Kakav ba skils i napredak i stagniranje o cemu pricas....da je nekome do karijeri i usavrsavanja taj ne bi ni pomisljao na drzavnu sluzbu....ne kazem da nisi u oravu ali @lajavi ti je naveo zbog cega ljudi hoce u drzavne firme i sluzbe....menekse1992 wrote: ↑18/11/2023 13:03 Druže ako je neko pravnik po struci, ne znaci da je fokusiran samo i jeidno na svoj opis posla. Skillovi su se vise odnosili na neka ili tehnička zanimanja ili na majstore koji privatno dobro mogu zaraditi. Takodje, certificirani vodiči mogu itekako dobro da zarade preko sezone, plus baksis kojeg uvijek dobiju ako imaju opet ponavljam dobre “skillove”. Upoznaš ljude, proširiš kruguve i eventualne prilike. Digitalni marketing, grafički dizajneri dobar stručnjak sigurno neće ostati u nekoj državnoj firmi za 1200 KM jer komotno privatno itekako može dobro zaraditi. To su ti skillovi, a ne neko ko prevrće papire u nekoj kancelariji u državnoj firmi čitav životImaš remote job opcija za digitalni marketing koliko hoćeš, ljudi zarade i po 6000 KM preko poslova na jobrack. To su ti zanimanja koja sada donose dobru lovu.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
mali_balon
#4926 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
menekse1992
#4927 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa to su ti mahom ljudi koji su drugačije zamišljali državnu firmu. Upravo i napuštaju samo oni kojima je do napredovanja i usavršavanja.
Uhljebi sigurno neće 
-
saabsa
#4928 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
E čuj Hotelsko turistički tehničar za poziciju tehničar za baze i mjerenje
-
zippoo87
#4929 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- Ozimician
#4930 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa ovo sto ja vidim, odlicne plate u drzavnoj sluzbi, barem u Sarajevu.
Onaj ko kuka na drzavnu sluzbu vjerovatno nije nikad radio kod privatnika. Ako je jos i kolektiv dobar, taj nema sta da trazi dalje.
Koliko sam skonto, jedino ovi u IT sluzbama nisu zadovoljni (jer bukvalno ne rade nista i nisu cemu placeni).
Drzavne sise se tesko ko ostavlja, evo skoro svi ovi doktori koje je Sebija najurila sa Klinickog su otisli opet u drzavnu sluzbu (opca bolnica), malo koji da je nakon toga otvorio privatno i za stalno napustio drzavnu sluzbu.
Onaj ko kuka na drzavnu sluzbu vjerovatno nije nikad radio kod privatnika. Ako je jos i kolektiv dobar, taj nema sta da trazi dalje.
Koliko sam skonto, jedino ovi u IT sluzbama nisu zadovoljni (jer bukvalno ne rade nista i nisu cemu placeni).
Drzavne sise se tesko ko ostavlja, evo skoro svi ovi doktori koje je Sebija najurila sa Klinickog su otisli opet u drzavnu sluzbu (opca bolnica), malo koji da je nakon toga otvorio privatno i za stalno napustio drzavnu sluzbu.
- ShnjaZZZ
#4931 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Radio sam kod privatnika 5 godina prije nego sam uspio zaposliti se u državnoj firmi i u mnogo stvari privatnik "šije" državnu firmu ali ono meni najvažnije je da je ovamo daleko opuštenija atmosfera bez nekog prevelikog pritiska.Ozimician wrote: ↑18/11/2023 13:53 Pa ovo sto ja vidim, odlicne plate u drzavnoj sluzbi, barem u Sarajevu.
Radim specifičan posao i moram uradit sve što imam u toku smjene i imam neke odgovornosti ali opet se ne može porediti sa ovim ovamo.
Prvi put u životu da mi se ide na posao.
A kod privatnika (ista djelatnost obje firme) sam imao i bolju platu, bolju opremu na poslu, štošta toga ali koliko te je ganjao i koliko je pritiska stavljeno na tebe ja ti ne mogu objasnit. Došlo je dotle da ako nisi nahlada da moraš počet pit apaurine da dan preguraš i stalno slušaš priče o krizi itd. Godišnji uspiješ dobit ako se nekad desi da nema posla pa te pošalje
Jesam prešo za manju platu 200 maraka i npr. morao sam sebi kupit radne cipele
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#4932 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mda. samo što naši klošari od poslodavaca (a nisu ni strani ništa bolji) traže što jeftinijeg, a ne što boljeg radnika u toj branši. Da nije tako ne bi freelance ponude obarali Indijci i Pakistanci koji rade projekte bukvalno za 20$. Dalje, kod naših kretena je najbitnije da mu se uradi posao za što manje para, pa tako da ti kursisti ako znaju da rade što se traži prolaze glat jer su jeftini. Profesionalci i stručnjaci u određenom polju traže ozbiljnu lovu, dok ovi navedeni rade za platu od 1000 (+200-300)KM i hvale se okolo kako su "hakeri", naročito ovi štimači kasa i pos aparata za USA i DE tržište po call centrima...menekse1992 wrote: ↑18/11/2023 13:29 Upravo zbog činjenice sto hajmo reci veliki dio populacije i nema bas slifa za tu vrstu poslova, proizilazi i to da su visoko plaćeni i da su jako traženi. A ti kursevi su čista prevara, ljudi daju pare za certifikat, zaposle se i vrlo brzo dobiju otkaz jer NEMAJU slifa! Dobro znamo koja je ubleha IT academy. Navukli raju pa svi misle da su budući stručnjaci i milioneri a realnost je nešto drugo
U državnim firmama ovi što završe ETF su polubogovi! Em što ne rade gotovo ništa, em što za vrijeme radnog vremena remote rade nešto svoje sa strane. Plata fina, nema stresa, nema mobinga, nema prekovremenih, ma ljepota
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#4933 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Boli mene k. za d. kao i nj za mene. Kukate a uhljebili ste se. Kako je nama boli vas k. a glumite sindikat.zippoo87 wrote: ↑18/11/2023 13:18A ti bi u 900 i prevoz i topli i minuli i prekovremeni?
Znaci mrtvi kapitalista i "privatnik Rahman"
Da mi nije mrsko pisati sa telefona,da ja tebe malo ohladim.
I na onaj gore post koji si meni napisao,samo nemam pojma sta je poveznica mog posta i tvojih zalopojki na drzavu.
Nejse...
Vidi zipo. Od 1989. počinjem raditi (1968. godište eto koliko godina) kod privatnika. 1997. 20 godina radio "za sebe". Evo šesta godina opet za privatnika.
Nisam dana u životu bolovanja imao.
Kako ne kontate da nije poslodavac kriv, vi ste krivi što to dopuštate sebi.
Ko nije zadovoljan... bujrum drug - promijeni firmu, otvori svoj obrt, pokreni nešto da te ne gule.
Jok... 1. maja rakiješina i roštilj.
Slavlje
- Domaci izdajnik
#4934 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jesi li smio napušiti qrcem poslodavca prije samo 10 godina kada bi ti kasnila plata, kada bi radio vikend i praznik, kada bi ostajao neplaćeno prekovremeno? Jesi li mogao dati otkaz i sutra drugom otići?
Jesi, aha...
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#4935 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne čitaš s razumijevanjem...
1997. 20 godina radio "za sebe".
1997. 20 godina radio "za sebe".
- Domaci izdajnik
#4936 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Oprosti, preformulisaću:
Je li te smio napušiti qrcem radnik prije samo 10 godina kada bi mu kasnila plata, kada bi radio vikend i praznik, kada bi ostajao neplaćeno prekovremeno? Je li radnik mogao dati otkaz i sutra drugom otići?
Jest, aha...
- Bloo
- Globalna šefica
#4937 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa mozda je bio djl, radio sam za sebe bez radnika?Lajavikrelac wrote: ↑18/11/2023 14:31Oprosti, preformulisaću:
Je li te smio napušiti qrcem radnik prije samo 10 godina kada bi mu kasnila plata, kada bi radio vikend i praznik, kada bi ostajao neplaćeno prekovremeno? Je li radnik mogao dati otkaz i sutra drugom otići?
Jest, aha...![]()
- Hame_
#4938 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Lajavi...
Ti opet, s državne sise, ne kontaš da ja sada tako radim.
I još kao slaviš nešto.
De se malo prisaberi i raspitaj, prije nego te stavim na FOE
Ti opet, s državne sise, ne kontaš da ja sada tako radim.
I još kao slaviš nešto.
De se malo prisaberi i raspitaj, prije nego te stavim na FOE
Last edited by Hame_ on 18/11/2023 14:38, edited 1 time in total.
- Domaci izdajnik
#4939 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nema veze @Bloo , pitanje je na mjestu ako je toliko godina u privatluku.
Državnu sisu nikad ni omirisao nisam kompletna karijera mi je u realnom sektoru, i za sebe i za druge

Državnu sisu nikad ni omirisao nisam kompletna karijera mi je u realnom sektoru, i za sebe i za druge
- Hame_
#4940 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Drug, radio za sebe.
Da, bio je DJL kasnije DOO. Bili ja i čistačica. Fala kapitalizmu dobro sam toga odradio, ali dokurčio mi stres.
Budala kotao uvoziti, na kraju skontao -... jebeš ovo
Da, bio je DJL kasnije DOO. Bili ja i čistačica. Fala kapitalizmu dobro sam toga odradio, ali dokurčio mi stres.
Budala kotao uvoziti, na kraju skontao -... jebeš ovo
- Hame_
#4941 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovdje sam se pomiješao sa Zipo.Lajavikrelac wrote: ↑18/11/2023 14:38 Državnu sisu nikad ni omirisao nisam kompletna karijera mi je u realnom sektoru, i za sebe i za druge![]()
![]()
![]()
Izvini.
Last edited by Hame_ on 18/11/2023 14:46, edited 1 time in total.
- Hame_
#4942 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I odo... što meni ovo treba 
-
mali_balon
#4943 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa u pravi si @Hame_ na zapadu nema topli, minuli te gluposto na zapadu imas satnicu dnevnicu...platu dostojnu zivota...i sve se oporezuje nem koverti i muljaze....
Nije problem, ja sam za da se ukinu sve te benificije i da to sve bude, sto vi se reklo plata na ruke..... Eto nek bude minimalac 1500KM na ruke (necu bruto neto jer masa naroda ne zna sta je sta)....i nema toplog i prevoza i tih gluposti....a smjenski rad se svugdje placa, prekovremeni ili kes ili dani...itd itd....
Eto sad nisi privatnik reci gazdi da ti te benefite ne daje nek ti da samo platu
Nije problem, ja sam za da se ukinu sve te benificije i da to sve bude, sto vi se reklo plata na ruke..... Eto nek bude minimalac 1500KM na ruke (necu bruto neto jer masa naroda ne zna sta je sta)....i nema toplog i prevoza i tih gluposti....a smjenski rad se svugdje placa, prekovremeni ili kes ili dani...itd itd....
Eto sad nisi privatnik reci gazdi da ti te benefite ne daje nek ti da samo platu
-
nlt
#4944 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Rodica radi u jednoj općini u KS
Nije sad bitno koja općina
Ima hladno 2500 do 3000 KM mjesečno, jer uz redovnu platu ima nekih komisija (izmišljenih vjerojatno, ali eto). Vikedni, godišnji 30+ radnih dana, tačno regulisano radno vrijeme
Sad po ovoj priči treba sve ovo da napusti i da ode kod privatnika
Zanimljivo
Sa druge strane, od njenog toga rada niti jedan stanovnik te općine nema neke posebne koristi
Ima hladno 2500 do 3000 KM mjesečno, jer uz redovnu platu ima nekih komisija (izmišljenih vjerojatno, ali eto). Vikedni, godišnji 30+ radnih dana, tačno regulisano radno vrijeme
Zanimljivo
Sa druge strane, od njenog toga rada niti jedan stanovnik te općine nema neke posebne koristi
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- Ken_M
#4946 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Dobar dio komentara na temi su ljudi koji bi željeli da neko ima manju platu i da jedva preživi, samo da bi se oni osjećali bolje.
Nešto kao onaj što se čudio što niko neće da radi za 1000 KM, a na drugoj temi piše da mu ne može biti 5000 KM zbog troškova koje ima.
Nešto kao onaj što se čudio što niko neće da radi za 1000 KM, a na drugoj temi piše da mu ne može biti 5000 KM zbog troškova koje ima.
-
menekse1992
#4947 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
U opstinama su uhljebi posebna kategorija. Opet kažem, nit su sve državne firme iste, nit je svima isto, nisu svi na istoj poziciji. A pojedine “dame” po državnim firmama koje su na takvim pozicijama dobro znamo kako su tu stigle i zašto su tu. One vedre i oblače, dok ostali rintaju za njihnlt wrote: ↑18/11/2023 16:52 Rodica radi u jednoj općini u KS
Zanimljivo
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4948 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Dozer zvani teorija zavjere
-
nlt
#4949 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma jok, savjetnik za nesto. Ne znam tacno
-
menekse1992
#4950 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa naravno.Neko u državnoj se presalta za godinu od saradnika do savjetnika a nego 15 godina bez pomaka. Još te iste osobe guraju u 101 izmišljenu komisiju da im nabiju koeficijent, te dodatak od 20% na platu, te “prekovremeni”, te ovo, te ono. Ukratko - defincija uhljeba u pravom smislu te rijeci. Samo ću reci - teški onom ko “pod takvima” radi.