Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Optimist wrote: ↑07/11/2023 22:03
Za vikend stavio zimske, i sad mi jedna guma stalno ispuhuje. Izgubi 0.3 bara za 24h.
Da li otici reklamirati? Hoce li uopce uvaziti zalbu bolikurci od vulkanizera?
prije nekih 10-tak godina sam se ibretio, kako jedan majstor (inace u Njemackoj) pumpa novu gumu na 6 bara (ili je mozda cak bilo jos vise) pa je onda par puta kao kosarkasku loptu udari od pod. to ponovi za sve 4 gume i tek ih onda montira i konacno smanjuje na zeljenih 2,2 bara.
Naravno da sam ga pitao, zasto je napocetku napumpao na 6 bara. Odgovor je bio: da se guma 100% prisloni na rub felge inace moze se desiti da kasnije popusta zrak.
Ovo je naravno samo jedan od mogicih problema ili rjesenja.
Mada se i meni cini da 0,3 bara za 24h previse i moguce je da je stvarno negdje ostecena guma ili ventil.
Bio danas kod vulkanizera, potopio, gledao, zagledao, prskao sapunicom i nigdje nije nasao da pusta.
Provjerit cu opet sutra pritisak, a vec 2 dana za redom spadne sa 2.4 na 2.1.
Nek promijeni ventil.
A ako i dalje pusta negdje, skini gumu, očisti felgu i rub gume pa ponovo montiraj
Meni je jednom bilo neko oštećenje na samom tom rubu, vjerovatno od montaže/demontaže pa je isto tako lagano gubila pritisak. Trebalo je 3-4 dana da se vidi da je malo legla. Ne vidi se u kadi. Samo povremeno baloncic. Vjerovatno kad je pod opterećenjem na autu onda vise izlazi.
Meni su tu stavili bukvalno ono ljepilo na taj rub i to je rješilo stvar.
Oni su i radili demontažu poslije i nisu se žalili da im smeta.
Optimist wrote: ↑08/11/2023 17:02
Prskao je oko ventila i nije nista nasao.
Skinuo tocak, polozio ga i kontrolisao sa obje strane na nacin da ga je mazao i topio vodom. I nigdje nista.
tako sam i ja kod sebe ventil prskao ali nista. Vjerovatno je toliko sitno sa ne pokaze.
Skinuo tocak, polozio ga i kontrolisao sa obje strane na nacin da ga je mazao i topio vodom. I nigdje nista.
mene je felga zajebavala davno, isto tako gubila pomalo, al konstantno...
pa đe nađe sailun
ta tvoja dimenzija sava za 175 KM, gislaved kumho nexen kleber ako bi se oko 200 KM mogli ugrabiti još bolje od save
a evo ide ovaj ko biva blek frajder, i tu možeš možda popusta ugrabiti
Reglan wrote: ↑08/11/2023 07:45
Ipaknje 225/50/17 a bio sam ubjedjen da je 225/45/17
Možeš savu do 200 KM u toj dimenziji.
Kakva je Sava hp, jer je u ton dimenziji hp. Eskimo sam vozio ranije i bio mi je top
Ne bih znao, ali vidim da ima i kumho u toj dimenziji na pik-u za 200-tinjak maraka, koja je sigurno bolja guma. Ako se mozes protegnuti na 210, uzmi Hankook, to je vec top guma.
Reglan wrote: ↑08/11/2023 17:52
Je li iko koristio Sailun gume?
Skeptican sam uvijek bio kad su u pitanju kineski brendovi guma. Medjutim, vozio sam proslu zimu X5 na kojem su dosle Sailun Ice Blazer Alpine Evo gume (treca im je zima bila na tom autu), presao par tisuca km, 90% otvorene ceste, u najmanju ruku pozitivno iznenadjenje, posebno po mokrom.
Vidim da su i drugi zadovoljni https://www.tyrereviews.com/Tyre/Sailun ... ne-Evo.htm
Last edited by olensoner on 08/11/2023 21:44, edited 1 time in total.
Lijepo je sve to, ali potrosi toliko vremena na sve. Onda pita koliko pusta? Kazes mu 0.2 do 0.3 bara za 3-4 sedmice,
pogleda te cudno, kao nije to nista. Umjesto da ubaci novi umetak u ventil i sve ok.
citroen xm wrote: ↑09/11/2023 16:50
I kako nam to može pomoći da saznamo da li ta kineska guma valja ili ne?
Nije losa samo prvu godinu. Kod poznanika bile na autu. Druga godina, izgledaju solidno ali u voznji... na mokrom volan lijevo on pravo, volan desno on pravo, legne na kocnicu auto jos uvijek pravo. Ma uzas.
Vec 2 dana stoji pritisak na 2.4, bez gubljenja. Sto ce reci da se samo popravilo u medjuvremenu.
Pretpostavljam da je negdje oko felge pustalo, sto je naleglo za par dana voznje.
Vec 2 dana stoji pritisak na 2.4, bez gubljenja. Sto ce reci da se samo popravilo u medjuvremenu.
Pretpostavljam da je negdje oko felge pustalo, sto je naleglo za par dana voznje.