Neki clanci iz medija te demantuju. Kazu da je najbolji iz Pirota neki manastir,a inace se smatra da je iz Italije porijeklom.Toto wrote: ↑03/11/2023 13:04Sir u ''piti iznad'' nije kackavalj. Kackavalj je zuti sir. Kackavalj se pravi u Rumuniji, Bugarskoj,Makedoniji, Albaniji i Turskoj.HelaS wrote: ↑03/11/2023 12:01Pita iznad je upravo specijalitet Srbije, pita sa Kačkavalj sirom, kakva se nigdje više ne pravi.Naslovnica wrote: ↑03/11/2023 11:59 Ja u Srbiji jedem specijalitete vezane za njih, a to svakako nisu ni pita ni ćevapi.
![]()
Prave po srbiji i burek sa cajnom kobasicom a nedavno je Vucuc lansirao napredni burek sa parizerom.
Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
- vjeshalica
#3351 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#3352 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
mozes ti skicat i vriscat ali sir u tvom 'bureku sa sirom" nije vidio kackavalja...HelaS wrote: ↑03/11/2023 13:40nevjerovatno
Niti zna gdje, ni šta, ni ko, ali on kategorično tvrdi kačkavalj, sa 15.000 km udaljenosti samo zato što je nekad naučio da je kačkavalj žute boje, ne razmišljajući da može biti i svijetle boje, niti da je bitna njegova proizvodnja, porijeklo i ispaša stoke. Džaba 70 godina u guzici, džaba Amerika i emancipacija, Balkanac ostaje Balkanac gdje god da je
onako krecno bijelu boju ima samo mladi sir koga su toliko isprepadali da je svu mlijecnu mast pustio poda se u maslac ili kajmak .
kackavalj je punomasni sir sa preko 40% mlijecne masti u suhoj materiji. mlijecne masti su zute (maslac)..
vjerovatno neka burekdzinica u Srbiji pravi ''burek sa sirom" od kackavalja ali to nije ovaj sa slike..
-
HelaS
#3353 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Cijenio sam prije tvoje znanje, ali sam već odavno promijenio mišljenje.Toto wrote: ↑04/11/2023 06:42mozes ti skicat i vriscat ali sir u tvom 'bureku sa sirom" nije vidio kackavalja...HelaS wrote: ↑03/11/2023 13:40nevjerovatno
Niti zna gdje, ni šta, ni ko, ali on kategorično tvrdi kačkavalj, sa 15.000 km udaljenosti samo zato što je nekad naučio da je kačkavalj žute boje, ne razmišljajući da može biti i svijetle boje, niti da je bitna njegova proizvodnja, porijeklo i ispaša stoke. Džaba 70 godina u guzici, džaba Amerika i emancipacija, Balkanac ostaje Balkanac gdje god da je
onako krecno bijelu boju ima samo mladi sir koga su toliko isprepadali da je svu mlijecnu mast pustio poda se u maslac ili kajmak .
kackavalj je punomasni sir sa preko 40% mlijecne masti u suhoj materiji. mlijecne masti su zute (maslac)..
vjerovatno neka burekdzinica u Srbiji pravi ''burek sa sirom" od kackavalja ali to nije ovaj sa slike..
- Toto
#3354 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
nigdje ne spomenuh koji je kackavalj najbolji, pa se nema sta demantovati..vjeshalica wrote: ↑04/11/2023 04:20Neki clanci iz medija te demantuju. Kazu da je najbolji iz Pirota neki manastir,a inace se smatra da je iz Italije porijeklom.
kackavalj je jedan od rijetkih sireva koga su stari Grci detaljno opisali nekih 500-600 g. stare ere (BC). U ta doba grci su vladali juznom Italijom i Sicilijom..oni su talima donojeli pizzu, kackavalj, arhitekturu, nauku i mnogo stosta. Napulj im je bio glavni grad. Pomogli su im da sagrade Rim i organizuju drustvo i drzavu.
U novoj eri kackavalj su proslavile logistike rimskih legija. Kackevalj sve svoje faze od mlijeka, sirenja, zrenja i transporta provodio na ledima konja - po cemu je dobio ime ''konjski sir" (cavallo je konj na talijanskom). Cak i siriste nastaje od neke bakterije iz konjskog znoja. dakle: ime sira je talijansko; tehnologija grcka.
- mirota
#3355 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
kako god ja sutrra uzimam 2 kg bureka sjeckanog i standardnog za Hercegovinu u Rio u Ist Sar, sjajnoooo
- dječak sa šibicama
#3356 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
ne vidim nista lose, probao bih i burek sa gljivama i sa koljenicom i sa piletinom i grogonzolom
- thekupus
#3357 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Prvi put probao burek kod Žige, kakvo razočarenje. U Saču tri puta bolji.
- Toto
#3358 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
problem je izjava da se burek sa kackavaljom pravi samo u Srbiji i nigdje vise.dječak sa šibicama wrote: ↑04/11/2023 15:17
ne vidim nista lose, probao bih i burek sa gljivama i sa koljenicom i sa piletinom i grogonzolom
burek/pite su vec vjekovima svetska kulturna bastina i niko nema tapiju na njega.
Nema nanirnice koja se ne stavlja u burek/pitu.
Turci prave burek sa ribom i plodovima mora.
Evlija Celebija je zapiso da je u Sarajevu jeo burek od horoza
Meni je jedan Slovenac pripremio burek sa konjskim mesom. Ja sam ovdje pravio burek s mesom bizona. U Hecegovini je cuven zeciji burek. E, a kako postici da zeciji burek mirise na smijlje je posebna prica.
Kackavalj i drugi punomasni sirevi su oduvjek stavljali u bureke/pite/gibanice ali samo u domacoj i i carskoj kuhinji. Za burekcije punomasni sirevi su nerentabilni. Burekdzinice prave profit a ne burek.
Evo u clipu i sam majstor kaza da 3 vrste kackavalja za burek uvozi iz Njemacke a ne iz Pirota. Sta mislis zasto 3 vrste.?
-
HelaS
#3359 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Gdje se još pravi pita sa kačkavalj sirom, komercijalno, u buregdžinicama, ne privatno u kućama? U Srbiji se prodaje po buregdžinicama od juga do sjevera Srbije...Toto wrote: ↑06/11/2023 04:18
problem je izjava da se burek sa kackavaljom pravi samo u Srbiji i nigdje vise.
burek/pite su vec vjekovima svetska kulturna bastina i niko nema tapiju na njega.
Nema nanirnice koja se ne stavlja u burek/pitu.
Turci prave burek sa ribom i plodovima mora.
Evlija Celebija je zapiso da je u Sarajevu jeo burek od horoza.
Meni je jedan Slovenac pripremio burek sa konjskim mesom. Ja sam ovdje pravio burek s mesom bizona. U Hecegovini je cuven zeciji burek. E, a kako postici da zeciji burek mirise na smijlje je posebna prica.![]()
Kackavalj i drugi punomasni sirevi su oduvjek stavljali u bureke/pite/gibanice ali samo u domacoj i i carskoj kuhinji. Za burekcije punomasni sirevi su nerentabilni. Burekdzinice prave profit a ne burek.
Evo u clipu i sam majstor kaza da 3 vrste kackavalja za burek uvozi iz Njemacke a ne iz Pirota. Sta mislis zasto 3 vrste.?
Vjerujem da ti iz Kalifornije bolje znaš nego mi sa Balkana
- Toto
#3360 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Sta mislis sta prave po turskim i albanskim pekarama po Njemackoj? U Torontu sam jeo grcki burek sa nekim punomasnim sirom-haman ko kackavalj. A sta tek prave po Grckoj?
Jesi li provjerio sta makedonci pravi. Oni su veci majstori za burek od srba?
Moj komsija jevrej, izbjegao za rata u Izrael, postao vrhunski pekar i pravi bureke sa kackavaljom.
ovo mi poslao:
Sambusak has been enjoyed for over 1,000 years in the Middle East. The following poem was recorded by Mas’udi, one of the first Arab historians, in his historical work Meadows of Gold written in 947 A.D. The poem’s subject? Sambusak.
…And when the burning flames have dried it quite,
Then, as thou wilt, in pastry wrap it round,
And fasten well the edges, firm and sound;
Or, if it please thee better, take some dough,
Conveniently soft, and rubbed just so,
Then with a rolling-pin let it be spread
And with the nails its edges docketed.
Pour in the frying-pan the choicest oil
And in that liquor let it finely broil
(Mas’udi’s Meadows of Gold – translated to English by Arthur John Arberry, Aspects of Islamic Civilization – 1939)

Sam burek se nekada pravio po sarajevskim ascinicama i zvao se burekcici, savijao se na hamajliju (trokutice) i przio u dubokom ulju.
Jesi li provjerio sta makedonci pravi. Oni su veci majstori za burek od srba?
Moj komsija jevrej, izbjegao za rata u Izrael, postao vrhunski pekar i pravi bureke sa kackavaljom.
ovo mi poslao:
Sambusak has been enjoyed for over 1,000 years in the Middle East. The following poem was recorded by Mas’udi, one of the first Arab historians, in his historical work Meadows of Gold written in 947 A.D. The poem’s subject? Sambusak.
…And when the burning flames have dried it quite,
Then, as thou wilt, in pastry wrap it round,
And fasten well the edges, firm and sound;
Or, if it please thee better, take some dough,
Conveniently soft, and rubbed just so,
Then with a rolling-pin let it be spread
And with the nails its edges docketed.
Pour in the frying-pan the choicest oil
And in that liquor let it finely broil
(Mas’udi’s Meadows of Gold – translated to English by Arthur John Arberry, Aspects of Islamic Civilization – 1939)

Sam burek se nekada pravio po sarajevskim ascinicama i zvao se burekcici, savijao se na hamajliju (trokutice) i przio u dubokom ulju.
-
bumerangss
#3361 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Probao sam krompirusu i burek u ćejf i prezadovoljan sam
Slicno Zvrku na ilidži zvrkkvi i iste cijene. Jufke su bogdu deblje sto je ok da mogu da se najedem
fil je obiman i jako ukusno
Vrijedi maksuz doci iz grada i pojesti vruće i ponijeti u kesi
Dok sam jeo 20ak minuta ušlo je 20ak ljudi i pazario je preko 100 km sto govori da je promet veliki i da se svima sviđa
Slicno Zvrku na ilidži zvrkkvi i iste cijene. Jufke su bogdu deblje sto je ok da mogu da se najedem
Vrijedi maksuz doci iz grada i pojesti vruće i ponijeti u kesi
Dok sam jeo 20ak minuta ušlo je 20ak ljudi i pazario je preko 100 km sto govori da je promet veliki i da se svima sviđa
-
HelaS
#3362 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Usred Novog Sarajeva.... Pitao sam ga da napišem naziv njegove buregdžinice, kaže "svejedno mi je". OK onda, ako je tako

- oldtajmer
#3363 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
nikako da naletim pod logavinu uckurusu da uzmem, drze li se jos je li neko skoro jeo
-
propojeilijas
-
ZuzuTop
- madesa
- mayab
-
esso_sa
#3368 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Meni nije cemu, ali to je mozda i do ukusa.
Uglavnom, rade, ali se mora cekati da dobijes svoju narudzbu jer je potraznja jaca od “proizvodnog kapaciteta”.
Bukvalno tepsija kad izadje vec je rasprodata
- xoklix
#3369 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Prvi put kod Dervoza probah burek i nisam oduševljen. Dosta masna pita sa previše luka koji se baš osjeti, vazdan bazdio na luk.
- mirota
#3370 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
prvom prilikom kad dodjem u SAR probacu uckurusu, samo da mi neko kaze kakva je to pita, to nema u Hercegovini, a daa, moram i furdenjacu probati u Bosni
- muha_sa
- muha_sa
- mirota
#3374 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
furdenjaca su neke iznutrice, ma kontam bas da probam, kad jedem brizle i tripice, mogu vala i to, svakako se pece na 200 stepeni 
-
laik1981
#3375 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Sve pohvale za buregdzinicu Dvije rerne u Grdacackoj. Rijetko kad pojedem pitu, a da nije pravljena kuci. Burek i zeljanica vrh.