INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
n+1

#15151 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

Ozimician wrote: 08/11/2023 15:31 Generalno, svako dijeljenje nezaradjenog novca (koji ranije nije dijeljen) ce dovesti do inflacije. Na koji nacin se taj novac (koji se dijeli) pribavlja, je ovdje manje-vise nebitno.
Pa to baš i nije tačno. Recimo, da se novac dijelio tokom Velika Depresije, to ne bi vodilo inflaciji, nego oporavku od depresije. Do određene tačke, kada bi vodilo inflaciji. :D Ne treba u ekonomiju uvoditi morality plays: nezarađen novac je "loš", dug je "loš", i slično. To su normativne kategorije, a ekonomija ima tendenciju (kao i druge nauke) da bude pozitivistička.

Postoje situacije u kojima dijeljenje novca može biti korisno za ekonomiju, kao što postoje situacije kada je pogubno. U jeku pandemije, novac je apsolutno trebalo dijeliti, ali ne u mjeri u kojoj je to učinjeno. I to se čak moglo jasno izračunati: jedan od vodećih svjetskih ekonomista (Larry Summers), koji je inače veliki kejnzijanac, je precizno izračunao how much is too much, i pisao o tome, jasno nagovještavajući inflaciju iza Bidenovog plana.
First, while there are enormous uncertainties, there is a chance that macroeconomic stimulus on a scale closer to World War II levels than normal recession levels will set off inflationary pressures of a kind we have not seen in a generation, with consequences for the value of the dollar and financial stability.
Ali generalno, reshuffling proizvodnje koji se desio u koroni, jeste izbio ekonomiju iz ekvilibirijuma, i još se nismo vratili.
Ozimician

#15152 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

U teoriji jeste tako, ali generalno je ogromno nezadovoljstvo i nepravda ucinjena, kako medju drzavama, tako i medju kategorijama unutar jedne drzave, ono, neki su odlazili na posao svaki dan, drugi su imali 70% plate i sjedili kuci, narucivali s Amazona :D

Za BiH je recimo pozitivna posljedica te "nepravde" ta sto je u vrhu po rastu plata, pa su plate koliko-toliko ispratile inflaciju (naravno i to je nejednako rasporedjeno). Naravno pisali smo i o tome da u BiH veliki dio plate odlazi na osnovne potrebe (hrana, prehrana) pa se samim time i inflacija vise osjeti.

Zamisli da si imao ovakvu situaciju s platama u BiH :D :
https://www.statista.com/statistics/416 ... -in-euros/
n+1

#15153 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

Okreće se kolo sreće, a nepravda je jedina konstanta. :D Nisu se Švabe bunile kada je euro bio podcijenjen, zahvaljujući siromašnijim komšijama s kojima su dijelili valutu, što je omogućavalo da izvoze auta jeftnije u odnosu na scenarij u kome imaju njemačku marku, i da tako napucaju najveći suficit na planeti svojevremeno, sve dok drže pridike o radnoj etici Grcima, Špancima, i Talijanima, kao da se obraćaju nižoj rasi, a zahvaljujući kojima je euro upravo i bio podcijenjen. :D

Kao što je nepravda bila kada su ljudi širom Amerike, Evrope, pa i Bosne, ostali bez solidno plaćenih poslova u fabrikama, jer su fabrike mahom preselile u Kinu.

Kao što će automatizacija i AI pokositi niz poslova, pa će do jučer privilegovani govoriti da je nepravda.

Što bi rekla Colonia, c'est la vie. :D
n+1

#15154 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

Evo iz Krugmanove Makroekonomije (6. izdanje, 2021.) grafik kojim adresira i odbacuje hipotezu da je kvantitativno popuštanje inflatorno, za razliku od klasičnog printanja para. Consumer price index je inflacija, naravno.

Image

Razlog zašto nije inflatorno je tzv. liquidity trap, da ne idemo sada u detalje koji malo koga zanimaju, ali poenta je da povećanje novčane mase u uvjetima kada su kamatne stope nula ili blizu nule, ne vodi inflaciji (kao što i vidimo na grafiku).

Međutim, prošle godine su kamatne stope već skočile, kvantitativno popuštanje je tek okončano, a započet je obrnut proces kvantitativnog stezanja, pa je ogromna novčana masa u kombinaciji s iznenadno visokim kamatnim stopama možda stvarala određene inflatorne pritiske (mada svakako nije bila osnovni uzrok inflacije).

Tada sam i pisao Krugmanu, da ga pitam za mišljenje na tu temu, ali pička mi nije odgovorila. :lol: :lol: :lol: Ali mislim da je to ideja o kojoj će se tek govoriti.

Image
Sanjarko

#15155 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

n+1 wrote: 08/11/2023 16:48 Okreće se kolo sreće, a nepravda je jedina konstanta. :D Nisu se Švabe bunile kada je euro bio podcijenjen, zahvaljujući siromašnijim komšijama s kojima su dijelili valutu, što je omogućavalo da izvoze auta jeftnije u odnosu na scenarij u kome imaju njemačku marku, i da tako napucaju najveći suficit na planeti svojevremeno, sve dok drže pridike o radnoj etici Grcima, Špancima, i Talijanima, kao da se obraćaju nižoj rasi, a zahvaljujući kojima je euro upravo i bio podcijenjen. :D

Kao što je nepravda bila kada su ljudi širom Amerike, Evrope, pa i Bosne, ostali bez solidno plaćenih poslova u fabrikama, jer su fabrike mahom preselile u Kinu.

Kao što će automatizacija i AI pokositi niz poslova, pa će do jučer privilegovani govoriti da je nepravda.

Govorio meni kum da ce i tim masinama/robotima neko morati mijenjati ulje, sarafe i sl. Nesto sumnjam da ce za to trebati puno ljudi/radnika. 4 industrija ce bit ubitacna i vec je zivimo. Sad sta ide iza nje, ne zelim ni pomisliti. :|
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15156 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Sta je kvantitativno popustanje for dummies
n+1

#15157 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

Centralna banka kupuje dugoročne obveznice kako bi smanjila dugoročne kamatne stope, i na taj način stimulirala ekonomiju.

S obzirom da se te obveznice kupuju masovno, dolazi do povećanja novca u opticaju. Povećanje novca u opticaju je kontroverzno, jer je historijski pratilo i klasičnu politiku printanja novca (i posljedičnu inflaciju), pa se onda uspostavlja paralela kvantitativno popuštanje - printanje novca, kao što vidimo na temi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15158 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Tnx
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#15159 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Kakav je nihilo velemajstor,..sad bih ga u ministarstvo finansija gurnuo preko reda da mogu.. :mrgreen: :thumbup:
tramvajtrojka

#15160 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tramvajtrojka »

konektovan wrote: 08/11/2023 22:45 Kakav je nihilo velemajstor,..sad bih ga u ministarstvo finansija gurnuo preko reda da mogu.. :mrgreen: :thumbup:
kad bi se biralo u tom ministarstvu izmedju njega i plavke u minjaku i stiklama, jbg nihilo glas za plavku pa nek je puter osam keka :mrgreen: :mrgreen:
n+1

#15161 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

I ja bih izabrao Plavku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15162 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote: 08/11/2023 22:45 Kakav je nihilo velemajstor,..sad bih ga u ministarstvo finansija gurnuo preko reda da mogu.. :mrgreen: :thumbup:
Frajer je Toni Kraljevic nema drugog objasnjenja
McGradySA

#15163 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by McGradySA »

Tanasić ajvar već skočio na 7.40 u Bingu. :evil:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15164 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

ne jedem ajvar
:D
citroen xm

#15165 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Vala kada sam vidio neki dan u prodavnici da je tegla domaćeg ajvara koji vlasnik pravi, bez računa ili bilo čega, 22 KM :-) taj Tanasić je sasvim prihvatljiv.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#15166 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Tanasic je otprilike polu ajvar...
dječak sa šibicama

#15167 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Ajvar pumpaju cijenu na onoj prici kako ga je tesko napraviti.

Razumijem visoku cijenu, ali 20 maraka, jeftiniji je med maltene.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15168 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Ja ga pravim al ne jedem i gadi mi se
I jes tesko malo je 10 km
citroen xm

#15169 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

konektovan wrote: 09/11/2023 17:03 Tanasic je otprilike polu ajvar...
Ne znam šta je, ali nije loš. Naravno ne dobar kao kvalitetan domaći, ali 20 KM za kg domaćeg je bezobrazluk.
PRO165

#15170 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by PRO165 »

Sanjarko wrote: 08/11/2023 18:30
n+1 wrote: 08/11/2023 16:48 Okreće se kolo sreće, a nepravda je jedina konstanta. :D Nisu se Švabe bunile kada je euro bio podcijenjen, zahvaljujući siromašnijim komšijama s kojima su dijelili valutu, što je omogućavalo da izvoze auta jeftnije u odnosu na scenarij u kome imaju njemačku marku, i da tako napucaju najveći suficit na planeti svojevremeno, sve dok drže pridike o radnoj etici Grcima, Špancima, i Talijanima, kao da se obraćaju nižoj rasi, a zahvaljujući kojima je euro upravo i bio podcijenjen. :D

Govorio meni kum da ce i tim masinama/robotima neko morati mijenjati ulje, sarafe i sl. Nesto sumnjam da ce za to trebati puno ljudi/radnika. 4 industrija ce bit ubitacna i vec je zivimo. Sad sta ide iza nje, ne zelim ni pomisliti. :|
Nije tvoj kum čuo za dark factories :(
HelaS

#15171 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

citroen xm wrote: 09/11/2023 16:47 Vala kada sam vidio neki dan u prodavnici da je tegla domaćeg ajvara koji vlasnik pravi, bez računa ili bilo čega, 22 KM :-) taj Tanasić je sasvim prihvatljiv.
Moj prijatelj, Makedonac, pravi domaći ajvar za tržište Makedonije od paprika i ostalog povrća, sve sa njegove zemlje, pa mu je Ajvar prodajna cijena 3,5 EUR tegla od 850 gr. Ova cijena od 22 KM je vrijeđanje dostojanstva ljudi :-)
Sanjarko

#15172 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

HelaS wrote: 10/11/2023 00:30
citroen xm wrote: 09/11/2023 16:47 Vala kada sam vidio neki dan u prodavnici da je tegla domaćeg ajvara koji vlasnik pravi, bez računa ili bilo čega, 22 KM :-) taj Tanasić je sasvim prihvatljiv.
Moj prijatelj, Makedonac, pravi domaći ajvar za tržište Makedonije od paprika i ostalog povrća, sve sa njegove zemlje, pa mu je Ajvar prodajna cijena 3,5 EUR tegla od 850 gr. Ova cijena od 22 KM je vrijeđanje dostojanstva ljudi :-)
1 KM, 100 gr :shock:
Sanjarko

#15173 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

PRO165 wrote: 09/11/2023 23:58
Sanjarko wrote: 08/11/2023 18:30

Nije tvoj kum čuo za dark factories :(
Ma dobar radnik kum je bio. 2 penzije zaradio. Niko baš ne može da dokuči do kojeg nivoa može ići svašta nešto kad se jednom duh pusti iz boce.

Evo smartphonei. Ko je mogao ovo u vezi njih pretpostaviti da će se desiti i da će se ovoliko razviti.

Ja kad je Jobs izbacio Ajfone pretpostavljao I pretpostavljao i opet nisam mogao dokučiti da će se ovoliko tehnološki razviti.

Čak sam i ideje pisao o tome u nekim svojim sveskama.
mayab

#15174 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by mayab »

Kad smo kod i-vara :mrgreen: , iskreno meni bolji od ovoga ne treba , evo ga upravo na vikend akciji u Bingu

Image

neću reći da neki "domaći" -ručno rađeni , nisu nijansu ukusniji i bolji, ali ne opravdavaju svoje previsoke cijene
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#15175 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by anex »

Nije ovo vidilo ajvara...
Post Reply