Transferwise / Wise u BiH
Moderator: anex
-
Cupavo
#51 Re: Transferwise / Wise u BiH
Hvala ti, i živ bio.
-
alenn_m
#52 Re: Transferwise / Wise u BiH
Moze li vise detalja sta pokusavas tacno. Inace ne treba ti kartica nikakva za verifikaciju Wise naloga, jedino ti treba da uplatis odredjeni iznos za izradu Wise kartice (ne sjecam se sad iznosa), a za uplatu na Wise saljes pare sa svog bankovnog racuna, nebitno koju karticu imas (swift transakcija).
-
PoluPatlidzan
#53 Re: Transferwise / Wise u BiH
Pitanja za korisnike Wise kartice u BiH.
Jel i dalje sve radi kako treba sa promjenom adrese u EU i naručivanjem kartice?
Jesu li nekom postavljali pitanja u vezi korištenja kartice u BiH?
Koliko sam razumio najbolji ATM kod nas za podizanje KM-ova je UniCredit. Ali niko da napiše konačnu naknadu kad se sve oduzme (Wise provizija + naknada banke/ATM-a).
Jel i dalje sve radi kako treba sa promjenom adrese u EU i naručivanjem kartice?
Jesu li nekom postavljali pitanja u vezi korištenja kartice u BiH?
Koliko sam razumio najbolji ATM kod nas za podizanje KM-ova je UniCredit. Ali niko da napiše konačnu naknadu kad se sve oduzme (Wise provizija + naknada banke/ATM-a).
-
Prodice
#54 Re: Transferwise / Wise u BiH
Je li iko skuzio kako prebaciti pare na TransferWise što jeftinije? Prevelike su im provizije. Gori su od naših banaka.
-
remark
#55 Re: Transferwise / Wise u BiH
Radi li vam podizanje sa bankomata? Meni od prije par dana odbija isplatu sa bankomata, probao 4 5 banaka, a placanje uredno radi, pa ne znam do cega je?
- n+1
- Ironmen
#57 Re: Transferwise / Wise u BiH
Jesteli uspjeli podici novac sa Wise na nasim bankomatima ??
- semsasuljakovic
- n+1
#59 Re: Transferwise / Wise u BiH
Kolika?
I kolika je za plaćanje na POS?
EDIT: I je li iko upoređivao Payoneer vs Wise za ATM i POS? Hajde da i tu dilemu riješimo, šta je povoljnije...
- semsasuljakovic
#60 Re: Transferwise / Wise u BiH
Pričao mi je badže da mu je za nekih 1500 KM podignutog novca uzelo oko 80 KM provizije. Pa eto, skontaj.
-
Qwerty1234
#61 Re: Transferwise / Wise u BiH
Wise podizanje sa bankomata u BiH idalje radi.Ja ga vec godinu koristim.
Meni je par puta odbio bankomate nekih manjih banaka ali RB i Unicredit dize bez problema.
Cca 5% mi uzme provizije na ATMU
Mene interesuje sljedece.
Jos su 2 druga pocela raditi isti posao kao ja. Pravio sam im Wise accounte.
Jednom bez problema, prvo BiH stavili, pa verifikovali dokumente, pa promjenili na HR i requestali karticu.
Kod drugog, bukvalno 3 dana poslje, nece jer zadnji korak prije requestanja kartice trazi proof of address (racun od rezija, bank statement isl) dok kod prvog druga to nije trazio.
Je li razlog moze biti sto je ovaj drugi slikao pasos na pocetku, a ne licnu?
Meni je par puta odbio bankomate nekih manjih banaka ali RB i Unicredit dize bez problema.
Jednom bez problema, prvo BiH stavili, pa verifikovali dokumente, pa promjenili na HR i requestali karticu.
Kod drugog, bukvalno 3 dana poslje, nece jer zadnji korak prije requestanja kartice trazi proof of address (racun od rezija, bank statement isl) dok kod prvog druga to nije trazio.
- n+1
#62 Re: Transferwise / Wise u BiH
Jeste li riješili ovo?Qwerty1234 wrote: ↑24/09/2023 18:17 Wise podizanje sa bankomata u BiH idalje radi.Ja ga vec godinu koristim.
-
Prodice
#63 Re: Transferwise / Wise u BiH
Meni od danas traži da potvrdim adresu koja je u BIh. Ako je potvrdim neću moći uplaćivati niti dizati sredstva. Radio sam istu foru da mi je adresa u HR dok nisam dobio karticu. Kasnije sam stavio da je adresa u BiH.
Ovo je ja mislio dio EU regulative gdje svakog korisnika pitaju svako xy godina da potvrdi adresu.
Ovo je ja mislio dio EU regulative gdje svakog korisnika pitaju svako xy godina da potvrdi adresu.
-
Qwerty1234
#64 Re: Transferwise / Wise u BiH
Nismo rijesili ovo...n+1 wrote: ↑04/10/2023 01:29Jeste li riješili ovo?Qwerty1234 wrote: ↑24/09/2023 18:17 Wise podizanje sa bankomata u BiH idalje radi.Ja ga vec godinu koristim.
Medjutim ja sad imam problem sa svojim wise accom na koji primam platu godinu dana.
Trazili contract na koji primam platu i to sam im poslao, medjutim odgovaraju da im treba moj bank statement outside of wise da bi vidjeli primanja...
Zasto im to treba kad pare dobivam i dizem preko wise carda
- n+1
#65 Re: Transferwise / Wise u BiH
Baš čudno. Šta si im rekao? Šta ako nisi primao lovu na "outside of Wise"?Qwerty1234 wrote: ↑11/10/2023 16:24Nismo rijesili ovo...
Medjutim ja sad imam problem sa svojim wise accom na koji primam platu godinu dana.
Trazili contract na koji primam platu i to sam im poslao, medjutim odgovaraju da im treba moj bank statement outside of wise da bi vidjeli primanja...
Zasto im to treba kad pare dobivam i dizem preko wise carda
Javi šta je bilo, molim te.
-
Qwerty1234
#66 Re: Transferwise / Wise u BiH
Rekao sam im da nisam primao outside of wise i da nemam local bank account uopste, pa cemo vidjeti
-
Qwerty1234
#67 Re: Transferwise / Wise u BiH
Poslao im platne iz firme i aktivirali mi account opet.
- n+1
#68 Re: Transferwise / Wise u BiH
Jesu rekli šta je problem bio?
-
Qwerty1234
#69 Re: Transferwise / Wise u BiH
Da
Redovan pregled svi accounta u svrhu sprjecavanja finansirsnja terorizms, pranja para isl
Redovan pregled svi accounta u svrhu sprjecavanja finansirsnja terorizms, pranja para isl
-
dzenanalic22
#70 Re: Transferwise / Wise u BiH
Jedno pitanje. Ako želim digitalnu Wise karticu, je li obavezna i fizička kartica koja stigne na adresu u EU? Jer ovdje mi nudi digitalnu ili fizičku.
Ako se mora ići po tu karticu, zna li neko da li šalju u postu u Hrvatsku (poste restante) pa da onda odem samo po nju?

Ako se mora ići po tu karticu, zna li neko da li šalju u postu u Hrvatsku (poste restante) pa da onda odem samo po nju?

-
Prodice
#71 Re: Transferwise / Wise u BiH
Možeš imati samo digitalnu.dzenanalic22 wrote: ↑08/11/2023 19:45 Jedno pitanje. Ako želim digitalnu Wise karticu, je li obavezna i fizička kartica koja stigne na adresu u EU? Jer ovdje mi nudi digitalnu ili fizičku.
![]()
-
el_bake007
#72 Re: Transferwise / Wise u BiH
Raja, da li je neko imao ovaj problem da koristi Wise za primanje/slanja novca i izleti mu prompt da potvrdi detalje naloga do nekog datuma, to sam uradio u appu i nisam vidio/znao i kad sam potvrdio da je idalje adresa iz BiH i podatci izaslo mi je kao da necu moci primati novac ... i sad kada opet pritisnem tu notifikaciju ne dozvoljava mi da pravim promjene odnosno moram ici u account i tu mogu promjeniti tipa drzavu iz koje sam medjutim ne znam koliko je to sigurno da radim... help ... jer mi mogu tražiti proof of residence tipa račun neki ili ausvajs
idalje mi stoji otvoren EUR račun i pokušao sam poslati par eura sa balancea i uplatiti sa svoje kartice, prolazi uredno sa i na balance... nadam se da je samo neki glupi automatski KYC i da pošto nisam mjenjao će izignorisati činjenicu što sam iz BiH i da ću idalje moći koristiti svoj account da primam/šaljem €... nije mi ništa posivilo ili se zaključalo , za sada barem... account sam otvorio još prije 5 godina kad se je mogao odmah nakon verifikacije dokumenata otvoriti balance ako si iz BiH i nikada mi se ovo do sad nije desilo
i na njihovoj stranici gdje je balance dostupan (naravno, naša retardirana država sada nije) piše u napomeni "We sometimes need to make changes that only affect new accounts. It's possible that older Wise accounts have access to different features than new ones."
i na njihovoj stranici gdje je balance dostupan (naravno, naša retardirana država sada nije) piše u napomeni "We sometimes need to make changes that only affect new accounts. It's possible that older Wise accounts have access to different features than new ones."
-
el_bake007
#73 Re: Transferwise / Wise u BiH
šta tebi bi na kraju sa ovim?Prodice wrote: ↑06/10/2023 09:47 Meni od danas traži da potvrdim adresu koja je u BIh. Ako je potvrdim neću moći uplaćivati niti dizati sredstva. Radio sam istu foru da mi je adresa u HR dok nisam dobio karticu. Kasnije sam stavio da je adresa u BiH.
-
Prodice
#74 Re: Transferwise / Wise u BiH
Vratio na adresu u HR I radi pa dokle bude moglo...
-
el_bake007