Čitalac wrote: ↑08/11/2023 20:43 Ministar finansija Marčenko kaže da Ukrajini za narednu godinu nedostaje 29 milijardi dolara te da u ovom trenutku ne zna kako doći do tog novca.
"To je problem vlade, problem veleposlanstava, problem predsjednika. Tražimo načine da zatvorimo ovih 29 milijardi, pitanje je kritično. Ne znam kako ćemo ih pokriti sljedeće godine, jednostavno trenutno nemam odgovor na to pitanje", rekao je Marčenko.
Istaknuo je kako nije riječ o sredstvima za ceste ili sličnim izdacima. "U potpunosti uzimamo novac od cesta. To je problem. Oduzimamo sve kapitalne izdatke, a i to je problem jer je to pitanje našeg ekonomskog opstanka. Ali sada moramo stvoriti uvjete da preokrenemo tok vojne kampanje, da održimo ratni stroj i cijelu vojnu kampanju. I ne znam kako da to prenesem, dok molim i pokušavam naći način finansiranja vojske, netko troši na uređenje okoliša", rekao je Marčenko.
Istodobno, prema dužnosniku, unutarnje rezerve zemlje gotovo su iscrpljene. "Što se tiče poreza, dosegnuli smo granicu, a što se tiče domaćeg zaduživanja, također smo blizu granice...Ali ako sada razgovarate s predstavnicima Oružanih snaga, oni će reći da im je potrebno puno više", naglasio je Marčenko.
Skresi troskove za civilni sektor
Znam da ruzno zvuci ali to je sljedeca zrtva koju ce morati uraditi.