"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#4951 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Hame_ wrote: 18/11/2023 14:15
zippoo87 wrote: 18/11/2023 13:18
Hame_ wrote: 18/11/2023 13:09

Kakav ba "Topli"?!

De mi navedi jednu zemlju u EU koji ima "topli", a ganjamo se da uđemo u EU.

Meni ko god pomene taj topli ja ga lagano ohladim :mrgreen: Kakav ba topli, gdje vi živite? Kaže mala mi plata, a onda nadoda: topli, noćni, prijevoz, minuli,...

Znači uljeb.
A ti bi u 900 i prevoz i topli i minuli i prekovremeni?
Znaci mrtvi kapitalista i "privatnik Rahman"
Da mi nije mrsko pisati sa telefona,da ja tebe malo ohladim.
I na onaj gore post koji si meni napisao,samo nemam pojma sta je poveznica mog posta i tvojih zalopojki na drzavu.
Boli mene k. za d. kao i nj za mene. Kukate a uhljebili ste se. Kako je nama boli vas k. a glumite sindikat.

Nejse...

Vidi zipo. Od 1989. počinjem raditi (1968. godište eto koliko godina) kod privatnika. 1997. 20 godina radio "za sebe". Evo šesta godina opet za privatnika.

Nisam dana u životu bolovanja imao.

Kako ne kontate da nije poslodavac kriv, vi ste krivi što to dopuštate sebi.

Ko nije zadovoljan... bujrum drug - promijeni firmu, otvori svoj obrt, pokreni nešto da te ne gule.

Jok... 1. maja rakiješina i roštilj.

Slavlje :-)
Ja u zivotu sekunde nisam radio na budzetu i bilo gdje uhljebljen.Svaku marku koju sam zaradio,krvavo sam zaradio.
Malo si polupao loncice sto se mene konkretno tice ali dobro,to i nije bitno,ne moze covjek sve i svakoga upratiti na forumu.
Ja naravno pisem o poslodavcima tamo gdje ih znam i znam njihoc nacin poslovanja i odnos prema radnicima a to je u principu na lokalnom nivou.
I sve sto sam ikada o njima napisao,stojim iza svake napisane rijeci,svidjalo se to nekome ili ne.
Evo samo da se osvrnem na ovu tvoju zadnju recenicu...gdje kazes,ko nije zadovoljan,da ide dalje...pa u malim sredinama ti nemas gdje "ici dalje",kada svi poslodavci u kafani dogovore jednake plate u svakoj firmi i nemas ti gdje prelaziti.Jedini nacin je upravo ono sto vecina i radi,napusti i ide vani raditi.Neki,vrlo rijetki se okusaju i u vlastitom biznisu,sto je pozeljno ali dobro,biznis nije za svakoga...mozes imati najboljeg majstora u nekoj struci ali covjek nije menadzer,organizator,nema pregovarcke sposobnosti i takav covjek ne moze imati firmu,ma kakav strucnjak bio u poslu.

U vecim gradovima a tu pretezno Sarajevo malo odskace,veca je i ponuda i potraznja i tu ima vise i pozitivnih primjera u odnosima poslodavaca i radnika a u manjim sredinama je sve iskoristavanje,mobing,ebavanje u zdrav mozak itd.
Ja recimo to ne trpim i zato nisam ni zaposlen u lokalnim firmama,jer ne dozvoljavam da mi se neko izdrkava po glavi za saku jada od plate i jos da mi galami,psuje,vrijedja ...sto je standardno ponasanje "privatnika Rahmana" u BiH.Cak sam imao i fizicki nasrtaj na sebe jednom,od strane vlasnika ali nije bilo nikakvih posljedica ni po koga,da ide dalje na sud ili prijavu.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#4952 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hame_ »

:thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4953 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Lista gnjavatora je apdejtirana
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#4954 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hame_ »

nepass1

#4955 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

Hame_ wrote: 18/11/2023 14:15

Kakav ba "Topli"?!

Meni ko god pomene taj topli ja ga lagano ohladim :mrgreen: Kakav ba topli, gdje vi živite? Kaže mala mi plata, a onda nadoda: topli, noćni, prijevoz, minuli,...

Znači uljeb.
I na onaj gore post koji si meni napisao,samo nemam pojma sta je poveznica mog posta i tvojih zalopojki na drzavu.
Boli mene k. za d. kao i nj za mene. Kukate a uhljebili ste se. Kako je nama boli vas k. a glumite sindikat.

Nejse...

Vidi zipo. Od 1989. počinjem raditi (1968. godište eto koliko godina) kod privatnika. 1997. 20 godina radio "za sebe". Evo šesta godina opet za privatnika.

Nisam dana u životu bolovanja imao.

Kako ne kontate da nije poslodavac kriv, vi ste krivi što to dopuštate sebi.

Ko nije zadovoljan... bujrum drug - promijeni firmu, otvori svoj obrt, pokreni nešto da te ne gule.

Jok... 1. maja rakiješina i roštilj.

Slavlje :-)
Imas ti zvanja gdje ne mozes tako lako promjeniti firmu, otvoriti svoje itd.
Dope_Man

#4956 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

ShnjaZZZ wrote: 17/11/2023 12:01 Evo državna firma, radim u turnusu, plata za prošli mjesec sa noćnim, minulim, prijevozom i toplim je iznosila 1340 maraka.

Plata 900
Topli 245
Noćni 140
Prijevoz 30
Minuli 24
Kakav ba "Topli"?!

Znači uljeb.
Valjda je poenta da imas pristojnu platu i da je to to. Razlika izmedju BiH i EU je da ovdje znam kolika mi je plata, isao ili ne na bolovanje, odmor itd.. plata je plata. A u BiH odes na odmor, smanji ti se plata, slomis nogu - manja plata itd.. jer se oduzimaju ti dodaci.
Qler

#4957 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Qler »

Kakav topli, to je sve plata... kad mi pocne odvajati... brate koliko tebi legne na racun na kraju mjeseca, to je plata, to su pare koje dobijes da trosis... I sad nema topli, nemam karte, nemam nista sto se tako zove, na racun mjesecno legne plata, pa ti ako ti je lakse pisi sebi :) topli na ruke :)
Ozimician

#4959 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Qler wrote: 20/11/2023 10:42 Kakav topli, to je sve plata... kad mi pocne odvajati... brate koliko tebi legne na racun na kraju mjeseca, to je plata, to su pare koje dobijes da trosis... I sad nema topli, nemam karte, nemam nista sto se tako zove, na racun mjesecno legne plata, pa ti ako ti je lakse pisi sebi :) topli na ruke :)
Ja sam cak dozivio kad kuka kako mu je mala plata, ne racuna nista od ovih dodataka + umanji za ratu kredita koja mu se odbija (to ne racuna kao dio plate :D )
Ozimician

#4960 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

markopd wrote: 20/11/2023 10:50
Sto se ovoga tice, to je otprilike ono sto slijedi kao sljedeci stepenik.
Tako da svi koji se raduju nedostatku radnika, osjetit ce to i na svojoj kozi. Nece se uslovi ni plate vise dizati, nego ce se posao rasporediti na one radnike koji su voljni raditi po datim uslovima i to je to.

Zabranu rada nedjeljom najvise forsiraju veliki trgovci, jer bi mogli lakse rasporediti radnu snagu, a imali bi isti promet kao i inace, jer moras kupiti namirnice, taman da se zabrani rad 5 dana u sedmici.

Ovdje gdje ja zivim velika robna kuca zbog nedostatka radnika skratila radno vrijeme na 09-18h ! Nedjelja se svakako ne radi.

I sad se ja onda pitam, kada prosjecan covjek da ode u kupovinu u tu robnu kucu ?
Qler

#4961 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Qler »

Ozimician wrote: 20/11/2023 10:52
Qler wrote: 20/11/2023 10:42 Kakav topli, to je sve plata... kad mi pocne odvajati... brate koliko tebi legne na racun na kraju mjeseca, to je plata, to su pare koje dobijes da trosis... I sad nema topli, nemam karte, nemam nista sto se tako zove, na racun mjesecno legne plata, pa ti ako ti je lakse pisi sebi :) topli na ruke :)
Ja sam cak dozivio kad kuka kako mu je mala plata, ne racuna nista od ovih dodataka + umanji za ratu kredita koja mu se odbija (to ne racuna kao dio plate :D )
Kad bi odbijao rate :D meni je plata realno zakurac onda :D
Truba

#4962 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

kupon potrošim a topli pojedem
tako da meni je to ok
ti sto rade kredita ne racunaju... za njih je posebno mjesto u paklu rezervirano
Bloo
Globalna šefica

#4963 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 20/11/2023 11:00 Ovdje gdje ja zivim velika robna kuca zbog nedostatka radnika skratila radno vrijeme na 09-18h ! Nedjelja se svakako ne radi.
Koja robna kuca i gdje?
Ozimician

#4964 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 20/11/2023 12:25
Ozimician wrote: 20/11/2023 11:00 Ovdje gdje ja zivim velika robna kuca zbog nedostatka radnika skratila radno vrijeme na 09-18h ! Nedjelja se svakako ne radi.
Koja robna kuca i gdje?
Aicherpark Rosenheim 9-19h; subotom do 18h (moja greska, mislio sam da je tako svaki dan).
Takodjer bio sam za vikend u Landshutu, tamosnji city center radi 10-19h.

Ali u svakom slucaju svejedno, to je pattern koji ce se slijediti definitivno, skracivanje radnih vremena gdje god je moguce.
Cak i u Minhenu poslije 18h, a pogotovo poslije 20h nije jednostavno naci mjesto za popiti kafu (ako ne znas unaprijed lokaciju, a ne zelis u McD i slicne lance).

EDIT: Uglavnom, ako je standardno radno vrijeme 08-17h, prosjecan radnik nema sta da trazi u shoppingu, jer do 19h mozes stici obici supermarket, a subotom je takva guzva da ti se ne mili ulaziti, sto je i logicno.
Last edited by Ozimician on 20/11/2023 12:40, edited 1 time in total.
Truba

#4965 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

zato kod nas dzambo radi nedjeljom do 22

sotonjare
oldtajmer

#4966 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by oldtajmer »

Bloo
Globalna šefica

#4967 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 20/11/2023 12:37
Bloo wrote: 20/11/2023 12:25
Koja robna kuca i gdje?
Aicherpark Rosenheim 9-19h; subotom do 18h (moja greska, mislio sam da je tako svaki dan).
Takodjer bio sam za vikend u Landshutu, tamosnji city center radi 10-19h.

Ali u svakom slucaju svejedno, to je pattern koji ce se slijediti definitivno, skracivanje radnih vremena gdje god je moguce.
Cak i u Minhenu poslije 18h, a pogotovo poslije 20h nije jednostavno naci mjesto za popiti kafu (ako ne znas unaprijed lokaciju, a ne zelis u McD i slicne lance).

EDIT: Uglavnom, ako je standardno radno vrijeme 08-17h, prosjecan radnik nema sta da trazi u shoppingu, jer do 19h mozes stici obici supermarket, a subotom je takva guzva da ti se ne mili ulaziti, sto je i logicno.
Pa subotom je uobicajeno valjda u Njemackoj da se radi do 18 ili 19 trzni centri...?
Pa nije valjda subotom guzva citav dan? :D

A to za naci lokaciju bilo gdje za piti kafu u recimo 21 sat ili 22 sata...ako bas ne zelis da pijes SOK vec iskljucivo kafu, a ne zelis restoran...valjda se gugla majkamustara :D ono kao za halal hranu :D guglaj..coffeeshops u Minhenu a da rade do 22 sata da mogu srknut kafu :D
nekome

#4968 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

oldtajmer wrote: 20/11/2023 13:35 sto li nas zaobilaze :oops:

https://www.index.hr/magazin/clanak/vid ... n_ostalo_d
ima ona dosta vecu platu sa tim brojem pregleda
Ozimician

#4969 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Ma sve OK, nije to ovdje tema, nego otprilike navodim u kojem smijeru ce ici i u BiH sto se ove teme tice.

Uslovi radnicima ce se podizati do odredjenog nivoa (i mislim da je za ovaj ciklus taj nivo vec dostignut, kao i u DE), dalje ce se ici u skracivanje radnog vremena i prilagodjavanju posla, upravo onako kako ovaj lik u video navodi: "Radimo onoliko koliko nas ima."
Bloo
Globalna šefica

#4970 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 20/11/2023 14:00 Ma sve OK, nije to ovdje tema, nego otprilike navodim u kojem smijeru ce ici i u BiH sto se ove teme tice.

Uslovi radnicima ce se podizati do odredjenog nivoa (i mislim da je za ovaj ciklus taj nivo vec dostignut, kao i u DE), dalje ce se ici u skracivanje radnog vremena i prilagodjavanju posla, upravo onako kako ovaj lik u video navodi: "Radimo onoliko koliko nas ima."
Zivi bili pa vidjeli za to skracivanje radnog vremena u Sarajevu.
vernes81

#4971 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vernes81 »

U novom travniku nedeljom samo benzinske rade i ugostiteljski objekti.
To sam se juce uvjerio na tezi nacin :D
Ozimician

#4972 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 20/11/2023 14:37
Ozimician wrote: 20/11/2023 14:00 Ma sve OK, nije to ovdje tema, nego otprilike navodim u kojem smijeru ce ici i u BiH sto se ove teme tice.

Zivi bili pa vidjeli za to skracivanje radnog vremena u Sarajevu.
Sarajevo ce svakako zadnje doci na red.

Kao i ovamo Frankfurt, Berlin, Hamburg...
nekome

#4973 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

vernes81 wrote: 20/11/2023 14:40 U novom travniku nedeljom samo benzinske rade i ugostiteljski objekti.
To sam se juce uvjerio na tezi nacin :D
tako su u zagrebu zabranili pekarama da rade nedjeljom (i ostalima) pa su benzinske pocele kupovati peci da prave hljeb :D
nekom rat nekom brat
macchiato

#4974 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by macchiato »

I tu najebu radnici u ugostiteljstvu koji će imati 5x više posla kad narod navali izaći negdje umjesto u prodavnice i šoping centre, ima da im na nos izađe "neradna" nedjelja.
vernes81

#4975 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vernes81 »

macchiato wrote: 20/11/2023 18:15 I tu najebu radnici u ugostiteljstvu koji će imati 5x više posla kad narod navali izaći negdje umjesto u prodavnice i šoping centre, ima da im na nos izađe "neradna" nedjelja.
Ma ja bolje da rade svih 7 dana.
Otkud 5x vise za samo jedan dan :-)
Post Reply