splinter wrote: ↑10/11/2023 10:50
apsidejzi wrote: ↑10/11/2023 10:12
skafiskafsnjak wrote: ↑10/11/2023 10:06
A napisao sam vise puta da je Hamas TO. Ali Hamas nije jednako palestinski narod , sto ti pises i sto cionisticki mediji pisu. Toga treba da te bude stid !!!
Jesu hiljade zena i djece teroristi??????
TO je isto da kazes Vucic nije ogledalo srbijanskog naroda a gledaju ga 20 godina. Turci nisu Erdogan a biraju ga 20 godina. Putin nije Rusija a biraju ga 20 godina. Xi nije Kina a biraju ga 10 godina.
Bakir Izetbegovic NIJE Bosna a umalo je mogao biti. Zasto? Zato sto nam je svima dokurcio i mi ga zamijenili. Tako se radi sa nekim ko ti ne odgovara. Hamas ocito odgovara palestincima. Hamas je ubio 1400 ljudi i ubio bi jos da mogu. Sigurno ima palestinaca koji su protiv hamasa (govorim o palestincima u Gazi) ali to je manjina. Bas kao sto imas srba koji su protiv Vucica ili DOdika ali oni su manjina. Ili su nezainteresovani ili ne smiju, ili se ne osjecaju dovoljno jakim da mogu ista uciniti. Tih palestinaca mi je zao. Ostalih nije.Sam pao, sam se ubio. Koji im je klinac trebao 7/10 ako se nece moci odbraniti? Sta su mislili da ce se desiti?
Vezano za taj 07.10. mnogo stvari je nejasno, ali će se vremenom filtrirati nešto toga ovisno o tome kako se bude odvijala ova operacija u Gazi.
No vjerovatno ne sve.
Prvo, bojim se da ćemo na kraju ipak ostati uskraćeni za tačan odgovor odnosa ubijenih civila i izraelskih vojnika, ali i o tome čije su oni zapravo žrtve.
Sad kada znamo da su IDF-ovi Apachi (ali i pješadija) rokali po svakom autu i svakom čovjeku koji se kretao u zoni dejstava, nije isključeno da su masu ljudi pobili upravo oni, kao i da je jedan broj žrtava nastradao u unakrsnoj vatri.
Naravno to ne umanjuje teror Hamasa jer da je jedan civil stradao to je zločin, ali baca sjenu i to veliku na puno toga što se do sada postavljalo kao nepobitne činjenice.
Također, bojim se da ukoliko se nastavi rušenje preostalih stambenih, zdravstvenih, administrativnih i vjerskih objekata u Gazi, a stanovništvo najvećim dijelom što protjera, što pobije, da tu više nema povratka na početne pozicije. Izrael će na ovaj ili na onaj način ostati u Gazi decenijama, pa makar i kroz marionetsku samoupravu Palestinaca. To bi bi bila ultra soft verzija, a o najgoroj ne smijem ni razmišljati.
No pitanje je šta je zapravo pozadina svega i šta poslije Gaze? Novo preslaganje snaga u svijetu? Ali kome se šteli ovdje zicer i od koga? Rusima i Kinezima?
Ne bi me iznenadilo uopće.
Na kraju, činjenica je da Palestinci već dugo vremena svima smetaju. Apsurdno, ali režimu u Tel Avivu najmanje, njemu su itekako potrebni.
S druge strane svijetu više ne trebaju slike genocida uživo, ubijene djece i porušenih bolnica. Dosadilo već. Vrijeme da se utakmice, serije ili reality programi vrate na male ekrane.
Pa šta ćemo s Palestincima? Vrlo lako. Hajmo ih se riješiti. Ok. Ali kako ? Pa najvećim dijelom pobiti, raseliti. Što brutalnije, to je bolje.
Doduše, ostavit ćemo ih nešto režimu u Tel Avivu. Mesa i krvi mu uvijek treba.
Na kraju kada se sve završi možemo odahnuti. Za uspješnost takve doktrine certifikat izdaju diretkno Ujedinjeni narodi. Sve je rega i sve legalno. Ruke su krvave al papiri čisti.
Kakva jadna sudbina jednoga cijeloga naroda. Jednog od najstarijih.
Šta je loše u svemu ovome? Danas su to oni, a sutra može biti bilo ko . . .