Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#876 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ateista »

Ne kontam sta treba da dokaze neciji licni izbor? Promjena stava koliko hoces, od ateista u vjernike do vjernika u ateiste ili iz jedne vjere u drugu, uvijek bilo i bice. Samo ce biti najmanje javnog prelaska iz islama u druge na bliskom istoku zbog problema koje neko moze imati tamo i njihove porodice, ali to ne znaci da nema i tih promjena u razmisljanju samo da sute.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#877 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Truba »

žena opisuje svoje duhovno putovanje kao izbjeglica iz somalije do kenije pa nizozemske i onda amerike i sazrijevanje u okrivima judeokršćanske civilizacije
ne vjerujem obraćenicima iskreno mada je obraćenje sama srž kršćanske vjere
Dope_Man

#878 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dope_Man »

Tekst doticne jasno pokazuje da nikada nije bila muslimanka, to joj je doslo u zivot nametnuto od strane vladajuce grupe, sto je ocito samo izazivalo otpor, a sto je dovelo do konacnog prelaska na suprotnu stranu i militariziranja protiv te prve grupe - pridruzujuci se drugoj koja je tradicionalni protivnik prve.
Ateista

#879 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ateista »

Truba wrote: 15/11/2023 14:50 žena opisuje svoje duhovno putovanje kao izbjeglica iz somalije do kenije pa nizozemske i onda amerike i sazrijevanje u okrivima judeokršćanske civilizacije
ne vjerujem obraćenicima iskreno mada je obraćenje sama srž kršćanske vjere
Svejedno, takvih primjera ima dosta u raznim smjerovima. Iako vecina ostaje pri stavu onako kako je naucena,uvijek ce biti onih koji ce i pored naucenog promijeniti stav.
Truba

#880 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Truba »

joj sad sam procitao da je obrezana i sjetim se da je radila s Teom van Gogom koji je ubijen

uglavnom ona kaće da nihilistički ateizam ne nudi sve odgovore zato se morala okrenuti ka ...

pročitao sam google translate tri stranice engleskog prevoda

uglavnom ateizam ne nudi odgovore za nju

a u keniji su je radikali maltretirali
Dozer

#881 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dozer »

Dope_Man wrote: 15/11/2023 14:58 Tekst doticne jasno pokazuje da nikada nije bila muslimanka, to joj je doslo u zivot nametnuto od strane vladajuce grupe, sto je ocito samo izazivalo otpor, a sto je dovelo do konacnog prelaska na suprotnu stranu i militariziranja protiv te prve grupe - pridruzujuci se drugoj koja je tradicionalni protivnik prve.
Pa zar nije to ovako svugdje, u svakoj vjerskoj zajednici?
Ono sto se naziva "tradicija", zapravo je prenosenje prvenstveno roditeljskih, a zatim i uskih drustvenih (mahala) svjetonazora na djecu. Gdje je tu pravo izbora djeteta? Naravno da ga nema, jer ako se ne postuje ono sto kazu roditelji, u mnogim sredinama slijedi marisana.

Kasnije se djeca mozda otudje od toga, ali to je u max. 5% slucajeva. Dakle, prvo porodicna sredina, a onda i sira sredina kreiraju pojedinacna misljenja i stavove djece o svemu i svacemu, pa tako i o vjeri.
U islamskim zemlja to se kreira i sistemski, a i sistematski.
I kdo nas to postoji, kroz vjeronauk(u) u skolama, a to je sistemsko i sistematsko indoktriniranje. Moram reci - u glupost.
Dope_Man

#882 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dope_Man »

Nije stvar porodicne tradicije ovdje, procitaj njen tekst.
KraljicaIzJajca

#883 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by KraljicaIzJajca »

Svašta, cudjenje u vjerovanje jednog boga, a hindusi i danas vjeruju u vise bogova i jednog vrhovnog. :D
broj dva

#884 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by broj dva »

Politeizam je uvjek bio humaniji od monoteizma, tolerantniji i filozofski mnigo ljepši.
To što je politeizam jednako pogrešan kao monoteizam ne umanjuje njegov šarm.
Ateista

#885 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ateista »

Truba wrote: 15/11/2023 15:07 joj sad sam procitao da je obrezana i sjetim se da je radila s Teom van Gogom koji je ubijen

uglavnom ona kaće da nihilistički ateizam ne nudi sve odgovore zato se morala okrenuti ka ...

pročitao sam google translate tri stranice engleskog prevoda

uglavnom ateizam ne nudi odgovore za nju

a u keniji su je radikali maltretirali
Ne znam zasto je uopste ocekivala da joj ateizam ponudi odgovore kad se ateizam ne bavi odgovorima, njima se bavi nauka koja opet ne moze imati sve odgovore jer je puno pitanja a proces spor i ogranicen raznim stvarima.
Malo mi je cudna ta logika da nesto ne nudi odgovore pa prihvatis nesto drugi sto nudi instant odgovore, kao da to sto nesto nudi odgovore podrazumijeva da su oni tacni.
Ja uvijek i u obicnom zivotu vise cijenim one koji posteno kazu da nesto ne znaju (kao nauka koja jasno kaze sta je dokazano,sta je sa o hipoteza i slucno) nego kad se neko pravi da zna sve i nece da prizna da nesto ne zna pa lupa gluposti.
Dope_Man

#886 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dope_Man »

Ateista wrote: 16/11/2023 08:53 Malo mi je cudna ta logika da nesto ne nudi odgovore pa prihvatis nesto drugi sto nudi instant odgovore, kao da to sto nesto nudi odgovore podrazumijeva da su oni tacni.
I eto ti jednog od odgovora na naslov teme.. strah od nepoznatog vodi ka prihvatanju bilo cega sto nudi odgovor, jer je nasem mozgu lakse da ima bilo kakav odgovor, nego nesigurnost neznanja.
KraljicaIzJajca

#887 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

broj dva wrote: 16/11/2023 07:53 Politeizam je uvjek bio humaniji od monoteizma, tolerantniji i filozofski mnigo ljepši.
Kako si to upoće zaključio? :-)
belfy

#888 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by belfy »

KraljicaIzJajca wrote: 16/11/2023 16:49
broj dva wrote: 16/11/2023 07:53 Politeizam je uvjek bio humaniji od monoteizma, tolerantniji i filozofski mnigo ljepši.
zato sto to i jeste tako. bogovima su se davale ljudske osobine, kao i medjusobna spletkarenja (dakle zasigurno humaniji). politeizam je, rekao bih, zacetnik i svih dramskih i filmskih sapunica gdje je ih i prevazilazi putem bozanstvenih sposobnosti. i, naravno da je u tom smislu i pitkiji za citanje, kao i filozofski ljepsi. no, sto se tice ovoga tolerantniji tu bi se vec dalo raspravljati. tolerantan taman kao i i covjek. svaki na svoj nacin... (dakle opet humaniji) iako bi se dalo porediti koliko tolerantniji od monoteistickog. ali tada bi onda morala se porediti plejada politeistickih sa nekolicinom monoteistickih od kojih svaki drzi svoju stranu i da se uporedi svaki sa svakim. teska zadaca... :D
broj dva

#889 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by broj dva »

Čitajući o istoriji. Npr poiteistički tretman krišćana dok su politeisti bili većina kontra kako su krišćani tretirali mnogobošce kad su oni postali većina. Politeisti su veoma tolerantniji prema drugim religijama nego krišćani.
apsidejzi

#890 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by apsidejzi »

Dozer wrote: 15/11/2023 15:16
Dope_Man wrote: 15/11/2023 14:58 Tekst doticne jasno pokazuje da nikada nije bila muslimanka, to joj je doslo u zivot nametnuto od strane vladajuce grupe, sto je ocito samo izazivalo otpor, a sto je dovelo do konacnog prelaska na suprotnu stranu i militariziranja protiv te prve grupe - pridruzujuci se drugoj koja je tradicionalni protivnik prve.
Pa zar nije to ovako svugdje, u svakoj vjerskoj zajednici?
Ono sto se naziva "tradicija", zapravo je prenosenje prvenstveno roditeljskih, a zatim i uskih drustvenih (mahala) svjetonazora na djecu. Gdje je tu pravo izbora djeteta? Naravno da ga nema, jer ako se ne postuje ono sto kazu roditelji, u mnogim sredinama slijedi marisana.

Kasnije se djeca mozda otudje od toga, ali to je u max. 5% slucajeva. Dakle, prvo porodicna sredina, a onda i sira sredina kreiraju pojedinacna misljenja i stavove djece o svemu i svacemu, pa tako i o vjeri.
U islamskim zemlja to se kreira i sistemski, a i sistematski.
I kdo nas to postoji, kroz vjeronauk(u) u skolama, a to je sistemsko i sistematsko indoktriniranje. Moram reci - u glupost.
Kako vrijeme prolazi ja primjecujem matricu po kojoj se to desava. Prvo smo kao djeca odgajani u religijskom okruzenju. Kada smo usli u pubertet i tokom 20tih, vecina nije zelila imati nista sa vjerom (osim mene - al to je druga prica), kako ulazimo u 40te sve vise primjecujem da se ljudi "vracaju" vjeri kako oni to vole nazvati. Sada kada imaju svoju djecu odjednom zele i oni da budu religiozni, iako su mene proganjali kada sam ja bio vjernik a oni bili "gresnici".
KraljicaIzJajca

#891 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

broj dva wrote: 17/11/2023 08:49

Čitajući o istoriji. Npr poiteistički tretman krišćana dok su politeisti bili većina kontra kako su krišćani tretirali mnogobošce kad su oni postali većina. Politeisti su veoma tolerantniji prema drugim religijama nego krišćani.
Povijesno, nema razlike, ljudi prave iste probleme, bez obzira na oblik vjerovanja.

Osobno, nemam problem sa cinjenicom da ljudi vjeruju i religioznost istih.

The Polytheistic Origins of Monotheism

https://journal.shabda.co/2023/03/07/po ... onotheism/

@belfy
Truba

#892 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Truba »

iskoči mi sinoć intervju s isakom asimovom na instagramu ali ne kopirah link
uglavnom asimov kao stari klasični ateista priča na pitanje kako čovjek ne treba boga da bi bio dobar izašao sutra iz kuće i išao pomagati drugima

ali prešućuje jednu mali činjenicu da je pobjegao iz jedne BEZBOŽNE jedne GODLESS države u kojoj ne bi imao što jesti niti bi mogao pisati niti doktorirati kemiju nego bi zaginuo kao 95% njegove generacije u borbi sa staljiovim jaranom ili bi umro od gladi u medjuvremenu ili bolesti dok su bezbožnici krali žito od seljaka i prodavali ga za devize na medjunarodnom tržištu kako bi kupovali strojeve

nećemo ići u detalje kako je umro isto kako je liberalno živio je li peh ili ne... ili je namjerno darivao krv nebitno
broj dva

#893 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by broj dva »

Truba wrote: 17/11/2023 10:13 iskoči mi sinoć intervju s isakom asimovom na instagramu ali ne kopirah link
uglavnom asimov kao stari klasični ateista priča na pitanje kako čovjek ne treba boga da bi bio dobar izašao sutra iz kuće i išao pomagati drugima

ali prešućuje jednu mali činjenicu da je pobjegao iz jedne BEZBOŽNE jedne GODLESS države u kojoj ne bi imao što jesti niti bi mogao pisati niti doktorirati kemiju nego bi zaginuo kao 95% njegove generacije u borbi sa staljiovim jaranom ili bi umro od gladi u medjuvremenu ili bolesti dok su bezbožnici krali žito od seljaka i prodavali ga za devize na medjunarodnom tržištu kako bi kupovali strojeve

nećemo ići u detalje kako je umro isto kako je liberalno živio je li peh ili ne... ili je namjerno darivao krv nebitno

Iz koje godless drzave, sovjetskog saveza ? Toliko su godless da im crkva nije produzena ruka vladara Vladimira.
I mi smo bilo godless, dok se nije ustanovilo da smo u stvari bili lazovi.
Truba

#894 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Truba »

kolega govorimo o 1921 ili kad je ono rođen asimov
zašto ignoriraš činjenice
i negiraš postojanje bezbozničkih država koje su pobile stotine milijuna ljudi
i danas postoje takve i ubijaju npr sjeverna koreja...

s druge strane imamo klarka koji je perfidno gurao sve te neke new age teorije ali zapadnoj publici...sa šri lanke

svaka čast obojici ali rende kore

s druge strane stalno se spominje spaljivanje vještica prije 500 godina a i dan danas se za vještičarenje režu glave u arabijama
vernes81

#895 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by vernes81 »

Truba wrote: 17/11/2023 11:41 kolega govorimo o 1921 ili kad je ono rođen asimov

s druge strane imamo klarka koji je perfidno gurao sve te neke new age teorije ali zapadnoj publici...sa šri lanke

s druge strane stalno se spominje spaljivanje vještica prije 500 godina a i dan danas se za vještičarenje režu glave u arabijama
Tezak je zivot medju balijama :( .
Izdrzi brate.
Ateista

#896 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ateista »

Truba wrote: 17/11/2023 11:41 kolega govorimo o 1921 ili kad je ono rođen asimov

Da ne ulazimo u to koliko su te zemlje "bezboznicke", ako uzmemo i da jesu, to ne moze biti razlog ubijanja vec neka ideologija, ateizam ni agnosticizam nisu ideologije.
To sto oni mozda vecinom nisu vjernici ne znaci da nisu prihvatili neku drugu ideologiju koja im je zamijenila religiju, cesto upravo ti neki diktatori zamijene bozanstvo i dobijes samo drugi oblik religije.
broj dva

#897 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by broj dva »

Isto kao sto i ti ignorises cinjenice, ili mozda bolje receno biras one koje vodu na tvoj mlin nose.
Ja S.K uopste ne racunam kao ateisticku drzavu, vjera im je poglavar. I ne tolerisu ateizam.
I boznicke drzave su pobile milione i milione ljudi kroz istoriju zar ne ? I kao sto neku spomenu, nije ateizam ubijao u rusiji nego komunizam.
Recimo ja kada gledam US vs Vietnam nije to kriscanstvo protiv budizm nego kapitalizam protiv hajmo reci komunizma. A ti menscini sav poganluk iz bezboznickih drzava lako pripises ateizmu
Truba

#898 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Truba »

kad se stave na vagu jasno je koji više ubijaju
samo treba sabrati

Takodjer ima i ona bez Boga bismo sad bili na marsu
bi... imali smo prigodu pokazati 75 godina CCCP i KINA + INDIJA = nema marsa nego ima jada
broj dva

#899 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by broj dva »

Truba wrote: 17/11/2023 13:06 kad se stave na vagu jasno je koji više ubijaju
samo treba sabrati

bi... imali smo prigodu pokazati 75 godina CCCP i KINA + INDIJA = nema marsa nego ima jada
Ubijanje ljudi je ljudski. Ubijaju posteni i lopovi, ubijaju vjernici i nevjernici. Jedino sa cime se ja ne mogu sloziti je da je vjera izvor moralnog koda i da vjernici ubijaju manje od nevjernika.
Recimo ja bi lako mogao argumentovati da vjerici ubijaju vise i pozvati se na stastistike iz americkih zatvora gdje su vecina ubica vjernici. Ali ni sam ne vjerujem u taj argument, ne vjerujem da su iskreni vjernici, ne vjerujem da je statistika relevantna jer je radjena u USA gje se vecinom deklarisu kao vjernici i glup mi je argument u svojoj sustini.
E tako mi i ovi tvoji argumenti o ateizmu nemaju smisla, nisu ih Staljin Mao i Tito ubijali jer su Staljin Mao i Tito bili nevjernici, ubijali su ih radi politike i zato sto su bili diktatori.
A za vaganje, bolje ne moj. Jedno je ideologija stara 150 godina, drugo je dogma koja traje 2000 godina. Jedni su imali vise vremena da okrve ruke.
Ateista

#900 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ateista »

broj dva wrote: 17/11/2023 13:18
Truba wrote: 17/11/2023 13:06 kad se stave na vagu jasno je koji više ubijaju
samo treba sabrati

Ubijanje ljudi je ljudski. Ubijaju posteni i lopovi, ubijaju vjernici i nevjernici. Jedino sa cime se ja ne mogu sloziti je da je vjera izvor moralnog koda i da vjernici ubijaju manje od nevjernika.
Recimo ja bi lako mogao argumentovati da vjerici ubijaju vise i pozvati se na stastistike iz americkih zatvora gdje su vecina ubica vjernici. Ali ni sam ne vjerujem u taj argument, ne vjerujem da su iskreni vjernici, ne vjerujem da je statistika relevantna jer je radjena u USA gje se vecinom deklarisu kao vjernici i glup mi je argument u svojoj sustini.
E tako mi i ovi tvoji argumenti o ateizmu nemaju smisla, nisu ih Staljin Mao i Tito ubijali jer su Staljin Mao i Tito bili nevjernici, ubijali su ih radi politike i zato sto su bili diktatori.
A za vaganje, bolje ne moj. Jedno je ideologija stara 150 godina, drugo je dogma koja traje 2000 godina. Jedni su imali vise vremena da okrve ruke.
:thumbup:
Masovna ubistva se desavaju zbog neke ideologije,samo je pitanje koja ideologija je u pitanju, moze biti religija a ne mora, ali je vezana za ideologiju,ne za ateizam.
Post Reply