SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drug_profi

#72001 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 06/11/2023 08:54 Kod nas stalno teorije zavjere.

Ko da privatniku koji je vlasnik pijace treba pozar da je srusi i napravi zgradu.
Vlasnik su Tržnice, državno vlasništvo 100%.
Koliko ja znam.
PM72

#72002 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

gidra wrote: 06/11/2023 09:56

Ko da privatniku koji je vlasnik pijace treba pozar da je srusi i napravi zgradu.
Nije privatnik vlasnik pijace. Vlasnik je Kanton Sarajevo preko komunalnog preduzeća.
Parcela je već 10ak godina predmet sudskog spora koji nije završen.
Ovim je sudski spor završen. :wink:
drug_profi

#72003 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

gidra wrote: 06/11/2023 09:56

Nije privatnik vlasnik pijace. Vlasnik je Kanton Sarajevo preko komunalnog preduzeća.
Parcela je već 10ak godina predmet sudskog spora koji nije završen.
I u tom grmu možda i leži zec.
Ali ja mislim da je spor završen i drugostepeno u korist Tržnica.
Haris.ba

#72004 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

O kojoj pijaci se prica? O onoj na Pofalicima, ili ovoj na Alipasinom mostu?
Isner

#72005 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Isner »

Meni je ona pijaca bila draga.. I volio sam se nekad smucati po njoj.. Najviše kupovao zavjese po mjeri kad sam renovirao, onaj čovjek koji je prodavao je ujedno i šio.. Dobar kvalitet a izašlo me puno jeftinije nego u prodavnici.. Zatim neke baterije za telefon, igrice za PS2 dok je bio aktuelan itd...

Uvijek je na pijaci bilo nekih likova koji su se vrzmali oko boxova sa ženskim vešom i gledali jel koja nije dobro navukla zavjesu pa parili oči :lol:

Onaj bircuz od kafane radio punom parom.. Svaka pijaca ima svoju dušu..
drug_profi

#72006 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 06/11/2023 11:19 O kojoj pijaci se prica? O onoj na Pofalicima, ili ovoj na Alipasinom mostu?
Kvadrant pijaca zemljište je vlasništvo državno 100%, a na upravljanju kod Tržnica.

Koliko ja znam. Imali su spor sa Hifa oko neke mutne ratne privatizacije, gdje su ih Tržnice dobile na sudu.
Ovi su nudili dogovor da odustanu od spora ako im se ustupi ovaj plac.
Koliko znam ni to nije prihvaćeno, a drugostepena je opet u korist Tržnica.

Ovo je iz neke treće ruke, tako da se ograđujem. Rekla-kazla.
challmander

#72007 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by challmander »

Pijaca je dobro radila i znacila je ljudima koji su tu kupovali stvari kao i onima koji su zivjeli od te prodaje. Podmetnuto ili ne, samo bolesnom umu moze bit drago sto se ovo desilo.
video

#72008 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by video »

drug_profi wrote: 06/11/2023 11:30
Haris.ba wrote: 06/11/2023 11:19 O kojoj pijaci se prica? O onoj na Pofalicima, ili ovoj na Alipasinom mostu?
Kvadrant pijaca zemljište je vlasništvo državno 100%, a na upravljanju kod Tržnica.

Koliko ja znam. Imali su spor sa Hifa oko neke mutne ratne privatizacije, gdje su ih Tržnice dobile na sudu.

Image

Ima ovdje svega i svacega.
ovaj dio sa objektima, juzno, se vodi na privatna lica(misli se na ovaj dio sa zelenim krovom koji je pokrivao pijacu)
insaneinthebrain

#72009 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

Kurslus u Mis Irbinoj kod biblioteke. Neko je dobro uletio, zestok sudar. Tri cetri auta ostecena :-) :run:
snijeg_led

#72010 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by snijeg_led »

U svemu losem mozda ispadne nesto dobro pa novu pijacu isprojektuju kako treba da lici ne nesto, a ne na kutiju od cipela.
Obavezno postaviti protivpozarne prskalice i sve ostalo sto treba za takav objekat, a robu osigurati.
Haris.ba

#72011 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 06/11/2023 11:30

Kako ce obnoviti pijacu na tudjoj zemlji? :D
Ova pijaca je alternativa lokacija. Mi smo od 1998. godine na ovoj lokaciji, posljednjih pet godina su se dešavale jako čudne stvari. Određena fizička lica došla su do vlasništva ove lokacije. Duboko vjerujem da nisu ljudi spremni i na ovakvu aktivnost da bi ljude istjerali sa tržnice”.

Između ostalog, navodi, da preduzeće Tržnice-pijace Sarajevo nije mjesecima dobijao račune za električnu energiju.

“Računi su prebačeni na fizičko lice. Obratili smo se i Ferku i nakon četiri mjeseca vratili smo da smo pretplatnici korištenja električne energije. Kako su to uradili to trebaju ispitati nadležni organi. Vodimo borbu sa našim korisnicima za spašavanje ove parcele, ovo je imovina KS i treba sačuvati je od takvih radnji. Neshvatljivo mi je da to nema veze sa ovim. Sve je pod čudnim okolnostima”, kazao je.

Terović je za kraj razgovora kazao kako ljudi rade ovdje preko 20 godina i kako su i građani navikli na ovu lokaciju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#72012 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Isner wrote: 06/11/2023 11:19

Uvijek je na pijaci bilo nekih likova koji su se vrzmali oko boxova sa ženskim vešom i gledali jel koja nije dobro navukla zavjesu pa parili oči :lol:

@karanana jesi li ti :D
karanana

#72013 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

_BataZiv_0809 wrote: 06/11/2023 14:37

haha. ublizu. ja to fakat jesam radio ali ne na ovoj pijaci nego s druge strane rijeke, na starom hepoku dok je jos izgoren bio. probavaju stvari, samo ih prodavacica malo zagradi nekom dekom a uvijek se nadje ugao da se moglo stosta vidjeti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#72014 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

karanana wrote: 06/11/2023 14:45

haha. ublizu. ja to fakat jesam radio ali ne na ovoj pijaci nego s druge strane rijeke, na starom hepoku dok je jos izgoren bio. probavaju stvari, samo ih prodavacica malo zagradi nekom dekom a uvijek se nadje ugao da se moglo stosta vidjeti.
Ahahahahha
zubi

#72015 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zubi »

https://klix.ba/raport-otkriva-preko- ... -kvadrant/

Raport otkriva: Preko navodnih potomaka sarajevskih Jevreja pokušali oteti parcelu na kojoj je pijaca Kvadrant

Tužilaštvo Kantona Sarajevo prošle sedmice odradilo je veliku akciji kodnog naziva "Square".

Osumnjičeni su Amir Ibrišimović, Ismet Hamzić te Emir Kukić, a ostali uhapšeni među kojima je bio i poznati advokat Bojan Veselinović pušteni su na slobodu.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva KS ova organizirana grupa radila je na nezakonitom prisvajanju imovine koju je kasnije prodavala. Tako su zaradili milione.

Raport otkriva dio priče koja pokazuje modus operandi ove kriminalne grupe. Radi se o pokušaju otimačine zemljišta na Otoci na kojem se trenutno nalazi pijaca Kvadrant.

Preko Jevreja do milonski vrijedne imovine

Priča je filmska, a mi donosimo detalje na osnovu uvida u kompletnu dokumentaciju koja je razotkrila pokušaj otimačine milione vrijednog državnog zemljišta.

Sve je krenulo 2021. godine, no da bi priča bila hronološki poredana potrebno je objasniti nekoliko činjenica.
Kantonalno preduzeće Tržnice-pijace koriste zemljište na Otoci gdje je trenutno smještena pijaca Kvadrant od 1998. godine.

Zemljište pripada Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, a oni su utvrdili da je ta parcela nacionalizovana odnosno da je parcela eksproprisna još davne 1986 godine za potrebe gradnje VI transverzale. Ona nikad nije izgrađena, a Zavod svake godine produžava Tržnicama-pijacama odobrenje za korištenje ovog zemljišta i tako radi pijaca Kvadrant već godinama.

Međutim, neažurnost i tromost sistema ovaj put zamalo da je došla na naplatu. Naime, iako zemljište pripada Gradu odnosno Direkciji, to nikad nije upisano u knjige.

Kao suvlasnici polovine parcele vodili su se članovi jevrejske porodice Karlo i Maria Pohl.

I to je iskoristio Amir Ibrišimović. On je uz pomoć advokata Bojana Veselinovića navodno u Austriji pronašao nasljednike Marie Pohl koja je umrla 1959. godine.

Ibrišimović i Veselinović tako navodno pronalaze djecu od obrata Marije Pohl koji sad imaju više od 85 godina.

Njih dvojica pronalaze notara Zinetu Džanbegović koja provodi ostavinski postupak te utvrđuje da su oni vlasnici polovine parcele. Ostavinski postupak proveden je na osnovu Potvrde o smrti Marie Pohl iz Njemačke, ali nije jasno na osnovu čega je ona utvrdila da su osobe koje je doveo Ibrišimović u srodstvu sa Mariom Pohl?

No, nije to jedina upitnost. Iako su navodni nasljednici Marie Pohl suvlasnici polovine parcele, oni su upisani kao vlasnici kompletne parcele!

Kada je zemljište prebacio na navodne nasljednike Marije Pohl, Ibrišimović kupuje od njih parcelu za oko 150.000 eura, a advokat Bojan Veselinović se pojavluje u ime Annemarie Stoger navodno rođene Pohl te Ingeborge Putschogl također navodno rođene Pohl.

Oni kod notara Vesne Tataragić sklapaju ugovor, a zanimljivo je da navode da se radi o kući i vrtu, iako je pijaca na tom mjestu već više od 25 godina.

U notarskim ugovorima se sugeriše da ne vrše nikakve provjere, jer su već Ibrišimović i advokat Veselinović utvrdili stanje!?

Sumnja se da se radi o fiktivnom ugovor jer isti dan Ibrišimović sklapa kupoprodajni ugovor odnosno preprodaje zemljište kompaniji Obnova i Gradnja čiji je vlasnik Nijaz Ramić i koji ima zgradu odmah do pijace na Otoci!?

Prema notarskom ugovoru, Ramić će navodno isplatiti Ibrišimoviću neke pare, a dio zemljišta isplatiti će mu tako što će mu prepisati neki stan.

Zanimljivo je da Porezna ispostava Novi Grad, odnosno njihova Komisija izlazi na teren jer su Ibrišimović a i Ramić dužni platiti porez, no utvrđuju da se nisu stekli uvjeti za razrez poreza. Ipak, oni se uspjevaju probiti kroz pravnu šumu.

Tako su oni došli u posjed milione vrijedne parcele za sitne pare.

Istjerivanje pijace i otimanje priključka za struju

No, tu nije kraj priče.

Kada su se upisali Ibrišimović i nakon njega Ramić, krenuli su u istjerivanje pijace.

Rukovodstvo Tržnica-pijaca prikupilo je svu dokumentaciju i utvrdilo da se navjerovatnije radi o klasičnoj prevari na koju su nasjele i neke javne institucije poput Elektroprivrede BiH.

Naime, firma Obnova i gradnja pokrenula je postupak kojim oduzima priključak za struju Tržnicama-pijacama. I što je najgore, Elektroprivreda BiH to učini.

Tržnice-pijace su se potom žalile FERK-u koji uviđa prevaru i vraća priključak. Zbog svega je rukovodstvo Tržnica-pijaca podnijeli i krivičnu prijavu protiv Ibrišimovića.

"Prikupljena je sva relevantna dokumentacija koja se odnosi na taj slučaj i proslijeđena je nadležnim organima. S obzirom na to da istraga traje, ne možemo davati više informacija", rečeno nam je iz Tržnica-pijaca.

Uglavno, cijeli slučaj je još uvijek na sudu i čeka se konačni epilog koji bi raspetljao priču oko toga ko je stvarni vlasnik parcele.
Isner

#72016 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Isner »

_BataZiv_0809 wrote: 06/11/2023 14:53
karanana wrote: 06/11/2023 14:45

Ahahahahha
Zona ordiniranja katastarski locirana :lol:
Haris033

#72017 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris033 »

Koliko je ovakvih prevara bilo u KS…
Sta bi od one sutkinje, Lejle Fazlagic što je zbrisala u Makarsku?
https://avaz.ba/vijesti/bih/819085/sar ... m-imovinom
Interesantno je to i koliko nekretnina u Centru Sarajeva ima Šahinpašić-Šaja i kako ne došao do njih?
Vila do Ganićeve vile je u vlasništvu njegovog brata, a on sam je vlasnik vile na Džidžikivcu u kojoj je bila NLB banka, i još nekoliko nekretnina oko te vile..
Fino su oni to sebi prisvojili, i “sve po Zakonu”.. :roll:
Last edited by Haris033 on 06/11/2023 16:23, edited 1 time in total.
Leopard_SA

#72018 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Leopard_SA »

Mislim da je sada bolje pijacu premjestiti, a VI transverzalu prosiriti
Hajvan

#72019 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajvan »

Leopard_SA wrote: 06/11/2023 16:20 Mislim da je sada bolje pijacu premjestiti, a VI transverzalu prosiriti
:thumbup:
mc-twin

#72020 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mc-twin »

Kakve zgrade tu mogu nici...
Hajvan

#72021 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajvan »

ne mogu
cesta moze samo nici i siroki plocnici (za putnike sa buduce zeljeznicek stanice GraCke Zeljeznice)

da nismo vise "kasabah s jednom avenijom"
Dosadno mii

#72022 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dosadno mii »

Hajvan wrote: 06/11/2023 21:41 ne mogu
cesta moze samo nici i siroki plocnici (za putnike sa buduce zeljeznicek stanice GraCke Zeljeznice)

da nismo vise "kasabah s jednom avenijom"
:thumbup:
Dzontra_Volta

#72023 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dzontra_Volta »

Ne znam šta se tu VI transferzala ima više širiti, jer već imaju po dvije trake na obje strane. Trebalo bi širiti podvožnjak ispod pruge i prilazni dio ceste, ali to je već dio koji ne tangira pijacu.
Eventualno bi se mogao južni dio pijace stesati, kad Efendić proširi ovu svoju cestu od Mevludinovog kružnog toka (u izgradnji) do VI transferzale.
Haris.ba

#72024 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Dzontra_Volta wrote: 08/11/2023 10:09 Ne znam šta se tu VI transferzala ima više širiti, jer već imaju po dvije trake na obje strane. Trebalo bi širiti podvožnjak ispod pruge i prilazni dio ceste, ali to je već dio koji ne tangira pijacu.
Eventualno bi se mogao južni dio pijace stesati, kad Efendić proširi ovu svoju cestu od Mevludinovog kružnog toka (u izgradnji) do VI transferzale.
Ko zna sta je Efendic zamislio.

Ali, ovako treba biti.

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#72025 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /231110207

Ko je ono govorio dobra kola ispred anse :mrgreen:
Post Reply