SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- dječak sa šibicama
#72276 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jel iko ikada obisao neko od te djece, koje nakon tragedije, ostanu na cuvanju dedi, nani, baki, odnio mu cokoladu?
Kladim se da nije niko, nikada.
Zrtva ubistva ne moze biti kriva ni 1% za ubistvo, ali moze biti "kriva" sto je sebi dopustila ikakvu vezu sa nasilnikom i kasnije ubicom. Nijedan od njih nije uzgajao cvijece i prevodio stare bakice preko pjesackog prelaza, 99% tih ubica su stari nasilnici, vlasnici boravisne dozvole sa one strane zakona.
Uglavnom, svaka petljavina sa likovima koji su problematicni u ovom ili onom smislu, nece donijeti nista dobro. Neke zene polete za tim dilercicima ili "zestokim momcima" jer im to daje nekakav lagodan zivot. Imam tu jednu poznanicu koja se udala za krimosa, on je u Zenici svako malo, diler i pljackas. Kad se vrati iz Zenice, idu skupa u "nabavku" na zapad, ukljucila je u sistem i burazera koji je sljedeca policijska musterija. Nece ona njega nikada napustiti, iako zivi sa potencijalnim ubicom, novi stan novi skupocjeni automobil skupocjene vecere putovanja na egzoticne destinacije, kad joj gledas instagram rekao bi ova se udala za Ronalda. Sutra ako on prevrati i rokne je, bice femicid.
Zrtva ubistva ne moze biti kriva ni 1% za ubistvo, ali moze biti "kriva" sto je sebi dopustila ikakvu vezu sa nasilnikom i kasnije ubicom. Nijedan od njih nije uzgajao cvijece i prevodio stare bakice preko pjesackog prelaza, 99% tih ubica su stari nasilnici, vlasnici boravisne dozvole sa one strane zakona.
Uglavnom, svaka petljavina sa likovima koji su problematicni u ovom ili onom smislu, nece donijeti nista dobro. Neke zene polete za tim dilercicima ili "zestokim momcima" jer im to daje nekakav lagodan zivot. Imam tu jednu poznanicu koja se udala za krimosa, on je u Zenici svako malo, diler i pljackas. Kad se vrati iz Zenice, idu skupa u "nabavku" na zapad, ukljucila je u sistem i burazera koji je sljedeca policijska musterija. Nece ona njega nikada napustiti, iako zivi sa potencijalnim ubicom, novi stan novi skupocjeni automobil skupocjene vecere putovanja na egzoticne destinacije, kad joj gledas instagram rekao bi ova se udala za Ronalda. Sutra ako on prevrati i rokne je, bice femicid.
- hilmija frlj
- Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine
#72277 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
5 sprat.Chmoljo wrote: ↑14/11/2023 21:09Vojnicko polje i mislim da je bilo nize.drug_profi wrote: ↑14/11/2023 21:06 Bio slucaj ovako 5-6 sprat.
Navodno provalnik sam skocio kroz prozor od straha kad ga je vlasnik zatekao u stanu....![]()
![]()
Bio u stanu kod Ahme Helje. Kad se covjek vratio, lopov skoci i sav se polomi. Prvi koji mu je pritekao u pomoc, sin od Ahme, Denis, koji ispod zgrade ima automehaničarsku radnju i koji je u tom momentu bio tu
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#72278 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ono što previđate je da dosta tih brakova i veza počne dok su još uboga djeca po srednjoj školi. tražiti od bilo koga zrelost nije pošteno. također, i zreliji znaju nasjesti jer nasilnici i zlostavljači itekako znaju biti manipulativni.dječak sa šibicama wrote: ↑14/11/2023 22:01 Jel iko ikada obisao neko od te djece, koje nakon tragedije, ostanu na cuvanju dedi, nani, baki, odnio mu cokoladu?
preveslaju te ljudi sad pa sad na ulici oko neke gluposti, da te ne izmanipulira osoba u koju si zaljubljen.
na kraju krajeva, ako je gospodinu uzrok svega dijete, može se i njemu reći u šta je gledo kad ga je pravio,
ono što znam sigurno, da je ova žena bila u sigurnoj kući, da je moja žena poznaje i da joj je dala nešto odjeće za ovo njeno nesretno dijete. ona je definitivno bježala od tog idiota, ali očito da nije mogla sama. i njoj je trebao jak sistem da je zaštiti, jer je zaštitu tražila.
- vjeshalica
#72279 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Njihov komsija koji je pao na auto ispred zgradehilmija frlj wrote: ↑14/11/2023 22:295 sprat.Chmoljo wrote: ↑14/11/2023 21:09Vojnicko polje i mislim da je bilo nize.drug_profi wrote: ↑14/11/2023 21:06 Bio slucaj ovako 5-6 sprat.
Navodno provalnik sam skocio kroz prozor od straha kad ga je vlasnik zatekao u stanu....![]()
![]()
Bio u stanu kod Ahme Helje. Kad se covjek vratio, lopov skoci i sav se polomi. Prvi koji mu je pritekao u pomoc, sin od Ahme, Denis, koji ispod zgrade ima automehaničarsku radnju i koji je u tom momentu bio tu![]()
- vjeshalica
#72280 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Neke smatraju da ce brakom smiriti doticnog i da nece vise praviti probleme.dječak sa šibicama wrote: ↑14/11/2023 22:01
Uglavnom, svaka petljavina sa likovima koji su problematicni u ovom ili onom smislu, nece donijeti nista dobro. Neke zene polete za tim dilercicima ili "zestokim momcima" jer im to daje nekakav lagodan zivot.
- Athlon64
#72281 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pazi, ja poznajem likove iz više gradova po BiH, na koje se žene lijepe kao muhe na go*no.
Inače svaka od žena je s tim likovima prošla mini-horor priču i to cijela čaršija zna, ali opet 10 njih jedva čeka da bude njegova sljedeća jer nije on takav, ona druga je to zaslužila, ona nije, ona će njega smiriti i promjeniti...
Bukvalno sam doživio u mom prisustvu da se dvije jako lijepe, zgodne, fakultetski obrazovane djevojke, iz relativno uglednih porodica u srednjim 20im se potuku na javnom mjestu radi lika koji je oženjen i ima dvoje djece, dakle obje su mu ljubavnice.
Mnogi pitaju i zašto se porodica ne uključi da polomi ovog lika i sl. Ko zna koliko je ta ista porodica odvraćala tu ( i bilo koju drugu sličnu ) djevojku od tog lika i na kraju bude da su i oni digli ruke od nje u smislu - ne možemo ti mi pomoći ako ti sebi ne želiš pomoći i stalno mu se vraćaš, nakon svake epizode.
Eh to je za istraživanja, time treba da se pozabave i ove femi udruge posebno.
Inače svaka od žena je s tim likovima prošla mini-horor priču i to cijela čaršija zna, ali opet 10 njih jedva čeka da bude njegova sljedeća jer nije on takav, ona druga je to zaslužila, ona nije, ona će njega smiriti i promjeniti...
Bukvalno sam doživio u mom prisustvu da se dvije jako lijepe, zgodne, fakultetski obrazovane djevojke, iz relativno uglednih porodica u srednjim 20im se potuku na javnom mjestu radi lika koji je oženjen i ima dvoje djece, dakle obje su mu ljubavnice.
Mnogi pitaju i zašto se porodica ne uključi da polomi ovog lika i sl. Ko zna koliko je ta ista porodica odvraćala tu ( i bilo koju drugu sličnu ) djevojku od tog lika i na kraju bude da su i oni digli ruke od nje u smislu - ne možemo ti mi pomoći ako ti sebi ne želiš pomoći i stalno mu se vraćaš, nakon svake epizode.
Eh to je za istraživanja, time treba da se pozabave i ove femi udruge posebno.
-
snijeg_led
#72282 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Opet to nema veze sa cinjenicom da je spreman ubiti zenu. Kao preventivu, dok drzava ne stane zakonima ovome u kraj, mogucnost je nositi otrovni sprej ako osjetis da ti doticni lagano postaje psihopata.
Nemas drugog izbora.
Nemas drugog izbora.
Last edited by snijeg_led on 14/11/2023 23:10, edited 1 time in total.
- auspuhc
#72283 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ima nesto zanimljivo u problematicnim likovima zenama. Nije ni do novca, jer ih ima i kokuza. Nemam zenski mozak da shvatim o cemu se radi.
- Athlon64
#72284 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
O tome i govorim i smatram da ova femi-udruženja treba malo dublje da se pozabave tom problematikom.
Davno je mislim Meša rekao: Žene stalno traže muškarcima mahane, osim ako su teške barabe, onda im traže pozitivne strane.
-
Messier
#72285 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo su trenuci kad se svi trebamo samo tom djetetu posvetiti
Sud ce odluciti.
Nadam se da ce se konacno u sudu pojaviti likovi koji daju najvece kazne.
Ne na prvostepenoj 25, a na drugostepenoj 5.
Poanta je da ,ako vec nismo zastitili majku, zastitimo dijete.
Kako njega zastiti je faza u kojoj smo.
A ne, sta je uzrokovalo i postoji li femicid.
To je prica za ngo ribice kojima bi najvise ugodilo to , i proracun bi im napunilo da tog klinju ubije zlostavljana nana kojoj je jedino i moglo biti ostavljeno nakon ovoga.
Dakle, izgradnja drustva u kome ce to dijete odrasti sretno, a ne kao psihopata
To su stvari koje mi mozemo uraditi i na koje mozemo da uticemo.
Hoce li neki lik skinut s heroina, zaklat svoju djecu u napadu ludila..to ne mozemo nicim sprijeciti.
Ne znaci da sam ja,time, il bilo ko ovdje gori sto je on to uradio.
Ne prihvatam tu kolektivnu stigmu.
Sud ce odluciti.
To je prica za ngo ribice kojima bi najvise ugodilo to , i proracun bi im napunilo da tog klinju ubije zlostavljana nana kojoj je jedino i moglo biti ostavljeno nakon ovoga.
Hoce li neki lik skinut s heroina, zaklat svoju djecu u napadu ludila..to ne mozemo nicim sprijeciti.
Last edited by Messier on 14/11/2023 23:24, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#72286 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tacno institucije bi trebale, a ne rade svoj posao. Niti su sigurne kuce sigurne, niti socijalne sluzbe rade bilo sta, i na kojem god levelu pogledas propusta je bezbroj. To je vec prozvakana prica, placamo cijenu nepotizma korupcije pa u 25-30 godina stasale su cijele generacije ljudi koji misle da je ok kupiti diplomu, dobiti posao preko stele, mislim bilo je toga uvijek ali danas ne postoje sankcije za takvo ponasanje. Nekad cujes ponistene diplome ali ja nesto ne znam da je iko odgovarao, kazneno, krivicno, od ovih sto kupuju diplome. Mozda jeste ali nisam cuo. A sad imaju sistem legalnog kupovanja diploma, upise privatni fax samim tim kupi diplomu i sve po zakonu. Sto opet pricu vraca na koruptivni sistem i temelje istog, nesposobni neobrazovani nestrucni kojih je previse da bi stvar izasla na dobro.
Opcenito mi puno kenjamo za drustvo koje u ogromnoj vecini pristaje na takav sistem, svi se ugradjuju kako znaju i licemjerno okrecu glavu. A prvi su da kmece kad vrag odnese salu. I ovo sto pisemo je u sustini samo isprazno palamudjenje. Nista se promijeniti nece.
Dosli smo do toga da jedan Mjesecar izadje pred medije i otvoreno brani ubicu, bez ikakvog pijeteta ili obzira prema porodici ubijene, mislim totalno smo poremeceni.
Opcenito mi puno kenjamo za drustvo koje u ogromnoj vecini pristaje na takav sistem, svi se ugradjuju kako znaju i licemjerno okrecu glavu. A prvi su da kmece kad vrag odnese salu. I ovo sto pisemo je u sustini samo isprazno palamudjenje. Nista se promijeniti nece.
Dosli smo do toga da jedan Mjesecar izadje pred medije i otvoreno brani ubicu, bez ikakvog pijeteta ili obzira prema porodici ubijene, mislim totalno smo poremeceni.
-
Messier
#72287 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Gledaj, hajmo krenuti za pocetak od sebe.dječak sa šibicama wrote: ↑14/11/2023 23:21 Tacno institucije bi trebale, a ne rade svoj posao. Niti su sigurne kuce sigurne, niti socijalne sluzbe rade bilo sta, i na kojem god levelu pogledas propusta je bezbroj. To je vec prozvakana prica, placamo cijenu nepotizma korupcije pa u 25-30 godina stasale su cijele generacije ljudi koji misle da je ok kupiti diplomu, dobiti posao preko stele, mislim bilo je toga uvijek ali danas ne postoje sankcije za takvo ponasanje. Nekad cujes ponistene diplome ali ja nesto ne znam da je iko odgovarao, kazneno, krivicno, od ovih sto kupuju diplome. Mozda jeste ali nisam cuo. A sad imaju sistem legalnog kupovanja diploma, upise privatni fax samim tim kupi diplomu i sve po zakonu. Sto opet pricu vraca na koruptivni sistem i temelje istog, nesposobni neobrazovani nestrucni kojih je previse da bi stvar izasla na dobro.
Nista nam se ne dogadja slucajno.
Nisam pomenuo institucije.
Kad nama to dijete od 4 godine bude prvo u mislima, a ne femini udruzenja, da li je nije li..onda ce na tv da izadju rukovoditelji centara za socijalni rad il cega li vec sto.
Dakle mene uopste, sada, nakon svega uopste ne interesuje ko je zakazao, niti zasto je djevojka ubijena..nego me interesuje gdje dijete spava, ko je sa njime i ima li potrebnu brigu u ovom trenutku?
Lijecis stvari trenutno, stvari koje su prosle, mada i smrt mozda bila..o njima se moze pricati i sutra i za tri godine.
Sta u ovom trenutku radi centar za socijalni rad?
Ko je sa klincem?
Zelim ujutro informaciju na tvu, od strucnih likova kakvo je njegovo ili njeno stanje bilo kad se probudio/la
Ako smo vec empaticni, a ne ono pobise nas, dajte nam zakone, ugrozene
-
MAha
#72288 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Socijalne sluzbe nazalost ne rade dobro svoj posao. Da li je do nedostatka resursa, nedovljne zainteresiranosti (vecine) uposlenih u tim sluzbama, da li je do lose regulative, ne znam. Sa druge strane, kao drustvo smo dobrano krahirali, mnogi pojedinci se "gube", tesko mnogi zive, nema sigurnosti, porodice zdrave sve je manje, nije veliko iznenadjenje da se desavaju ovakvi (i razni drugi) slucajevi sa smrtnim ishodima. Rekao sam vec negdje na nekoj temi, meni bas nije jasan taj koncept femicida kao zasebnog krivicnog djela. Zasto bi ubistvo zene bilo teze kaznjivo od ubistva muskarca, nemojte mi zamjeriti i pomisliti da sam neki muski sovinista, ali moze li mi to neko argumentirati. I drugo, je li svako ubistvo zene femicid? Kaze ono.briransko kazalo definicija pojmova da je to ubistvo zene "samo" zato sto je zensko, ako se desi ubistvo zene ne iz tog razloga jel i tada to femicid? Nekako ne mogu da "svarim" to sve.
-
suspect_zero
#72289 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Messier wrote: ↑14/11/2023 23:16 Ovo su trenuci kad se svi trebamo samo tom djetetu posvetiti
Sud ce odluciti.
Bog'ti kako misliš da se svi sada trebamo posvetiti djetetu?
U ovakvim ili sličnim slučajevima ima ustaljena procedura i ne daj Bože vala još i da se "svi mi uključujemo" u to.
Radi se o djetetu od 4 godine, dosta mu je trauma već za pet života šta se nagledao svađa, psovki, šamaranja, štoceva i patosiranja mame.
Dijete upravo sada treba, a i hoće, zaštititi od "nas svih " koji mu sada nikako ne možemo pomoći.
Izgubilo je majku, niko mu je više ne može vratiti....sada ga još treba čoporu javnosti izložiti da "suosjećaju" sa njim, malo ga pomaze i daju koji slatkiš.
Pretpostavljam da ti nije bila loša namjera, samo si post sročila nikako.
-
suspect_zero
#72290 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa dosta toga si pogodio, bez obzira što se neki neće složiti....iza svega stoji lova, koje u socijalnoj politici nema odnosno budžetom se pare raspodjele na sve socijalne ustanove.dječak sa šibicama wrote: ↑14/11/2023 23:21 Tacno institucije bi trebale, a ne rade svoj posao. Niti su sigurne kuce sigurne, niti socijalne sluzbe rade bilo sta, i na kojem god levelu pogledas propusta je bezbroj. To je vec prozvakana prica, placamo cijenu nepotizma korupcije pa u 25-30 godina stasale su cijele generacije ljudi koji misle da je ok kupiti diplomu, dobiti posao preko stele, mislim bilo je toga uvijek ali danas ne postoje sankcije za takvo ponasanje. Nekad cujes ponistene diplome ali ja nesto ne znam da je iko odgovarao, kazneno, krivicno, od ovih sto kupuju diplome. Mozda jeste ali nisam cuo. A sad imaju sistem legalnog kupovanja diploma, upise privatni fax samim tim kupi diplomu i sve po zakonu. Sto opet pricu vraca na koruptivni sistem i temelje istog, nesposobni neobrazovani nestrucni kojih je previse da bi stvar izasla na dobro.
Onda ide dio na stvarno davanje a dio za "istopilo se u projektima koji nisu implementirani uspješno" ( čitaj u nečije džepove, sjetite se samo kada je Muamer Bandić bio ministar socijalnog rada kakve su to muljaže bile i kada je Mirsada Poturković bila direktorica KCSR).
E dalje ide nepotizam, lezi hljebu da te jedem, joj nemoj meni taj referat ili slučaj, konkretno u CSR NS svako izbjegava porodicu Mućište
Nisam lično za uvođenje termina femicid, čemu još jedan akt kada se stotine zakona ne provodi, još 2004/05 je porodično nasilje svrstano u krivično a ne prekršajno djelo....šta se konkretno sa tim postiglo u praksi?
Jedno veliko ništa.
Ubiti dijete, ženu, muškarca, starca koja je razlika?
Ali ako spucaš visoku kaznu za ubistvo e onda će se svaki potencijalni "brz i emotivan na obaraču" malo zamisliti.
Ovako ubiješ, dođe Mjesečar i priznaš (ko prizna pola mu se prašta, kod nas u zakonodavstvu termin bukvalno shvaćen) i malo vidiš zatvor i hajde vani.
-
Messier
#72291 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa da sluzbe koje bi trebale da rade to sto bi trebale da rade, samo rade svoj posao i lijece posljedice.suspect_zero wrote: ↑15/11/2023 00:11Messier wrote: ↑14/11/2023 23:16 Ovo su trenuci kad se svi trebamo samo tom djetetu posvetiti
Sud ce odluciti.
Bog'ti kako misliš da se svi sada trebamo posvetiti djetetu?
U ovakvim ili sličnim slučajevima ima ustaljena procedura i ne daj Bože vala još i da se "svi mi uključujemo" u to.
Radi se o djetetu od 4 godine, dosta mu je trauma već za pet života šta se nagledao svađa, psovki, šamaranja, štoceva i patosiranja mame.
Dijete upravo sada treba, a i hoće, zaštititi od "nas svih " koji mu sada nikako ne možemo pomoći.
Izgubilo je majku, niko mu je više ne može vratiti....sada ga još treba čoporu javnosti izložiti da "suosjećaju" sa njim, malo ga pomaze i daju koji slatkiš.
Pretpostavljam da ti nije bila loša namjera, samo si post sročila nikako.
Uzroke rjesavas na duge staze.
Nisam rekao da izlozimo dijete, time sto bismo se posvetili jedinom problemu koji se mozda moze rijesiti.
Ne da se dijele slatkisi, nego neki u tim centrima da pocnu da rade svoj posao, a ne da guzeljaju.
Oni nek rade svoj posao, murija svoj, sud svoj
-
suspect_zero
#72292 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Djete je jučer nakon traume prvo pregledano u Hitnoj, obzirom da je bilo preuzeto iz 16 h, na teren je izašao dežurni soc.radnik/ca....u pratnji policije i soc.rad je djete vjerovatno smješteno u ustanovu za zbrinjavanje.
U ovakvim slučajevima se brzo traži najbliži srodnik koji je podoban za skrbništvo ( tetka, daidža, nana...) neko za koga se procijeni da može pružiti djetetu normalan odgoj, pažnju, ljubav, zdravu sredinu i sve ono što je potrebno za psiho-fizički razvoj.
U slučaju da takva osoba ne postoji onda se skrbništvo dodjeljuje nadležnom CSR koje dijete smješta u Dom za nezbrinutu djecu.
Iskreno se nadam da neko sa majčine strane ima da preuzme brigu, porazno bi bilo da skrbništvo dobije ova baba Mukelefa.
U ovakvim slučajevima se brzo traži najbliži srodnik koji je podoban za skrbništvo ( tetka, daidža, nana...) neko za koga se procijeni da može pružiti djetetu normalan odgoj, pažnju, ljubav, zdravu sredinu i sve ono što je potrebno za psiho-fizički razvoj.
U slučaju da takva osoba ne postoji onda se skrbništvo dodjeljuje nadležnom CSR koje dijete smješta u Dom za nezbrinutu djecu.
Iskreno se nadam da neko sa majčine strane ima da preuzme brigu, porazno bi bilo da skrbništvo dobije ova baba Mukelefa.
-
Messier
#72293 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da ,vidio sam i to negdje, majka od ovog ubice, nema lijepe rijeci za nju.suspect_zero wrote: ↑15/11/2023 00:57 Djete je jučer nakon traume prvo pregledano u Hitnoj, obzirom da je bilo preuzeto iz 16 h, na teren je izašao dežurni soc.radnik/ca....u pratnji policije i soc.rad je djete vjerovatno smješteno u ustanovu za zbrinjavanje.
Prvo mi objasni sistem.
Sta znaci dezurni socijalni radnik?
Do 16 redovan, a od 16 dezurni neki, jadan mora doci u 17 iz kafane, a taman svratio?
Sta znaci " vjerovatno smjesteno u ustanovu za zbrinjavanje"?
Gdje , kada i koja je to ustanova?
Ko je docekao dijete, je li to neki dom?
Da li su ga docekali psiholozi, pedagozi i ko vec treba iz soc sluzbe?
Ko brzo trazi najblize srodnike?
Kako brzo, mailom, vatsapom, golubom?
Kolko vremena prodje od trenutka dok mailom se utvrdi da nema skrbnika do trenutka u kom se nadje neko pun paznje, ljubavi ..? Godina?
A onda kad to prodje, nakon godine procedure i limba, ide u dom?
Krasan sistem.
I onda ti ostane.. kao ti sto kazes, iskreno se nadam, da ovo dijete nece dozivjeti da..
Nece vjerovatno, al neko drugo hoce
-
Messier
#72294 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da, al to su 3 teme.MAha wrote: ↑14/11/2023 23:59 Socijalne sluzbe nazalost ne rade dobro svoj posao. Da li je do nedostatka resursa, nedovljne zainteresiranosti (vecine) uposlenih u tim sluzbama, da li je do lose regulative, ne znam. Sa druge strane, kao drustvo smo dobrano krahirali, mnogi pojedinci se "gube", tesko mnogi zive, nema sigurnosti, porodice zdrave sve je manje, nije veliko iznenadjenje da se desavaju ovakvi (i razni drugi) slucajevi sa smrtnim ishodima. Rekao sam vec negdje na nekoj temi, meni bas nije jasan taj koncept femicida kao zasebnog krivicnog djela. Zasto bi ubistvo zene bilo teze kaznjivo od ubistva muskarca, nemojte mi zamjeriti i pomisliti da sam neki muski sovinista, ali moze li mi to neko argumentirati. I drugo, je li svako ubistvo zene femicid? Kaze ono.briransko kazalo definicija pojmova da je to ubistvo zene "samo" zato sto je zensko, ako se desi ubistvo zene ne iz tog razloga jel i tada to femicid? Nekako ne mogu da "svarim" to sve.
Jedna je sluzbe za socijalni rad , male place, malo ljudi, losa regulativa, ljudi na vjetrometini trebaju Batmane izigravati.
Plus uhljeba , tetki sevala, daj je negdje ubaci.
Izgubis motiv da radis.
Druga ti je krah drustva, tesko stanje, svi poludili od stresa.
I treca ,zakonsko uvodjenje femicida kao posebnog krivicnog djela.
Al si upravu, ovdje je sve to nekako pomjesano nakon ovog ubistva , a i generalno ne razlucujemo bas stvari , pa ne mozemo ni uspostaviti dijagnozu da bismo se bar probali krenuti lijeciti
- Dope_Man
#72295 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A zivota ti, koji ce to zakon njega, odnosno njemu slicne , sprijeciti da sutra urade ovakvo nesto? Koji ce to zakon biti prepreka likovima koji vec krse hrpu zakona svakodnevno i svako malo zavrse u zatvoru?snijeg_led wrote: ↑14/11/2023 23:05 Opet to nema veze sa cinjenicom da je spreman ubiti zenu. Kao preventivu, dok drzava ne stane zakonima ovome u kraj, mogucnost je nositi otrovni sprej ako osjetis da ti doticni lagano postaje psihopata.
Nemas drugog izbora.
-
zdruzdjo
#72296 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
vec sam o ovvome pisao prije.
Ljudi u sluzbu za socijalni rad su pre, pre, preoptereceni. takve gluposti obradjuju da je to za plakati.
Sin jedne priliko kod katedrale presao na semaforu na crveno za pjesake. Nahvatao ga policajac i uzeo podatke. On dosao kuci sav istraumiran. Ok platicemo kaznu, nemoj vise i to je to. Medjutim nama ya xy vremena dolazi poziv da dodjemo u centar za socijalni rad u svrakinom. ooooooook????
Odlazimo nas dvojica i ide uzimanje podataka, u kakvim uslovima zivimo, koliko se zaradjuje, koliko nas zivi u stanu, imaju li svi sobe, gdje spavamo, kako se grijemo, imamo li wc, kupatilo, auto...... Nakon toga ide upit soc.radnice sta je uradio. Reko presao na crveno i policajac ga uhvatio. Zena gleda u mene. Aha, znaci bez vozacke, pa jeli vozio brzo ili ... Ne, presao je pjeske. Zena opet gleda u mene. Pa jel se pobio sa policajcem, svadjao....nesto? Ne, najnormalnije dao podatke i otisao u skolu nakon toga. I gleda zena u mene, kaze jel samo to. Reko da. Nije nikad imao nikakvih problema sa zakonom? Reko, ne.
Zove zena nekoga na telefon, hajd dodji. Ulazi druga zena(vjerovatno sefica) i ova joj objasnjava. Njih dvije vidno iznervirane sjebaju se. Kaze meni zena znate li koliko ja imam sada posla da ovo sve obradim. Najmanje cu dan cijeli utrositi na ovo i da sastavim izvjestaj i posaljem na sud. Pokazuje mi gomilu predmeta pored nje koji cekaju i koji su veoma vazni, ali ovo je doslo kao "hitno". Umjesto da su vam kaznu poslali i zavrsena prica. Djete bi nesto i naucilo.
Ali jok. Glupi policajac je poslao prekrsajni nalog nekome a ovaj poslao centru za socijalni rad da vide da li je to djete sklono vrsenju tih strasnih krivicno-prekrsajnih djela pa mozer "zastraniti".
Uglavnom sam morao i na sud. Cak i uzeti advokata. Dosli iz centra za socijalni rad, pravni zastupnik policije, ja i advokat.
Tako da koliko god da i ne rade, moraju se boriti sa velikim i bas glupim vjetrenjacama koje im neko iznad servira.
- ranger
#72297 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa kod nas kad se fakultet upisuje na politicke nauke/socijalni rad se upisuju najgori koji ni nece da studiraju vec "da samo zavrse fakultet" i onda kad zavrse daj ga "ubaci" negdje i logicno dijete koje se htjelo tim bavit i studiralo i ucilo ne dobije priliku jer ovi sa "samo zavrsenim" fakultetom puste korijenje...
zato su sluzbe od do u kurcu... isto je i sa skolama opstinama i td..
zato su sluzbe od do u kurcu... isto je i sa skolama opstinama i td..
- Bloo
- Globalna šefica
#72298 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ukinuti sve zakone.Dope_Man wrote: ↑15/11/2023 02:28A zivota ti, koji ce to zakon njega, odnosno njemu slicne , sprijeciti da sutra urade ovakvo nesto? Koji ce to zakon biti prepreka likovima koji vec krse hrpu zakona svakodnevno i svako malo zavrse u zatvoru?snijeg_led wrote: ↑14/11/2023 23:05 Opet to nema veze sa cinjenicom da je spreman ubiti zenu. Kao preventivu, dok drzava ne stane zakonima ovome u kraj, mogucnost je nositi otrovni sprej ako osjetis da ti doticni lagano postaje psihopata.
Nemas drugog izbora.
- Dope_Man
#72299 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nema potrebe za karikiranjem. Cinjenica je da ovakvi likovi za zakon brinu koliko ja za lanjski snijeg. On ce, kad mu u debilnoj glavi pukne onaa posljednja funkcionalna sinapsa, ubiti koga hoce jer obicno tad i krene na ubistvo/a i samoubistvo. Nema tu ni zakona nit icega sto bi kaznilo to djelo - a da ce ga odvratiti.Bloo wrote: ↑15/11/2023 08:34Ukinuti sve zakone.Dope_Man wrote: ↑15/11/2023 02:28A zivota ti, koji ce to zakon njega, odnosno njemu slicne , sprijeciti da sutra urade ovakvo nesto? Koji ce to zakon biti prepreka likovima koji vec krse hrpu zakona svakodnevno i svako malo zavrse u zatvoru?snijeg_led wrote: ↑14/11/2023 23:05 Opet to nema veze sa cinjenicom da je spreman ubiti zenu. Kao preventivu, dok drzava ne stane zakonima ovome u kraj, mogucnost je nositi otrovni sprej ako osjetis da ti doticni lagano postaje psihopata.
Nemas drugog izbora.
Sprijeciti se moze samo ranijim prepoznavanjem i zatvaranjem takvih na duge staze za manje prekrsaje, npr. kad prvi put prebije zenu da ne dobije 3 mjeseca vec 30 godina. Taman dovoljno vremena da i ta zena, nadajmo se, prestane misliti o njemu kao predivnom bicu. Al takve kazne naravno da se nikada nece uvesti zbog jednog premlacivanja. Naravno, bolje je dugorocno rjesenje koje je Chmoljo ranije spominjao, al to dugorocno rjesenje kroz edukaciju novih generacija nece promijeniti vec formirane debile.
Sve ostalo, dok je on slobodan, predstavlja potencijalnu opasnost bez obzira na bilo kakav zakon.
- vjeshalica
#72300 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A mamica "nema" lijepo misljenje o svom sinu koji je obicni zaguljeni kriminalac.Messier wrote: ↑15/11/2023 01:17Da ,vidio sam i to negdje, majka od ovog ubice, nema lijepe rijeci za nju.suspect_zero wrote: ↑15/11/2023 00:57 Djete je jučer nakon traume prvo pregledano u Hitnoj, obzirom da je bilo preuzeto iz 16 h, na teren je izašao dežurni soc.radnik/ca....u pratnji policije i soc.rad je djete vjerovatno smješteno u ustanovu za zbrinjavanje.
Prvo mi objasni sistem.
Sta znaci dezurni socijalni radnik?
Do 16 redovan, a od 16 dezurni neki, jadan mora doci u 17 iz kafane, a taman svratio?
Sta znaci " vjerovatno smjesteno u ustanovu za zbrinjavanje"?
Gdje , kada i koja je to ustanova?
Ko je docekao dijete, je li to neki dom?
Da li su ga docekali psiholozi, pedagozi i ko vec treba iz soc sluzbe?
Ko brzo trazi najblize srodnike?
Kako brzo, mailom, vatsapom, golubom?
Kolko vremena prodje od trenutka dok mailom se utvrdi da nema skrbnika do trenutka u kom se nadje neko pun paznje, ljubavi ..? Godina?
A onda kad to prodje, nakon godine procedure i limba, ide u dom?
Krasan sistem.
I onda ti ostane.. kao ti sto kazes, iskreno se nadam, da ovo dijete nece dozivjeti da..
Nece vjerovatno, al neko drugo hoce