ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#9551 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

O'lično...
Optimist

#9552 Re: ZOBS

Post by Optimist »

drug_profi wrote: 07/11/2023 16:20 A manji PDV u BiH. Došle ga gume ko da je mišelinke montirao na Trgu Bana Jelačića.
A opet gume jeftinije u Sloveniji nego kod nas. Tamo nije morao nista ovjeravati.
mayab

#9553 Re: ZOBS

Post by mayab »

:lol:Image
Laplace

#9554 Re: ZOBS

Post by Laplace »

mayab wrote: 08/11/2023 07:00 :lol:Image
Sve pohvale za inovativnost. :D
noviclan

#9555 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Laplace wrote: 08/11/2023 07:15
Bolje da su postavili policajce da umjesto vikanja pisu prekrsajne naloge
Laplace

#9556 Re: ZOBS

Post by Laplace »

noviclan wrote: 09/11/2023 04:51
To bi bilo da smo mi uređena država.
azdralovic

#9557 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

Laplace wrote: 09/11/2023 07:33
noviclan wrote: 09/11/2023 04:51

To bi bilo da smo mi uređena država.
da ti pisu nalog mora biti i signalizacija :D
Ateista

#9558 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Sad realno, kada se negdje mijenja dugogodisnji rezim saobracaja, ocekivano je da se ostavi period prilagodjavanja i upozoravanja jer neki mozda nisu upoznati, a lokalci su koji poznaju cestu pa ni ne gledaju znakove, tako da treba neko skrenuti paznju na promjene na licu mjesta, to mi je sasvim ok.
Ono sto bi bilo jos bolje je postaviti svijetlece znakove neko vrijeme koji ce bas upadati u oci.
noviclan

#9559 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Pa bas takve domace lole treba kaznjavati ja sam deset godina vozio ovom cestom on mi sada uvodi novi rezim, da nije pompezno najavljivana promjena pa hajde de
Ateista

#9560 Re: ZOBS

Post by Ateista »

noviclan wrote: 09/11/2023 08:45 Pa bas takve domace lole treba kaznjavati ja sam deset godina vozio ovom cestom on mi sada uvodi novi rezim, da nije pompezno najavljivana promjena pa hajde de
Nije uvijek to u pitanju - "ja vozio tako godinama i nastavicu", takve bi trebalo kaznjavati, to se slazem.
Fazon je sto nisu svi u toku koliko god pompezno najavljivali, neko manje prati medije, neko skoro nikako, neko i uprati vijest ali ne skonta na koje se ulice odnosi. Ja zivim skoro citav zivot u Sarajevu pa znam jako malo ulica na pamet po nazivu, cak i u kvartu gdje zivim.
Jednom sam skrenuo gdje je bilo zabranjeno lijevo (ima kt za okretanje) jer nisam obratio paznju na novi znak, prije ga nije bilo, ne bih ni znao da me drot nije zaustavio, srecom je imao razumijevanja. :D
Laplace

#9561 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Ateista wrote: 09/11/2023 08:26 Sad realno, kada se negdje mijenja dugogodisnji rezim saobracaja, ocekivano je da se ostavi period prilagodjavanja i upozoravanja jer neki mozda nisu upoznati, a lokalci su koji poznaju cestu pa ni ne gledaju znakove, tako da treba neko skrenuti paznju na promjene na licu mjesta, to mi je sasvim ok.
Ono sto bi bilo jos bolje je postaviti svijetlece znakove neko vrijeme koji ce bas upadati u oci.
Logično bi bilo, ali tako ne ide kod nas, naročito ne u RŠ-u.

Tako se mene (i još pet-šest vozača) uhvatili na foru prije osamnaestak godina. Jedna ulica je bila jednosmjerna i uz lijevu ivicu se parkiralo. Onda su u susjednoj ulici počeli nekakvi radovi i tu je jednosmjerna pretvorena u dvosmjernu a parkiranje zabranjeno. Fora je u tome što je znak zabrane stavljen samo iz jednog smjera, i to iz smjera koji je ranije bio zabranjen. Ljudi (uključujući i mene) su nailazili odakle i inače, parkirali i brzo fasovali kazne.

Ja naišao, parkirao, vidim policija parkirana ispred i sa nekim priča, ali to je moglo iz mnogih razloga. Produžim pješice do kraja ulice (duga je nekih 100 do 200 metara) i vidim znak zabrane. Vratim se do auta, upalim i krenem da preparkiran kad ono - neće da može, policija ne da. Kazna 40 KM (tad nije bilo opcije 50%) i uživaj u pravnoj državi.
Ateista

#9562 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Laplace wrote: 09/11/2023 09:21
Ateista wrote: 09/11/2023 08:26 Sad realno, kada se negdje mijenja dugogodisnji rezim saobracaja, ocekivano je da se ostavi period prilagodjavanja i upozoravanja jer neki mozda nisu upoznati, a lokalci su koji poznaju cestu pa ni ne gledaju znakove, tako da treba neko skrenuti paznju na promjene na licu mjesta, to mi je sasvim ok.
Logično bi bilo, ali tako ne ide kod nas, naročito ne u RŠ-u.

Tako se mene (i još pet-šest vozača) uhvatili na foru prije osamnaestak godina. Jedna ulica je bila jednosmjerna i uz lijevu ivicu se parkiralo. Onda su u susjednoj ulici počeli nekakvi radovi i tu je jednosmjerna pretvorena u dvosmjernu a parkiranje zabranjeno. Fora je u tome što je znak zabrane stavljen samo iz jednog smjera, i to iz smjera koji je ranije bio zabranjen. Ljudi (uključujući i mene) su nailazili odakle i inače, parkirali i brzo fasovali kazne.

Ja naišao, parkirao, vidim policija parkirana ispred i sa nekim priča, ali to je moglo iz mnogih razloga. Produžim pješice do kraja ulice (duga je nekih 100 do 200 metara) i vidim znak zabrane. Vratim se do auta, upalim i krenem da preparkiran kad ono - neće da može, policija ne da. Kazna 40 KM (tad nije bilo opcije 50%) i uživaj u pravnoj državi.
Ma to je bas supacki, kad namjerno idu na foru da pisu kazne i oune budzet, kao i dosta mobilnih radara i sacekusa na mjestima gdje nema neke opasnosti.
Zato mi je ovaj potez u BL sa tim cikom koji mase i upozorava skroz ok.
Dzontra_Volta

#9563 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Mnogi zaboravljaju da bi uloga policije trebala biti prevashodno preventivna, pa tek onda represivna.
I logično da se učesnici u saobraćaju prvo upozore vezano za novine koje su nastupile, pa tek nakon nekog određenog vremena da se kazne pišu.
Ali u ovoj državi je pitanje naplate kazne - pitanje punjenja budžeta, tako da kod nas od malih nogu djeca počnu da se boje policajca, umjesto da u njima vide nekoga ko će ih zaštititi.
kabal1337

#9564 Re: ZOBS

Post by kabal1337 »

Parking u raskrnici.
Sta se gleda, Ako je raskrsnica vise Y oblika? Odakle krece odmjeranje?
Sta ako od desne do lijeve strane ulice ima 10+ m.sirine?

Inace rukopis im je kao da su prije 10 dana uzeli olovku i ruke. Odakle su šljegli?
holowey

#9565 Re: ZOBS

Post by holowey »

kabal1337 wrote: 09/11/2023 13:27 Parking u raskrnici.

Inace rukopis im je kao da su prije 10 dana uzeli olovku i ruke. Odakle su šljegli?
sjeo za sto i pisao nalog pa mu rukopis ne valja ili je iz ruke pisao nalog pa imas primjedbu na rukopis?
kabal1337

#9566 Re: ZOBS

Post by kabal1337 »

holowey wrote: 09/11/2023 13:36

sjeo za sto i pisao nalog pa mu rukopis ne valja ili je iz ruke pisao nalog pa imas primjedbu na rukopis?
jesi ikad pisao na trenu ili popunjavao obrazac na terenu?
Pa nikad mi onako traljav nije bio rukopis
holowey

#9567 Re: ZOBS

Post by holowey »

kabal1337 wrote: 09/11/2023 13:57

ma njemu je bitno samo da na kopiji naloga ima njemu citljiv broj tablica i clan zakona kada bude unosio elektronski...sto se tebe tice, dobijes uplatnicu sa odstampanim vaznim podacima, ostalo ti upisujes...
kabal1337

#9568 Re: ZOBS

Post by kabal1337 »

holowey wrote: 09/11/2023 14:24

ma njemu je bitno samo da na kopiji naloga ima njemu citljiv broj tablica i clan zakona kada bude unosio elektronski...sto se tebe tice, dobijes uplatnicu sa odstampanim vaznim podacima, ostalo ti upisujes...
Bitno je i meni a ne samo njemu.
Laplace

#9569 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Ateista wrote: 09/11/2023 08:53
noviclan wrote: 09/11/2023 08:45 Pa bas takve domace lole treba kaznjavati ja sam deset godina vozio ovom cestom on mi sada uvodi novi rezim, da nije pompezno najavljivana promjena pa hajde de
Nije uvijek to u pitanju - "ja vozio tako godinama i nastavicu", takve bi trebalo kaznjavati, to se slazem.
Fazon je sto nisu svi u toku koliko god pompezno najavljivali, neko manje prati medije, neko skoro nikako, neko i uprati vijest ali ne skonta na koje se ulice odnosi. Ja zivim skoro citav zivot u Sarajevu pa znam jako malo ulica na pamet po nazivu, cak i u kvartu gdje zivim.
Jednom sam skrenuo gdje je bilo zabranjeno lijevo (ima kt za okretanje) jer nisam obratio paznju na novi znak, prije ga nije bilo, ne bih ni znao da me drot nije zaustavio, srecom je imao razumijevanja. :D
Ja sam još kao početnik u Tuzli skrenuo lijevo, i to u ulicu za koju znam da je jednosmjeran i da je to zabranjeni smjer. Nešto me je prenijelo, nikad mi nije bilo jasno zašto sam tako skrenuo. Niti sam žurio niti je vožnja pravim smjerom bila nešto duža. Naravno da sam naišao na dva policajca, ali valjda nije bila njihova smjena (hodali trotoarom). Btw, nisam se imao gdje okrenuti dok nisam došao predaleko da bi imalo smisla vraćati se (prva prilika za okretanje,od trenutka kad sam shvatio da sam pogrešno skrenuo, je bila već na kraju ulice). Doduše, to mi je bio jedini slučaj kad sam skrenuo u jednosmjernu u zabranjenom smjeru.
Ateista

#9570 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Laplace wrote: 10/11/2023 07:38
Ateista wrote: 09/11/2023 08:53
Ja sam još kao početnik u Tuzli skrenuo lijevo, i to u ulicu za koju znam da je jednosmjeran i da je to zabranjeni smjer. Nešto me je prenijelo, nikad mi nije bilo jasno zašto sam tako skrenuo. Niti sam žurio niti je vožnja pravim smjerom bila nešto duža. Naravno da sam naišao na dva policajca, ali valjda nije bila njihova smjena (hodali trotoarom). Btw, nisam se imao gdje okrenuti dok nisam došao predaleko da bi imalo smisla vraćati se (prva prilika za okretanje,od trenutka kad sam shvatio da sam pogrešno skrenuo, je bila već na kraju ulice). Doduše, to mi je bio jedini slučaj kad sam skrenuo u jednosmjernu u zabranjenom smjeru.
Dzaba,desi se trenutak dekoncentracije.
Slucaj o kojem govorim nije bila jednosmjerna, samo je bila zabrana lijevo jer ima iza KT predvidjen za okretanje i onda da se skrene, sto i ima smisla. Desilo mi se isto kao i tebi da skrenem bas u zabranu u jednosmjernu, na M. Dvoru gdje ima dosta jednosmjernih, a nisam tad imao puno iskustva i nisam znao ulice niti upratio znak. Nije bilo policije ali sam naisao na auto iz suprotnog smjera, uska ulica jedva se sklonio da prodje. :-)
holowey

#9571 Re: ZOBS

Post by holowey »

kabal1337 wrote: 09/11/2023 14:44
holowey wrote: 09/11/2023 14:24

Bitno je i meni a ne samo njemu.
sacekaj registraciju pa ces imati sve odstampano...
JavierBosnia

#9572 Re: ZOBS

Post by JavierBosnia »

Mescini sam ovdje citao i nije istina da ako nemas zimske gume, a desi se saobracajna nesreca da si automatski kriv.
Jednostavno je, ako stojis na semaforu ili bilo gdje i neko se zapuca u tebe nazad, on je kriv. Ako stojis neko te zakaci, nisi kriv. I tako gomilu situacija gdje inace nisi kriv neces biti ni ako nemas zimske gume, osim u situacijama gdje se saobracajna nesreca desila ako su zimski uslovi na putu, snijeg i poledica, a ti odsustvom zimskih pneumatika napravis nesrecu, al tu bi manje vise i inace bio kriv u sred ljeta.
oXavier

#9573 Re: ZOBS

Post by oXavier »

Član 73.

Vozač ne smije da zaustavi ili parkira vozilo naročito:

4) na raskrsnici i na razdaljini manjoj od pet metara od najbliže ivice poprečnog kolovoza;

Kažnjivo na osnovu člana 238.

Širina ulice tu ne igra ulogu, jer je prekršajni nalog napravljen na osnovu parkiranja blizu raskrsnice. Inače, što se tiče parkiranja i širine ulice, to je regulisano stavom 7 člana 73.

7) na dijelu puta na kojem bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenog ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne linije na kolovozu, ili do suprotne ivice kolovoza, ili do neke prepreke na putu bila manja od tri metra;

Međutim, i tada treba paziti da jer se mogu pozvati na članove 69-71.
Spoiler
Show
Član 69

Vozač ne smije da zaustavi ili parkira vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju, ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili kretanje pješaka.

Član 70

(1) Na javnom putu van naselja vozač je dužan, u slučaju potrebe zaustavljanja ili parkiranja vozila, kada za to postoji mogućnost, zaustaviti ili parkirati vozilo van kolovoza.

(2) Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu, saobraćajne nezgode ili drugog opravdanog razloga prinuđen da zaustavi vozilo na kolovozu dužan je za vrijeme kretanja van vozila označiti se svjetloodbojnim prslukom i preduzme sve mjere da zaustavljeno vozilo ne dovede u opasnost druga vozila i da ga što prije ukloni s kolovoza.

(3) Ako je vozač zbog neispravnosti na vozilu, saobraćajne nezgode ili zbog drugog opravdanog razloga prinuđen da zaustavi vozilo na šinama, dužan je da ga sa šina odmah ukloni, a ako je to nemoguće, da odmah preduzme potrebne mjere da lica koja upravljaju vozilima koja se kreću po šinama na vrijeme budu upozorena na opasnost.

Član 71

(1) Vozač koji zaustavlja ili parkira vozilo na javnom putu gdje je ta radnja dozvoljena dužan je da zaustavi, odnosno parkira vozilo neposredno uz desnu ivicu kolovoza, a na javnom putu na kojem se saobraćaj odvija samo u jednom smjeru vozilo može zaustaviti, odnosno parkirati uz desnu ili lijevu ivicu kolovoza.

(2) Ako se uz desnu ivicu kolovoza nalaze tramvajske ili druge šine, vozač mora da zaustavi ili parkira vozilo uz lijevu ivicu kolovoza.

(3) Vozač može da zaustavi ili parkira vozilo na mjestima koja se nalaze na sredini kolovoza samo ako su ta mjesta obilježena odgovarajućim saobraćajnim znakom ili oznakom na kolovozu.
HelaS

#9574 Re: ZOBS

Post by HelaS »

Na osnovu člana IV 4 a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na __. sjednici Predstavničkog doma, održanoj ______. godine, i na __. sjednici Doma naroda, održanoj ______ godine, usvojila je

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Član 1.

U Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“, br. 6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10, 18/13, 8/17, 89/17, 9/18 i 46/23)....
Link na PREDNACRT
https://www.sendspace.com/file/8jr9og
drug_profi

#9575 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Nisam sev iščito, ali nešto sam nabrzaka upratio.
Nove kazne (prijedlog) su 400 maraka za crveno, 100 maraka za parkiranje.
Vidim da uređuju i el.skutere i kuda smiju da se voze.
Post Reply