SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#72451 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

nije morala gledati u mobitel ili bilo šta, dovoljno je da nije očekivala da neko prelazi na crveno, to se sve svakako dešava u djeliću sekunde

ne može pješak ne biti kriv nikad.
Laplace

#72452 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Ateista wrote: 17/11/2023 08:15
noviclan wrote: 17/11/2023 04:34
studiorum_tuzlaensis wrote: 16/11/2023 20:13 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /231116167

Debiluša za volanom ovog crvenog golfa me prekjučer zamalo ubila sa djetetom na pješačkom kod Archija na Malti.

Zaobilazi me na pješačkom sa baby kolicima i sa havericom mi se u facu shegaci...

Mozemo li znati ko je ova futa? Jel ti sad smiješno seljankuro?

Zelim joj sve najgore i da odleži barem 10tak godina zq ovog covjeka.
https://crna-hronika.info/snimak-tragic ... ice/557700

Zeleno ili zeleno trepcuce
Image
I trepcuce zeleno je jos uvijek zeleno i ima pravo da prodje. To nije opravdanje da ne vidis pjesaka i ne usporis, ne obidjes ga ili ne zakocis, nije mi jasno kako je mogla da ga ne vidi kada se i na ovako losem snimku jasno vidi pjesak. Sve u svemu, ovdje ima obostrane krivice.
Van auta se vidi jedno a iz auta drugo. Vidi na screenshotu kako iz suprotnog smjera blješti. Vjerovatno mokar kolovoz, polumrak, pješak vjerovatno u najtamnijoj odjeći koja se mogla naći u ormaru. Uopšte me ne čudi to što ga je kasno vidjela.
insaneinthebrain

#72453 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

deda zagazio na debelo crveno, nema sta nego je kriv. pitanje je kako ga nije vidjela ranije da proba zakociti. to samo ona zna
Ateista

#72454 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

@vjeshalica i @Laplace

Da ne kvotam citave postove, moguce je i to zbog svjetla iz suprotnog smjera da nije vidjela, tesko je ovako reci. Realno, ne djeluje ni da je nesto prebrzo vozila ovako na snimku.
Last edited by Ateista on 17/11/2023 09:01, edited 2 times in total.
Laplace

#72455 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Prvo, kao da zaboravljamo zakone fizike. Inercija radi svoje, vlažna cesta radi svoje, optika/svjetlost/odsjaj radi svoje. Onda biologija (refleksi i reakcije nisu trenutni) pa psihologija (tvoje zeleno, njegoivo crveno, pretpostavljaš da će ti prolaz biti bezbjedan) itd.

Drugo, zašto policija ne kažnjava pješake koji prolaze na crveno? I to je prekršaj.
Ateista

#72456 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Velkoski wrote: 17/11/2023 08:45 nije morala gledati u mobitel ili bilo šta, dovoljno je da nije očekivala da neko prelazi na crveno, to se sve svakako dešava u djeliću sekunde

ne može pješak ne biti kriv nikad
.
Boldirano niko ne kaze, njegova krivica ovdje nije upitna, prolazio na cisto crveno, nije gledao ide li auto, potpuno odsustvo bilo kakvog razmisljanja o vlastitoj sigurnosti.
Za nju je upitno da li ima krivice i da li ga je mogla vidjeti,ne tvrdim da je kriva, jeste mi cudno da ga nije vidjela ali ostavljam mogucnost i da je do svjetla iz suprotnog smjera ili tako nesto.
Laplace

#72457 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Ateista wrote: 17/11/2023 08:57 @vjeshlica i @Laplace

Da ne kvotam citave postove, moguce je i to zbog svjetla iz suprotnog smjera da nije vidjela, tesko je ovako reci. Realno, ne djeluje ni da je nesto prebrzo vozila ovako na snimku.
Pogledaj opet snimak: kolona vozila nailazi iz suprotnog smjera (btw, niko od njih nije stao dok se nije upalilo crveno).

Ovo je situacija u kojoj vrijedi ona "moglo se svakome dogoditi".
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#72458 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

U ovim uslovima i dokazima, Ja bih djevojku oslobodio svake krivicne odgovornosti. Dovoljno joj je mrtav covjek.
drug_profi

#72459 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ona je ovdje čista. Kratak je i zaustavni put, zeleno za nju, bez alkohola u krvi. Ostala na licu mjesta, pomagala unesrećenom.
Otežani uslovi za vožnju, prekršaj koji je napravio pješak zbog kojeg je direktno došlo do nesreće.

Vjerujem da će sud radi smrti naći neku kaznu da joj izrekne simboličnu, uslovno ili sl.
Jednostavno, koliko ja znam, kad padne mrtva glava niko ne prođe bez makar nečega.

Efendić je dobio uslovno na kraju jel tako? Vjerovatno će dobiti isto, a u prilog joj ide i ovaj video.
Ateista

#72460 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Laplace wrote: 17/11/2023 09:02

Pogledaj opet snimak: kolona vozila nailazi iz suprotnog smjera (btw, niko od njih nije stao dok se nije upalilo crveno).

Pogledao sam,ne znam sta da kazem a da ne ispadne opet da pametujem, ali ja sam poprilicno siguran da mi se ovo u ovoj situaciji ne bi moglo desiti. Licno me najvise strah pjesaka koji stoje uz samu cestu, recimo na pjesackom na crvenom a ja u traci do njih prolazim na 50cm, tada ako neko samo iskoci ja ne mogu nista, to priznajem da se svakom moze desiti. U ovom slucaju imaju jos dvije trake koje je prelazio do trake kojom je ona vozila, iskreno mislim da je tesko moguce da u toj situaciji ne vidim pjesaka na vrijeme, jedino neke bas nevjerovatne situacije i splet okolnosti tipa upadne musica u oko i slicno, zbog kojih ne bih pratio stanje na cesti i oko ceste.
Jos jednom da ne bude zabune, pjesak je sigurno kriv za ovo, ali ostaje cudno da ga nije vidjela na vrijeme.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#72461 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Treba napomenuti i da vrijeme reakcije nije isto kod svih ljudi.

Dovoljno je samo da ne ocekujes. Mislim, ko ima hrabrosti reci da nije nikad vozio na autopilotu? Pogotovo na cesti koja ne zahtjeva neki veliki oprez. Kad je raskrsnicaregulisana semaforom, onda sasvim sigurno se ne upotrebljava paznja kao u kruznom toku npr.
kabal1337

#72462 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

sime_cipol wrote: 17/11/2023 09:04 U ovim uslovima i dokazima, Ja bih djevojku oslobodio svake krivicne odgovornosti. Dovoljno joj je mrtav covjek.
Pa realno, prosla je na zeleno. Kretala se dozvoljenom brzinom mozda cak i manjom jer se zaustavila u duzinu auta ~ 5m. Ostala je na mjestu nesrece.
Laplace

#72463 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Ateista wrote: 17/11/2023 09:16
Laplace wrote: 17/11/2023 09:02

Pogledao sam,ne znam sta da kazem a da ne ispadne opet da pametujem, ali ja sam poprilicno siguran da mi se ovo u ovoj situaciji ne bi moglo desiti. Licno me najvise strah pjesaka koji stoje uz samu cestu, recimo na pjesackom na crvenom a ja u traci do njih prolazim na 50cm, tada ako neko samo iskoci ja ne mogu nista, to priznajem da se svakom moze desiti. U ovom slucaju imaju jos dvije trake koje je prelazio do trake kojom je ona vozila, iskreno mislim da je tesko moguce da u toj situaciji ne vidim pjesaka na vrijeme, jedino neke bas nevjerovatne situacije i splet okolnosti tipa upadne musica u oko i slicno, zbog kojih ne bih pratio stanje na cesti i oko ceste.
Jos jednom da ne bude zabune, pjesak je sigurno kriv za ovo, ali ostaje cudno da ga nije vidjela na vrijeme.
Bljesak sa svih strana (svjetlost sa ulične rasvjete se reflektuje od vlažne ceste, svjetlost auta iz suprotnog smjera direktno i reflektovana od vlažne ceste) u kombinaciji sa neočekivanjem da se pješak uopšte nađe na putu.

I ja sam siguran da se meni ne može desiti, ali ne mogu da to i garantujem (iako sam u ovakvim situacijama maltene paranoičan).
drug_profi

#72464 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote: 17/11/2023 09:19 Treba napomenuti i da vrijeme reakcije nije isto kod svih ljudi.

Dovoljno je samo da ne ocekujes. Mislim, ko ima hrabrosti reci da nije nikad vozio na autopilotu? Pogotovo na cesti koja ne zahtjeva neki veliki oprez. Kad je raskrsnicaregulisana semaforom, onda sasvim sigurno se ne upotrebljava paznja kao u kruznom toku npr.
Kad idem kroz semaforiziranu raskrsnicu ja osim ispred sebe gledam samo jos u semafor.
Ne obracam previse paznju na ono sto je kraj ceste ili van moje putanje.
Logovan

#72465 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Nažalost pješak kriv, krenuo je na debelo crveno. Za djevojku ne bih rekao da je brzo vozila, čini mi se po ograničenju, obzirom da se uspjela zaustaviti odmah poslije pješačkog. Sad zašto ga nije primijetila pa da ga zaobiđe ili da zakoči to je pitanje. :? :-) A možda joj je stvarno bio nevidljiv zbog razloga koje je neko spomenuo.
Laplace

#72466 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Chmoljo wrote: 17/11/2023 09:19 Treba napomenuti i da vrijeme reakcije nije isto kod svih ljudi.

Ja prvi uvijek vozim 100% koncentrisan na vožnju, ali opet tu i tamo sebe ulovim da vozim na autopilotu. U nekoliko slučajeva sam sa ženom išao u Sarajevo a nesvjesno bih skrenuo ka Visokom pa onda tražio polukružno okretanje (srećom,ima blizu). Mada,ni na tom autopilotu nisam pravio greške niti nešto previdio. Kao kad hodaš: ne razmišljaš o svakom koraku, ali opet nećeš promašiti tlo po kojem hodaš.
kabal1337

#72467 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

Logovan wrote: 17/11/2023 09:30 Nažalost pješak kriv, krenuo je na debelo crveno. Za djevojku ne bih rekao da je brzo vozila, čini mi se po ograničenju, obzirom da se uspjela zaustaviti odmah poslije pješačkog. Sad zašto ga nije primijetila pa da ga zaobiđe ili da zakoči to je pitanje. :? :-) A možda joj je stvarno bio nevidljiv zbog razloga koje je neko spomenuo.
vidi se na slici da nosi tamne boje jaknu. I najvisu tavku ono sto prvo vozac primjeti je glava i na zalost crne boje

Vidjela je ona njega, jer vidis da koci prije udara. Samo je bilo kasno, desno da bjezi moze samo na trotoar

vidi se na slici
Ateista

#72468 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

To je tacno, ne samo vrijeme reakcije vec i nacin reakcije, neko se prepadne i odreaguje lose, neko bolje odreaguje u momentu i slicno. Ne prate svi isto cestu oko sebe, neko gleda par metara ispred sebe, neko dalje, neko prati oko sebe a neko samo svoju putanju.
Ateista

#72469 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Laplace wrote: 17/11/2023 09:32

Ja prvi uvijek vozim 100% koncentrisan na vožnju, ali opet tu i tamo sebe ulovim da vozim na autopilotu. U nekoliko slučajeva sam sa ženom išao u Sarajevo a nesvjesno bih skrenuo ka Visokom pa onda tražio polukružno okretanje (srećom,ima blizu). Mada,ni na tom autopilotu nisam pravio greške niti nešto previdio. Kao kad hodaš: ne razmišljaš o svakom koraku, ali opet nećeš promašiti tlo po kojem hodaš.
Znao sam i ja kad negdje idemo vikendom produziti kao da idem na posao, valjda pozelim posao. :D
kabal1337

#72470 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

tako je, i u 2023. godini imamo displeje k. palce u autima kao normalnu opremu i obaveznu rikverc kameru.

Ali ono sto povoljsava sigurnost i " smanjuje vrijeme reakcije" jer sto prije uocis vise vremena imas da reagujes a to su svjetla koja su ostala na lvl. 1.
Jako tuzno da xenon ili led nisu standardna oprema na svim novim autima vec dugi niz godina.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#72471 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bobi »

vjeshalica wrote: 17/11/2023 08:25

I trepcuce zeleno je jos uvijek zeleno i ima pravo da prodje. To nije opravdanje da ne vidis pjesaka i ne usporis, ne obidjes ga ili ne zakocis, nije mi jasno kako je mogla da ga ne vidi kada se i na ovako losem snimku jasno vidi pjesak. Sve u svemu, ovdje ima obostrane krivice.
Zamagljeno je vec kad je udarila pa se ne vidi inace dobro, da li uopce koci do pjesackog tj da li je srednje svjetlo iznad šajbe prilikom kocenja upaljeno do pjesackog. Kad je prosla vidi se,ali prije toga tesko je ocijeniti iz ugla kaamere i svjetlosti.

Edit
Vidi se na screenshotu da je kocila neposredno prije nego ga je pokupila,mozda ga je kasno vidjela ili nije mogla da se zaustavi zbog brzine ili kocenja
Definitivno, prebrzo se približavala semaforu. To je bolest, ljudi kad vide trepčuće zeleno ili žuto svjetlo dodaju gas da prodju umjesto da usporavaju kao da je tih nekoliko minuta gore-dole od vitalne važnosti večini vozača.Kad kaže žuri...žuri onu stvar, to je samo isprika
kabal1337

#72472 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

Bobi wrote: 17/11/2023 09:43

Zamagljeno je vec kad je udarila pa se ne vidi inace dobro, da li uopce koci do pjesackog tj da li je srednje svjetlo iznad šajbe prilikom kocenja upaljeno do pjesackog. Kad je prosla vidi se,ali prije toga tesko je ocijeniti iz ugla kaamere i svjetlosti.

Edit
Vidi se na screenshotu da je kocila neposredno prije nego ga je pokupila,mozda ga je kasno vidjela ili nije mogla da se zaustavi zbog brzine ili kocenja
Definitivno, prebrzo se približavala semaforu. To je bolest, ljudi kad vide trepčuće zeleno ili žuto svjetlo dodaju gas da prodju umjesto da usporavaju kao da je tih nekoliko minuta gore-dole od vitalne važnosti večini vozača.Kad kaže žuri...žuri onu stvar, to je samo isprika
ma sta kazes, zeleno cisto bilo upaljeno dok nije prosla i nastala nesreca
Laplace

#72473 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Ateista wrote: 17/11/2023 09:36

To je tacno, ne samo vrijeme reakcije vec i nacin reakcije, neko se prepadne i odreaguje lose, neko bolje odreaguje u momentu i slicno. Ne prate svi isto cestu oko sebe, neko gleda par metara ispred sebe, neko dalje, neko prati oko sebe a neko samo svoju putanju.
Ja gledam i u širinu, pratim šta se dešava lijevo i desno od puta i čestoprimijetim i životinju (psa, mačku, ježa, zmiju,...) na putu. Opet, ne mogu garantovati da čak i čovjeka (posebno u tamnoj odjeći) neću vidjeti prekasno. Naročito kad se pješak na cesti ne očekuje.
Laplace

#72474 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Bobi wrote: 17/11/2023 09:43

Edit
Pogledaj ponovo snimak: nije bilo trepćuće nego čisto zeleno.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#72475 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Laplace wrote: 17/11/2023 09:32

Neces se ni autom zabiti u zid na autopilotu, al ako je semafor ispred tebe, sasvim sigurno da ne moras zvjerati ima li koga da ce ti iskociti pred auto.

Evo isto kako @drug_profi veli
Post Reply