Koliko su smijesne sve procjene kod nas da jedna svjetska banka na nasoj zemlji svake godine napravi krivu procjenu uvijek kazu da ce nam rasti bdp oko 2.2-2.5% , prosle godine kad je bio preko 4% usutili se i nastavili pricati mantru o 2.2%_BataZiv_0809 wrote: ↑18/11/2023 22:36 Ideja da će emigracija obezglaviti našu ekonomiju jednostavno je pogrešna, jer polazi od pretpostavke da smo ekonomija inžinjera i doktora. Međutim, zvanično, 75% privrednih subjekata su registrovani u djelatnostima trgovine, proizvodnja tekstila i autopresvlaka, ugostiteljstva, prevoza, i špedicije.
Međutim, broj privrednih subjekata u tim djelatnostima ne znači, nužno, da isti najviše doprinose ekonomskoj aktivnosti. Hajde, stoga, da pogledamo sektore koji dominiraju u našem bruto domaćem proizvodu. Na prvom mjestu je trgovina (14.01%), zatim prerađivačka industrija (13.98%), javna uprava (7.11%), poljoprivreda i hrana (6.81%), poslovanje nekretninama (4.3%), građevinarstvo (4.24%), metali (3.58), prijevoz i skladištenje (3.27%), rudarenje (2.63%), smještaj i usluživanje hrane (1.63%).
Uz opasnost da pojednostavnim stvari, ali ovi podaci pokazuju da skoro 2/3 ekonomije čine: Bingo, Prevent, Mittal, uhljebi u javnoj upravi, rudnici, poljoprivreda, stanogradnja, prodaja i rentanje nekretnina, prevoz, hoteli/hosteli, i kafići/restorani.
Hajde da pogledamo koliki je udio djelatnosti koje tipično i dominantno privlače visokoobrazovanu radnu snagu i koje smatramo kremom društva: IT i telekomunikacije (4.41%), finansije i osiguranje (3.47%), naučne i tehničke djelatnosti (2.91%). Kumulativno 10.79% naše ekonomije, značajno manje od samog sektora trgovine.
Dakle, ekonomijom dominiraju djelatnosti za koje je radnike moguće obučiti relativno brzo, a kako mi imamo stotinu hiljada nezaposlenih koji trunu na biroima rada, čak ni potpuni egzodus radnog naroda neće nas ostaviti bez radne snage koja je potrebna za ono što naša ekonomija JESTE, a to je low-skill proizvodnja i low-level usluge. Dakle, exhibit A: neće nam nestati radne snage potrebne za kičmu naše ekonomije.
Nadalje, s obzirom na broj radno neaktivnog stanovništva, koji je čak i po najkonzervativnijim procjenama, a to su procjene koje se vrše po metodologiji ILO (Međunarodna organizacija rada), gdje se nezaposlenima smatraju samo ljudi koji nisu a) uopće radno aktivni, ni zvanično, ni u sivoj ekonomiji, a koji pri tome b) aktivno traže posao, i ne mogu ga naći, dakle po tim procjenama, a ne po buđavim evidencijama s biroa, mi još uvijek imamo preko 100k nezaposlenih. To sugerira da imamo mnogo neiskorištenog ekonomskog potencijala.
Dakle, nakon svih ovih odlazaka, nakon sve ove priče o masovnom egzodusu, i dalje imamo BAREM stotinu hiljada ljudi sa kojima ne znamo šta ćemo. Počevši od danas, da više nijedan čovjek ne ode iz države, naša ekonomija još uvijek ne može da apsorbuje sve ljude koji su nezaposleni. U takvim okolnostima, kada barem šestina radno sposobnih ne radi, insistirati da je naš osnovni problem odlazak, na način na koji to mediji rade, jednostavno je šizofreno. Ne, emigracija je oprobani recept za problem nezaposlenosti.
Zato sam prvobitno i odgovorio na tvoje pitanje: treba da idu i šalju pare. Ako ode nezaposlen čovjek, pa, imamo nezaposlenog manje. Ako ode zaposlen, pa vjerovatnoća je da poslodavac može relativno lako da zamijeni istog, jer nam većina radne snage nije visokoobrazovana i usko specijalizirana, i život ide dalje. U oba slučaja, oni koji ostaju u BiH imaju koristi od povećanog pritiska na rast plata, zbog bolje pregovaračka pozicije, i smanjenog poola radna snage, koja bi inače bila spremna raditi za kikiriki. Stoga, exhibit B: nemamo manjak, nego višak radnika, a smanjivanjem tog viška standard onih koji ostaju, zapravo, raste.
Što nas dovodi do inžinjera i doktora. OK, već smo utvrdili da ove fancy djelatnosti čine otprilike 10% ekonomije. Da ih neko izbriše, ne bi bilo lijepo, ali ekonomija ne bi još uvijek bila obogaljena. Međutim, neko će reći, bez obzira što inžinjeri i doktori nisu kičma naše ekonomije, oni su i dalje esencijalno važni. Jebi ga, neko nas mora liječiti, neko nam mora projektovati zgradu, most, ili hidrocentralu, da bi šljakeri uopće mogli stvarati gro ekonomske aktivnosti o kojoj pričamo. Ako odu, stvar bi se mogla rušiti kao kula od karata, principom domino efekta.
Međutim, evo u čemu je caka. Nije pravo pitanje da li inžinjeri i doktori odlaze, nego je pravo pitanje šta se dešava sa sektorima ekonomije iz kojih oni odlaze. Jer, teoretski, ako poslodavci i obrazovni sistem uspijevaju obučiti nove ljude za posao, i/ili povećati produktivnost postojećih radnika, i/ili zaposliti radnike iz drugih država, i/ili tehnologija omogućava da se ostvaruje isti output uz manje radne snage, ili ili ili... onda zadaci koje ti ljudi obavljaju za društvo nisu ugroženi, uprkos odlacima, a to i jeste ono što je relevantno: da li nastavljamo liječiti ljude, da li nastavljamo projektovati zgradu, most, i hidrocentralnu? Ako pak sektori ne uspijevaju da se prilagode, onda očekujemo pad ekonomske aktivnosti i outputa u tim sektorima, jer prosto nema ko pružati te usluge. Pa hajde da vidimo dugoročni trend.
IT sektor i telekomunikacije: godine 2015. udio u bruto društvenom proizvodu bio je 4.48%, godine 2018. pada na najnižu tačku od 4.02%, a potom se oporavlja do 2021. na 4.41%.
Finansije: godine 2016. udio je 3.62%, raste do 2017. na 3.78%, a onda postepeno pada na 3.47% u 2021.
Naučne i tehničke djelatnosti: godine 2015. udio je 2.7%, potom 2017. pada na 2.68%, i raste do 2.91% u 2021. godini.
Hajde da pogledamo i druge djelatnosti gdje se tipično javljaju inžinjeri i doktori:
Građevinarstvo: godine 2015. udio je 3.87%, a potom raste na 4.24% u 2021. godini.
Zdravstvo: godine 2015. udio je 4.69%, a potom rast na 4.87% u 2021. godini.
Energetski sektor: 2015. udio je 3.77%, a potom rast na 4.19% u 2021. godini.
I šta nam ovo govori? Pa nivo ekonomske aktivnosti u ovim sektorima je manje-više konstantan zadnjih 8 godina. Istina, ne postajemo ekonomija doktora i inžinjera, kakva bismo voljeli da jesmo, ali ne vidimo ni slom kakav bismo očekivali da ovi sektori masovno ostaju bez radne snage. Exhibit C: Neko očito i dalje obavlja posao inžinjera i doktora, a output koji ostvaruju uglavnom blago raste, što sugerira da predmetni sektori postaju više, a ne manje, zastupljeni u ukupnoj ekonomiji.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- tramvajtrojka
#15276 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- ElRe
#15277 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja sam mislio da ce i Caribou brzo staviti katanac, ali opstaje. Pored Cariboua, spa salona, Kuvajćani se sada šire i sa Madom.dječak sa šibicama wrote: ↑18/11/2023 17:40 Koliko ja vidim a cesto prolazim, Mado je uvijek pun.
vjv jer je novo pa da se vide, ovi sto moraju da se vide, ali sumnjam da ce ga puniti za pola godine.
Uvijek ce restorani imati svoje klijente, jedino ne za baklavu od 15 maraka.
Da li gore služe irmik alvu sa sladoledom?
@_BataZiv_0809 dobar post.
- shape of despair
#15278 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kako nas samo pljackaju. Nadem u jednoj piljari na akciji Finish tablete za perilicu suđa 140kom -23KM. Iste takve u Bingu samo pakovanje 100kom.-33km.
-
akcija007
#15279 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Cesto putujem u Hrvatsku poslom. Kupujem tamo sto je jeftinije nego kod nas
Mlijeko Z bregov 1l 2,8 m.m. je 0,92 eur
Podravska glatko brasno tip 550 1 kg je 0 62 eur
Mlijeko K Plus 2,8 m.m. 1 l Belje radi za Konzum 0,74 eur
Puter njemacki 1,59 eur 250 gr
Mlijeko Z bregov 1l 2,8 m.m. je 0,92 eur
Podravska glatko brasno tip 550 1 kg je 0 62 eur
Mlijeko K Plus 2,8 m.m. 1 l Belje radi za Konzum 0,74 eur
Puter njemacki 1,59 eur 250 gr
-
ljubijankic
#15280 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sto bi jedan forumas rekao hvala Bogu sto imamo ratne profitereshape of despair wrote: ↑19/11/2023 08:34 Kako nas samo pljackaju. Nadem u jednoj piljari na akciji Finish tablete za perilicu suđa 140kom -23KM. Iste takve u Bingu samo pakovanje 100kom.-33km.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- ElRe
#15282 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ti jeftiniji su turska proizvodnja.ljubijankic wrote: ↑19/11/2023 10:55Sto bi jedan forumas rekao hvala Bogu sto imamo ratne profitereshape of despair wrote: ↑19/11/2023 08:34 Kako nas samo pljackaju. Nadem u jednoj piljari na akciji Finish tablete za perilicu suđa 140kom -23KM. Iste takve u Bingu samo pakovanje 100kom.-33km.![]()
- dječak sa šibicama
#15283 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Belje mlijeko mislim da pise nesto kravica ili tako, kod nas je u Konzumu od nedavno dostupno, 1,80 km. Recimo da je kod njih jeftinije jer je domaci proizvod i K plus sto je po automatizmu jeftinije zbog ambalaze, ali ravnam istog proizvodjaca. Plus naplacuju ambalazu jer nije isti produkt ako je u skupljoj ambalazi, logicno
Puter ispricana prica, kod nas je besramno skup i ne misle spustiti cijenu. Valjda imamo najskuplji puter u Europi.
vjerujem da ce Mado uvijek imati nekakvu klijentelu, ako nista poneki turist jer lokacija je eto atraktivna u turistickim je vodicima, plus pomama je za tim turskim kolacima sa kajmakom i sirom, jedino ne toliko pun lokal kao ovih prvih dana. Cini mi se da je najvise bruda sa bradicama, opcenito mi je nejasna ta klasa brudica sa bradicama, od cega oni zive? cime se bave, strogo narkotici? jer svaki vozi boli glava automobil, nisam ga vidio da je ispod nekakvih 50k markica.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- dječak sa šibicama
#15285 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Inace u Yummu u papagajci, neki dan svratio, dogodi se da su dosta dosta jeftiniji od svih prodavnica u konkurenciji. Madjarski vajkrem je 2 marke, pik sunka i pureca i svinjska 1,70 ja je nisam vidio ispod dvije ipo marke u drugim prodavnicama. Sir 400 grama 3 marke, Gaudela, sasvim solidan i duplo jeftiniji od bilo koje konkurencije. President sir 2,20 a takav je isti oko 4 marke u svim prodavnicama. Neke yuhor pilece salame, 7 maraka kilogram, dobra je ja uzeo nista slabija od neke perutnine a cijena bagatela.
President dimljeni sir u kolutu, kilogram oko 20 km, ali to je delikates koji bilo gdje drugdje ne ide ispod 35-40.
zivio outlet
President dimljeni sir u kolutu, kilogram oko 20 km, ali to je delikates koji bilo gdje drugdje ne ide ispod 35-40.
zivio outlet
- ElRe
#15286 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Brude i bruderke, bradica i plastična usta i obline, Jala i Buda - žive od droge i prostitucije.dječak sa šibicama wrote: ↑19/11/2023 13:23 najvise bruda sa bradicama, opcenito mi je nejasna ta klasa brudica sa bradicama, od cega oni zive
Ima ih još u Konjicu jer dolaze iz Sarajeva. Već u Mostaru, Travniku, Lukavici takvih stvorova nema.
Pun ih je i gate na IST aerodromu sa kesama Victorias Secret, bundama pilićarkama od 300 eura, Gucci, Versace...
- dječak sa šibicama
#15287 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znaci moze se reci da je narko trziste prilicno razvijeno kod nas, jer nema njih malo 
Ako bruda otvori neki fast food, moze se reci da je u sivoj ekonomiji, ako placa doprinose onda je posten
Ako bruda otvori neki fast food, moze se reci da je u sivoj ekonomiji, ako placa doprinose onda je posten
-
sarajevsko_pivo
#15288 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mado otvara još jedan restoran u Sarajevu odmah pored Vijenice. A Caribou Coffee uskoro otvara u Mostaru kao i Mado.
- ElRe
#15289 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Korektna zamjena za cionistički Bambi.
U Maga marketu 2.25 KM.
- tramvajtrojka
#15290 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Klasicni klixov forumas ko god je uspjesniji od tebe, ostvario je nesto prozovi ga brudom i dilerom i kukaj kako smo najsiromašniji, kako ne shvatate da ovo sto pisete govori najvise o vama i vasim životimadječak sa šibicama wrote: ↑19/11/2023 13:39 Znaci moze se reci da je narko trziste prilicno razvijeno kod nas, jer nema njih malo
Ako bruda otvori neki fast food, moze se reci da je u sivoj ekonomiji, ako placa doprinose onda je posten![]()
- oldtajmer
#15291 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
sa tw
jbt kad kod nas dodje lidl ima da bude tarapana svako jutro i gora nego u srbijiSvakog jutra Lidl izbacuje prehrambene proizvode kojima istice rok upotrebe tog dana i prodaje sa snizenjem od 80%.Cekaju da se otvori i onda nastaje grabez, psovanje, ponekad i tuca.Ovaj snimak nije iz mog komsiluka, ali ocigledno da je svuda isto.
- ElRe
#15292 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Brude i bruderke imaju jedinstven stil, koji se ne može zamijeniti ni sa čime drugo. Svi su isti, od stajlinga, priče, voznog parka...i svima je zajednički biznis droga i prostitucija. Neki su se sada bacili i na stan na dan nekretnine i divlji rent a car.tramvajtrojka wrote: ↑19/11/2023 14:38Klasicni klixov forumas ko god je uspjesniji od tebe, ostvario je nesto prozovi ga brudom i dilerom i kukaj kako smo najsiromašniji, kako ne shvatate da ovo sto pisete govori najvise o vama i vasim životimadječak sa šibicama wrote: ↑19/11/2023 13:39 Znaci moze se reci da je narko trziste prilicno razvijeno kod nas, jer nema njih malo
Ako bruda otvori neki fast food, moze se reci da je u sivoj ekonomiji, ako placa doprinose onda je posten![]()
- dječak sa šibicama
#15293 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Botic klasicno glumata psihoanaliticara, mi smo ljubomorni na uspjesnije brude kme kme.
-
bumerangss
#15294 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Slazem se sa svim napisanim... jako puno domova u Sarajevu je prazno i ostaje starina...dječak sa šibicama wrote: ↑18/11/2023 20:54 Prosjek nas i jebe, kako rekoh ima novca i ima imucnijih ljudi, ali u prosjeku vise je onih sto nemaju ili imaju premalo.
Gledam neki dan rodnu mahalu, puste su kuce, jedan komsija imucniji je on nahapo se u ratu, kuca na tri sprata ali oba sina su sada vani i u kucerini sami on i zena vec pred penzijom. Dakle nije da nema. Pored njega lik sam u kuci zena mu je umrla, vise prazno nego sto je on tu jer ima motel na Bjelasnici odakle je rodom, njegov sin sa zenom i unucima, Njemacka. Ispod njih dva brata ko pustinjaci u ogromnoj kuci, jednom cerka u Hrvatskoj sin u Njemackoj, drugom i zena i dvoje djece u Njemackoj. I tako dalje, pusto sve, tu je poslije rata bilo toliko djece da nisi mogao proci ulicom, danas ih sve skupa sa roditeljima nabrojis na prste obje ruke. Tu niko nije gladan, ima njih sa dobrim imetkom, ali u prosjeku nisu zadovoljni i eto kad nabrojim sve pa dvije trecine ljudi su napolju. Sto je bilo nezamislivo prije 20 godina.
Valjda je ljudima pun kofer dovijanja i snalazenja, od komsije sin u Njemackoj vozi kombi nekakav otisao sa djevojkom, kaze nikada se vratiti nece tamo dobra plata dobar stan napreduje polako. Nas ce sjebati kombinacija lose ekonomske situacije i politickog ludila. Nece niko da zivi u ovakvoj zemlji. Niko pametan.
Mnogi ce reci kako to kad se Sa širi, prave se zgrade, stanovi skupi... jesu ali svako drugi je prazan pa i vise. Dovoljno je navece vidjeti i ne samo na novogradnji nego i na Alipasinom, Dobrinji koliko je svjetala upaljeno u tim zgradama
Od 10500 staniva na olxu 4000 je u Sa a vise od pola se ne prodaje nego izdaje tj pokusava izdati jer mnogi su zbog inflacije usteđevinu iz banaka ulozili u nekretnine
I moja mahala je dosta praznija u odnosu na prije 15 20 godina...
- dječak sa šibicama
#15295 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Primjetno je pustahija u odnosi na postratno vrijeme, tada smo imali mali bejbi bum i pune ulice djece a danas jedno dijete u obitelji i kapak, malo ko da ima dvoje ili vise.
U mom sadasnjem kvartu pa osnovna skola, kad sam ja bio balavac imali smo po 5 odjeljenja, i onda kako se puni preko 30 ucenika tako se radi i 6 odjeljenje od visaka jer pedagoski ne moze biti vise od 30 djece u odjeljenju odnosno 32 je max ako se dobro sjecam, a moja generacija je do osmog razreda dobila i 7. odjeljenje.
Danas, kaze komsijin mali, dva odjeljenja, on je deveti razred. Istina, Velesici su dobili svoju skolu ali tamo je ionako vecina djece islo na Marin Dvor u SFRJ samo manjina kod nas. Oni su NS a mi smo Centar pa samo rijetki upadnu u nasu skolu.
Dva odjeljenja, to je tri puta manje. A mi smo nekakva bogata "deset puta vrijednija" opcina, moj kvart kofol malo bogatije stanovnistvo u odnosu na prosjek. Istina, dolaze roditelji po djecu skupocjenim automobilima prije niti su dolazili pjeske smo isli kuci niti je bilo toliko skupocjenih automobila, ali dva odjeljenja po godini.
U mom sadasnjem kvartu pa osnovna skola, kad sam ja bio balavac imali smo po 5 odjeljenja, i onda kako se puni preko 30 ucenika tako se radi i 6 odjeljenje od visaka jer pedagoski ne moze biti vise od 30 djece u odjeljenju odnosno 32 je max ako se dobro sjecam, a moja generacija je do osmog razreda dobila i 7. odjeljenje.
Danas, kaze komsijin mali, dva odjeljenja, on je deveti razred. Istina, Velesici su dobili svoju skolu ali tamo je ionako vecina djece islo na Marin Dvor u SFRJ samo manjina kod nas. Oni su NS a mi smo Centar pa samo rijetki upadnu u nasu skolu.
Dva odjeljenja, to je tri puta manje. A mi smo nekakva bogata "deset puta vrijednija" opcina, moj kvart kofol malo bogatije stanovnistvo u odnosu na prosjek. Istina, dolaze roditelji po djecu skupocjenim automobilima prije niti su dolazili pjeske smo isli kuci niti je bilo toliko skupocjenih automobila, ali dva odjeljenja po godini.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#15296 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nasa generacija je najbrojnija u historiji ove drzave, ali i planete zemlje, pa je svaka usporedba sa nama promasena.
- Haris.ba
#15297 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Imamo danas milion malje ljudi u Bosni nego 1991._BataZiv_0809 wrote: ↑19/11/2023 20:01 Nasa generacija je najbrojnija u historiji ove drzave, ali i planete zemlje, pa je svaka usporedba sa nama promasena.
Da nije bilo rata imali bi cca.preko 5 miliona.
- fortaleza
#15298 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ovo je ustvari dobra vijest.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
-
belfy
#15300 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
jeste ako ne znas osnovne matematicke operaticije. naravno da se sve moze skalirati. pitaj Nihila..._BataZiv_0809 wrote: ↑19/11/2023 20:01 Nasa generacija je najbrojnija u historiji ove drzave, ali i planete zemlje, pa je svaka usporedba sa nama promasena.