Isto, svim ljudima dobror odgoja koji vjeruju u gospodara želim da se oslobode zablude.MuSu wrote: ↑04/11/2023 23:17 Zanimljivo mi je kako osobe koje ne vjeruju da postoji Bog, misle da ih je to nevjerovanje ucinilo pametnijim. Kao oni su opredijeljeni za nauku, a znam ih jedva trojkom prolazili...da znate vjera Islam i nauka nisu u sukobu. Kako god svim ljudima lijepog odgoja iskreno zelim da spoznaju svog Gospodara prije nego im tijelo zatrpa zemlja.
Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
-
broj dva
#676 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
- Bloo
- Globalna šefica
#677 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ovo je obostrano.
Ja ne vjerujem, ti vjeruješ. Sasvim lijepo se možemo družiti i živjeti zajedno.
Trzavice nastanu onog momenta kada npr. vjernička strana krene sa "popovanjem" ili naturanjem svog svjetonazora.
Ja poštujem tvoju vjeru (ne nužno i religiju), ali nemoj mi poturati pod nos knjige o čudima Kur'ana, nemoj mi govoriti da ću doći tobe i da ću ići u dzehenem.
Not nice.
Do tog momenta možemo se fino družiti, diskutovati o religijama (vjera je nešto drugo), obogaćivati jedno drugo razumijevanjem drugačijeg.
Od momenta kada vjernik počne da tvrdi da sam ja nemoralna i zla jer ne vjerujem u NJEGOVO božanstvo (od svih dostupnih), tada ljubaF prestaje.
S tim da ja neću vrištati na tebe - nema Boga/božanstva, već, u mom slučaju, u irl, ideš na ignore i prekida se komunikacija.
Of skroz, u formumskom miljeu, ti nisi Smrčak koji je više loše reputacije donio religiji od bilo koga...
Tako da, ko ne vjeruje, ne mora, ali nemojte ni vi nas (o, taj kolektivizam) častiti epitetima i tvrditi da je moral i istina samo na vašoj strani.
I prijetnje dzehenemom su passé.
- Ludzak
#678 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Dzehenem je dobar. Tu je raja. Dzenet je dosadan. Hodze, popovi, sveci ovi, sveci oni, ma bjaži
ko bi sa njima bio?
Ovako u dzehenemu odvrnem EKV do daske i gori do vječnosti.
Ovako u dzehenemu odvrnem EKV do daske i gori do vječnosti.
- Bloo
- Globalna šefica
-
John Cleese
#680 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
-
John Cleese
#681 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Trazim konzistenciju opcenito, ali nema je...fortaleza wrote: ↑05/11/2023 00:31Dobro je što nisi zahtjevan, još je samo dovoljno da utišaš um pa ćeš vidjeti Boga.John Cleese wrote: ↑04/11/2023 18:28A zaista nisam zahtjevan
Za zadovoljavajuci odgovor bi bilo posve dovoljno da bude konzistentan![]()
Je li tražiš odgovor riječima? To nećeš dobiti. Utišaj um pa ćeš vidjeti.
Zasto se bog onda uopce svim onim silnim rijecima obracao ljudskom rodu (navodno, naravno)?
Da ih potakne da se okanu rijeci, "utisaju um" i spoznaju ga?
-
Hendrix
#682 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Sve uzoriti vjernici a kad upitas ko klanja sve vaktove svaki dan nigdje nikog. I onda ide klasika...vazno je kakav je ko kao covjek.
Ili ste vjernici ili niste, nema izmedju. Dzehenem ceka a vi svjesno izbjegavate duznosti prema gospodaru.
Svima puna usta cuda iz kurana ali ne praktikuju islam osim za bajram ili dzumu mozda. Nagodili sebi jednom sedmicno, razumice bog valjda.
Ili ste vjernici ili niste, nema izmedju. Dzehenem ceka a vi svjesno izbjegavate duznosti prema gospodaru.
Svima puna usta cuda iz kurana ali ne praktikuju islam osim za bajram ili dzumu mozda. Nagodili sebi jednom sedmicno, razumice bog valjda.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#683 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Konstantno brkate pojmove kao sto su grijeh i neznanje sa vjerom
Iz nista se stvorilo nesto i nesto se vraca u nista tojest ni u sta
To je meni vjera
Iz nista se stvorilo nesto i nesto se vraca u nista tojest ni u sta
To je meni vjera
- Ludzak
#684 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
-
nekome
#685 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
da, samo nemoj otvarati temu teorije evolucije
i ima tu jos tema
zasto 5x dnevno, zasto ne 3x, ili 10xHendrix wrote: ↑05/11/2023 10:48 Sve uzoriti vjernici a kad upitas ko klanja sve vaktove svaki dan nigdje nikog. I onda ide klasika...vazno je kakav je ko kao covjek.
zasto dzehenem za nevjernike a dzenet za ubice koji postanu vijernici
zasto ne bih vjerovao u lord of the rings umjesto u kuran
-
Karikaturist
#686 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Kakve sve bisere iznjedri ovaj forum 
- Bloo
- Globalna šefica
#687 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
« Dođite, uđite samo, vi koji tražite ništa,John Cleese wrote: ↑05/11/2023 10:32O kojem tacno limbu je tu rijec?
Nadam se da nije o onom najhudjem kojem je bog dao najvecu cast (1.Kor 12:24)![]()
![]()
Misterije, prikaze, magiju i čudovišta,
ovdje gdje se um miješa i onda nestaje
i među duhovima možda pronađete svoje. «
Sclavijevom
-
John Cleese
-
Seawolf
#689 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Pravi pakao je ako zaista postoji duša koja nastavlja egzistirati nakon smrti tijela.
Duša bez ćula.
Bez ikakve mogućnosti percepcije okolnog svijeta i bez ikakvih novih spoznaja.
Samo sjećanje i samo razmišljanje.
I tako vječno.
Strašno, zar ne.
Duša bez ćula.
Bez ikakve mogućnosti percepcije okolnog svijeta i bez ikakvih novih spoznaja.
Samo sjećanje i samo razmišljanje.
I tako vječno.
Strašno, zar ne.
- fortaleza
#690 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ne postoji konzistencija kad je u pitanju beskonačnost, rekao bih da se okaneš ćorava posla.John Cleese wrote: ↑05/11/2023 10:46Trazim konzistenciju opcenito, ali nema je...
Zasto se bog onda uopce svim onim silnim rijecima obracao ljudskom rodu (navodno, naravno)?
Da ih potakne da se okanu rijeci, "utisaju um" i spoznaju ga?![]()
Viša svijest je progovarala kroz ljude, ali percepcija i tumačenje riječi ne može biti istovjetna samom iskustvu koje su određeni prosvijećeni ljudi imali.
Naravno, određene stvari su izmijenjene zbog raznoraznih razloga niže prirode.
Zato odgovor moraš pronaći ti sam. Naravno ukoliko imaš jaku želju za tim.
-
John Cleese
#691 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Uistinu ne vrijedi trositi dragocjeno vrijeme na abrahamski buckuris kontradikcija, jer to jeste "corav posao", potpuno si u pravu. Hvala jos jednomfortaleza wrote: ↑05/11/2023 12:55Ne postoji konzistencija kad je u pitanju beskonačnost, rekao bih da se okaneš ćorava posla.John Cleese wrote: ↑05/11/2023 10:46Trazim konzistenciju opcenito, ali nema je...
Da ih potakne da se okanu rijeci, "utisaju um" i spoznaju ga?![]()
Viša svijest je progovarala kroz ljude, ali percepcija i tumačenje riječi ne može biti istovjetna samom iskustvu koje su određeni prosvijećeni ljudi imali.
Zato odgovor moraš pronaći ti sam. Naravno ukoliko imaš jaku želju za tim.
- fortaleza
#692 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Svatko svojim putem.John Cleese wrote: ↑05/11/2023 13:08Uistinu ne vrijedi trositi dragocjeno vrijeme na abrahamski buckuris kontradikcija, jer to jeste "corav posao", potpuno si u pravu. Hvala jos jednomfortaleza wrote: ↑05/11/2023 12:55
Ne postoji konzistencija kad je u pitanju beskonačnost, rekao bih da se okaneš ćorava posla.
Zato odgovor moraš pronaći ti sam. Naravno ukoliko imaš jaku želju za tim.![]()
-
Hendrix
#693 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Isto nelogicnost oko odlaska na drugi svijet, kao niko nikoga nece poznavati. Ono restart uma. Pa sta onda ikoga briga kakav sam ja na ovom svijetu, pa i moju uzu familiju.
Moj tetak koji je inace duboko religiozan je popizdio na ovo pitanje ali mi ne moze objasniti sto bi trebalo da ga bude briga. Jarane svi cemo lafo zaboraviti sve oko nas i odgovaramo za svoje grijehe. Pusti me na miru. A ne ide to tako bla bla. Ali nije imao odgovor na pitanje.
Da zaista cudno da ljudi vjeruju u bajke u 21 stoljecu.
Moj tetak koji je inace duboko religiozan je popizdio na ovo pitanje ali mi ne moze objasniti sto bi trebalo da ga bude briga. Jarane svi cemo lafo zaboraviti sve oko nas i odgovaramo za svoje grijehe. Pusti me na miru. A ne ide to tako bla bla. Ali nije imao odgovor na pitanje.
Da zaista cudno da ljudi vjeruju u bajke u 21 stoljecu.
-
cerasus
#694 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Dakle, da svako svoja posla gleda i da ne koristi druge kao paralelu kojom mjeri svoju superiornost, vjerovao ili nevjerovao. Suprotno od naslova teme.
-
lorens od arabije
#695 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
nadahnula mene droga
da krenem u lov na boga
plijen nosim ja iz lova
bog je riječ od tri slova
a šta hodža il pop viče
lovačke su samo priče
prepričane bajke stare
i opijum za fukare
E.B.
da krenem u lov na boga
plijen nosim ja iz lova
bog je riječ od tri slova
a šta hodža il pop viče
lovačke su samo priče
prepričane bajke stare
i opijum za fukare
E.B.
- HAL9000
#696 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Mislim da bi se dao ispravan odgovor na početno pitanje treba prvo pročitati filozofske bestselere uvaženog teologa Ulona Kolufida (Oolon Colluphid) - "U čemu je sve Bog pogriješio", "Još neke Njegove najveće greške" i "Ma, ko je uopšte taj Bog?".
- MujkicHaris
#697 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Što se tiče islama, to nije tačno. Sva iskustva i znanja koja si stekao ostaju i na drugom svijetu.
Ako krenemo od Sudnjeg Dana: Ljudi će bježati jedni od drugih jer znaju da će morati davati dijelove svojih dobrih djela kako bi se iskupili za zlo učinjeno drugima, koje će poznavati. A neki će u nedostatku dobrih djela, da bi se iskupili, morati preuzeti tuđa loša djela. Pa trenutak kada će čovjek dobiti svoju knjigu djela, prepoznati će i priznati da ta knjiga sadrži svako djelo, malo i veliko. Pa ljudi koji će se kajati što se nisu više trudili na ovom svijetu. To ne radi neko kome je memorija izbrisana.
U Džennetu: Pominje se u Kur'anu kako će se ljudi sjećati svojih drugova sa ovog svijeta koji su ih zamalo odveli s pravog puta.
Moj savjet je da ne pokušavaš shvatiti drugi svijet i njegove faze kroz debate sa porodicom nego uzmi abdest i pročitaj Kur'an.
- ortodont
#698 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Tvoja punica nije morala ni postojati pa je Bog pak bio milostiv i stvorio je zar ne? To sto ti u raku vidis njeno kažnjavanje je tvoj problem, mozda je živjela u grijehu godinama (javno ili tajno) pa je u bolesti promijenila svoj zivot i zasluzila oprost, ali valja to dokučiti.
- apsidejzi
#699 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ja sam otvorio temu upravo na osnovu ovakvog tvog vidjenja boga. Obicni diktator, autokrata i ego triper. Malkice gej. Prikriveni gej.ortodont wrote: ↑05/11/2023 23:55Tvoja punica nije morala ni postojati pa je Bog pak bio milostiv i stvorio je zar ne? To sto ti u raku vidis njeno kažnjavanje je tvoj problem, mozda je živjela u grijehu godinama (javno ili tajno) pa je u bolesti promijenila svoj zivot i zasluzila oprost, ali valja to dokučiti.
materijalizacija-abrahamskog-boga-u-putinu-t164367.html
-
Hendrix
#700 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ja u raku vidim nesretni slucaj i genetski problem, nista vise od toga. Ali ako se vec cuda pripisuju bogu zasto ne i kazna?ortodont wrote: ↑05/11/2023 23:55Tvoja punica nije morala ni postojati pa je Bog pak bio milostiv i stvorio je zar ne? To sto ti u raku vidis njeno kažnjavanje je tvoj problem, mozda je živjela u grijehu godinama (javno ili tajno) pa je u bolesti promijenila svoj zivot i zasluzila oprost, ali valja to dokučiti.
Ako je vec punica grijesila i zasluzila rak zasto ga onda djeca dobiju? Ili je to dio nekog veceg testa koji mi ne spoznajemo...osim jadnih roditelja koji gledaju kako im dijete umire. Divna lekcija i test zaista od samilosnog.
Realno je da ne mozemo logicki raspravljati kad ti vjerujes u nadnaravno a ja ne. I tvoje vjerovanje nije nista manje nevjerovatno kao i postojanje djeda mraza.