SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#72126 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Velkoski wrote: 14/11/2023 09:31
generalno se slažem, s jednom opaskom, upravo ovaj termin najviše i smeta ovim koje si naveo, a put ka izliječenju je prihvatanje situacije, pogotovo takvim likovima.

a i ne mislim da će se nešto riješiti ili promijeniti, samo mi je zanimljiv fenomen otpora jednoj običnoj riječi

Balkan je preplodno tlo za tejtovštinu, svako ko ima kontakta s većim brojem ljudi će to primijetiti. E zato ko ima potrebu se socijalizuje, ovo nije region za njega. Kome ne smeta mali krug ljudi i ima keša, nema bolje države.
ima toga. tu se vidi dijagnoza. no bojim se da će biti: eto promijenjeno je, šta hoćete.

mislim pazi, ja sam bio na edukacijama gdje su djevojke bile šokirane time da muž može biti krivično gonjen jer je silovo suprugu. u stvari, ne znam ko je bio više šokiran, one ili predavačica šta likuše valjaju. :lol:

još ako kažem da danas jedna od tih učestvuje u političkom životu onog anamo entiteta :lol:
tramvajtrojka

#72127 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

Chmoljo wrote: 14/11/2023 09:58
generalno se slažem, s jednom opaskom, upravo ovaj termin najviše i smeta ovim koje si naveo, a put ka izliječenju je prihvatanje situacije, pogotovo takvim likovima.

a i ne mislim da će se nešto riješiti ili promijeniti, samo mi je zanimljiv fenomen otpora jednoj običnoj riječi

Balkan je preplodno tlo za tejtovštinu, svako ko ima kontakta s većim brojem ljudi će to primijetiti. E zato ko ima potrebu se socijalizuje, ovo nije region za njega. Kome ne smeta mali krug ljudi i ima keša, nema bolje države.
ima toga. tu se vidi dijagnoza. no bojim se da će biti: eto promijenjeno je, šta hoćete.

mislim pazi, ja sam bio na edukacijama gdje su djevojke bile šokirane time da muž može biti krivično gonjen jer je silovo suprugu. u stvari, ne znam ko je bio više šokiran, one ili predavačica šta likuše valjaju. :lol:

još ako kažem da danas jedna od tih učestvuje u političkom životu onog anamo entiteta :lol:
vulicka 8-) 8-) :lol:
drug_profi

#72128 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Između ostalog, ja sam i radi ovog naučio svoje cure da rukuju oružjem i da pogode ono što gađaju.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#72129 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

Ozimician wrote: 14/11/2023 09:50
Mali krug ljudi na Balkanu? :D
Brt, dovoljno je da se isključiš sa društvenih mreža i mrtav si za većinu... :mrgreen:
John Cleese

#72130 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

muha_sa wrote: 14/11/2023 06:09
John Cleese wrote: 13/11/2023 22:56
_BataZiv_0809 wrote: 13/11/2023 22:10 Cekaju musterije?
Vidjam ih i ja po kojekakvim slijepim ulicama u nedoba.
Namrsteni i mnogo opasni, ruzno se gledamo dok prolazim, cisto iz sporta :D
Samo jednom sam vidio i (valjda) musteriju - neki nesretni uhljup s fizionomijom friskog mejta, da se prepadnes :|
:lol: :lol:

Umal kafu ne bljucnuh :lol:
:kiss: :D
drug_profi

#72131 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Velkoski wrote: 14/11/2023 10:09
Brt, dovoljno je da se isključiš sa društvenih mreža i mrtav si za većinu... :mrgreen:
Definicija moje malenkosti.
Ali je u neku ruku dobro jer onda vidiš kome si zaista bitan i ko ti je zaista prijatelj.
Bloo
Globalna šefica

#72132 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Sve skupa to je jedna emotivna drama koja se završila tragično.
Jebi se Mjesecaru.

Nije to sve "skupa jedna emotivna drama" vec ubistvo.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#72133 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by izvrsni direktor »

Messier wrote: 14/11/2023 00:28 Nakon sve silne price o femicidu, hajmo malo pricati o pravima oba roditelja, jednakim.

Nije ni prvi ni zadnji.
To to..prava za covjeka (?!) koji je pretukao a zatim i ubio zenu, suprugu, majku svog djeteta :izet:
Anel Bećirović bio je osuđen na tri mjeseca zatvora zbog nasilja nad ženom koju je jučer ubio
aston_martin

#72134 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by aston_martin »

Bloo wrote: 14/11/2023 10:25
Jebi se Mjesecaru.

ja sam na mjesecara alergican.
Karikaturist

#72135 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Karikaturist »

Rijetko odvratan lik.
splinter

#72136 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

Bloo wrote: 14/11/2023 10:25
Jebi se Mjesecaru.

"Kaže da su u slučaju presude bile u pitanju lakše tjelesne povrede nad Emirom Maslan koju je jučer ubio, a tada su mu bile izrečene i mjere zabrane. No, kaže advokat, njih dvoje su se nakon toga pomirili, ali se drama očito nastavila i završila tragedijom."

Kakvo crno mirenje nakon fizičkog nasilja. Tu po automatizmu treba izreči mjere zabrane na par godina. Npr, automatski 2 godine za početak uz mogućnost produženja. Također i drugu stranu upoznati o konsekvencama ponovnog mirenja, odnosno vrlo izvjesne posljedice po osobnu sigurnost.
Ozimician

#72137 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

Velkoski wrote: 14/11/2023 10:09
Naravno, nego jel mislis da je u ovim "boljim" drzavama krug nest veci?
Tu si i cak sa drustvenim mrezama mrtav. :D :D
Dope_Man

#72138 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dope_Man »

splinter wrote: 14/11/2023 10:59 Kakvo crno mirenje nakon fizičkog nasilja. Tu po automatizmu treba izreči mjere zabrane na par godina. Npr, automatski 2 godine za početak uz mogućnost produženja. Također i drugu stranu upoznati o konsekvencama ponovnog mirenja, odnosno vrlo izvjesne posljedice po osobnu sigurnost.
Nazalost, mnogo je "pametnica" koje iskreno vjeruju da "nece vise" i primi ga nazad. A sud te ne moze natjerati da se ne pomiris sa nekim, i mjera zabrane prilaska se aktivira samo ako ti zelis da prijavis nekog za to, taj papir ne znaci nista kad mu ona oprosti.
Ozimician

#72139 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

drug_profi wrote: 14/11/2023 10:01 Između ostalog, ja sam i radi ovog naučio svoje cure da rukuju oružjem i da pogode ono što gađaju.
Koliko imaju godina i da li mislis da si im ucinio uslugu (barem kad je rijec o porodicnom nasilju) ?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#72140 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

ja sam za oružje ali brate češće će se upotrebljavati u afektu nego u samobrani
TheRedhead

#72141 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by TheRedhead »

Ozimician wrote: 14/11/2023 11:02
drug_profi wrote: 14/11/2023 10:01 Između ostalog, ja sam i radi ovog naučio svoje cure da rukuju oružjem i da pogode ono što gađaju.
Koliko imaju godina i da li mislis da si im ucinio uslugu (barem kad je rijec o porodicnom nasilju) ?
treba ih vise mozda uciti kakve vrijednosti valjaju i sa kakvim muskarcima da ni ne komuniciraju a kamoli sansu da daju... uostalom anjbolji odgoj zena je da nauce da su same dovoljne, sama zaradis novac, sama znas domacinstvo voditi, da ne treba muskarac, on moze samo biti dodatak koji nije obavezan
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#72142 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

Ozimician wrote: 14/11/2023 11:01
Naravno, nego jel mislis da je u ovim "boljim" drzavama krug nest veci?
Tu si i cak sa drustvenim mrezama mrtav. :D :D
Pa jes brt, zato tamo mo'sh kupiti Panameru bez problema, ovdje odmah postaješ žrtva tenisera :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#72143 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Chmoljo wrote: 14/11/2023 09:16 ono što ljudi ne vole čuti jeste da je put do izliječenja vrlo, vrlo dug, generacijski, i podrazumijeva da se zasuču rukavi i radi neprestano na tome. edukacija od vrtića, škola, fakulteta, radnih mjesta. ditanje svijesti i ispravljanje mentaliteta o kurvama, što kažeš tejtovskog.

ali to nikome nije privlačno, jer nije opipljiv napredak ni nakon kraćeg, pa ni srednjeročnog perioda. svi bi da budu soušl džastis voriori, ali gluho bilo nemoj da budu soušl džastis praktikanti. mislim ono, tehnički je lakše zatekbirati i raznijeti se bombom nego biti dosljedan musliman cijeli život od nekih sedamdeset i kusur godina. zahtijeva manje truda.

tako da, nemam ništa protiv uvođenja femicida (kažu da je ispravno femiNIcid, al eto), ali to je zakrpa na asvaltu koju će razjebati svaki natovareni šleper.
Ne mora se koristiti izraz, ali vala ne mora se ni kmecati protivU njega (ne ti).
Meni se cini da nema izlijecenja.
Cini mi se kao borba Erena protiv Titana. Cak i mali pokusaji poput volje ili insistiranja da se koriste odredene rijeci ili pak NE koriste odredene rijeci se doceka sa takvim podsmijehom ili otporom da to boli. Jezik je orude ali i oruzje. Ja zelim da budem borkinja, ja ne zelim da ti budes picka, ja ne zelim da felacijo se koristi kao uvreda jer to nije ponizavajuci seksualni cin, ne zelim izraze poput "ne placi, nisi curica"...ne zelim izreke tipa "ko se tuce, taj se voli" i "boys will be boys"...ne zelim sine, umjesto kcerko...ne zelim psovke gdje ce opci samo sa majcinskim jedinicama... ne zelim izraz raspustenica bez odgovarajuceg muskog pandana...et cetera

Sve ja to zelim i ne zelim i ti mozda isto ali pogledaj koji bi purge bio potreban, koja promjena. Pocevsi od religije, jezika, zakona...gdje bi korektivni elementi morali biti stalno prisutni. Ne samo u tvom domu, vec i u vrticu i skoli. Ali kako ce neko ko je odrastao u takvom okruzenju vidjeti pogresnost odredenih praksi? Ne mozemo ocekivati slobodno/svojevoljno/prisilno prosvijetljenje ljudi koji se bave nasom djecom, skolskim kurikulumom, ljudi koji nas cuvaju i brane (policija i vojska), ljudi koji nas predstavljaju (politicari)...cak ni ljudi koji nas vole (roditelji).
Svaki pokusaj "izlijecenja" na forumu obicno rezultira odgovorima tipa - jel ti mozes uznijeti frizider na 2 sprat i znas li zamijeniti sijalicu ili gumu na autu? Sve ste vi kuharice ali su muskarci vrhunski kuhari...naravno da ste slabije placene jer birate sigurnije poslove (a niko se ne obazire na cinjenicu da zena bira sigurnije poslove ne zbog sebe vec zbog djece i porodice i onog neplacenog rada kucnog)...
I kako poceti sa promjenom ovakvih mentalnih sklopova koji cine vecinu?
Ja sam za nasilje i to ono najgore, umlacivanje, ne rijecima, vec motikama dok se zubi ne raspu po asfaltu...ali to je vec u domeni mojih mokrih militantnih snova koje na srecu (na zalost?) ne mogu da ostvarim jer bi bilo krivicno djelo.

– Zašto ovi što ubiju prvo ženu pa sebe ne ubiju samo sebe? Mislim, jednom kad se ubiješ mrtav si i sve ti je jedno kako izgleda svet posle tebe, zar ne?

– Eh, to bi moglo tako kada oni ne bi mislili da je život njihove partnerke njihov kao i njihov sopstveni život. Ona im pripada, recimo to tako, i u životu i u smrti.

– Hoćeš da kažeš da kada hoće da ubiju sebe, oni pod ubiti sebe podrazumevaju i ubiti nju. Pretpostavljam da si na to mislio, a ne na neki zagrobni život gde njih dvoje, kako on to vidi, i dalje moraju ostati zajedno.

– Da, da, nisam mislio na zagrobni život, mada mera nasilja i prisvajanja zaista jeste tolika da prelazi granice našeg sveta. Ne mislim pod tim ništa komplikovano, samo hoću da kažem da ubiti drugu osobu zato što si odlučio da ubiješ sebe praktično pokazuje da za ubicu ta druga osoba i ne postoji.

– To nema nikakve veze s ljubavlju, to hoćeš da kažeš. Reč je o ogoljenom posedovanju. Ljubav je nešto sasvim drugo. Volimo osobe koje nam se sviđaju takve kakve su, same po sebi. Da bi nekoga voleo, taj neko mora biti nešto drugo od tebe, a ne isto što i ti, zar ne?

– Ti koji ubijaju partnerku pa sebe, doslovno realizuju frazu – ne mogu da živim bez tebe, i teraju je do njenog logičnog kraja: ne mogu da umrem bez tebe. Neko naivan pomislio bi da su to izjave ljubavi. U stvari, to je polaganje prava na drugu osobu i istovremeno oduzimanje prava drugoj osobi da bude osoba.

– Nema ničeg romantičnog i nema ni traga od ljubavi u takvim ubistvima i samoubistvima. Drugo su Romeo i Julija, i to ne u smislu da su njih dvoje izmišljeni, za razliku od ovih stvarnih muškaraca koji ubijaju stvarne žene. Njih dvoje slobodno odlučuju o svojim životima, to jest smrtima, nezavisno jedno od drugog. Zato je ta priča potresna. Ovde, iz ugla ubice, druge osobe naprosto nema.

– Kako žene završe s takvim siledžijama?

– Kako smo svi mi završili s ovim siledžijama?

– Skrećeš s teme.

– Zapravo, ne skrećem. Videćeš, stići ćemo dotle. Ali, pre toga, da li se kod nas uopšte razgovara o tome šta su ravnopravni partnerski odnosi, šta to znači biti zaljubljen, i da li iko ikada ovde ikome objasni da to što si zaljubljen jeste samo tvoja stvar i da osoba u koju si zaljubljen u vezi s tim ne mora baš ništa, ali apsolutno ništa da uradi?

– Ovde ljudi kada se zaljube, a mislim uglavnom na muškarce, svoju zaljubljenost tretiraju kao medalju koju imaju pravo da okače oko bilo čijeg vrata. A srećna dobitnica treba samo da pogne glavu i srećno prihvati taj teret oko svog vrata.

– Što ne čudi previše, jer se ti muškarci i socijalizuju tako da ili prihvataju ili nameću. Oni odrastaju i formiraju se unutar hijerarhija moći, i imaju malo prilika da nauče kako se postupa kada su ljudi ili partneri, svejedno, ravnopravni. Pogledaj porodicu, školu, ulicu…

– Dobro, govorimo samo o muškarcima, a žene?

– S njima je još gore, jer unutar tih hijerarhijskih obrazaca, one malo kad zauzimaju višu poziciju u odnosu na bilo kog muškarca.

– Hm, pogledaj oko sebe, ima i moćnih žena, zar ne?

– Svakako, ali to nije kontraargument. Jer pored podele na muškarce i žene, ovde rade i drugi odnosi moći: nije isto ni za muškarca ni za ženu ako odrastaju u siromašnom ili bogatom miljeu. Ali je i tada muškarcu kompenzacija za siromaštvo moć koju mu tlačiteljsko društvo daje nad ženama u njegovoj okolini, koje s njim dele isto to siromaštvo.

– Na to se dalje nadovezuju obrazovanje i neobrazovanje, društveni status koji uvek radi za muškarce i ponekad za žene.

– Dobro, kuda vodi ovo sociologizovanje?

– Pravo u odnose zavisnosti. Pitali smo se kako žene završavaju u zajednicama s nasilnicima. Odgovor je – lako. Čitavo društvo sa svojim dominantnim obrascima ne samo što ih gura u takve odnose – jer u vezi s „jakim“ muškarcem one mogu videti izlazi iz svoje loše situacije – nego takve odnose i normalizuje, recimo kada kaže: tuče te zato što te voli ili zato što mu je stalo do tebe.

– Ali, kada dođemo do tuče, neki izlaz ipak postoji, žene to sad mogu da prijave, zar ne?

– Izgleda kao da mogu, a u stvari ne mogu i najčešće ni ne prijavljuju. Pa se onda u vesti o ubistvu i samoubistvu kaže da ubica nije bio poznat policiji ili socijalnim ustanovama kao nasilnik. Pa ispada da je ubio iz čista mira. A istina je da ga žena nije prijavila jer nije to videla kao izlaz ili spas za sebe.

– Zašto ga ne bi prijavila?

– Zato što bi umesto zaštite dobila stigmu. Zato što bi narušila ugled muškarca koji je zlostavlja. A ako je zavisna od njega, a jeste, u materijalnom smislu pogotovo, umanjila bi njegove izglede da sačuva svoj i njen materijalni status, pod uslovom da neko zaista reši da postupi po njenoj prijavi.

– Ali, svejedno, ne sme da trpi i mora nešto da uradi u vezi s tim.

– Slažem se, to izgleda tako kada se gleda sa strane, posebno s bezbedne strane, reklo bi se. Ali, u Srbiji nema bezbedne strane.

– Kako to misliš?

– Zaboravimo na trenutak, iako to nije moguće, te nesrećne žene. Gledaj Srbiju. Idemo na izbore, je l da? I ovi na vlasti, kao najjači, kažu – ako ne glasate za nas, ako izgubimo, biće pomor. Kao da najavljuju da će se osvetiti za mogući poraz. Za njih je silazak s vlasti ravan smrti. I oni šalju poruku: ako mi padamo, povući ćemo sve sa sobom. Oni razmišljaju kao i nasilnici nad ženama s početka teksta.

– Hoćeš da kažeš da oni nas ne vide kao samostalne osobe s garantovanim integritetom i dostojanstvom? Da nas oni vide kao neka polubića koja im po pravu sile pripadaju bez ostatka?

– Tako je, to hoću da kažem. I, kako se mi ponašamo, pristajemo li na to?

– Reklo bi se da ipak ne pristajemo, iako stvari zaista i dalje stoje tako kako si opisao.

– E sad, zamisli sve te nesrećne žene u ovom našem nesrećnom društvu – koji su to dominantni obrasci koje one vide oko sebe, i na nivou odnosa između pojedinaca i na nivou kolektiva? Dakle, uglavnom vide isto ono što i same žive. I – kome onda da se obrate, od koga da traže zaštitu?

– Hoćeš da kažeš da u ovim uslovima svaki poziv policiji, sudovima, socijalnim službama da rade drugačije i budu odgovorniji prema žena žrtvama nasilja neće imati nikakav učinak dok god je čitavo društvo hijerarhijski ustrojeno na pravu jačeg, to jest na goloj sili. I da zbog toga ne stradaju samo žene nego i mnogi muškarci. I ako hoćemo da nešto promenimo, moramo menjati takav nasilnički poredak i one koji su mu načelu.

– Da, to hoću da kažem: moramo ustati protiv nasilja.
https://pescanik.net/protiv-nasilja/
splinter

#72144 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

Dope_Man wrote: 14/11/2023 11:02
splinter wrote: 14/11/2023 10:59 Kakvo crno mirenje nakon fizičkog nasilja. Tu po automatizmu treba izreči mjere zabrane na par godina. Npr, automatski 2 godine za početak uz mogućnost produženja. Također i drugu stranu upoznati o konsekvencama ponovnog mirenja, odnosno vrlo izvjesne posljedice po osobnu sigurnost.
Nazalost, mnogo je "pametnica" koje iskreno vjeruju da "nece vise" i primi ga nazad. A sud te ne moze natjerati da se ne pomiris sa nekim, i mjera zabrane prilaska se aktivira samo ako ti zelis da prijavis nekog za to, taj papir ne znaci nista kad mu ona oprosti.
Znam, ali na ovaj način pokušati djelovati i na svijest ljudi. Pogotovu kad je dijete ili djeca tu, zabrana prilaska kompikuje stvari, to je tačno, ali o tome treba razmišljati ranije, u smislu da se na svaki način izbjegne nasilje, jer će se u 90 % slučajeva ponoviti i biti još brutalnije.
A i "pametnice" upoznati s time koje su moguće posljedice ponovnog mirenja. Možda sve zvuči kruto, ali kako drukčije spriječiti ovo ?
Jer stvari se dešavaju ciklično dok se ne desi tragedija. Jedne batine prethode drugim batinama, jedan odlazak od njega prethodi narednom povratku njemu i sve tako u krug dok se dođe do kraja, vrlo često tragičnog nažalost.
Chmoljo

#72145 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Bloo wrote: 14/11/2023 11:08
Chmoljo wrote: 14/11/2023 09:16 ono što ljudi ne vole čuti jeste da je put do izliječenja vrlo, vrlo dug, generacijski, i podrazumijeva da se zasuču rukavi i radi neprestano na tome. edukacija od vrtića, škola, fakulteta, radnih mjesta. ditanje svijesti i ispravljanje mentaliteta o kurvama, što kažeš tejtovskog.

ali to nikome nije privlačno, jer nije opipljiv napredak ni nakon kraćeg, pa ni srednjeročnog perioda. svi bi da budu soušl džastis voriori, ali gluho bilo nemoj da budu soušl džastis praktikanti. mislim ono, tehnički je lakše zatekbirati i raznijeti se bombom nego biti dosljedan musliman cijeli život od nekih sedamdeset i kusur godina. zahtijeva manje truda.

tako da, nemam ništa protiv uvođenja femicida (kažu da je ispravno femiNIcid, al eto), ali to je zakrpa na asvaltu koju će razjebati svaki natovareni šleper.
Ne mora se koristiti izraz, ali vala ne mora se ni kmecati protivU njega (ne ti).
Meni se cini da nema izlijecenja.
Cini mi se kao borba Erena protiv Titana. Cak i mali pokusaji poput volje ili insistiranja da se koriste odredene rijeci ili pak NE koriste odredene rijeci se doceka sa takvim podsmijehom ili otporom da to boli. Jezik je orude ali i oruzje. Ja zelim da budem borkinja, ja ne zelim da ti budes picka, ja ne zelim da felacijo se koristi kao uvreda jer to nije ponizavajuci seksualni cin, ne zelim izraze poput "ne placi, nisi curica"...ne zelim izreke tipa "ko se tuce, taj se voli" i "boys will be boys"...ne zelim sine, umjesto kcerko...ne zelim psovke gdje ce opci samo sa majcinskim jedinicama... ne zelim izraz raspustenica bez odgovarajuceg muskog pandana...et cetera

Sve ja to zelim i ne zelim i ti mozda isto ali pogledaj koji bi purge bio potreban, koja promjena. Pocevsi od religije, jezika, zakona...gdje bi korektivni elementi morali biti stalno prisutni. Ne samo u tvom domu, vec i u vrticu i skoli. Ali kako ce neko ko je odrastao u takvom okruzenju vidjeti pogresnost odredenih praksi? Ne mozemo ocekivati slobodno/svojevoljno/prisilno prosvijetljenje ljudi koji se bave nasom djecom, skolskim kurikulumom, ljudi koji nas cuvaju i brane (policija i vojska), ljudi koji nas predstavljaju (politicari)...cak ni ljudi koji nas vole (roditelji).
Svaki pokusaj "izlijecenja" na forumu obicno rezultira odgovorima tipa - jel ti mozes uznijeti frizider na 2 sprat i znas li zamijeniti sijalicu ili gumu na autu? Sve ste vi kuharice ali su muskarci vrhunski kuhari...naravno da ste slabije placene jer birate sigurnije poslove (a niko se ne obazire na cinjenicu da zena bira sigurnije poslove ne zbog sebe vec zbog djece i porodice i onog neplacenog rada kucnog)...
I kako poceti sa promjenom ovakvih mentalnih sklopova koji cine vecinu?
Ja sam za nasilje i to ono najgore, umlacivanje, ne rijecima, vec motikama dok se zubi ne raspu po asfaltu...ali to je vec u domeni mojih mokrih militantnih snova koje na srecu (na zalost?) ne mogu da ostvarim jer bi bilo krivicno djelo.
ja ne kažem da ne treba. no treba se biti svjestan da je to kap u moru da se dođe do toga o čemu ti sve govoriš.

potrebna je neka ozbiljna strategija, neki smjer, koji može upraviti ovaj brod prema tom cilju. zna se ko to radi, i ko to treba usmjeriti. u biti ja sam se složio sa onim što je govorio puhovski da ne smeta taj izraz, jer je očito da je kirivčno djelo "popularno" i ima zastrašujuće repetetivno svojstvo, ali ostaje činjenica da se ništa bitno neće promijeniti i da zbog toga pritisak ne smije splasnuti, odnosno ne smije se stvarati percepcija da se uvođenjem femicida išta rješava. jer se ne rješava. to je samo milimetarski napredak prema maratonskom cilju.

uvešće se femicid u KZ, i naravno, opet će se desiti ubistvo, znamo da hoće. hoćemo li slegnuti ramenima i reć uradili smo sve što smo mogli, tako je kako je?

eto ja bih volio da ove silne NVO imaju neki sveobuhvatni plan borbe protiv femicida. institucionalne. možda i imaju, ali ga u javnosti slabo ko promoviše i ne vidim da je ikome od političara predstavljen pa da ga ovaj gura.
Bloo
Globalna šefica

#72146 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Chmoljo wrote: 14/11/2023 11:19 ne smije se stvarati percepcija da se uvođenjem femicida išta rješava. jer se ne rješava. to je samo milimetarski napredak prema maratonskom cilju.
Naravno da ne rjesava nista osim sto se sada ima naziv.
Ali eto nekima smeta i to. :D
Ja mozda zvucim porazeno, ali kad skontas koliko je to razlicitih frontova na koliko strana...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#72147 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

kazna za ubojstvo partnera minimalno 15 20 godina i promatrati kao izdvojen zločin u odnosu na druga ubojstva gdje možeš dobiti 6 godina
i to je to
Chmoljo

#72148 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Bloo wrote: 14/11/2023 11:22
Chmoljo wrote: 14/11/2023 11:19 ne smije se stvarati percepcija da se uvođenjem femicida išta rješava. jer se ne rješava. to je samo milimetarski napredak prema maratonskom cilju.
Naravno da ne rjesava nista osim sto se sada ima naziv.
Ali eto nekima smeta i to. :D
Ja mozda zvucim porazeno, ali kad skontas koliko je to razlicitih frontova na koliko strana...
u tom i jeste poenta. što nije lako i što i na ovoj temi provejava: kurva nije mu dala dijete da viđa.

i pomogne tom djetetu kojeg toliko voli na način da mu je jedan roditelj u zatvoru, a drugi u zemlji. ima i nekih loših stvari koje se tiču roditeljskih prava očeva, gdje djeva naprosto budu otgnuta od svojih očeva (fala centru za socijalni rad), ali svakako da onaj ko nije kreten neće to naći kao izgovor za jebeno ubistvo majke vlastitog djeteta.

vidimo i da kad bude ubijena postavlja se pitanje: u šta je gledala i ko joj je kriv.

dok se za očeve malo manje postavlja pitanje: u šta je gledo kad je svršavo i ko mu je kriv kad je zbudalom djecu ima.

odoh u drugom smjeru, al... borba treba biti svaki dan. nekad jačim, nekad manjim intenzitetom, a frustrira činjenica da oo društvo nije u stanju artikulisati rješenje za svoje probleme. pogotovo ako su složeni poput osvetoljubivog ubijanja ženskog partnera.
Chmoljo

#72149 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Dokad više, nijedna više? Nasilnici ubijaju žene, a sistematska zaštita je i dalje očajna
evo i klix bi nešto rješavo, ali umjesto na sistem, šalju nas na pregled. sistematski.
dvajt

#72150 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dvajt »

stanje društva generalno je da je min. 50% trenutno za ludnice.
Post Reply