Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drug_profi wrote: ↑30/10/2023 12:31
Pa dobro karton i ta hrana su biorazgradivi. Postoji biorazgradiva plastika.
PET se koliko znam može reciklirati, svaki metal i staklo skoro u 100-postotnom omjeru.
Imamo te poliuretane i sl stvari koje treba ukinuti.
sve to stoji ali u praksi se reciklaža u najboljem slučaju svodi na 40% otpada i to u najnaprednijim zemljama - na žalost preovladava otpad koji se ne može reciklirati odnosno jednokratna plastika i višeslojni materijali
Jasno je to meni. Biorazgradiva plastika je jedino rješenje, i plastika koja se može spaljivati u spalionicama bez supertoksicnih produkata.
A staklo i metal bi se mogli gotovo potpuno reciklirati.
Ono što ja mislim da bi trebalo jeste fond kojim bi se finansiralo skupljanje i sortiranje tog otpada. Mnogi bi mogli od toga i da žive.
drug_profi wrote: ↑30/10/2023 12:31
Pa dobro karton i ta hrana su biorazgradivi. Postoji biorazgradiva plastika.
PET se koliko znam može reciklirati, svaki metal i staklo skoro u 100-postotnom omjeru.
Imamo te poliuretane i sl stvari koje treba ukinuti.
sve to stoji ali u praksi se reciklaža u najboljem slučaju svodi na 40% otpada i to u najnaprednijim zemljama - na žalost preovladava otpad koji se ne može reciklirati odnosno jednokratna plastika i višeslojni materijali
Jasno je to meni. Biorazgradiva plastika je jedino rješenje, i plastika koja se može spaljivati u spalionicama bez supertoksicnih produkata.
A staklo i metal bi se mogli gotovo potpuno reciklirati.
Ono što ja mislim da bi trebalo jeste fond kojim bi se finansiralo skupljanje i sortiranje tog otpada. Mnogi bi mogli od toga i da žive.
instant rješenje problema dijela plastike je uvođenje dualnog sistema recikliranja otpada kao što je u Njemačkoj s ovim rješenjem bi se pomirila dva sistema gdje uvoznik/proizvođać ambalaže plaća za otpad koji je uvezao/proizveo odnosno sistem koji sada imamo (ovo je važno da ostane zbog otpada koji nije obuhvaćen sistemom "kaucije") i sistem gdje se plaća vraćanje ambalaže gdje bi imali prikupljen otpad na koji se plaća odnosno vraća naknada (kao u Hrvatskoj). Oba sistema imaju prednosti i mane i do sada se najbolje rješenje pokazao dualni sistem koji uzima najbolje iz oba svijeta. Dodatno jednokratnu ambalažu treba zabraniti jučer - posebno plastične kese.
Ovo se može uraditi doslovno u roku mjesec dana ali na žalost političare boli *urac za zagađenje i narod jer je isti više desetina puta dokazao da nije važno šta radiš već čiji si.
tačno, nažalost, teško da će se ponoviti projekti ovog mjerila na ovako kvalitetan način ikad više, i ne samo kod nas...
Zasto se ovo smatra dobrim naseljem, parkinga ni za lijeka.
daleko više javnog parkinga nego u bilo kojoj poslijeratnoj novogradnji + imaš dosta garaža na Breki
Ne mislim na javni parking, ima garaza koje su hem uske, hem izgledaju katastrofalno (kvare izgled naselja), a ne znam da ijedna zgrada ima npr. podzemnu garazu ili nesto slicno. - barem neki vlastiti parking s rampom.
Last edited by Ozimician on 07/11/2023 14:15, edited 1 time in total.
daleko više javnog parkinga nego u bilo kojoj poslijeratnoj novogradnji + imaš dosta garaža na Breki
Ne mislim na javni parking, ima garaza koje su hem uske, hem izgledaju katastrofalno (kvare izgled naselja), a ne znam da ijedna zgrada ima npr. podzemnu garazu ili nesto slicno. - barem neki vlastiti parking s rampom.
istina, pravljene po prijeratnim standardima i za današnje automobile su jako uske ali i dalje koliko-toliko upotrebljive osim za baš veća auta
Haris.ba wrote: ↑07/11/2023 14:20
Ima li ista sto se gradilo u Sarajevu da nije popljuvano?
ovo je sindrom cijele planete i nije ekskuzivno naš...
Sarajlije su stvarno nekoliko nijansi iznad svih hejtera koje znam, npr. svako jutro odem na onu FB grupu, kao pravih Sarajlija da vidim šta im sada smeta, ovo jutro su žalili za time što se ukidaju GRAS-ovi kuponi npr ...
So What! wrote: ↑07/11/2023 14:43
ovo jutro su žalili za time što se ukidaju GRAS-ovi kuponi npr ...
Oj zivot te 'ebo, pa nisu ljudi normalni. Al tak je to kad umjesto razumom da se vodi, ono se vodi nekakvom emocijom prema nekakvom vremenu kojeg nikad nije ni bilo.
Umjesto da jedva cekaju da se pojave aplikacije, elektronske karte koje uzmes od kuce umjesto sat vremena cekanja na salteru, ono zali. Kako sam samo prezirao svaki mjesec kad treba otici kupiti kupon, ljepota bila kad su studentski stavili cini mi se 6 mjeseci, pa onda i godina bjese.. ne sjecam se vise.
Haris.ba wrote: ↑07/11/2023 14:20
Ima li ista sto se gradilo u Sarajevu da nije popljuvano?
Sarajlije su stvarno nekoliko nijansi iznad svih hejtera koje znam, npr. svako jutro odem na onu FB grupu, kao pravih Sarajlija da vidim šta im sada smeta, ovo jutro su žalili za time što se ukidaju GRAS-ovi kuponi npr ...
stavi 100 ljudi iz bilo koje zemlje i pitaj ih za nešto - garantujem da ćeš uvijek imati jedan mali procenat kojima ništa ne valja samo je problem što su sada ti isti ljudi došli do novih načina komunikacije gdje svi mogu vidjeti šta oni *eru. I dalje je daleko više onih koji podržavaju nego "hejtera" samo što su ovi drugi glasniji i više se "laktaju" da se čuju npr. ista priča je sa antivaxerima i ravnozemljašima - ljudi satraše i kada ih slušaša/vidiš misliš da svaki drugi čovjek tako misli koliko su "glasni"
tačno, nažalost, teško da će se ponoviti projekti ovog mjerila na ovako kvalitetan način ikad više, i ne samo kod nas...
Daleko više parkinga, ako pod parkingom smatraš požarne puteve i pješačke trotoare..i u tim garažama ima možda 50ak mjesta..Što se tiče saobraćaja Breka je podbacila čak i za prijeratne standarde
Dobar primjer prijeratnog planiranja su Dobrinja, Vojničko Polje i Mojmilo...Breka i Ciglane definitivno nisu
[/quote]
fascinantno.
ja nedavno izvadio mjesečnu. prvo to sam pitao: može li se online kupiti.
jer ono, baš uživam otići svaki mjesec i kupovati jebenu kartu, u vrijeme kada masku za telefon naručim iz Kine...
Haris.ba wrote: ↑07/11/2023 15:01
Breka sa svim svojim manama je upis urbanizma u Sarajevu.
Novogradnje imaju vise parking mjesta nego Breka. Jer imaju 1 mjesto po stanu +5 ili 10%. Zaboravio sam.
koliko imaju javnog parkiga je pitanje - prije rata se nisu pravile zgrade jedna na drugoj koje eto sada imaju podzemna garažna mjesta pa je sve super. Moraš staviti u kontekst broj automobila sada i ranije a standard gradnje broja parking mjesta je ostao isti dok se broj automobila u jednoj porodici barem udvostručio a u gradu možda i utrostručio.
Haris.ba wrote: ↑07/11/2023 15:01
Breka sa svim svojim manama je upis urbanizma u Sarajevu.
Novogradnje imaju vise parking mjesta nego Breka. Jer imaju 1 mjesto po stanu +5 ili 10%. Zaboravio sam.
Breka je uništena gradnjom objekata po istim tim parkinzima poslije rata.
Prije rata je imala sasvim dovoljno parkinga i garaža.
Sad nema, jer je SDO planirala te džamiju, te SPO, te daj ovom ahbabu, daj onom ahbabu.
Tačno sam samo čekao kada će neko spomenuti da je džamijom narušen izgled Breke. I zbog takvih bih baš volio da uduplaju broj džamija na svakom koraku.
Džamija zauzima površinu za parking otprilike otprilike 20 auta, u vrh glave. Džamija bila potrebna, neko nije planirao u skladu sa potrebama vjernika, nije bilo potrebe, sad ima. Jednostavno, apsolutno logično. Problem skoro svakog naselja od prije rata je parking i to nije ništa nenormalno. Čak je veći problem što danas niko ne pristupa rješavanju tog problema sistemski, pa da se prave podrzemne garaže, ili da se makar tačno odredi koliko mjesta treba, koliko nedostaje i sl.