SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Bloo
Globalna šefica

#72201 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

drug_profi wrote: 14/11/2023 13:52 reci ti to isto na svom jeziku. Da vidim kako zvuči.
slabic
hinja
mlakonja
sebičnjak
beskičmenjak
bijednik

Ne MORA PICKA/PIZDA/PICOKA i varijante..ne mora.

Ostali dio posta romanticarskog u stilu patnjemladogvertera, necu komentarisati.
Bloo
Globalna šefica

#72202 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

drug_profi wrote: 14/11/2023 13:52 Mužjak je među sisarima onaj koji je jači, onaj koji je snažniji fizički, onaj koji treba biti zaštitnik svoje ženke i svog poroda.
I sad se sjeti sta sam ti rekla... muzjak je jaci, zenka je slabija.
PICKA/PIZDA/VAGINA su odlike slabosti.
Mi smo visi primati jebogadarvin.... jesi li ti svoju zenu bario ili si je klepio po glavi i odvukao u stan i silovao i onda je ostala s tobom?

Jel sad kontas ili ti treba crtati.
drug_profi

#72203 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Bloo wrote: 14/11/2023 13:57
drug_profi wrote: 14/11/2023 13:52 reci ti to isto na svom jeziku. Da vidim kako zvuči.
slabic
hinja
mlakonja
sebičnjak
beskičmenjak
bijednik

Ne MORA PICKA/PIZDA/PICOKA i varijante..ne mora.

Ostali dio posta romanticarskog u stilu patnjemladogvertera, necu komentarisati.
Nah... fali emocija. Neiskreno.
A Verter jbg. ne uklapa se valjda u viziju koju imaš i zastupaš.
drug_profi

#72204 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Bloo wrote: 14/11/2023 13:59
drug_profi wrote: 14/11/2023 13:52 Mužjak je među sisarima onaj koji je jači, onaj koji je snažniji fizički, onaj koji treba biti zaštitnik svoje ženke i svog poroda.
I sad se sjeti sta sam ti rekla... muzjak je jaci, zenka je slabija.
PICKA/PIZDA/VAGINA su odlike slabosti.
Mi smo visi primati jebogadarvin.... jesi li ti svoju zenu bario ili si je klepio po glavi i odvukao u stan i silovao i onda je ostala s tobom?

Jel sad kontas ili ti treba crtati.
Ja i dalje ne vidim problem u tim izrazima.
Hajmo da vodu ne zovemo vodom nego tekućinom za rehidrataciju.

A mene je moja žena zbarila, jer sam ja bio smotan previše.
Last edited by drug_profi on 14/11/2023 14:02, edited 1 time in total.
Ozimician

#72205 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 14/11/2023 13:56 Slazem se da ima svigdje svega, ali gdje ces nas porediti sa visemilijunskim drzavama? Na 2,5 mil (ako nas trenutno ima i toliko u BiH) toliki procenat ubistava je alarmantan.

Pogotovo u zadnjih par mjeseci sta se desava
Image

Zanimljivo mi je da su ove balticke zemlje po svim statistikama ubistava najgore u Evropi. Ko bi rekao.
Last edited by Ozimician on 14/11/2023 14:03, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#72206 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Ozimician wrote: 14/11/2023 13:55

:thumbup: :thumbup:

Upravo o ovome i govorim. S tim da nase podneblje nije nista specificnije u odnosu na vecinu drugih u svijetu. Cak i u najrazvijenijim zemljama imas ovakvih slucajeva.

Eto u proteklih 10-ak dana u Njemackoj si imao 2 hajmo reci slicna slucaja. Mogu tek misliti kako je po latinskoj americi, africi, aziji, tako da sumnjam da je BIH izolovan slucaj.

Kad si vec uveo analogiju sa saobracajnim nesrecama, prije 10-ak godina su u Svedskoj postrozili zakon, nesto je bilo u smislu da je vozac duzan propustiti pjesaka bilo gdje na kolovozu (bez obzira na pjesacki) i da je sva odgovornost na vozacu u slucaju nesrece i pazi sta se desilo - porastao broj nesreca (kolizija vozilo - pjesak). To je psihologija kad se potencijalna zrtva osloni na to da je zakon stiti, a sama ne preduzme potrebne mjere da smanji rizik da postane zrtva.
ta dva slučaja u njemačkoj, domicilni ili migranti, prva, druga, treća generacija?

nije BiH izolovan slučaj, ali svi vidimo da postoji obrazac ponašanja koji završava tragično. rješenje nije čekati da neko drugi riješio probleme, nego poduzimati nešto po tom pitanju. a svako podneblje ima svoje specifičnosti zašto je to nešto tako.

kako napisah prije, ponavljam se često, ako je ona trebala gledati za koga se udaje, isto tako je i on trebo gledati sa kim dijete pravi, ako se uopšte hvata tog argumenta otuđivanja od djeteta.

ono što je pravilo, gotovo bez izuzetka, da se radi o debilima kojima je samo trebao povod. ako ja ikada budem mrzio svoju ženu, da mi ne znam šta napravi, toliko volim svoje dijete da znam da mu je ona majka. pogotovo, POGOTOVO kada je u pitanju maloljetno dijete. da ne pričam o tome da ubistvo nije recipročno ničemu što ti žena može uraditi, a što tejtizam propagira kao ženske grijehe prema muškarcima.
Laplace

#72207 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

azurna_obala wrote: 14/11/2023 13:12 https://n1info.ba/vijesti/advokat-anela ... o-nasilan/

Imamo mrtvu ženu i siroče.
Jebala te ta ljubav
Meni ovo:
Advokat Anela Bećirovića: Imat ćemo svjedoke da je Emiru puno volio i nikada nije bio nasilan
ne ide sa ovim:
Podsjetimo, osumnjičeni za ubistvo Anel Bećirović ranije je bio osuđen za nasilje u porodici nad Emirom M. koju je jučer usmrtio.
Ozimician

#72208 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

Chmoljo wrote: 14/11/2023 14:03

Upravo o ovome i govorim. S tim da nase podneblje nije nista specificnije u odnosu na vecinu drugih u svijetu. Cak i u najrazvijenijim zemljama imas ovakvih slucajeva.

Eto u proteklih 10-ak dana u Njemackoj si imao 2 hajmo reci slicna slucaja. Mogu tek misliti kako je po latinskoj americi, africi, aziji, tako da sumnjam da je BIH izolovan slucaj.

Kad si vec uveo analogiju sa saobracajnim nesrecama, prije 10-ak godina su u Svedskoj postrozili zakon, nesto je bilo u smislu da je vozac duzan propustiti pjesaka bilo gdje na kolovozu (bez obzira na pjesacki) i da je sva odgovornost na vozacu u slucaju nesrece i pazi sta se desilo - porastao broj nesreca (kolizija vozilo - pjesak). To je psihologija kad se potencijalna zrtva osloni na to da je zakon stiti, a sama ne preduzme potrebne mjere da smanji rizik da postane zrtva.
ta dva slučaja u njemačkoj, domicilni ili migranti, prva, druga, treća generacija?

nije BiH izolovan slučaj, ali svi vidimo da postoji obrazac ponašanja koji završava tragično. rješenje nije čekati da neko drugi riješio probleme, nego poduzimati nešto po tom pitanju. a svako podneblje ima svoje specifičnosti zašto je to nešto tako.

kako napisah prije, ponavljam se često, ako je ona trebala gledati za koga se udaje, isto tako je i on trebo gledati sa kim dijete pravi, ako se uopšte hvata tog argumenta otuđivanja od djeteta.

ono što je pravilo, gotovo bez izuzetka, da se radi o debilima kojima je samo trebao povod. ako ja ikada budem mrzio svoju ženu, da mi ne znam šta napravi, toliko volim svoje dijete da znam da mu je ona majka. pogotovo, POGOTOVO kada je u pitanju maloljetno dijete. da ne pričam o tome da ubistvo nije recipročno ničemu što ti žena može uraditi, a što tejtizam propagira kao ženske grijehe prema muškarcima.
Iskreno ne znam cemu prebrojavanje krvnih zrnaca, valjda je bitan sistem drzave ?

To i jeste problem u posljednje vrijeme, za svaki kriminal i narusavanje sigurnosne situacije na Zapadu se po defaultu optuzuju migranti, ali to je druga tema, u medjuvremenu "pravi Svedjani" vrse likvidacije cak i u Sarajevu.

To sto si ti konkretno ovdje napisao (jos po generacijama) je bukvalno na fonu zakona od prije 100 god. :D ...kad se gledalo da li je djed rodjen tu gdje je rodjen.
Chmoljo

#72209 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Ozimician wrote: 14/11/2023 14:07

Iskreno ne znam cemu prebrojavanje krvnih zrnaca, valjda je bitan sistem drzave ?

To i jeste problem u posljednje vrijeme, za svaki kriminal i narusavanje sigurnosne situacije na Zapadu se po defaultu optuzuju migranti, ali to je druga tema, u medjuvremenu "pravi Svedjani" vrse likvidacije cak i u Sarajevu.

To sto si ti konkretno ovdje napisao (jos po generacijama) je bukvalno na fonu zakona od prije 100 god. :D ...kad se gledalo da li je djed rodjen tu gdje je rodjen.
iz razloga koji sam navodio: kultorološki milje. ilitiga ono što se iz kuće nosi potpomognuto školstvom. ako tu nema zdravih osnova, onda država može samo represivno djelovati. a tada je već kasno.

niko ne kaže da se to nigdje ne dešava, ali učestalost je sasvim sigurno indikativna.

i ne znam kakve veze ima mafijaška likvidacija sa ovome o čemu pričamo što je sasvim drugi svijet.
Ozimician

#72210 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

Chmoljo wrote: 14/11/2023 14:10

iz razloga koji sam navodio: kultorološki milje. ilitiga ono što se iz kuće nosi potpomognuto školstvom. ako tu nema zdravih osnova, onda država može samo represivno djelovati. a tada je već kasno.

niko ne kaže da se to nigdje ne dešava, ali učestalost je sasvim sigurno indikativna.

i ne znam kakve veze ima mafijaška likvidacija sa ovome o čemu pričamo što je sasvim drugi svijet.
Pa kulturoloski milje kao sto rece, Svedjani stari mafijasi, jbg ono sto se nosi iz kuce potpomognuto skolstvom. :D
moimoi

#72211 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Chmoljo wrote: 14/11/2023 14:03

Naravno da je bitan jer se opet vracamo na temu odgoja.

Koje su to vrijednosti koje se usadjuju generacijama? Ima li ih uopste?
Laplace

#72212 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

laik1981 wrote: 14/11/2023 13:15 Ovakve stvari se nikad nece moci sprijeciti, pogotovo ne od strane sistema. Zene koje su pod bilo kakvom prijetnjom treba da se naoruzaju i da se obuce da se brane. Druge nema
Ovaj sistem je još prije nekih 20 godina pokazao kako ženama dozvoljava da se brane: navodno je jednu djevojku presjeo pljačšaš p pod prijetnjom nožem joj je htio uzeti mobitel. Ona (majstor karatea) ga je udarila nekoliko puta. Epilog: on u bolnicu, ona u zatvor zbog nanošenja teških tjelesnih povreda.

Dobro, bolje i u zatvor nego pod zemlju, ali bi pravosuđe trebalo biti malo senzitivnije prema građankama i građanima koji su se branili od kriminalaca i ubica. Makar toliko senzitivne koliko prema tim kriminalcima i ubicama, za koje pravosuđe češće nalazi olakšavajuće okolnosti i nagrađuje ih sa "kaznama" manjim od minimalne.
Bloo
Globalna šefica

#72213 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

drug_profi wrote: 14/11/2023 14:00 Nah... fali emocija. Neiskreno.
JEste, neiskreno.

On je picka, ali on/ona ima MUDA. Ako ne razumijes sta ti vec 5 put objasnjavam, nije vise do mene.

Ali odustajem, ti si nisi glup (kao kurac), ali si tvrdoglav (kao magare). :)
Ozimician

#72214 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 14/11/2023 14:12 Naravno da je bitan jer se opet vracamo na temu odgoja.

Pa eto ocito da ima - jedna od njih je rasizam i sve sto je iz njega proizaslo u 20-tom stoljecu. :D :D
Haris.ba

#72215 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Laplace wrote: 14/11/2023 14:12 Ovaj sistem je još prije nekih 20 godina pokazao kako ženama dozvoljava da se brane: navodno je jednu djevojku presjeo pljačšaš p pod prijetnjom nožem joj je htio uzeti mobitel. Ona (majstor karatea) ga je udarila nekoliko puta. Epilog: on u bolnicu, ona u zatvor zbog nanošenja teških tjelesnih povreda.
Je li joj sutkinja odrezala prekoracenje nuzne odbrane? :D
drug_profi

#72216 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Bloo wrote: 14/11/2023 14:12
JEste, neiskreno.

On je picka, ali on/ona ima MUDA. Ako ne razumijes sta ti vec 5 put objasnjavam, nije vise do mene.

Meni se čini da ti samo hoćeš da mijenjaš ljudsku vrstu.
Meni nije problem ispasti ni glup, ni magarac.
Hoću da ti kažem da je u cijeloj ljudskoj populaciji (da se ogradim, makar u narodima čije jezike koliko-toliko poznajem) sleng isti ili sličan.
Možeš biti dick, pussy, asshole, etc... i šta da radimo?
moimoi

#72217 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 14/11/2023 14:13
moimoi wrote: 14/11/2023 14:12 Naravno da je bitan jer se opet vracamo na temu odgoja.

Pa eto ocito da ima - jedna od njih je rasizam i sve sto je iz njega proizaslo u 20-tom stoljecu. :D :D
Rasizma imas oduvijek i u svakoj zemlji.. ili mislis da Indijac ne mrzi Nepalca? Da je rasizam odlika zapad?
Ozimician

#72218 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 14/11/2023 14:18

Rasizma imas oduvijek i u svakoj zemlji.. ili mislis da Indijac ne mrzi Nepalca? Da je rasizam odlika zapad?
Ne mislim, isto kao sto ne mislim da je porodicno nasilje odlika Istoka.
Bloo
Globalna šefica

#72219 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

drug_profi wrote: 14/11/2023 14:18
Bloo wrote: 14/11/2023 14:12
JEste, neiskreno.

Meni se čini da ti samo hoćeš da mijenjaš ljudsku vrstu.
Meni nije problem ispasti ni glup, ni magarac.
Hoću da ti kažem da je u cijeloj ljudskoj populaciji (da se ogradim, makar u narodima čije jezike koliko-toliko poznajem) sleng isti ili sličan.
Možeš biti dick, pussy, asshole, etc... i šta da radimo?
Vrati se na Chmoljin post.
ono što ljudi ne vole čuti jeste da je put do izliječenja vrlo, vrlo dug, generacijski, i podrazumijeva da se zasuču rukavi i radi neprestano na tome. edukacija od vrtića, škola, fakulteta, radnih mjesta. ditanje svijesti i ispravljanje mentaliteta o kurvama, što kažeš tejtovskog.

ali to nikome nije privlačno, jer nije opipljiv napredak ni nakon kraćeg, pa ni srednjeročnog perioda. svi bi da budu soušl džastis voriori, ali gluho bilo nemoj da budu soušl džastis praktikanti. mislim ono, tehnički je lakše zatekbirati i raznijeti se bombom nego biti dosljedan musliman cijeli život od nekih sedamdeset i kusur godina. zahtijeva manje truda.
Picka nije jednako slabost, muda i kurcevitost nisu jednako hrabrost.

Picka prode kroz porodaj, muda te paraliziraju nakon sto te neko udari u njih. :D

Sad ide fensi vokabular - patrijarhat je inherentan tim izrazima bez obzira na to o kojem jeziku pricamo - bosanski ili engleski.
DonieBrasco

#72220 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

Za dva do tri dana niko o ovome vise nece pricati, nadlezni nece prstom pomaci, i tako do naredne tragedije.
moimoi

#72221 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 14/11/2023 14:20

Ne mislim ni ja da je porodicno nasilje odlika istoka ali mislim da je nasilje usko povezano sa edukacijom tj odgojem. Necemo se praviti ludi kada znamo da se u nekim dijelovima zemaljske kugle zene svakodnevno na ulici siluju, posipaju kiselinom te da bivaju ubijene i od strane svoje brace/oceva ako “povrijede cast” porodice. Da se zene ne smiju razvesti, negdje samostalno ni izlaziti bez muske pratnje, etc. Da se negdje ljubomora njeguje i opravdava
Chmoljo

#72222 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Ozimician wrote: 14/11/2023 14:11
Chmoljo wrote: 14/11/2023 14:10

Pa kulturoloski milje kao sto rece, Svedjani stari mafijasi, jbg ono sto se nosi iz kuce potpomognuto skolstvom. :D
pa dobro, možemo i karikirati, ali to nas nigdje ne vodi.
drug_profi

#72223 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Zanosimo se da će se uvesti matrijarhat ili da će se izbrisati spolne specifičnosti?

Mislim jesam ja za to da se maksimalno ljudi izjednače po svemu, ali faktički, a ne samo deklarativno i formalno.
Ako žena želi da bude samostalna, jaka, da mijenja gume, vozi tenk, ja nisam protiv.
Ako želi da bude princeza, također nisam protiv, neki će se princ naći.

A bilo šta od toga neće promijeniti suštinu da su muškarci (većina) urođeno fizički jače građe od žena (većine) i da se podrazumjeva da su ženski epiteti uglavnom vezani za slabost, a muški za snagu.
To je semantika.

Šta će promijeniti ako ja sad usvojim fensi i sterilni riječnik?
Da li će to promijeniti moj odnos prema ženama na bolje ili na gore.

Da li je važno jesam li slabić ili sam pičoza kad udarim ženu jer me je iznervirala i ne bojim se da će mi uzvratiti jer sam od nje jači?

Semantika nije problem.
Problem je odgoj maminih sinova. Ruku i glavu dajem da je dječaku najlakše usaditi viteške priče i viteški odgoj dok je mali.
Ali ne, djeca odavno dobijaju pogrešne uzore i pogrešne vrijednosti.
I evo sada stižu računi.
Kad je Država ubijena ovdje, otada je počeo raspad po svim osnovama, a mediji i mreže su to samo ubrzali.
Ozimician

#72224 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 14/11/2023 14:28

Ne mislim ni ja da je porodicno nasilje odlika istoka ali mislim da je nasilje usko povezano sa edukacijom tj odgojem. Necemo se praviti ludi kada znamo da se u nekim dijelovima zemaljske kugle zene svakodnevno na ulici siluju, posipaju kiselinom te da bivaju ubijene i od strane svoje brace/oceva ako “povrijede cast” porodice. Da se zene ne smiju razvesti, negdje samostalno ni izlaziti bez muske pratnje, etc. Da se negdje ljubomora njeguje i opravdava
...u nekim dijelovima zemaljske kugle da, sto ni tamo nije prihvatljivo ni drustveno ni zakonski (mislim da su u Iranu cak smrtne kazne za te slucajeve propisane - koje se ovdje na forumu prizeljskuju)... ides u extreme, zato i ja idem u extrem koji je napravio daleko vise zrtava...
Last edited by Ozimician on 14/11/2023 14:35, edited 1 time in total.
Chmoljo

#72225 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

nije istoka, ali jeste konzervativnijih društava. bezveze potežeš kartu rasizma ili čega već kad vrlo dobro znaš da niko ne govori iz te pozicije.
Post Reply