Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#751 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Bloo »

W0rM wrote: 10/11/2023 10:03 Sta to uopste znaci? Kako se moze zakon mijenjati koji je od Boga? Na osnovu cega covjek ima pravo da mijenja Boziju rijec i da je "prilagodjava"?
Misliš reinterpretira? :D
Tumači?
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#752 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by W0rM »

Bloo wrote: 10/11/2023 10:08
W0rM wrote: 10/11/2023 10:03 Sta to uopste znaci? Kako se moze zakon mijenjati koji je od Boga? Na osnovu cega covjek ima pravo da mijenja Boziju rijec i da je "prilagodjava"?
Tumači?
Ne, ne mislim na to, jer je bila rijec o tome da se vjera "prilagodjava", pa clanak o tome kako je Vatikan odobrio trans brakove, trans kumstva, itd.
Bloo
Globalna šefica

#753 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Bloo »

W0rM wrote: 10/11/2023 10:12
Tumači?
Ne, ne mislim na to, jer je bila rijec o tome da se vjera "prilagodjava", pa clanak o tome kako je Vatikan odobrio trans brakove, trans kumstva, itd.
Religija se prilagodava, vjera ostaje ista.
W0rM

#754 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by W0rM »

Bloo wrote: 10/11/2023 10:13

Tumači?
Nije sija no je vrat... Shvatam sta zelis reci, ali ne moras cjepidlaciti.
hamos

#755 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by hamos »

Tumači?
Bloo je bolje izrazila jer sam tako i mislio.

Jednostavno nije u skladu s vremenom i nacinom.Pilo je vode prije 100 godina kada je hodza bio jedini pismen u selu,ali danas ne vise jer je danas hodza medju nepismenijima u selu :mrgreen: Jer nadji mi logiku u mnogim pravilima islama? Nigdje veze

Crkva to davno skontala pa se prilagodila jer realno njihovi vjernici su ispred muslimanskih nekih 50 godina (i to najmanje)ali ceka to i muslimane sve.Bosnjake prije ostalih jer nismo u rangu zaostalosti kao vecina islamskog svijeta
Bloo
Globalna šefica

#756 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Bloo »

W0rM wrote: 10/11/2023 10:15

Ne cjepidlacim.
Valjda bi tebi kao vjerniku trebala biti jasna distinkcija izmedu religije kao ideologije i skupa pravila i vjere.
Vjera moze postojati bez religije, dok religija bez vjere ne moze i zato je moc u rukama vjernika.
Kada božanstvo nije dovoljno jasno u svojim uputama ili pak te upute odnosno njihova tumačenja ne odgovaraju više vremenu u kojim vjernici žive, dolazi do prilagođavanja TUMAČENJA.

U slučaju da se božanstvo ne slaže sa prilagođenim tumačenjem svojih uputa, može se oglasiti ili se potruditi da idući put pošalje direktnije upute.
W0rM

#757 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by W0rM »

hamos wrote: 10/11/2023 10:16

Tumači?
Bloo je bolje izrazila jer sam tako i mislio.

Jednostavno nije u skladu s vremenom i nacinom.Pilo je vode prije 100 godina kada je hodza bio jedini pismen u selu,ali danas ne vise jer je danas hodza medju nepismenijima u selu :mrgreen: Jer nadji mi logiku u mnogim pravilima islama? Nigdje veze

Crkva to davno skontala pa se prilagodila jer realno njihovi vjernici su ispred muslimanskih nekih 50 godina (i to najmanje)ali ceka to i muslimane sve.Bosnjake prije ostalih jer nismo u rangu zaostalisti kao vecina islamskog svijeta
Kad i ako mi vec odgovaras, onda mi odgovori u fullu jer sam ti postavio 3 pitanja, dobijam odgovor na jedno, to bi bilo koliko toliko korektno.

Ja cu je naci, ti neces, to je oke. Malo je prepotentno misliti da smo mi danas bolji od nasih predaka, generacija i naroda prije. Kao mi imamo internet i svu ovu tehnologiju i mi smo toliko bolji od ostalih.

Crkva nije bas puno "skontala" nego ima odliv u svojim redovima i nastoji biti tolerantnija da bi taj odljev sprijecila, postaju kontradiktorni sami sebi i biblijskim spisima. Ispred su 50 godina, po "novim pravilima"? Po odlivu vijernika? Po cemu jos? Mi Bosnje nismo zaostali, pa i nismo, mi bi davno prisvojili sve i svasta da na komsije i susjedi ne drze u konstantnom stanju pripravnosti.
W0rM

#758 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by W0rM »

Bloo wrote: 10/11/2023 10:21
W0rM wrote: 10/11/2023 10:15

Ne cjepidlacim.
Valjda bi tebi kao vjerniku trebala biti jasna distinkcija izmedu religije kao ideologije i skupa pravila i vjere.
Vjera moze postojati bez religije, dok religija bez vjere ne moze i zato je moc u rukama vjernika.
Kada božanstvo nije dovoljno jasno u svojim uputama ili pak te upute odnosno njihova tumačenja ne odgovaraju više vremenu u kojim vjernici žive, dolazi do prilagođavanja TUMAČENJA.

U slučaju da se božanstvo ne slaže sa prilagođenim tumačenjem svojih uputa, može se oglasiti ili se potruditi da idući put pošalje direktnije upute.
Sta god ce zadovoljiti tvoje strasti za razvodnjavanjem i ovako daleko razvodnjene teme... Imas i podforum Filozofija, baci oko tamo napisi ovo, nekom ce biti interesantno :)
Dope_Man

#759 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dope_Man »

Bloo wrote: 10/11/2023 10:21 Ne cjepidlacim.

Image
broj dva

#760 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by broj dva »

Vrjeme je za novi smek monoteizma, necemo zar dopustiti da mormonizam ostane zadnja varijanta ?
Svevisnji ima toliko influsensera na raspolaganju da nam moze sve detalje do u tancine objasniti/narediti.
MujkicHaris

#761 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by MujkicHaris »

Poslanik Muhammed s.a.w.s. je zadnji koji je donio osvježenje određenih pravila i dužnosti u islamu. Ali i on, iako najodabraniji od ljudi, nije radio ništa po svom nahođenju. Tako da, poslije njega nema više mjenjanja. Islam je upotpunjen sa Posljednjim Poslanikom a.s.

Pa čak i Isa a.s., kada se vrati, neće ništa modificirati nego će slijediti ono što je Muhammedu a.s. objavljeno.
Sviđalo se nekome ili ne, prilagođavanja i mjenjanja nema.
John Cleese

#762 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by John Cleese »

MujkicHaris wrote: 10/11/2023 12:46 Poslanik Muhammed s.a.w.s. je zadnji koji je donio osvježenje određenih pravila i dužnosti u islamu. Ali i on, iako najodabraniji od ljudi, nije radio ništa po svom nahođenju. Tako da, poslije njega nema više mjenjanja. Islam je upotpunjen sa Posljednjim Poslanikom a.s.

Pa čak i Isa a.s., kada se vrati, neće ništa modificirati nego će slijediti ono što je Muhammedu a.s. objavljeno.
Poslanik Muhammed s.a.w.s. nije "donio osvježenje određenih pravila i dužnosti u islamu", zato sto te religije prije njega nije ni bilo, toliko valjda znamo :D

Osim toga, njegova navodna uloga u procesu nastanka pomenute religije bila je da prepricava nekome ko je to zapisivao sta mu je, opet navodno, posredno ili neposredno rekao bog, pa je tako tu religiju koncipirao sam bog, vjerojatno iz nekog razloga nezadovoljan vec postojecim, koje je takodje sam koncipirao :|

A prilagodjavanja i mijenjanja nece biti samo dok postoji dovoljno... ljudi koji su i dalje spremni ignorirati razliku izmedju galimatijasa i istine, koja se, objektivno jos i ne nazire kako valja :D
W0rM

#763 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by W0rM »

John Cleese wrote: 10/11/2023 14:23
MujkicHaris wrote: 10/11/2023 12:46 Poslanik Muhammed s.a.w.s. je zadnji koji je donio osvježenje određenih pravila i dužnosti u islamu. Ali i on, iako najodabraniji od ljudi, nije radio ništa po svom nahođenju. Tako da, poslije njega nema više mjenjanja. Islam je upotpunjen sa Posljednjim Poslanikom a.s.

Poslanik Muhammed s.a.w.s. nije "donio osvježenje određenih pravila i dužnosti u islamu", zato sto te religije prije njega nije ni bilo, toliko valjda znamo :D
To je tacno ako se osvrces na mainstream historiju. Ako pricamo o historiji koju Kur'an prica, onda je jasno da su i prvi ljudi na Zemlju, Adem a.s. i hazreti Hawa bili i ostali muslimani, ergo, Islam je tu od starta.
Osim toga, njegova navodna uloga u procesu nastanka pomenute religije bila je da prepricava nekome ko je to zapisivao sta mu je, opet navodno, posredno ili neposredno rekao bog, pa je tako tu religiju koncipirao sam bog, vjerojatno iz nekog razloga nezadovoljan vec postojecim, koje je takodje sam koncipirao :|
Da, iz razloga koji su navedeni u Kur'anu, a koje, ako zelis, prostudiraj, a ako neces... Pa imas slobodonu volju kao i ja.

A prilagodjavanja i mijenjanja nece biti samo dok postoji dovoljno... ljudi koji su i dalje spremni ignorirati razliku izmedju galimatijasa i istine, koja se, objektivno jos i ne nazire kako valja :D
Says you... Za milijardu i po ljudi (pricam o ljudima samo Islamske vjeroispovijesti), istina je tu. Da ne idem u druge Ibrahimske a.s. ili Abrahamske religije. Svi nabrojani spoznaju da Bog postoji, ali eto, po tebi, niko od njih pojma nema, samo ti pametan :)
John Cleese

#764 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by John Cleese »

W0rM wrote: 10/11/2023 10:03
hamos wrote: 10/11/2023 09:51
Ateista wrote: 10/11/2023 09:34 Jasno je da se hriscanstvo, bar katolicki ogranak istog, pokusava malo prilagoditi modernim vremenima, ali opet nisam cuo da su nekad rekli zvanicno da pakao ne postoji, mozda to suptilno zaobilaze ali ne znam da je zvanicno receno da ga nema.
Ali suptilno da,npr hodza ce bez iakkvih problema reci dobar covjek nemusliman ide u pakao opet .Dok te nece na zapadu svestenik to onda utice na narod opcenito je narod drugaciji jednostavno drugacije religije.
Da li to znaci (posto je pakao fact u obje vjere) da ti je draze da cujes zaobilazenje istine, od grube istine?
To znaci da ce neposredni korisnici nekog politickog instrumenta taj politicki instrument modificirati po potrebi - dok god nema potrebe, nema ni modifikacije :D
Islam je jos uvijek religija bukvalizma, dok bibliju tumace vise prilagodjeno vremenu.
Sta to uopste znaci? Kako se moze zakon mijenjati koji je od Boga? Na osnovu cega covjek ima pravo da mijenja Boziju rijec i da je "prilagodjava"?
Ako moze, a vidis valjda da moze, onda vjerojatno zato sto i nije "od boga", kao sto i nije - covjek pise, covjek po potrebi i mijenja i tek ce mijenjati :D
To mi je i razlog sto vise nisam tradicionalista musliman,nisam ateist ali nisam ni pripadnik tradicionalnog islama
Opet, sta je "tradicionalni islam" ili "bosanski"? Kako je nesto tradicionalno, a nesto nije? Koji su to parametri?
Obicno se takva distinkcija zasniva na usporedbi rigidnosti u praksi gdje manje rigidnosti karakterizira suvisliju praksu, uzevsi u obzir suvislost svih postojecih religija opcenito :D
John Cleese

#765 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by John Cleese »

W0rM wrote: 10/11/2023 14:47
John Cleese wrote: 10/11/2023 14:23

To je tacno ako se osvrces na mainstream historiju. Ako pricamo o historiji koju Kur'an prica, onda je jasno da su i prvi ljudi na Zemlju, Adem a.s. i hazreti Hawa bili i ostali muslimani, ergo, Islam je tu od starta.
Alternativna povijest me zaista ne zanima, iskljucivo lako provjerljive cinjenice :D
Da, iz razloga koji su navedeni u Kur'anu, a koje, ako zelis, prostudiraj, a ako neces... Pa imas slobodonu volju kao i ja.
Obavezno :D
Says you... Za milijardu i po ljudi (pricam o ljudima samo Islamske vjeroispovijesti), istina je tu. Da ne idem u druge Ibrahimske a.s. ili Abrahamske religije. Svi nabrojani spoznaju da Bog postoji, ali eto, po tebi, niko od njih pojma nema, samo ti pametan :)
Ilustrativan ekvivalent takvoj argumentaciji bi bila poznata misao o milijardama muha i njihovim prehrambenim navikama - nema potrebe da citiram :D
sale07

#766 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by sale07 »

hamos wrote: 10/11/2023 08:14
Dope_Man wrote: 10/11/2023 07:13 Ti podaci nikakvog smisla nemaju. Srbija i BiH su tu negdje po svakoj mogucoj metrici, pa i religioznosti, a nema smisla da imaju podjednak procenat populacije koji su vjernici, a onda drasticno razlicit loji vjeruje u pakao s obzirom da dominantne religije u obje drzave imaju pakao.
Islam stavlja puno jaci akcenat na pakao-dzehenem.Svaka druga u Kuranu je prijetnja na -vjecno zariste
U Kur'anu je vise puta spomenut raj/dzennet nego pakao/dzehenem.
Hendrix

#767 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hendrix »

I dalje pitanje stoji...zasto ljudi vjeruju u boga u 21 stoljecu, boga koji je navodno naredio liku da zakolje vlastito dijete i ovaj to prihvatio.

Koliko vas vjernika je spremno danas ubiti svoje dijete da vam bog kaze? Iskreni odgovori samo :)
broj dva

#768 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by broj dva »

Hendrix wrote: 10/11/2023 20:36 I dalje pitanje stoji...zasto ljudi vjeruju u boga u 21 stoljecu, boga koji je navodno naredio liku da zakolje vlastito dijete i ovaj to prihvatio.

Koliko vas vjernika je spremno danas ubiti svoje dijete da vam bog kaze? Iskreni odgovori samo :)
Po inerciji, pod prisilom, radi tradicije i okruženja, radi utjehe, za novac (profesionalci tipa kler), za privilegije.
A možda čak ima i pokoji kojem sve to sounds legit i ubjeđen je u ispravnost ideologije, kobkomunisti tamo negdje 40ih..
Malo ih je spremno ubiti vlastito djete ali mnogi su spremni ubiti tvoje i moje djete.
toska

#769 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by toska »

Hendrix wrote: 10/11/2023 20:36 I dalje pitanje stoji...zasto ljudi vjeruju u boga u 21 stoljecu, boga koji je navodno naredio liku da zakolje vlastito dijete i ovaj to prihvatio.

u tom slučaju (i svakoj "dojavi") pravo psihijatrija.
priča je zastrašujuća ali bar ima hepi end, a radi se o Abrahamu/Ibrahimu "osnivaču" abrahamskih religija.
BiBi911

#770 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by BiBi911 »

Iz mog nekog iskustva vjernik=lopov

Poznanik nas umalo ne ubi jer ja kao Semir kako cu ja podrzavat Izrael I kako to da mene zanima sintoizam(bio u Japanu I simpa fora) a tip radi u gras-u ugledni Clan servske demokratske stranke ili ti ga sda, bakira i tu izmetbegovic porodicu mu ne diraj. Suprugi nabacio onaj sator na glowu, brada ko u cetnika.

Al ima ljudi koji bas vjeruju u to sto su ti psiholoski slucajevi nekada zapoceli.
Procitao bibliju,kuran,toru, neke shinto zapise I to je sve jedno te isto sranje.
Meni kao neko obecava da ako ja budem dobar idem u neki raj/dzenet I tamo je kao Lafo super. Jasta je... vise vjerujem u ono sranje o reinkarnaciji mozda me zakaci pa budem zeko na trebevicu nekako djeluje realnije.

Al nema te sile da me moze ubjedit drugacije vjera=lopovluk
John Cleese

#772 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by John Cleese »

toska wrote: 11/11/2023 12:53

priča je zastrašujuća ali bar ima hepi end, a radi se o Abrahamu/Ibrahimu "osnivaču" abrahamskih religija.
Eto, nekome se tako "javi" i usljed toga nastane niz monoteistickih religija, a neko zavrsi na psihijatriji gdje mu je objektivno i mjesto.
Sto ti je tajming... :D
toska

#773 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by toska »

John Cleese wrote: 11/11/2023 16:21

Eto, nekome se tako "javi" i usljed toga nastane niz monoteistickih religija, a neko zavrsi na psihijatriji gdje mu je objektivno i mjesto.
Duhovito jeste, usporedivo nije.
Neko sa stalnim halucinacijama, deluzijama itd. ne može voditi smislen i uspješan život i pritom se profilisati kao vođa.
Istina, pojavlju se razne vođe sekta sa tvrdnjom da se bog njima obraća, funkcionalni, ali nikad ne skupe puno sljedbenika i budu kratkog vijeka jer ljudi ne prepoznaju nikakvu vrijednost u njihovim učenjima, pogotovo ne istinu.

Pustimo to, zanimljivo bi bilo čuti da nam @Hendrix pojasni otkud mu kao ateisti? ideja da se bog direktno obraća vjernicima?
Neobično.
Hendrix

#774 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hendrix »

toska wrote: 11/11/2023 20:11
John Cleese wrote: 11/11/2023 16:21
Duhovito jeste, usporedivo nije.
Neko sa stalnim halucinacijama, deluzijama itd. ne može voditi smislen i uspješan život i pritom se profilisati kao vođa.
Istina, pojavlju se razne vođe sekta sa tvrdnjom da se bog njima obraća, funkcionalni, ali nikad ne skupe puno sljedbenika i budu kratkog vijeka jer ljudi ne prepoznaju nikakvu vrijednost u njihovim učenjima, pogotovo ne istinu.

Pustimo to, zanimljivo bi bilo čuti da nam @Hendrix pojasni otkud mu kao ateisti? ideja da se bog direktno obraća vjernicima?
Neobično.
Nego kako se obraca, preko posrednika zar to nije isto? Zna se od koga dolazi objava? Ili je to mozda fol da samo poslanik dobije direktnu komunikaciju a mi ostali samo vjerujemo na rijec?

Zasto ignorises pitanje? Da li bi ubio svoje dijete ako je naredba od boga? Jednostavno pitanje, ko vjeruje valjda zna da mora slusati gospodara?

Opet ponavljam, na ovom podforumu su lazni muslimani koji su prilagodili vjeru svojim dnevnim potrebama. Niko ne klanja i radi ono sto mu je naredjeno ali et kao vjeruje. To se zove diskvalifikacija. Ja samo ne lazem sebe vise a ni druge.
KraljicaIzJajca

#775 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by KraljicaIzJajca »

Muhamedova izjava:

"Meni je učinjeno dragim od vašeg dunjaluka: žene, lijep miris, a smiraj moga oka je u namazu."

Žene na prvom mjestu, bog na trećem.
Post Reply