Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
madner wrote: ↑07/11/2023 18:18
Sama pomoc u PVOu je preko 100 milijardi.
Mozda u Rubljama, pa ti se pomijesalo... Znas li ti uopste koliko je 100 milijardi $?
Sta su im poslali, 380 kompletnih Partiot baterija...?
Kada je Poljska htjela kupiti Patriote prije rata cijena za dvije baterije je bila 10 milijardi dolara. UA je dobila 4-5, ali i puno vise presretaca. Kada smo imali onaj snimak Patriota koji ispaljuje sve rakete iznad Kieva to je samo kostalo oko 300 miliona dolara.
Pa SAMP koji je cijenom tu negdje, pa Iris pa kupovina svih ruskih sistema...
Jos jednom vise kosta municija sto je ispaljena nego sami sistemi.
Zaboravio sam i centar za upravljanje, on je najskuplja pojedinacna stavka.
Last edited by madner on 07/11/2023 22:39, edited 1 time in total.
madner wrote: ↑07/11/2023 18:14
Kod Avdike kriticno.
Sto se tice pomoci, debelo podcjenjujete municiju a precjenjujete opremu. Bez pomoci Zapada ZSU ne bi imao sta ispaliti, ali bi imao jos koju cijev.
Komunikacija, izvidjanje, artiljerija sve je to zapadno.
Problem je sto ofanziva nije dala rezultate a UA je objedila Zapad da moze. Sada fali dugorocna strategija kako dalje.
Za Avdivku ne znam.
Bez pomoci Irana i Sjeverne Koreje, Rusija ne bi imala sta od artiljerije ispaliti... A mislili su da je CCCP navukao dovoljno za 40 godina rokanja... Samo su zaboravili da su oni gazdovali tim zalihama, a nisu bas pouzdani skladistari...
Ako zapad hoce bolju ofanzivu, neka pomognu vise nego na kasikicu... Cuj nema gadjanja ciljeva u RU njihovim oruzjem, a sve legitimni ciljevi, vojni... Nije bas da UKR gadjaju bolnice i vrtice po Rusiji, vise vole poklopiti kakve pukovnike... Za razliku od Ork zgadije koji najvole vrtice i skole...
Jah, malo kasno je sad. ZSU je potrosila zalihe municije koje se ne mogu tek tako nadoknaditi, zato i prognoza da imaju tesku godinu ispred sebe. I to samo ako USA bude jos uvijek fokusirana na UA. Ova ljetna ofanziva je omogucena Juzno Korejanskom municijom, ali iz skladista.
Svejedno, kao sto i sam znas, cijena varira od kupca do kupca, i niko nikada ne zna tacnu cijenu necega i sta je dogovoreno.
Ne znamo tacno ni sta je obecano, sta dogovoreno, a sta isporuceno. Time ni vrijednost istog. Ni aranzmana u kojem je to stiglo...
I vrijednost Stingera po jedinacnoj cijeni novo proizvedenog 1981 pa x ispruceni je takodjer barem 6 milijardi... Sta mislimo da li im je tako racunata cijena...?
Sto se artiljerijske municije tice, ni tu ne znamo nista tacno.
For all we know, moglo bi biti da je fingiranjem "ofanzive" potroseno 20% raspolozivog, a da ostalo ceka nesto sto ce (mozda) doci... Ne znamo... Znamo samo da je RU u neka doba krhala 60.000 art.zrna dnevno i to ni pijani Staljin ne bi mogao nadoknaditi kada tim tempom krhas 2-3 mjeseca... Pa kuku lele, Korejanci pomagajte...
UKR nikada nije imala toliko da misli da moze da puca dok se cijevi ne raspadnu... Pa mislim da ti je postavka od starta malo nahero postavljena, jer gledas Ukrajince ocima naviknutim na Ruse...
Uz svih njihovih 100 mana... Jos uvijek imaju 100 mana manje od Rusa...
Last edited by drndalo on 07/11/2023 22:47, edited 2 times in total.
CrveniKuk wrote: ↑07/11/2023 18:22
Ruski Rybar javlja da su 35.i 36.brigada mornaričke pješadije imali nove napretek na lijevoj obali rijeke Dnjepar.
Ovo mi liči na pripremu da se Oleshki stavi u situaciju da se mora predati.
Pratiti naredne poteze i moguća iskrcavanja zapadno od grada.
Oleshki je faktički mostobran za Antonovski most, tj. barže koje bi se postavile.
Za opstanak tih barži potrebno je GPS/GLONASS ometanje, a koliko znam to stiže ili je već stiglo.
F16 u Rumuniji.
Zašto baš tu?
Mogli su se obučavati i u Poljskoj, Njemačkoj...
Zašto baš tako blizu fronta, u komotnom doletu ciljeva na fronti?
Ne inisnuiram ništa, samo glasno razmišljam.
A bošnje i fetiš prema Putinu.
Rusi u Lukavici, Brčkom i Banja Luci su 1000% sigurna stvar, ako Ukrajina ne uspije da ih zaustavi.
Da li se Bošnji to sviđa?
I pošto Rusi nikad nisu, kao ni Srbi, znali gdje su im granice, može im se dopasti i Tuzla i Sarajevo i ko zna šta još.
Svaki narod ima ponekad glupe poteze, ali Bošnjo ima autodestruktivnu i mazohističku potrebu da mu glupost koju podržava bude uvijek katil ferman.
madner wrote: ↑07/11/2023 18:18
Sama pomoc u PVOu je preko 100 milijardi.
Mozda u Rubljama, pa ti se pomijesalo... Znas li ti uopste koliko je 100 milijardi $?
Sta su im poslali, 380 kompletnih Partiot baterija...?
Kada je Poljska htjela kupiti Patriote prije rata cijena za dvije baterije je bila 10 milijardi dolara. UA je dobila 4-5, ali i puno vise presretaca. Kada smo imali onaj snimak Patriota koji ispaljuje sve rakete iznad Kieva to je samo kostalo oko 300 miliona dolara.
Pa SAMP koji je cijenom tu negdje, pa Iris pa kupovina svih ruskih sistema...
Jos jednom vise kosta municija sto je ispaljena nego sami sistemi.
Zaboravio sam i centar za upravljanje, on je najskuplja pojedinacna stavka.
Domestic cost: For a battery about US$1.09 billion (FY 2022)[2] for a single PAC-3 MSE missile US$4 million[3]
Export cost: For a battery about US$2.37 - 2.5 billion, for a single missile US$6-10 million (FY 2018)[4]
I nisu sigurno dobili iz fabrike najnoviju verziju, a pogotovo ne 5 baterija, 3 maksimalno. Uz to od skupih sistema su dobili jos 1 SAMP-T, i msm 2 IRIS-T.
Ostalo je sve zastarjelo i mnogi od tih sistema su bili predvidjeni za otpis(Gepard, MiM Hawk itd).
Al eto Gepard tehnologija 70tih, sa upgradom radara iz 90 tih se pokaza bolje od najnovijih ruskih oruzja slicnog tipa(pantsir)
drndalo wrote: ↑07/11/2023 22:41
Svejedno, kao sto i sam znas, cijena varira od kupca do kupca, i niko nikada ne zna tacnu cijenu necega i sta je dogovoreno.
Ne znamo tacno ni sta je obecano, sta dogovoreno, a sta isporuceno. Time ni vrijednost istog. Ni aranzmana u kojem je to stiglo...
I vrijednost Stingera po jedinacnoj cijeni novo proizvedenog 1981 pa x ispruceni je takodjer barem 6 milijardi... Sta mislimo da li im je tako racunata cijena...?
Sto se artiljerijske municije tice, ni tu ne znamo nista tacno.
For all we know, moglo bi biti da je fingiranjem "ofanzive" potroseno 20% raspolozivog, a da ostalo ceka nesto sto ce (mozda) doci... Ne znamo... Znamo samo da je RU u neka doba krhala 60.000 art.zrna dnevno i to ni pijani Staljin ne bi mogao nadoknaditi kada tim tempom krhas 2-3 mjeseca... Pa kuku lele, Korejanci pomagajte...
UKR nikada nije imala toliko da misli da moze da puca dok se cijevi ne raspadnu... Pa mislim da ti je postavka od starta malo nahero postavljena, jer gledas Ukrajince ocima naviknutim na Ruse...
Uz svih njihovih 100 mana... Jos uvijek imaju 100 mana manje od Rusa...
USA koriste te zahvate kada hoce da posalju vise opreme, onda ne racunaju po cijeni koju ce oni platiti za zamjenu nego po nekoj armotizaciji. No to jeste cijena da Ukraina sutra pokusa da kupi, ne znam zasto se umanjuje cifra?
Znamo poprilicno tacno za artiljeriju, ukratko ZSU trosi vise nego sto Zapad trenutno proizvodi, a samo USA ima znacajan skok proizvodnje. Dakle trose se zalihe cijelog Zapada. Njemacka ima 20 000 granata u svojim skladistima, 3 dana.
Ne znam otkud ti ideja da je ofanziva fingirana. To sto je propala ne znaci da nisu pokusali svim silama.
SK jeste isporucila sada veliku transu RF i to jeste problem, ali veci problem je kako da ZSU dodje do zaliha za kontru i kada.
Pokusavas me ubjediti da nesto sto nisam napisao nije tako, ne vidim razlog. Ako ti je lakse napisat cemo na svakom pocetku i kraju da ce biti to dobro.
Ne umanjujem cifru, nego je vi uvecavate samo nikako da skontam zasto? Jer je potrebno dokazati da je UKR dobila "previse" i da je u korupciji nestalo? Ti to nisi rekao, ali ima ko jeste... Kada ti iznosis tu cifru, dajes legitimitet tom sranju od price.
Ne pricamo koliko bi kostalo 200 baterija u kompletima kada bi se sada pokusale kupiti za isporuku 2030-2039, nego koliko baterija iz 1998 sada moze vrijediti? Posebno ako je poslana u paketu vojne pomoci SADa... Koliko helikopteri iz USA kostaju OS BiH ? Tek ce da kostaju, koliko i kako to ni ameri sada ne znaju jos... Tako da PVO poslan do sada nije 100 milijardi, osim rubalja...
Posto si racunao Hawk baterije? Po nula EUR ? Jer u svojim zemljama su odavno u knjigama samo trosak skladistenja, a ovako ce i ustediti na penzionisanju istih...
Oko ofanzive ne tvrdim nista, samo razmisljam... Meni ono sto sam vidio po internetu nije ni blizu ocekivanog intenziteta, pa raznisljam da li je to sve ili ima jos negdje nesto. Mozda i nema, mozda i ima... Vidjecemo.
Municija? Ja tvrdim da sa art. municija na zapadu vec jeste dodan gas, i dodaje se svakog dana. Naravno da tacne podatke cak i u "demokratijama" bas i nije pametno iznositi. Bolje je da svi budu u nekom nedorecenom limbu, malo vako, malo nako... Fluidno, sto bi se reklo...
Ukrajinska protuofenziva bi dakako uspjela, ali je nazalost prevagala zapadna superiorna demagogija. Vaga na na šali u korist Rusije su na kraju bile razvojne države Iran i Sjeverna Koreja i loše skladištenje sssr-ovske vojne opreme, i naravno truhla sovjetska vojna doktrina.
Dok su Rusi intelektualno i u tehničkom razvoju zaostali u prostoru i vremenu ranog prošlog vijeka i ruska vojna industrija pred izdisaju…………………………..
jbg. nešta ne štima u cijeloj priči
Last edited by AliceInChains on 07/11/2023 23:31, edited 1 time in total.
AliceInChains wrote: ↑07/11/2023 23:27
Ukrajinska protuofenziva bi dakako uspjela, ali je nazalost prevagala zapadna superiorna demagogija. Vaga na na šali u korist Rusije su na kraju bile razvojne države Iran i Sjeverna Koreja i loše skladištenje sssr-ovske vojne opreme, i naravno truhla sovjetska vojna doktrina.
Dok su Rusi intelektualno i u tehničkom razvoju zaostali u prostoru i vremenu ranog prošlog vijeka…………………………..
Za pocetak, ne stima to sto ti ne znas ni sta hoces reci, ni kome, ni kako, niti to napisati...
Dok su Rusi intelektualno i u tehničkom razvoju zaostali u prostoru i vremenu ranog prošlog vijeka…………………………..
Za pocetak, ne stima to sto ti ne znas ni sta hoces reci, ni kome, ni kako, niti to napisati...
drndalo wrote: ↑07/11/2023 23:14
Ne umanjujem cifru, nego je vi uvecavate samo nikako da skontam zasto? Jer je potrebno dokazati da je UKR dobila "previse" i da je u korupciji nestalo? Ti to nisi rekao, ali ima ko jeste... Kada ti iznosis tu cifru, dajes legitimitet tom sranju od price.
Ne pricamo koliko bi kostalo 200 baterija u kompletima kada bi se sada pokusale kupiti za isporuku 2030-2039, nego koliko baterija iz 1998 sada moze vrijediti? Posebno ako je poslana u paketu vojne pomoci SADa... Koliko helikopteri iz USA kostaju OS BiH ? Tek ce da kostaju, koliko i kako to ni ameri sada ne znaju jos... Tako da PVO poslan do sada nije 100 milijardi, osim rubalja...
Posto si racunao Hawk baterije? Po nula EUR ? Jer u svojim zemljama su odavno u knjigama samo trosak skladistenja, a ovako ce i ustediti na penzionisanju istih...
Oko ofanzive ne tvrdim nista, samo razmisljam... Meni ono sto sam vidio po internetu nije ni blizu ocekivanog intenziteta, pa raznisljam da li je to sve ili ima jos negdje nesto. Mozda i nema, mozda i ima... Vidjecemo.
Municija? Ja tvrdim da sa art. municija na zapadu vec jeste dodan gas, i dodaje se svakog dana. Naravno da tacne podatke cak i u "demokratijama" bas i nije pametno iznositi. Bolje je da svi budu u nekom nedorecenom limbu, malo vako, malo nako... Fluidno, sto bi se reklo...
Ukrajina je dobila bataljon Chalija i možda 3-4 bataljona Leoparda.
Nije sve unisteno, nije ni pola.
Ne vidim da je tu iscrpljena tehnika.
Masa oklopa i dobar dio ostale tehnike je fakticki sa lagera koji je za otpis, ili bi bio za otpis za par godina.
Paradoksalno je da je isplatnije americkoj armiji poslati staro oruđe u Ukrajinu nego platiti zakonski propisanu demontažu i ekološko zbrinjavanje.
To se odnosi na sve Abramse, M113, Hummere, tri sjekire...
Umjesto toga će u rezerve biti poslana tehnika iz aktivnih postrojbi, a te će postrojbe dobiti najnovije i najmodernije zamjene.
Jedino što novo dolazi u Ukrajinu je jedan dio municije. Naglasak je na samo jedan dio.
Jedna BiH je digla proizvodnju artiljerijskog streljiva za puta 2 ili 3 za godinu dana.
Šta su uradile ostale države koje imaju veće resurse?
Ma bitno je da si ti najsvjetlija tačka na nebu.
Ni blizu nisam...
Ali ti si udaljen od razumljivosti otprilike kao Alfa Centauri od Zemlje...
Dok su Rusi intelektualno i u tehničkom razvoju zaostali u prostoru i vremenu ranog prošlog vijeka i ruska vojna industrija pred izdisaju…………………………..
>Ma nešto sam napisao, ali je za bana, pa obrisah. Eto samo pozdravi.
lajkujMe wrote: ↑07/11/2023 07:26
Valjda je to taj Jammer
Spoiler
Show
ideja jammera za dronove je vrlo problematična ako ne i nemoguća, jakom emisijom (brute force) bi mogli biti efikasni na bliskom području ali time će ometati i sve oko sebe i sami sebe.
ako je neko za diskusiju o tom segmentu EW, kako?
>Ma nešto sam napisao, ali je za bana, pa obrisah. Eto samo ozdravi.
>Ma nešto sam napisao, ali je za bana, pa obrisah. Eto samo ozdravi.
drndalo wrote: ↑07/11/2023 23:14
Umanjivanje cifre se radi za americku javnost koja pizdi zbog ekonomske politike i javnosti. Mi nismo americka javnost, sto je veca cifra to je bolje za Ukrainu.
Nije to baterija iz 1998, Patrioti su na najnovijem stanju a IRIS i SAMP bukvalno izlaze sa trake. Samo su trake spooore.
Sto se tice Hawka, nije iz skladista nego Spanija nije imala para da zamjeni. Opet najveca prednost je sto ima dosta raketa, a UA Bukovi su pri kraju.
Nije moglo biti intenzivnije, i ovo malo sto je ZSU postigla, postigla je tako sto je prihvatila velike gubitke.
Nisam ni rekao da nije dodan gas, nego da nije dovoljno, niti uspjesno. Broj zaposlenih nije znatno povecan ali zato jeste cijena granata. Totalni promasaj EU odbrane politike. Vise ce SK dostaviti Rusiji municije za 3 mjeseca nego EU u ovoj godini.
Bilo bi ljepo da je uspjesnije, ali ima razlog zasto su nas upregnuli.
Rođaci poginulog vojnika Tarasa Davydyuka prisustvuju njegovom sprovodu u Kijevu. Ovakvih slika iz Ukrajine ima svaki dan. Svaki dan.
Prošlo je manje od godinu dana otkako je Ukrajina oslobodila Herson. Kherson je bio najveći grad i jedina regionalna prijestolnica koju je Rusija okupirala nakon invazije 2022., a mjeseci teških borbi otežavali su zamisliti kako bi Ukrajina mogla osloboditi grad bez pribjegavanja vrlo destruktivnoj taktici koju je Rusija koristila da zauzme Severodonjeck ili Bakhmut.
S gotovo 300.000 civila u Khersonu zarobljenih izdajom u prvoj sedmici invazije, činilo se nemogućim za Ukrajinu istjerati Rusiju bez razine razaranja koja bi uzrokovala hiljade civilnih žrtava i protjerala stotine hiljada iz njihovih domova.
Onda je to učinila Ukrajina.
Pažljivim gađanjem mostova Antonivskyi i Nova Kakhovka u ljeto 2022., zatim nastavkom predanog udaranja ruskih pokušaja da naprave pontonski most ili isporuče zalihe na teglenicama, Ukrajina je izgladnjivala ruske snage na desnoj (zapadnoj) strani Dnjepra - prisilivši ih na potpuno povlačenje.
Dok se kilometar široki Dnjepar može činiti kao nepremostiva barijera, u posljednjih nekoliko sedmica prisutnost Ukrajine na lijevoj obali je porasla. Ovo počinje izgledati kao nova linija fronta.
--
Ovo se čini kao dobro mjesto da se prisjetimo možda najslavnijeg događaja u cijeloj ovoj mračnoj priči do sada. To je ono što želimo vidjeti u Melitopolju, u Mariupolju, na Krimu i u svakom gradu, mjestu i selu koje je Rusija trenutno okupirala.
Upravo sada nas dijele četiri dana od prve godišnjice tih događaja u Hersonu. Ali čak i samo gledajući video, teško je odoljeti nevjerojatnom olakšanju, dubokoj radosti i trijumfu tog dana.
Borbe su počele na otocima blizu Hersona nekoliko dana nakon ruskog povlačenja, a Ukrajina je prije više od šest mjeseci uspjela uspostaviti mostobran na lijevoj obali rijeke. Taj mostobran - koji se doslovno nalazi oko nefunkcionalnog mosta Antonivskyi - uspio se održati unatoč malom broju snaga, malo opreme i suočavanju s teškim bombardiranjem iz Rusije.
Ipak, bez oklopa i sredstava za prebacivanje teške opreme preko rijeke, Ukrajina nije bila u mogućnosti napraviti ozbiljan pomak prema gradu Oleshky na jugu.
Sve ono što se od prvoga dana invazije Rusije na Ukrajinu događalo neko bolje vidi, prati i zna nego Rusi i Ukrajinci. E taj koji to prati a potom dozira, dogovara i šalje pomoć Ukrajini pod različitim izgovorima tu pomoć limitira i to i količinom i vrstom i rokovima te pomoći čime zapravo on dobrim dijelom upravlja situacijom na terenu a svi izgovori koji se koriste samo su paravan za neke druge ciljeve i planove koji nisu otvoreni i javni.
Odavno se spominje "kuhanje žabe" što možda jeste jedna od ključnih namjera zbog kojih se Ukrajini ni po vremenu, ni po količini, ni po vrsti isporučene pomoći, nije baš izlazilo u susret ali se jeste gdje god ozbiljno zaškripi (kao npr. PVO u jednom trenutku) intervenisalo promptno.
Kada se pogleda ko žabi dolijeva i hladi vodu kako ne bi proključala onda se postavlja pitanje nije li baš to razlog što uz žabu u glavnom loncu treba i te druge žabice uz žabu malkice rasteretiti "prevelikih zaliha vode koju imaju".
Kada se precizno pogleda koje su to "bare" koje se preko Ukrajine isušuju onda bi neki globalni plan mogao biti puno jasniji nego kada se misli samo na Zelenskog, Ukrajinu i njihove potrebe i ciljeve. Meni je otuda i ovo kreketanje koje godi žabljem uhu sve razumljivije jer upravo ono sokoli žabu da se i dalje batrga i ne odustaje i ako je svaki novi napor sve iscrpljiviji i iscrpljiviji. Bahmuti i Avdivke će se i dalje redati jer iako više nije 60.000 granata dnevno jeste još uvijek dovoljno da se uz ostala sredstva koja se ulažu ima radi čega "voda grijati" a da žaba to ne primječuje.