"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DaysleepeR

#4876 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

no_sekirli wrote: 06/11/2023 19:12
Lajavikrelac wrote: 05/11/2023 00:57 Image

:-)
Samo si zaboravio da se u ovom slucaju trazi radnik na poziciji tehnicara u IT sluzbi. Nikakav inzenjer, nikakav strucnjak sa 10 godina iskustva na "istim ili slicnim poslovima". Tehnicar=SSS.

Sada kada znamo tu informaciju, uopce ne vidim razlog za podrugivanje za trazene uvjete.

Ili mozda mislis da bi trebali zaposliti 5 ljudi, pa da jedan instalira sisteme, drugi antiviruse, treci ukucava IP adrese, a jedan radnik postavlja zvucnike i spaja kabele za mixetu?

Plus da svaki od ovih radnika ima svoga vozaca kada treba otici promijeniti mreznu karticu ili zamijeniti pokvareni ekran na kasi, jer od kud poslodavcu pravo da trazi da radnik ima polozenu B kategoriju?

Na stranu price da se samo na stelu upada, da je firma ovakva ili onakva, da je puno radnih sati te drugih pozadinskih informacija, ovo je sasvim korektan oglas za poziciju koja se trazi.
Ako je stimulativna plata 600 KM onda ništa od ovog što si napisao ne drži vodu...
Hajvan

#4877 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

Prije 10-ak godina imao sam ponudu da radim u Centralnoj Banci.
Povrh zadovoljenih konkursnih uslova, trebao im je neko ko zan i zavrsiti posao i zadatke :D
Razmisljao par dana i odbio.
oldtajmer

#4878 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by oldtajmer »

sjetih se sad bas negdje u po korone radio nesto heftu u jednoj drzavnoj firmi, dva sprata kancelarijskih radnika, od ponedeljka do petka prva smjena, minut iza radnog vremena zivog insana nema, neko kahne na spratu i cijeli sprat sutra ne dodje na posao zbog korone itd. a kod privatnika suvisno je pricati i vrapci vec znaju
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4879 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

ima i u vecim privatnim firmama piMka
Uzme se pimka od strane domara ili malo utjecajnijeg domara
Pusti se firma da radi
E aukcija :lol:

Vrlo vrlo rijetko je nesto slucajno, mozda ovi klosarsko zalosni poslići
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#4880 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

Hajvan wrote: 09/11/2023 10:37 Prije 10-ak godina imao sam ponudu da radim u Centralnoj Banci.
Povrh zadovoljenih konkursnih uslova, trebao im je neko ko zan i zavrsiti posao i zadatke :D
Pametno... Jer kad ljudi sa znanjem ali bez posla dolazili tamo, primali preko stele one sto nista ne znaju, sad kao de neko ko zna, ma mars!
oldtajmer

#4881 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by oldtajmer »

Hajvan wrote: 09/11/2023 10:37 Prije 10-ak godina imao sam ponudu da radim u Centralnoj Banci.
sjeca li se neko onog hadzije sto je radio tamo i opljackao neku veliku lovu, jel iz trezora il tako nesto ili onaj frajer sto je nosio iz nekog ministarstva par desetaka hiljada pa ga opljackali kod higijenskog na cesti, bas me zanima je li bilo nekih velikih sankcija :?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4882 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

laserShow wrote: 09/11/2023 10:32
Truba wrote: 09/11/2023 10:08 ja forumašima koji zavide na državnim plaćama i poslovima kažem dabogda i vama i vašima bilo tako lijepo ko nama
onda ušute i razmisljaju
a vidi, bilo vam je dobro 20tak godina. Imali ste sve beneficije i na svim adresama bili pozeljni. Uzeti kredit s drzavnom platom? San svakog u BIH.

To sto se niste na vrijeme pripremili za ono sto je standad u svim zemljamna, a to je da drzavna sisa nije bas tako dobra dugorocno, je druga stvar.
od 2002 do 2006 je bilo dobro
više nije

ko hoće raditi za 699 maraka s faksom?
nađite
topli obrok pojedem
kartu pojedem
ostalo što ugrabim ne ide u mirovinu niti na banku
kreditno nesposoban
klošar
Truba

#4883 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Dope_Man wrote: 09/11/2023 10:29 Zalite me ljudi moji... a da ja promijenim posao, jos privatniku da odem gdje me moze i otpustiti, pa nisam lud.
radio sam ja u mnoggim privannim firmama (kablovski operater, novinska agencija i napredak)
ali brale ima posla međutim nisu plaćali

i zapravo kome treba neko s FPN-a
Hajvan

#4884 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

jedan moj prijatelj je, u trenutku potpune iskrenosti (i nadahnuca), rekao:
Ko mi je kriv sto nisam htio ucit, pa zavrsio Politicke Nauke...

na moje pitanje koliko ljudi iz njegove generacije radi taj posao, spomenuo je jednu osobu koja radi kao anliticar i dodao da je ona to upisala jer je zaista zelila, te je tokom studiranja bila posvecana istom (izucavajuci i strazujuci mnogo vise od dovoljnog)
Truba

#4885 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

problem je što sam ja volio učiti ali stvari koje ne donose novaca i stvari koje sa ulice se priuče i hop u avaz i oslobodjenje
Truba

#4886 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

koja je to generacija?
moram priznat da ovi moji što su 1999. upisali SVI RADE u medijima ili državnim firmama
ne znam nikog nezaposlenog
plejada je federalna bht aldzazira predsjednistvo parlament državne firme lutrija RAD AVAZ itd
Hajvan

#4887 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

malo sam se pogresno izrazio
pitao sam ga koliko ljudi je uspijesno u tom poslu, a on mi je iz svoje vizure naveo tu jednu osobu koja je neki politicki analiticar. ne znam koja je generacija, mladji je od mene neki 10+ godina.

treba znat i probrat:

Truba

#4888 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

kod mene je najuspješniji ministar obrazovanja u srednjobosnaskom kantonu ali nismo isti odsjek samo 2 3 predavanja zajedno slusali
ali eto znam ga
i onaj u koroni iz civilne zastite i on je poznat... ima jos 2-3
uspjesnost je relativan pojam
sta znaci uspjesan ako imas malu placu
sta znaci ne raditi nista za 1500
ili biti inzenjer za 3000 a ne znati funkcionirati normalno u zivotu
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4889 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

Hajvan wrote: 09/11/2023 11:00 jedan moj prijatelj je, u trenutku potpune iskrenosti (i nadahnuca), rekao:

na moje pitanje koliko ljudi iz njegove generacije radi taj posao, spomenuo je jednu osobu koja radi kao anliticar i dodao da je ona to upisala jer je zaista zelila, te je tokom studiranja bila posvecana istom (izucavajuci i strazujuci mnogo vise od dovoljnog)
Znaci nije do faxa koji je upisao, vec do njeg koji je lijen.
Hajvan

#4890 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

izvrsni direktor wrote: 09/11/2023 11:34
Hajvan wrote: 09/11/2023 11:00 jedan moj prijatelj je, u trenutku potpune iskrenosti (i nadahnuca), rekao:

nek' si mu reko'

covjek je vrijedan i uspjesan, materijano situiran s primanjima uporedivim s high-income drzavama.
no, izvan nominalne struke
to meni govori da je ipak ucio, te da je nastavio uciti i dalje (jer ne bi mogao raditi posao koji radi trenutno)

znam i drugog koji zavrsio FPN
pa je samostalno naucio programirati
eno ga trenutno na Baliju - pobjegao od nadolazece zime...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4891 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

Hajvan wrote: 09/11/2023 11:45
izvrsni direktor wrote: 09/11/2023 11:34

nek' si mu reko'

covjek je vrijedan i uspjesan, materijano situiran s primanjima uporedivim s high-income drzavama.
no, izvan nominalne struke
to meni govori da je ipak ucio, te da je nastavio uciti i dalje (jer ne bi mogao raditi posao koji radi trenutno)

znam i drugog koji zavrsio FPN
pa je samostalno naucio programirati
eno ga trenutno na Baliju - pobjegao od nadolazece zime...
Ne radim ni ja posao za koji sam fax zavrsio ali ne krivim fax vec sam se jednostavno nasao u drugom i put me tako odveo.
Fakultet politickih nauka ima puno opcija, toliko silnih stranih organizacija kojekakvi, silni programi za nastavak i dodatno obrazovanje u inostranstvu, mediji, samostalno...definitivno veca perspektivna nego uciteljski i profesorski odsjeci
Truba

#4892 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

ima ljudi koji su uspješni čega god se dohvate s medicine na programiranje s političkih nauka na medicinu
znao sam stomatolog studira fpn
treba mu diploma za magisterij stomatologije pa lik upisao usput i sociologiju na FPN dok razvaljuje zubala

ali je više ljudi bez faksa i bez ikakve konkretne struke
Hajvan

#4893 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

izvrsni direktor wrote: 09/11/2023 11:48

Ne radim ni ja posao za koji sam fax zavrsio ali ne krivim fax vec sam se jednostavno nasao u drugom i put me tako odveo.
Fakultet politickih nauka ima puno opcija, toliko silnih stranih organizacija kojekakvi, silni programi za nastavak i dodatno obrazovanje u inostranstvu, mediji, samostalno...definitivno veca perspektivna nego uciteljski i profesorski odsjeci

nista ja na tvrdim u vlastitm upisima...
Last edited by Hajvan on 09/11/2023 11:53, edited 1 time in total.
mali_balon

#4894 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Isplatio bi se FPN da se uvede red u zaposljavanja pa se npr na konkursu novinara ne trazi drustveni smjer nego samo zurnalistika itd itd....ili na mjesto u ministarstvu obrane ide npr odbrana i sigurnost.....
Sjecam se oglasa prije 100g u MACu (otklanjanje mina) izaso konkurs trazio se muzicka skola smjer violoncelo
Truba

#4895 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

ja se sjećam kod mene na novinarstvu pola ih je već radilo u vojsci, policiji, raznim stranim organizacijama

s druge strane lik sociologiju studira zaposlio se ko novinar :lol:

ma sve može danas... samo da ne radiš o glavama ljudi ko doktor ili s radijacijom
mayab

#4896 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mayab »

Čudi me da još niko nije ovo postavio da se komentira
https://www.klix.ba/biznis/modne-kuce-o ... /231108036
Nakon sedmice smrtonosnih sukoba između radnika u odjevnoj industriji
i policije zbog nezadovoljstva platama,
vlada je u utorak saopćila da će minimalna plata porasti
za 56,25 posto na 12.500 taka (114 dolara) mjesečno
od 1. decembra, što je prvo povećanje u pet godina.
I onda ti likovi "zapucaju" k Europi... njima je i kod nas san snova da rade jbga
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#4897 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Danas sreo druga, vozač kamiona inače, kaže dao otkaz. Radio za firmu iz Širokog, distributera većine brendova široke potrošnje, i kaže smanjili mu platu :shock: Posla nije da ima, kamione ne gase, a razlog smanjenja je nepoznat. Sa milje i po na milju i 200, on im pokazao srednjak.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#4898 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Karikaturist wrote: 07/11/2023 08:00 Lik koji je postirao ovaj oglas svakako samo koluta ocima na ovoj temi. :mrgreen:
Sasvim uredan oglas, ni puno ni malo informacija. Tamam da imas sta pitati kad te pozovu.
Znaš li ti uopšte kolika firma je Tropic/Moj Market? Taj oglas ima taman informacija da je zaobilazi svaki tehničar i IT-ovac jer će da radi ko konj po cijeli dan, vjerovatno i vikendom dežurati, za početnih 1000-1200 KM. U BL imaju veliki mega market i čitav lanac manjih, koje treba da održava i obilazi po potrebi i pozivu. I da, za ovoga gore što se pravi pametan, treba bar pet-šest ljudi u timu da održava sistem i instalacije, ali oni imaju zmiju u džepu inače...U koroni su im radnici ginuli od posla, a oni im još skresali plate, kao kriza ovo, ono, nema više noćnih po manjim marketima :-)
Mogu da plate firmu da im sve to održava pod konac, ali neće, nego da imaju jednog mučenika haus majstora na 50 objekata...Znajući te klošare, stimulativna primanja za naporan i uspješan rad će da budu bonovi koje može da potroši kod njih u marketima :mrgreen:
menekse1992

#4899 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by menekse1992 »

Ima li neko iskustva sa firmom Samsic?
McGradySA

#4900 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by McGradySA »

menekse1992 wrote: 16/11/2023 10:57 Ima li neko iskustva sa firmom Samsic?
Oni su ispostava strane firme, kao ekipa su OK ali plate niske sada već možda malo iznad minimalca. Očekuj puno terenskog rada pa bi bilo dobro da si iskusan vozač.
Post Reply