Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post Reply
palermo

#2076 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by palermo »

JohnnyS wrote: 22/11/2023 13:07
palermo wrote: 22/11/2023 13:04
JohnnyS wrote: 22/11/2023 12:58

Jel to sad znači da je Kajan gazda u gradu?
Sto Kajan ? Precjenjujes znacaj doticnog.
Bilo bi bolje da su se prvo dogovorili pa onda isli u javnost.

Ovako, ti si osjecas pobijedenim, neko pobjednikom...i obrnuto da je isto bi bilo....
Ja se osjećam ravnodušnim po ovom pitanju :D po meni je dobro kako je bilo dosadašnjih godina, samo je pitanje kapaciteta postojećeg prostora za neke veće zvijezde
Hmmm, po tonu tvog pisanja ne bih rekao. Al nebitno, znas svakako bolje.

A sto se tice lokacije, manje vise....mislim da uz malo kreativnosti se i ovaj dosadasnji prostor moze iskoristiti....zatvoriti saobraca yako da je ukljucena i ulica prema Titinom most i one prema bulevaru i dole prema staroj zeljeznickoj....ono, ja ne idem na te doceke, pa mozda sad i lupam...al siguran sam da se moze naci adekvayno rjesenje i za Joksimovica....
JohnnyS

#2077 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by JohnnyS »

palermo wrote: 22/11/2023 13:16
palermo wrote: 22/11/2023 13:04

Sto Kajan ? Precjenjujes znacaj doticnog.
Bilo bi bolje da su se prvo dogovorili pa onda isli u javnost.

Ovako, ti si osjecas pobijedenim, neko pobjednikom...i obrnuto da je isto bi bilo....
Ja se osjećam ravnodušnim po ovom pitanju :D po meni je dobro kako je bilo dosadašnjih godina, samo je pitanje kapaciteta postojećeg prostora za neke veće zvijezde

A sto se tice lokacije, manje vise....mislim da uz malo kreativnosti se i ovaj dosadasnji prostor moze iskoristiti....zatvoriti saobraca yako da je ukljucena i ulica prema Titinom most i one prema bulevaru i dole prema staroj zeljeznickoj....ono, ja ne idem na te doceke, pa mozda sad i lupam...al siguran sam da se moze naci adekvayno rjesenje i za Joksimovica....
Moj ton je više reakcija na pisanje određenih forumaša (ne tebe naravno). Po meni je i taj prostor iz Ćire bezveze, ali mi ej i priča i groblju bezveze, ta sela su se s pripadajućim grobljima potapala da se brane naprave, a sad cijeli grad mora stati jer su se tu neki ljudi sahranjivali prije 200 godina
BHCluster

#2078 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BHCluster »

vernes81 wrote: 22/11/2023 13:07 Ko je taj Kajan ebo vas kajan vise :lol:
Izgleda da je penicillin za hrvatske ekstremiste.
BHCluster

#2079 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BHCluster »

JohnnyS wrote: 22/11/2023 13:19

Moj ton je više reakcija na pisanje određenih forumaša (ne tebe naravno). Po meni je i taj prostor iz Ćire bezveze, ali mi ej i priča i groblju bezveze, ta sela su se s pripadajućim grobljima potapala da se brane naprave, a sad cijeli grad mora stati jer su se tu neki ljudi sahranjivali prije 200 godina
Neki ljudi? Da su bili katolici naravno prica bi bila drugacija. :oops: Radi se tu i o vlasnistvu na tom zemljom.
JohnnyS

#2080 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by JohnnyS »

BHCluster wrote: 22/11/2023 13:23

Neki ljudi? Da su bili katolici naravno prica bi bila drugacija. :oops: Radi se tu i o vlasnistvu na tom zemljom.

I da su tijela ostala, to su obične kosti, bit će nafta za sto milijuna godina. Apsolutno bih isto govorio i da prave nešto na mjestu gdje je nekad davno bilo katoličko groblje
BHCluster

#2081 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BHCluster »

JohnnyS wrote: 22/11/2023 13:25

I da su tijela ostala, to su obične kosti, bit će nafta za sto milijuna godina. Apsolutno bih isto govorio i da prave nešto na mjestu gdje je nekad davno bilo katoličko groblje
Posteno ali to nije uredu, ipak treba postovati dignitet pokojnika, pa i ako ce se nesto tu da gradi onda neka se prvo vrati onome kojem je oduzeta a lokalited istrazi a posmrtni ostaci premjeste, kao st se inace radi.
JohnnyS

#2082 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by JohnnyS »

BHCluster wrote: 22/11/2023 13:31

Posteno ali to nije uredu, ipak treba postovati dignitet pokojnika, pa i ako ce se nesto tu da gradi onda neka se prvo vrati onome kojem je oduzeta a lokalited istrazi a posmrtni ostaci premjeste, kao st se inace radi.
Ja koliko znam, ali moguće je da griješim, još su u austrougarskoj izmjestili tijela i K&K je otkupila zemljište za potrebe željeznice
Novak20

#2083 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

vernes81 wrote: 22/11/2023 13:07 Ko je taj Kajan ebo vas kajan vise :lol:
Pakšu neki. :D
BHCluster

#2084 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BHCluster »

JohnnyS wrote: 22/11/2023 13:32

Ja koliko znam, ali moguće je da griješim, još su u austrougarskoj izmjestili tijela i K&K je otkupila zemljište za potrebe željeznice
Da je tako onda ovo bilo rijeseno za 5 minuta, medjutim posmrtni ostaci koji su pronadjeni tokom gradjevinskih radova na tom lokalitetu 2017. ukazuju suprotno.
Novak20

#2085 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

JohnnyS wrote: 22/11/2023 13:32

Čak i na zemljištima koja izgledaju "čisto", graditelji su dužni prijaviti postojanje eventualnog arheološkog nalazišta Zavodu za zaštitu spomenika ako prilikom iskopa nađu bilo što od artefakta na svom zemljištu. To nikako ne znači da se ne može graditi ako Zavod potvrdi da lokacija davno zatvorenog groblja nije arheološki interesantna.

Što se grobalja tiče, uvijek su se izmještala jer ih urbanizacija u nekom trenutku jednostavno pregazi. Toga ima i u Sarajevu (muslimanska groblja na Čaršiji ili katoličko na Stupu) i u drugim većim gradovima.

A ovo u Mostaru svakako ima dvije priče.

https://hms.ba/zemljiste-na-kojem-se-gr ... zajednice/
Inženjer geodezije Vinko Ivanković poslao je otvoreno pismo mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću u kojem navodi da ne postoji niti jedan dokument koji bi mogao potvrditi da je zemljište na kojem se gradi zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru bilo u vlasništvu ili posjedu Islamske zajednice, piše Hrvatski Medijski Servis.

Ivanković na početku pisma navodi da je on u razdoblju od 1992. do 1994. bio rukovoditelj Službe za katastar grada Mostara u Uredu za stambeno-komunalne poslove i obnovu HVO-a Općine Mostar na čijem je čelu bio pravnik Hamdija Jahić – Maca.

‘Koliko se sjećam, koncem 1992. godine dobili smo zahtjev od Islamske zajednice Mostar da im na katastarskim planovima identificiramo sve parcele s objektima na području grada koje pripadaju njima’, stoji u Ivankovićevom pismu Dedoviću.

Ivanković piše da je temeljem toga dao zadatak dvojici vrsnih geometara, rah. Mehi Kurtoviću i Husi Pajeviću da taj posao odrade.

-U tu svrhu oni su pribavili potrebne ZK izvatke i posjedovne listove za sve parcele koje su se vodile na ime Islamske zajednice te na osnovu toga na pet ili više listova detalja katastarskih planova identificirali i vidno ih obilježili na tim planovima, stoji u pismu.

Ivanković piše i da su nakon toga, uz njegov dopis i pečat Ureda, sve to odnijeli u prostorije Islamske zajednice, za što su čak bili (po njihovom kazivanju) nagrađeni paketima hrane.

-Vjerodostojnost mog pisanja možete provjeriti u vašoj arhivi i kod kolege Huse Pajevića’, napisao je Ivanković Dedoviću.

Ivanković ovo sve navodi iz razloga što ni u jednom dokumentu nema potvrde da je zemljište na kome se gradi HNK Mostar bilo u vlasništvu ili posjedu Islamske zajednice.

“Istjerivanjem jednog okupatora došao je drugi, Austro Ugarska koja je 1880.-1884. uspostavila katastar i zemljišne knjige koje i danas koristimo. Ovo napominjem iz razloga što ste Vi vjerojatno mladi pa se ne sjećate da je na prostoru gdje se radi HNK, Austro-Ugarska izgradila željeznički kolodvor sa svim pratećim objektima, ranžirnim kolosijekom, skladištima i.t.d. U vrijeme dok sam radio u Katastru našao sam planove iz 1933. godine, opisivane ćirilicom, gdje piše Kolodvor, a ulica paralelna zapadno njemu Kolodvorska ulica”, piše Ivanković.

Gore navedeno Ivanković spominje jer je, kako piše, ondašnja uprava HNK došla kod njega te donijela projekt firme iz Zagreba sa zahtjevom da iskolči temelje objekta HNK.

“Dobro se sjećam da sam 20.06.1996. godine (to je datum rođendana meni dragih osoba) iskolčio temelje objekta. Iskope i rušenje temelja na dubini preko 6m bivše robne kuće HIT radilo je poduzeće Građevinar, a kasnije se sa iskopima uključilo poduzeće Interinvest gdje je bio rukovoditelj gradilišta rah. Edo Pala kome sam i predao skicu iskoličenja, nevješto pisanu na pisaćem stroju i ručno crtanu”, istaknuo je Ivanković.

Inženjer geodezije Vinko Ivanković piše da tijekom radova nisu naišli ni na jedan grob, što kazuje da su prethodni graditelji kompletan teren skinuli do zdravog šljunkovitog materijala.

“Pošto je Austro-Ugarska bila uređena država provela je sve procedure, te uredno sve grobove vjerojatno prebacila na obližnje groblje Šemovac ili Kapetanovina (što se može provjeriti)”, napisao je Ivanković te dodao:

‘Djelomično sam sudjelovao i na radovima u Kapetanovini gdje su do prije petnaestak godina bili nišani, a grobovi ekshumirani te na tom mjestu izgrađen stambeno-poslovni objekt’, napisao je Ivanković.

Ivanković je ustvrdio i da zna tko efendiji Dedoviću dostavlja informacije o predmetnom slučaju.

‘Ja znam tko Vas „filuje“ vrlo korisnim, ali ponekad i veoma tendencioznim i zločestim informacijama. Radi se o Vama znanoj osobi, mom prijatelju preko 53 godine (kojeg ja smatram bratom jer nemam rođenog), kome sam i ja u Švedsku slao neku dokumentaciju’, piše Ivanković pa dodaje:

“Taj moj prijatelj se naljuto na mene pa mi se čak nije ni javio kada je neki dan bio u Mostaru, a razlog je bila moja opomena da malo smanji svoje dezinformacije, posebno tvrdnju da je robna kuća HIT imala privremenu dozvolu za samo montažni objekt. A već sam Vam napomenuo da je bager preko mjesec dana rušio temelje na jugozapadnoj strani objekta na dubini od preko 6 metara”, napominje Ivanković.

Inženjer geodezije pismo muftiji zaključuje sljedećom porukom:

-U nadi da nećete više lokalnu i širu javnost zamajavati neistinama kojima ste instruirani od „historičara“ koje ja zovem histeričari, uz poštovanje Vas pozdravljam.”

Reisovo priznanje

U svjetlu ovoga pisma inženjera geodezije Ivankovića efendiji Dedoviću valja podsjetiti i na citat iz intervjua poglavara Islamske zajednice u BiH, Huseina efendije Kavazovića za ‘Glas Amerike’ od 26. lipnja ove godine.

Naime, i Kavazović priznaje da je tzv. Lakišića harem ekshumiran još 1884. godine.

“U Mostaru imamo problem s Lakišića haremom koji je ekshumiran 1884. godine, a na čijem se mjestu danas gradi Hrvatsko narodno kazalište i katedrala”, rekao je, između ostaloga, Kavazović u intervjuu za ‘Glas Amerike‘.
BHCluster

#2086 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BHCluster »

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2087 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

Promijenili ime u winter fest :mrgreen:
JohnnyS

#2088 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by JohnnyS »

Sad nek brišu katedralu :D
Truba

#2089 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

uklonjena katedrala na logu
ladno precrtaše 7 000 građana ovog grada

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ko jebe manjine

ovo su neka djeca u odborima :lol:
sinuhe

#2090 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by sinuhe »

Sta fali. Kako bi drugacije naucili sta je advent.
Truba

#2091 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

stavljene i palme
ovo su neka djeca arapi :lol:
JohnnyS

#2092 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by JohnnyS »

Truba wrote: 23/11/2023 10:27 stavljene i palme
ovo su neka djeca arapi :lol:
Posebno bih pozdravio našeg uvaženog zastupnika u PSFBiH koji koristi novac poreznih obveznika za čitanje ove teme :D
GandalfSivi

#2093 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by GandalfSivi »

Vidi glupana svega mi. Znaci kaze levat:

"O javnom narativu tog vremena, 'Oslobođenje' koje je izašlo na dan referenduma 29.02. 1992. godine piše kako su citiram 'Pripreme za referendum građana BiH uspješno završene te da sada ostaje samo da se iskaže politička volja za samostalnu, nezavisnu i nedjeljivu BiH njenih suverenih naroda'. Dakle, to je javni narativ toga vremena. Prenosim 'Oslobođenje', a ne neki opskurni medij", rekao je Barbarić.

Znaci lik se referira na novinu, a zaboravio je na jebeni referendum koji kaze, sve po redoslijedu:

»Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?«

I ono mi akademik. Popisam se i na njega i na diplomu mu…
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2094 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by sime_cipol »

Govori da hoce izvorni Dayton?
Tamo nema legitimnog predstavljanja :roll:
Truba

#2095 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

Svasta tamo pise
sumirprimus

#2096 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by sumirprimus »

Ono sto je dogovoreno treba postovati, hrvatima pripada to mjesto clana predsjednistva
Trebali su gledati sta dogovaraju.
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#2097 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by hilmija frlj »

Pa Hrvati ga i imaju. Člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.
Truba

#2098 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

Tek od 2026
Ako federalni partneri ne nadju nekog novog caveza ili kastra
Truba

#2099 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

pojavili su se neki plakati koji optužuju kršćane za križarske ratove inkviziciju ropstvo indijance svjetske ratove... :lol: :lol: :lol:

na engleskom

i neku bosansku demokraciju spominju da se okrenemo okolo :D

pretpostavljam da je sve pravljeno na nezapadnim tulsima :D
sumirprimus

#2100 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by sumirprimus »

hilmija frlj wrote: 23/11/2023 23:58 Pa Hrvati ga i imaju. Člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.
lijep pokusaj sdaovci. lijep pokusaj, sto potpisete morate i postovat a ne hinjski udarat fola preko drugih stranaka
Post Reply