Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ci-Nick wrote: ↑02/12/2022 19:19
Špekulanti,. Očekuju da će dolar padati i da će ako ga odmah prodaju pokriti kamate i zaraditi.
Evo baš jutros čitam pao dolar oštro prema euru
Ako se pogleda kretanje dolara u zadnjih 10 ili 15 godina
vidi se jasno ciklično kretanje,.rasta i pada.
Sad će u narednih godinu ili dvije pasti za 20 do 25% pa će onda opet rasti.
Tu profitiraju veliki igraci na trzistu kapitala.
ne bih ja nista ostavljao u RSu
imaju tradiciju propadanja banaka, entitet zaduzen do grla, a to sto nude mnogo vece kamatne stope nego ostali je ofirno sumnjiva
nekome wrote: ↑07/11/2023 17:13
imaju tradiciju propadanja banaka, entitet zaduzen do grla, a to sto nude mnogo vece kamatne stope nego ostali je ofirno sumnjiva
uzimao je narod i švicarce ovako, sve povoljno bilo, kasnije svi najebali...
Depoziti do 70000 KM su sigurni. Referentna kamatna stopa ECB-a za depozite je sada 4 odsto.
Logicno. Cim je kreditni rejting manji to je rizik veci, ali i veca kamatna stopa. U jednom trenutku moras presjeci i prihvatiti rizik, ali i ja mislim da je njihova kamatna stopa premala za nivo rizika kojem se izlazes. Ja ne bih ulozio ni da je 10% povrat.
Danas se ne isplati stednja, pogotovo dugorocna jer inflacija pojede taj novac. Najbolja su ulaganja, e sad koja, to ne znam, da znam bio bi milijarder.
Ovo je ubleha za naivne... ko ti daje u svijetu stednju vecu od 1%... niko. Uvjek gledajte FI i likvidnost banaka kao i protok novca kroz istu.
Sad svi daju. I u Njemačkoj, Estoniji, Portugalu, Velikoj Britaniji i drugim razvijenim zemljama Evrope sada su kamate na štednju visoke, a u SAD-u su još veće, dok kod nas samo male banke daju velike kamate, dok na Zapadu i velike banke daju velike kamate na štednju. Izgleda da sve je stvar usklađivanja sa centralnom bankom, dok kod nas je to stvar privlačenja kapitala.
pici wrote: ↑10/11/2023 10:29
Danas se ne isplati stednja, pogotovo dugorocna jer inflacija pojede taj novac. Najbolja su ulaganja, e sad koja, to ne znam, da znam bio bi milijarder.
Štednja je dobra za sklanjanje novca od sebe, kao vid finansijske discipline, na sigurnom, još dobiješ neku nagradu za to što ti čuvaju pare, tako da kad je u pitanju štednja, stvari treba gledati sa te perspektive, a ko hoće baš pravo da se obogati, tu je berza.
Last edited by -Ekser- on 11/11/2023 22:29, edited 3 times in total.
Ovo je ubleha za naivne... ko ti daje u svijetu stednju vecu od 1%... niko. Uvjek gledajte FI i likvidnost banaka kao i protok novca kroz istu.
Sad svi daju. I u Njemačkoj, Estoniji, Portugalu, Velikoj Britaniji i drugim razvijenim zemljama Evrope sada su kamate na štednju visoke, a u SAD-u su još veće, dok kod nas samo male banke daju velike kamate, dok na Zapadu i velike banke daju velike kamate na štednju. Izgleda da sve je stvar usklađivanja sa centralnom bankom, dok kod nas je to stvar privlačenja kapitala.
Slazem se. Jer koliko vidim kod nas ni kamate na kredite nisu previse rasle. Na zapadu jesu jer prate centralne banke. To me malo cudi kod nas jer 2008 su drasticno dizali kamate zbog rasta euribora i uzimali raju. Mozda se boje ovaj put dizati a imaju ovih jeftinih depozita pa nastavljaju neku politiku jeftinih kamata na depozite i nizih kamata na kredite. Mozda sam u krivu ne znam