Ukrajina
-
CrveniKuk
#188276 Re: Ukrajina
Kako se melje meso!? Ukrajinski način:
- Haris.ba
#188277 Re: Ukrajina
Mislim da je ovo dosta realna procjena situacije.Čitalac wrote: ↑13/11/2023 20:42 Novo predviđanje Budanova: Prekretnica u Rusiji moguća 2025. godine
Proizvodni lanci u Ruskoj Federaciji nisu uništeni, kriza se zaoštrava, a rat će potrajati, smatra šef vojne obavještajne službe Kirilo Budanov. Agresori će, kako kaže, nastaviti provoditi kaotično granatiranje našeg teritorija, ali bez vođenja snažnih neprijateljstava.
Odgovarajući na pitanje "Koliko dugo Ruska Federacija može voditi neprijateljstva visokog intenziteta?" šef obavještajne službe naveo je faktore o kojima će ovisiti bliska budućnost agresorske države: sustavne promjene u ruskom gospodarstvu, vanjska opskrba vojno-tehničkom robom i psihološki faktor — rastući umor društva od rata.
„Za sada, Ruska Federacija još uvijek ima ekonomsku stabilnost. Da, svjedoci smo velike krize s gorivom, naglog rasta cijena hrane (u posljednja dva mjeseca cijene su skočile dva puta za 15-20%) i ostalih dobara i usluga. Sve to podriva njihovu ekonomiju i socijalnu sferu, oni će osjetiti prave probleme 2025. godine“, kaže Budanov. On ističe da ratni umor među Rusima ubrzano raste, a broj stanovnika, uključujući i muškarce, rapidno se smanjuje, iako to ne znači da će Putin imati problema s "topovskim mesom". Budanov kaže da je sada vrlo važno slušati ekonomiste koji modeliraju situacije, uzimajući u obzir puno različitih podataka. Postoji nada da će 2025. biti prekretnica u smislu unutarnjih sustavnih destruktivnih promjena i procesa u ruskoj državi, društvu i gospodarstvu. Ali to nije prognoza, već očekivanje. Za sada, postoji mogućnost za to, ali ne zaboravimo da se ovaj rat svakog mjeseca globalizira i rađa nove procese. Oni će se također preklapati sa situacijom i uvelike promijeniti sve prethodne izračune. To je izazov s kojim su se vodeći svjetski analitičari već susreli”, rekao je Budanov.
Samo, sto bas 2025? Sta se to desava makroekonomski bitno tada?
Gledam amaterski jutjubove iz Rusije. Vidi se da sto se tice robe siroke potrosnje nema nekih velikih problema u smislu snadbjevanja.
Da su Sovjeti prepustili trzistu da to regulira na nacin ko sto su Rusi danas, nikad ne bi propali.
Meni je recimo jasno sta ce Rusi kupiti od Kineza za Juan. Ali, mi nije jasno sta ce od Indijaca za Rupije?
Kazu da 1 milijarda dolara vrijednosti mjesecno Rupija se kiseli po Indiji jer Indija ne dozvoljava njihovo iznosenje iz zemlje, niti konverziju u neku drugu valutu. Zato i jeste dolar Tito.
Last edited by Haris.ba on 13/11/2023 23:30, edited 1 time in total.
-
Bernardinac
-
Piaty
#188279 Re: Ukrajina
Čuj ovoga?!
Najveće heroje 21 stoljeća naziva uhljebima?!
Najveće heroje 21 stoljeća naziva uhljebima?!
- Haris.ba
#188280 Re: Ukrajina
300.000 obucenih i opremljenih vojnika nije nimalo malo.Bernardinac wrote: ↑13/11/2023 23:30Odakle ti ovaj podatak?
300 000?
Mislim, kako ćemo mi znati koliko oni imaju vojnika?
Zar takve stvari nisu top secret?![]()
Ukraina se ne moze porediti sa Bosnom koja je bila zatvorena. Vise sa Hrvatskom. Po ciframa i Hrvatska je imala 200.000 vojnika.
Na kraju cemo saznati. Gledao sam neke procjene da 250.000 vojnika Ukraina ima na frontu. To bi znacilo da ima najmanje jos toliko koji ih mijenjaju kada se ide na dopust i slicno.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#188282 Re: Ukrajina
Pišete gluposti i za Ukrajinu i za BiH i za Hrvatsku
.
- drug_profi
#188283 Re: Ukrajina
Mi da smo imali 200.000 vojnika đe bi nam kraj bio. Ne bih ja dvije trecine vremena bio odsutan od kuce.
Mozda kad se saberu logisticari, moralisti, "specijalci", kulturnjaci...
Ima i Ukrajina onda milion i po vojnika.
A (ne)zvanicno je u borbenim jedinicama oko 750K ljudi.
Mozda kad se saberu logisticari, moralisti, "specijalci", kulturnjaci...
Ima i Ukrajina onda milion i po vojnika.
A (ne)zvanicno je u borbenim jedinicama oko 750K ljudi.
- Haris.ba
#188284 Re: Ukrajina
To je vjerovatno tako. Kazu da Rusi na frontu imaju oko 300.000 ljudi. Znaci, da i oni imaju tu neku duplu cifru najmanje.
Imaju informacije da ukrainski vojnici imaju 10 dana dopusta godisnje, oko 3000 dolara je mjesecna plata borca. Izgleda nece ih pocastiti sa certifikatima na kraju.
Pentagon kaze da je poginulo 70.000 boraca. Eto, to je nekih 10% efektivne snage.
https://www.bbc.com/news/world-europe-66881269
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#188285 Re: Ukrajina
Ukrajina ima nelih 300k do 400k ljudi pod oruzijem i u borbenim jedinicama, rusi 150k do 200k. To pokazuju takticka dejstva i borbe na terenu. Da Ukrajinci imaju 1,5m ljudi u borenim dejstvima, pregazili bi ruse u mjesec dana. Kako rat traje, popunjavanja jedinica ce biti sve teze i kod jednih i kod drugih. U ove pod oruzijem ubrajam i logistiku jer oni su isto bitan faktor ko ovaj s puskom na liniji. Da nema logisticara, ovaj na prvoj liniji nebi izdrzao ni sedmicu, morao bi il poginuti il predati il pobjeci.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#188286 Re: Ukrajina
Koji qurac 250 000 da smo imali vojnika... znam ljude koji su bili pod radnom obavezom i uracunati su u tu statistiku. ABiH nije imala 50-70 000 borbeno obucenih trupa, srbi duplo manje a hvo to je statisticka greska, vise je bilo jedinica iz zadra nego ercegovaca.
U statistiku su uracunati i oni koji su pobjegli 93 preko igmana pa i oni koji su bili mobilisani a sjedili u podrumu. Frapantno je koliko smo imali malo ljudi pod oruzijem. Da smo imali 250 do 300 hiljada ljudi u borbenim jedinicama, pregazili bi i cetnike i ustase za sest mjeseci. To napuhavanje brojki od "patrijota" je za priće na sećiji i uz kahvu i rahat lokum.
-
lajkujMe
#188287 Re: Ukrajina
Meni ovdje pada u oko sto nije jedna izjava ne govori vise o vojnoj pobjedi...Čitalac wrote: ↑13/11/2023 20:42 Novo predviđanje Budanova: Prekretnica u Rusiji moguća 2025. godine
Proizvodni lanci u Ruskoj Federaciji nisu uništeni, kriza se zaoštrava, a rat će potrajati, smatra šef vojne obavještajne službe Kirilo Budanov. Agresori će, kako kaže, nastaviti provoditi kaotično granatiranje našeg teritorija, ali bez vođenja snažnih neprijateljstava.
Odgovarajući na pitanje "Koliko dugo Ruska Federacija može voditi neprijateljstva visokog intenziteta?" šef obavještajne službe naveo je faktore o kojima će ovisiti bliska budućnost agresorske države: sustavne promjene u ruskom gospodarstvu, vanjska opskrba vojno-tehničkom robom i psihološki faktor — rastući umor društva od rata.
„Za sada, Ruska Federacija još uvijek ima ekonomsku stabilnost. Da, svjedoci smo velike krize s gorivom, naglog rasta cijena hrane (u posljednja dva mjeseca cijene su skočile dva puta za 15-20%) i ostalih dobara i usluga. Sve to podriva njihovu ekonomiju i socijalnu sferu, oni će osjetiti prave probleme 2025. godine“, kaže Budanov. On ističe da ratni umor među Rusima ubrzano raste, a broj stanovnika, uključujući i muškarce, rapidno se smanjuje, iako to ne znači da će Putin imati problema s "topovskim mesom". Budanov kaže da je sada vrlo važno slušati ekonomiste koji modeliraju situacije, uzimajući u obzir puno različitih podataka. Postoji nada da će 2025. biti prekretnica u smislu unutarnjih sustavnih destruktivnih promjena i procesa u ruskoj državi, društvu i gospodarstvu. Ali to nije prognoza, već očekivanje. Za sada, postoji mogućnost za to, ali ne zaboravimo da se ovaj rat svakog mjeseca globalizira i rađa nove procese. Oni će se također preklapati sa situacijom i uvelike promijeniti sve prethodne izračune. To je izazov s kojim su se vodeći svjetski analitičari već susreli”, rekao je Budanov.
Sto je los znak
-
lajkujMe
#188288 Re: Ukrajina
Dronovi iznad Moskve nakon duzeg vremena
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#188289 Re: Ukrajina
vrijeme je za rakete
- Čitalac
#188290 Re: Ukrajina
Budanov je sada daleko oprezniji u predviđanjima, što je u suštini i dobro. Dosta je kritikovan u tamošnjoj javnosti zbog ranijih najava koje se nisu ostvarile.lajkujMe wrote: ↑14/11/2023 07:39Meni ovdje pada u oko sto nije jedna izjava ne govori vise o vojnoj pobjedi...Čitalac wrote: ↑13/11/2023 20:42 Novo predviđanje Budanova: Prekretnica u Rusiji moguća 2025. godine
Sto je los znak
-
Bobi
- Forum administrator
- drug_profi
-
Bobi
- Forum administrator
#188293 Re: Ukrajina
Pa jel ti se šta povecala glavnica
- drug_profi
#188294 Re: Ukrajina
Znaš kako je išlo. Bio je javni poziv za privatizaciju državnog kapitala. Ideš u ZPP i upišeš svoje certifikate na dionice koje želiš. Cijena je nepoznata.
Dobijala se tako što se po završetku saberu svi certifikati upisani za neku dionicu i dobije se ponuđen iznos za sav kapital koji je planiran za prodaju (10% telekoma).
Tad je tih 10% telekoma preplaćeno 2,4 puta. Drugim riječima, plaćena je dionica 24 marke u certifikatima. Kupio sam i dionice Elektroprivrede BiH tada i slično sam prošao. Oko 250 maraka po dionici.
Ovo ti sad govorim po sjećanju, a sjećanja su prilično nepouzdana, ali nisam mogao puno fuliti. Ne mogu da nađem dokumente na netu.
Znači dobio sam oko 500 dionica telekoma i oko 50 dionica elektroprivrede na račun u RVP.
I 2007. sam to poprilično lijepo unovčio. Uz dionice preduzeća u kojem sam radio, a koje sam po Markovićevoj privatizaciji otkupio.
Ovo su bile opcije koje su svakom bile dostupne, ali ljudi jednotavno nisu htjeli da slušaju prave savjete.
- drug_profi
#188295 Re: Ukrajina
Da dodam još. Imao sam jedan krš od Yuge kojeg nisam mogao ni za 400 maraka prodati.
I stavim da ga prodajem za 12.000 maraka u certifikatima.
Otišao isti dan.
A sa tim certifikatima sam otkupio stan.
Mislim ludilo...
Otišao isti dan.
Mislim ludilo...
- Čitalac
#188296 Re: Ukrajina
Pistorius potvđuje da od milion granata za Ukrajinu nema ništa, te da je čitava priča od starta bila nerealna.
Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da cilj EU da Ukrajini isporuči milijun granata neće biti postignut. Pistorius je izrazio sumnju da je milijun granata ikada bilo realno. Prema njegovim riječima, neki su pozivali na oprez oko tog cilja, napominjući da novca ima, ali ne i proizvodnih kapaciteta. “Glasovi upozorenja, nažalost, bili su u pravu”, dodao je Pistorius, pozvavši obrambene izvođače na povećanje proizvodnje.
- ovo_malo_duse
#188297 Re: Ukrajina
A ja Energopetrola.. Kad je Ina kupila Energopetrol prodao ih haman pa 80% vrijednosti 30K i jos par od 40K certificata a sjecam se izlazim kod vjecne kaze saner haj daj evo 500 Kermi kazem prije cu ih zapalit , kaze mos se samo popisat na njih (certificate) ako ih meni ne prodas. koliko ih je prodalo davali su 50000 -100000 za 250 Km. I onda dans gledamo kremu na poljinama kupila drzavu za papire..Sorry za off
- ovo_malo_duse
#188298 Re: Ukrajina
Imal kakvih vijesti sa lijeve strane Dnjepra?
-
Bobi
- Forum administrator
#188299 Re: Ukrajina
Ih pa ti si dobio tih certifikata puno, ja uspio samo dvi godine rata smutitdrug_profi wrote: ↑14/11/2023 10:14 Da dodam još. Imao sam jedan krš od Yuge kojeg nisam mogao ni za 400 maraka prodati.
Otišao isti dan.
Mislim ludilo...![]()
- drug_profi
#188300 Re: Ukrajina
Pa bilo ono full. Vojska+radni staž+ono za sve punoljetne. Koliko ono ukupno 25-26 milja ne znam više...Bobi wrote: ↑14/11/2023 10:28Ih pa ti si dobio tih certifikata puno, ja uspio samo dvi godine rata smutitdrug_profi wrote: ↑14/11/2023 10:14 Da dodam još. Imao sam jedan krš od Yuge kojeg nisam mogao ni za 400 maraka prodati.
Otišao isti dan.
Mislim ludilo...![]()
.