ↑23/11/2023 19:33 Što pametni ljudi kažu - bilo je školskih klupa, neko je htio učiti, neko ne. Sve kasnije dođe na naplatu.
- Ozimician
#5038 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa i ova tema pokazuje koliko smo svi mi kao pojedinci i drustvo zrtva tog "peer pressure" najvise iz porodice pa onda dalje preko rodbine, okoline i na kraju medija.
Hajde prije 15-20 god. stisni i reci roditeljima da neces na fakultet, da hoces na zanat, a ono odlican ucenik, sve petice
A za "nepismene gazde" se radi skoro svugdje, iznenadio bi se koliko je takvih u Njemackoj. Nisam ni ja vjerovao dok nisam u bivsoj firmi naletio na takvog, a braco mila.
Hajde prije 15-20 god. stisni i reci roditeljima da neces na fakultet, da hoces na zanat, a ono odlican ucenik, sve petice
A za "nepismene gazde" se radi skoro svugdje, iznenadio bi se koliko je takvih u Njemackoj. Nisam ni ja vjerovao dok nisam u bivsoj firmi naletio na takvog, a braco mila.
Last edited by Ozimician on 23/11/2023 21:00, edited 1 time in total.
- Domaci izdajnik
#5039 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Obrazovani samo smetaju nepismenim spodobama i priglupim robovlasnicima koji su na tu poziciju dospjeli krevetom, kriminalom, nepotizmom i uvlačenjem u rektalni otvor.
- Domaci izdajnik
#5040 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Meni su do 25-te džigerice jeli svakodnevno kako sam lijen i kukavica što neću da završim bar nešto kad svi mogu...Ja kada sam pričao da je to gubljenje vremena i da će nam se to o glavu odbiti za oči su mi skakali! Zato sad kad im to nabijem na nos i kažem JESAM LI VAM REKAO ŠTA ĆE BITI samo ćute i pognu glavuOzimician wrote: ↑23/11/2023 20:59 Pa i ova tema pokazuje koliko smo svi mi kao pojedinci i drustvo zrtva tog "peer pressure" najvise iz porodice pa onda dalje preko rodbine, okoline i na kraju medija.
- Ateista
#5041 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moguce da i tamo ima toga, ne tvrdim pa je nesto puno drugacije, ali naglasak je bio na to kako je u BiH, sigurno da ima i korumpiranijih drzava gdje je jos gore.Ozimician wrote: ↑23/11/2023 20:59 Pa i ova tema pokazuje koliko smo svi mi kao pojedinci i drustvo zrtva tog "peer pressure" najvise iz porodice pa onda dalje preko rodbine, okoline i na kraju medija.
-
ibizza
#5042 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa gdje su te plate od 600 KM? Ja fkt ne kontam vise ove price o tim mizernim platama koje se spominju...Bingo kao najveci poslodavac je izasao na preko 1000 KM, zanatlije su odavno vec preko 1000 KM...ima mozda jos poneki gazda granapa nekog da daje takve palte, ali to su rijetki slučajevi.zippoo87 wrote: ↑23/11/2023 20:30Ne stoji ti ova premisa.semsasuljakovic wrote: ↑23/11/2023 20:13 Kako se tema razvija, sve više razumijem gazde kad kažu da narod jednostavno neće da radi.![]()
Ako ces i raditi i dobijati platu 600 KM,onda ni od tebe ni tvog rada nema nista...ima samo ultra bogati gazda.
Kako ljudi nece raditi,ako bas ti "sto nece da rade" odu na zapad i tamo napreduju a svi kazu da na zapadu nema "lelemudanja",nego se radi.
Pa kako ti isti ljudi u BiH "nece da rade" a u Njemackoj ubise od posla i budu najbolji ?
Nesto tu ne stima ?
Kod mene u firmi nema niko ispod 1200 KM, svi pored toga dobiju regres, godisnji bonus i ako se prometi odvijaju prema planu, svaki kvartal se isplacuje bonus svakom uposleniku u firmi...firma je lokalna, sarajevska, nije multinacionalka...slicna primanja su i kod drugih firmi sa kojima saradjujemo.
E sad, druga je stvar sto plata u BIh i od 1500 KM izgleda smijesno u odnosu na 2.000 Eura u DE, ali svi moramo shvatiti da nikada u BiH nece biti plate ni priblizno njemačkim, nema matematike koja bi mogla to iznijeti.
- Domaci izdajnik
#5043 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
700-800 KM plate su u manjim mjestima po trgovinama i proizvodnim pogonima. Raspitaj se malo...
Ali su zato cijene odjeće, obuće, higijene i hrane veće nego u Njemačkoj. Koja je to matematika?
- PreWiBa
#5044 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- Ozimician
#5045 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma ne tvrdim da je drzava korumpiranija od BiH, nego jednostavno BiH je drzava prve generacije kapitalizma.Ateista wrote: ↑23/11/2023 21:06Moguce da i tamo ima toga, ne tvrdim pa je nesto puno drugacije, ali naglasak je bio na to kako je u BiH, sigurno da ima i korumpiranijih drzava gdje je jos gore.Ozimician wrote: ↑23/11/2023 20:59 Pa i ova tema pokazuje koliko smo svi mi kao pojedinci i drustvo zrtva tog "peer pressure" najvise iz porodice pa onda dalje preko rodbine, okoline i na kraju medija.
I ovaj sto sam ja imao iskustvo ima preko 70 god.
50% firmi ne prezivi tranziciju iz prve u drugu generaciju, tek u ovim firmamam gdje se i ne zna ko ti je gazda niti ces ga kad sresti, mozes ganjati ta neka prava i procedure. Na to sam mislio.
-
ibizza
#5046 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Imas tu vise faktora...Lajavikrelac wrote: ↑23/11/2023 21:18700-800 KM plate su u manjim mjestima po trgovinama i proizvodnim pogonima. Raspitaj se malo...
Ali su zato cijene odjeće, obuće, higijene i hrane veće nego u Njemačkoj. Koja je to matematika?
1. Njemačka je 40x veće tržište od BiH, te tako, proizvodjac moze da formira cijenu nizu prema kupcu iz Njemacke, u odnosu na kupca iz BiH.
2. Marzovna politika trgovaca??
3. Njemačka i generalno zapadna Evropa, nemaju distributere kao sto su kod nas Orbico, Ataco, Nelt koji rade kljucne, najjace brendove...Npr Edeka direktono pregovara sa Lorealnom, Henkelom ili Mondelezom, sa druge strane, Bingo pregovara sa Neltom oko Milke, te tako imas prvo distributivnu maržu, a onda nakon toga ide kupčeva marža - zato se zna često desiti da neko uveze "paralelu" iz Austrije ili mađarske, nekog od top brendova, te nastane ludilo na tržistu, a onda principali šakom i kapom daju novac, da se smire kupci koji rade preko distributera.
4. Transport skup
5. Kod domaćih proizvodjaca skupe sirovine, jer opet, nasi su proizvodjaci, globalno gledano, mali, te ne mogu prilikom kupovine sirovina dobiti bolju cijenu od velikih , multinacionalin, koji na kraju krajeva i imaju lobi i diktiraju sami tržiste sirovina...tako i kada nasi, lokalni proizvodjaci formrijau finalnu cijenu, a koja opet mora biti unutar granica kategorije/konkurencije, imaju izazove...
- Ateista
#5047 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne mislim na njemacku, mislio sam da ima drugih koje su korumpiranije cak i od BiH.Ozimician wrote: ↑23/11/2023 21:37Ma ne tvrdim da je drzava korumpiranija od BiH, nego jednostavno BiH je drzava prve generacije kapitalizma.Ateista wrote: ↑23/11/2023 21:06Moguce da i tamo ima toga, ne tvrdim pa je nesto puno drugacije, ali naglasak je bio na to kako je u BiH, sigurno da ima i korumpiranijih drzava gdje je jos gore.Ozimician wrote: ↑23/11/2023 20:59 Pa i ova tema pokazuje koliko smo svi mi kao pojedinci i drustvo zrtva tog "peer pressure" najvise iz porodice pa onda dalje preko rodbine, okoline i na kraju medija.
I ovaj sto sam ja imao iskustvo ima preko 70 god.
50% firmi ne prezivi tranziciju iz prve u drugu generaciju, tek u ovim firmamam gdje se i ne zna ko ti je gazda niti ces ga kad sresti, mozes ganjati ta neka prava i procedure. Na to sam mislio.
-
zippoo87
#5048 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ibizza wrote: ↑23/11/2023 21:08Pa gdje su te plate od 600 KM? Ja fkt ne kontam vise ove price o tim mizernim platama koje se spominju...Bingo kao najveci poslodavac je izasao na preko 1000 KM, zanatlije su odavno vec preko 1000 KM...ima mozda jos poneki gazda granapa nekog da daje takve palte, ali to su rijetki slučajevi.zippoo87 wrote: ↑23/11/2023 20:30Ne stoji ti ova premisa.semsasuljakovic wrote: ↑23/11/2023 20:13 Kako se tema razvija, sve više razumijem gazde kad kažu da narod jednostavno neće da radi.![]()
Nesto tu ne stima ?
Kod mene u firmi nema niko ispod 1200 KM, svi pored toga dobiju regres, godisnji bonus i ako se prometi odvijaju prema planu, svaki kvartal se isplacuje bonus svakom uposleniku u firmi...firma je lokalna, sarajevska, nije multinacionalka...slicna primanja su i kod drugih firmi sa kojima saradjujemo.
E sad, druga je stvar sto plata u BIh i od 1500 KM izgleda smijesno u odnosu na 2.000 Eura u DE, ali svi moramo shvatiti da nikada u BiH nece biti plate ni priblizno njemačkim, nema matematike koja bi mogla to iznijeti.
Eto recimo u jednom Konzumu,da ne pricamo o manje poznatim firmama.McGradySA wrote: ↑23/11/2023 10:47U Bingu je plata 1050 ako se dobro sjećam a poznanik koji je radio u Jabuci u centru je izlazio samo 895 KM.
Za Amko ne znam osim što kruže glasine da je jako teško za slobodan dan. Konzum je 750 ali dio toga se plaća u naturi (roba kojoj je istekao ili ističe rok).
Lokalno u koju god sredinu dodjes,plate su 600-900 KM...ovdje je sve uracunato,topli,prevoz.
Kada oduzmes to kao fiksni trosak,ostane ti i manje od 600 KM da trosis.
Ti si samo jos jedan koji se krece u precniku 1000m i ti ne znas sta se desava dalje van tvog vidokruga.
Tekstilna industrija,kozna industrija...njima je i plata od 700 KM nedosanjani san.
-
Hakiz
#5049 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I tako se dogodi da kupovina u prodavnici van BiH krajnjem kupcu (meni, tebi itd) sa plaćanjem transporta i svih dadžbina bude jeftinija nego kupovina istog proizvoda u BiH.ibizza wrote: ↑23/11/2023 21:39Imas tu vise faktora...Lajavikrelac wrote: ↑23/11/2023 21:18700-800 KM plate su u manjim mjestima po trgovinama i proizvodnim pogonima. Raspitaj se malo...
1. Njemačka je 40x veće tržište od BiH, te tako, proizvodjac moze da formira cijenu nizu prema kupcu iz Njemacke, u odnosu na kupca iz BiH.
2. Marzovna politika trgovaca??
3. Njemačka i generalno zapadna Evropa, nemaju distributere kao sto su kod nas Orbico, Ataco, Nelt koji rade kljucne, najjace brendove...Npr Edeka direktono pregovara sa Lorealnom, Henkelom ili Mondelezom, sa druge strane, Bingo pregovara sa Neltom oko Milke, te tako imas prvo distributivnu maržu, a onda nakon toga ide kupčeva marža - zato se zna često desiti da neko uveze "paralelu" iz Austrije ili mađarske, nekog od top brendova, te nastane ludilo na tržistu, a onda principali šakom i kapom daju novac, da se smire kupci koji rade preko distributera.
4. Transport skup
5. Kod domaćih proizvodjaca skupe sirovine, jer opet, nasi su proizvodjaci, globalno gledano, mali, te ne mogu prilikom kupovine sirovina dobiti bolju cijenu od velikih , multinacionalin, koji na kraju krajeva i imaju lobi i diktiraju sami tržiste sirovina...tako i kada nasi, lokalni proizvodjaci formrijau finalnu cijenu, a koja opet mora biti unutar granica kategorije/konkurencije, imaju izazove...
Nego, ako je ovo tačno: "da neko uveze "paralelu" iz Austrije ili mađarske, nekog od top brendova, te nastane ludilo na tržistu, a onda principali šakom i kapom daju novac, da se smire kupci koji rade preko "
Šta u tom slučaju sprečava naše maloprodajne trgovce da preskoče uvoznika ne često nego uvijek? Da sami uvoze? Pa da nam bude jeftinije. Barem veliki, ako ne može svaki granap ili kiosk.
Ako ne mogu sami uvesti, kako se onda opisana situacija može desiti?
- escobar__
#5050 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kontaju nego se uglavnom radi o uhljebima koji ne razumiju potrebe i probleme običnog čovjeka zaposlenog kod nekog "uglednog" biznismena i gospodina sa pet, šest stanova, dvije vikendice i dva Mercedes-Benza u garaži dok od radnika traži da ostaju prekovremeno - neplaćeno - i platu im isplaćuje na rate po principu kako i koliko je njemu ćeif.Lajavikrelac wrote: ↑23/11/2023 14:01 Džaba pričaš ne kontaju neki to ni da im nacrtaš na tabli 3x2 metra