EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ElRe

#4176 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

https://www.alvolante.it/news/hyundai-i ... 3-11_15_31

Prvi EV koji bih rado posjedovao.

BTW rodjak je u Geteburgu prodao Kodiaqa 2019. za 230.000 SEK, cca 20.000 eura i kupio Kiu Niro. Naš čovjek koji vodi salon, mu je dao preko Kia leasinga za 440.000 SEK (za gotovinu je 500.000 SEK :-D ).
Rodjak oduševljen, kaže mjesečno će trošiti 40ak eura struje, u zgradi ima svoj parking sa svojim punjačem i te punjače ima svako parking mjesto. Zgrada je novogradnja, i mislim da bi i naši gradjevinci već morali voditi računa o infrastrukturi za EV.
Kiu puni svaki drugi dan, rečeno mu je da kapacitet baterije održava od 20% do 80%. Porez na Kiu će mu biti 40ak eura godišnje, a na Kodiaqa je bio 330 eura godišnje.
Dope_Man

#4177 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Dope_Man »

Ateista wrote: 17/11/2023 10:36
azdralovic wrote: 17/11/2023 10:24
malo mi je glupo ovo jer pravila su ista bila za sve... da su podijelili samo svojima po nekom kriteriju pa hajde, ali ovako mi je bezveze...
Postavlja se pitanje koliko te subvencije uopste imaju smisla u drzavi kao sto je nasa, sa niskim standardom i trenutnim cijenama EV, gdje iste moze sebi priustiti samo bigata elita, tako da to ispadne subvencioniranje elite.
Kad i ako EV bude dostupan obicnim ljudima kod nas, tad ovo ima smisla.
Ovo isto vazi i za sve zemlje svijeta u sustini, samo sto je zbog razlike u standardu to ociglednije u BiH, al ni vani nisu prve EVove uzimali ljudi iz nize klase, i to je bila nagrada za ljude koji vec imaju finih para.
kravamuzara

#4178 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

B6Redhell wrote: 19/11/2023 05:20 Prelaziš li 150km dnevno..?!!!!

I ja sam nekad sipo cenera.. , pa opet na beMzisku.. ha jaa
(Kod nas po romaniji i nisu česte)
Nekad 0, nekad 10, prosle nedjelje 700 neplanski, da imam EV mogao bih sjesti i plakati.
tramvajtrojka

#4179 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tramvajtrojka »

Dope_Man wrote: 19/11/2023 07:39
azdralovic wrote: 17/11/2023 10:24

malo mi je glupo ovo jer pravila su ista bila za sve... da su podijelili samo svojima po nekom kriteriju pa hajde, ali ovako mi je bezveze...
Postavlja se pitanje koliko te subvencije uopste imaju smisla u drzavi kao sto je nasa, sa niskim standardom i trenutnim cijenama EV, gdje iste moze sebi priustiti samo bigata elita, tako da to ispadne subvencioniranje elite.
Ovo isto vazi i za sve zemlje svijeta u sustini, samo sto je zbog razlike u standardu to ociglednije u BiH, al ni vani nisu prve EVove uzimali ljudi iz nize klase, i to je bila nagrada za ljude koji vec imaju finih para.
pa ev dodje kao bolja kupovina i jeftinija bolje kupiti mg4 za pedesetak milja sa subvencijom nego daciju jogger hibrid za šezdeset hiljada

Image

Porediti daciju i ovu mašinu je kriminal

Image
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4180 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by izvrsni direktor »

A ti prvi kad bi kupovao ne bi ovog kineza ni pomislio uzet. Lako je drugim predlagat.
ElRe

#4181 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

https://www.cnn.com/2023/11/10/cars/chi ... index.html

https://carnewschina.com/2023/11/15/xia ... iaomi-su7/

Xiaomi i Huawei, biće zanimljivo.
Evropski legacy proizvodjači su izgubili bitku u EV segmentu, to postaje jasno.
BiBi911

#4182 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by BiBi911 »

Da djelis dzabe te komunisticke aute ja ih ne bi.
Gdje ces ga servisirat, garancija I ti fazoni.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4183 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Bobi »

ElRe wrote: 19/11/2023 20:13 Xiaomi i Huawei, biće zanimljivo.
Evropski legacy proizvodjači su izgubili bitku u EV segmentu, to postaje jasno
A je, jedino ako otvore tvornicu u EU,vako im opale kvote i carine i nek mašu ušima :D.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4184 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mk ultra »

BiBi911 wrote: 19/11/2023 20:31 Da djelis dzabe te komunisticke aute ja ih ne bi.
Gdje ces ga servisirat, garancija I ti fazoni.
Zavrsit ce to oni preko distributera kako i sa ostalom.robom rade
ElRe

#4185 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

Bobi wrote: 19/11/2023 20:38
A je, jedino ako otvore tvornicu u EU,vako im opale kvote i carine i nek mašu ušima :D.
Biće i reciprociteta. Mada, ova godina je na kineskom trzištu bila najgora za VW, Toyotu, Hyundai, Nissan u novijem dobu.
A svakako će kineski proizvodjači imati tvornice u Bugarskoj, Madjarskoj i Slovačkoj. Možda i Srbija nešto ubode.
izvrsni direktor

#4186 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

ElRe wrote: 19/11/2023 20:13 https://www.cnn.com/2023/11/10/cars/chi ... index.html

https://carnewschina.com/2023/11/15/xia ... iaomi-su7/

Xiaomi i Huawei, biće zanimljivo.
Evropski legacy proizvodjači su izgubili bitku u EV segmentu, to postaje jasno.
Svi jedva cekaju da kupe xioalmi auto :-D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4187 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Bobi »

ElRe wrote: 19/11/2023 21:08
Bobi wrote: 19/11/2023 20:38
Biće i reciprociteta. Mada, ova godina je na kineskom trzištu bila najgora za VW, Toyotu, Hyundai, Nissan u novijem dobu.
A svakako će kineski proizvodjači imati tvornice u Bugarskoj, Madjarskoj i Slovačkoj. Možda i Srbija nešto ubode.
Pa sve te firme imaju tvornice u Kini.
ElRe

#4188 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

Imaju, ali kad su zabrane u pitanju sve je moguće zabraniti pod izgovorom nacionalne sigirnosti :wink:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4189 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

Kad neko kaze izgubili bitku evropljani vs kineza, na sta tacno mislite?? Ja koliko vidim kinezi su samo jeftiniji..hoce li im to biti dovoljno??
Ozimician

#4190 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ozimician »

konektovan wrote: 20/11/2023 09:31 Kad neko kaze izgubili bitku evropljani vs kineza, na sta tacno mislite?? Ja koliko vidim kinezi su samo jeftiniji..hoce li im to biti dovoljno??
Stvar je da se kupcima EV generalno "ne gade" Kinezi, kao sto je to slucaj sa SUS-vozilima.

Sta znaci dobivena / izgubljena bitka? Da ce u Evropi biti jaci od domacih brendova - nece, ali da ce imati trzisni udio o kojem su prije par godina mogli samo sanjati - hoce.
tramvajtrojka

#4191 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tramvajtrojka »

konektovan wrote: 20/11/2023 09:31 Kad neko kaze izgubili bitku evropljani vs kineza, na sta tacno mislite?? Ja koliko vidim kinezi su samo jeftiniji..hoce li im to biti dovoljno??
Pa hoce zamisli da ti je neko 2019e rekao da ce se u Sarajevu prodavati kineska auta, i da ces ih gledati kao ozbiljnu kupovinu rekao bi toj osobi da je totalna budala :lol:
ElRe

#4192 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

Meni se EV nije dopadao, ali bih uvijek prije kupio EV u odnosu na bilo koji hibrid. Svakako autom nikada privatno ne vozim duže od 600 km dnevno.
VW ID4 Pro facelift bi mi sada bio među prva tri modela kada bih kupovao novi automobil. ili Ionoq 5N, Kia EV6.

Naravno, ako se kakvo čudo dogodi pa da se može kupiti normalni dizel ili benzin, onda bi takav pogon meni bio prioritet. Ali pošto neće, onda se krećemo prema EV.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4193 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

tramvajtrojka wrote: 20/11/2023 09:44
Pa hoce zamisli da ti je neko 2019e rekao da ce se u Sarajevu prodavati kineska auta, i da ces ih gledati kao ozbiljnu kupovinu rekao bi toj osobi da je totalna budala :lol:
Pazi, i oni maple su se svi prodali i pored svog ismijavanja. Cijena je bila primamljiva u taj vakat.
Ova danasnja su svakako u mnogocemu bolja vozila, ne naravno sva. Ali nekoliko kineskih brendova ima potencijal, ne svi..
Ateista

#4194 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ateista »

tramvajtrojka wrote: 19/11/2023 12:20
Dope_Man wrote: 19/11/2023 07:39

pa ev dodje kao bolja kupovina i jeftinija bolje kupiti mg4 za pedesetak milja sa subvencijom nego daciju jogger hibrid za šezdeset hiljada

Image

Porediti daciju i ovu mašinu je kriminal

Image
Ako zanemarimo problem punjenja kod nas zbog nedovoljno punjaca (osim ko ima kucu) glavna razlika je u cijeni polovnih vozila koje kod nas ipak vecina uzima. Cak ni neka visa srednja klasa sebi tesko moze priustiti bilo kakvo novo vozilo, pogotovo ako hoce malo jaci motor, bolju opremu, opet ne govorim o luksuznim vec malo bolje opremljenim obicnim autima.
Polovan auto sa SUS motorom mozes uzeti po solidnoj cijeni u ok stanju, polovni elektricni previse drze cijenu plus problem velikog troska zamjene baterije koja te ceka u ubrzo, tako da je to jos jedan od problema kod nas zasto ce trebati vremena da zazive EV.
Cak i da imam gdje da ga punim, sa trenutnim troskovima i zivotnim prioritetima, i pored iznadprosjecnih primanja za nase uslove, ne zelim za auto dati preko 25k, a za te pare trenutno sigurno ne mogu naci solidan ni polovan elektricni auto.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4195 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

Ateista wrote: 20/11/2023 11:06 Ako zanemarimo problem punjenja kod nas zbog nedovoljno punjaca (osim ko ima kucu) glavna razlika je u cijeni polovnih vozila koje kod nas ipak vecina uzima. Cak ni neka visa srednja klasa sebi tesko moze priustiti bilo kakvo novo vozilo, pogotovo ako hoce malo jaci motor, bolju opremu, opet ne govorim o luksuznim vec malo bolje opremljenim obicnim autima.
Polovan auto sa SUS motorom mozes uzeti po solidnoj cijeni u ok stanju, polovni elektricni previse drze cijenu plus problem velikog troska zamjene baterije koja te ceka u ubrzo, tako da je to jos jedan od problema kod nas zasto ce trebati vremena da zazive EV.
Cak i da imam gdje da ga punim, sa trenutnim troskovima i zivotnim prioritetima, i pored iznadprosjecnih primanja za nase uslove, ne zelim za auto dati preko 25k, a za te pare trenutno sigurno ne mogu naci solidan ni polovan elektricni auto.
Za 25k ne mozes naci ni solidan polovan SUS auto :D
Throttle

#4196 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Throttle »

3 godine unazad bi sad neko ispalio novu Astru za 24 :D
Ateista

#4197 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ateista »

sime_cipol wrote: 20/11/2023 11:13
Ateista wrote: 20/11/2023 11:06 Ako zanemarimo problem punjenja kod nas zbog nedovoljno punjaca (osim ko ima kucu) glavna razlika je u cijeni polovnih vozila koje kod nas ipak vecina uzima. Cak ni neka visa srednja klasa sebi tesko moze priustiti bilo kakvo novo vozilo, pogotovo ako hoce malo jaci motor, bolju opremu, opet ne govorim o luksuznim vec malo bolje opremljenim obicnim autima.
Mozes,sve zavisi sta kome treba i sta smatra solidnim autom. :D
Ja sebi kupio, nije SUV jer mi ne treba (kao ni vecini koji ih voze) ali je velicinom sasvim dovoljan za moje potrebe, ima odlicnu opremu i snagu, star oko 7 godina, mjera. :D
Sad, ako nekom sloidan auto znaci neki ogromni SUV, to je vec drugo, meni ne treba.
izvrsni direktor

#4198 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

tramvajtrojka wrote: 20/11/2023 09:44
Kao ozbiljnu kupovinu se smatra samo kad se na forumu drugom predlaze sta da kupi. Kad bi sebi kupovao sigurno ne bi razmatrao auta sa nazivima gily, funky cat, byd delfin isl
Rockefeller

#4199 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Rockefeller »

:lol:

Ora funki ket.
Ozimician

#4200 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ozimician »

Ateista wrote: 20/11/2023 11:17
sime_cipol wrote: 20/11/2023 11:13
Mozes,sve zavisi sta kome treba i sta smatra solidnim autom. :D
Ja sebi kupio, nije SUV jer mi ne treba (kao ni vecini koji ih voze) ali je velicinom sasvim dovoljan za moje potrebe, ima odlicnu opremu i snagu, star oko 7 godina, mjera. :D
Sad, ako nekom sloidan auto znaci neki ogromni SUV, to je vec drugo, meni ne treba.
Kljucno je pitanje - kad si kupio :D
Post Reply