Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Casual's wrote: ↑06/11/2023 08:47
Ima li neko da radi povoljnije gašenje DPF? Oni iz AS Chip hoce 500, a u BL rade po 200. Nedavno mi bio DPF na ciscenju, nije ni 2 mjeseca izdrzao da ne baci opet check engine.
Koji motor?
Cca 300-350 KM
Benaris fizički izvadi EGR i DPF, a Profa ugasi softwareski.
Katalizator koji nije problematičan svakako, ostaje, zbog buke i dima.
Izgleda da Mittal od iduće sedmice do Nove godine obustavlja proizvodnju i Visoka peć će biti kao u nekom toplom režimu u kojem može biti čak nekoliko mjeseci. Radnici ce prvo biti poslani na kolektivni godišnji odmor od 11. novembra, a kasnije možda i na čekanje
Osim zeničkog Mittala u isti proces idu i dvije firme iz Njemačke i jedna iz Belgije.
Ne ide prodaja,.. najveći kupac Komerc-Mali, ne želi potpisati ugovor sa novim, većim cijenama. Dio tržišta, Slovenija i Hrvatska su već ranije izgubili. Ako izgube Srbiju, mogu ugasiti proizvodnju.
ShnjaZZZ wrote: ↑07/11/2023 08:20
Izgleda da Mittal od iduće sedmice do Nove godine obustavlja proizvodnju i Visoka peć će biti kao u nekom toplom režimu u kojem može biti čak nekoliko mjeseci. Radnici ce prvo biti poslani na kolektivni godišnji odmor od 11. novembra, a kasnije možda i na čekanje
Osim zeničkog Mittala u isti proces idu i dvije firme iz Njemačke i jedna iz Belgije.
Sta znaci cekanje? Ne postoji to vise u zakonu.
Kako ne postoji ja dvaput bio. I dobijao 55% od prosječne federalne plate.
Sta znaci cekanje? Ne postoji to vise u zakonu.
Kako ne postoji ja dvaput bio. I dobijao 55% od prosječne federalne plate.
_BataZiv_0809 wrote: ↑07/11/2023 18:23
Pa ako ce i sad drzat narod na 55% plate plus doprinosi a da ne rade nista, to im je top. Radis nesto na crnjaka, a Mittal ti placa doprinose
anex wrote: ↑07/11/2023 19:23
Mi rudari smo evo svaki drugi mjesec na čekanju...tj. privremeni prekid rada gdje imaš pravo na pola plate...
Dođu mi tvoje kolege svaki dan na posao, neki dan mi donio ugovor o prevozu preko kojeg mi naplaćujemo pare od RMU i vadi ga rukavicama iz radnih hlača, ugovor crn i prljav ko da su ga u jami printali kakvi likovi ali raja su svi.
Pa ako ce i sad drzat narod na 55% plate plus doprinosi a da ne rade nista, to im je top. Radis nesto na crnjaka, a Mittal ti placa doprinose
jah, operater na livnoj masini ce lako naci nesto na crno, bas kao i topioc ili rukovaoc pumpi... a tek sto im valja sto im se doprinosi uplacuju bas na tih 55% plate im je super da uzivaju u penziji...
A i nama ostalim čist zrak, win-win.
ti neces prodisati dok ne odes. ali to i sam znas...
A i nama ostalim čist zrak, win-win.
ti neces prodisati dok ne odes. ali to i sam znas...
_BataZiv_0809 wrote: ↑07/11/2023 19:36
Meni je plochice i rofiks na vikendici navlacio gringo zaposlen na rudniku. Kaze na bolovanju je da zaradi koji dinar
Pa vidi, ima masa ljudi koji znaju svašta raditi i rade privatno, a ima i masa ljudi kojima je plata jedini izvor primanja. Npr dok sam ja radio u Mittalu imao sam dosta kolega koji smo samo živjeli od plate, a ima i onih koji se razguliše i ostaviše zdravlje radeći.
Nažalost više puta uđeš u sukob sa kolegom koji dođe mrtav umoran na posao da odmori, a posla preko glave pa onda sve nervozno.
A situacija je takva kakva je. I ovima što privatno zarade nije svejedno. Ok, sposobni su, zaradiće sami ali čekanje ne može trajati vječno, a danas sutra da budu privatnici valja uplaćivati doprinose sam sebi.