BH vojna industrija i naoruzanje
-
HelaS
#17176 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kako se ovaj mladi "CNT" finansira. Ima li mogućnosti da ga "usvoji" namjenska industrija BiH, da mu se da max. podrška i potrebni resursi, da mu se pojača kapacitet?
-
Hrmpallier
#17177 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Današnji RC modeli aviona su pogonjeni mlaznim motorima i neuporedivo su potentniji (veći, brži, brži u penjanju) od viđenog propelerca.
Slaba tačka svih, pogotovo amaterskih, jeftinih RC dronova je mogućnost ometanja. Vrijeme koje donosi AI, daće značaja platformama.
Mali osvrt na priču o IN UAR i Harambije gdje @athlon tvrdi da bi oni postigli rezultate, da je tačna tvrdnja o angažmanu stranih stručnjaka.
Te dvije dtžave su neuporedive sa BiH u finansijskom smislu, ali i tehnološki u odnosu sa USA.
Zašto bi oni ozbiljno i srčano razvijali domaću industriju, kadaimaju para da kupe provjereno i bolje nego što sami mogu napraviti. Pri tome, oni koji odlučuju imaju i svoj procenat od svake kupovine.
Eventualne njihove aktivnosti na polju IN su samo simuliranje i hobističkadjelatnost na nivou Srbie. Na kraju sve završi kupovinom na Zapadu, uglavnom SAD.
Mi tih para nemamo, i nama nema ništa bez nas, barem u niskotehnološkim oružjima. Nećemo biti lafovi, ali neka nam bar zvijezda ponude ne bude minobacač oznake M-69 ili relikt zvani " D - 30 "
Slaba tačka svih, pogotovo amaterskih, jeftinih RC dronova je mogućnost ometanja. Vrijeme koje donosi AI, daće značaja platformama.
Mali osvrt na priču o IN UAR i Harambije gdje @athlon tvrdi da bi oni postigli rezultate, da je tačna tvrdnja o angažmanu stranih stručnjaka.
Te dvije dtžave su neuporedive sa BiH u finansijskom smislu, ali i tehnološki u odnosu sa USA.
Zašto bi oni ozbiljno i srčano razvijali domaću industriju, kadaimaju para da kupe provjereno i bolje nego što sami mogu napraviti. Pri tome, oni koji odlučuju imaju i svoj procenat od svake kupovine.
Eventualne njihove aktivnosti na polju IN su samo simuliranje i hobističkadjelatnost na nivou Srbie. Na kraju sve završi kupovinom na Zapadu, uglavnom SAD.
Mi tih para nemamo, i nama nema ništa bez nas, barem u niskotehnološkim oružjima. Nećemo biti lafovi, ali neka nam bar zvijezda ponude ne bude minobacač oznake M-69 ili relikt zvani " D - 30 "
-
plavi_E
#17178 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zavaruju atom za atom i tako do gotovog proizvoda a atome kopaju u rudniku u Varesu.
Sto se tice "sastavljanja" navodno najbolji tenk svijeta Merkava se ne proizvodi u Izraelu nego se sto bi ti rekao "sastavlja". Na primjer motori za te tenkove 100% provjereno dolaze iz Njemacke.
-
plavi_E
#17179 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovi sto zive u bajkama gdje su "kuce od cokolade a prozori od marmelade" to ne mogu da shvate.denimb wrote: ↑04/11/2023 13:24 Ima znanja itekako, ima i inzinjera, niste ni svjesni koliko smo napredovali na nekim poljima, ali neke stvari nisu tako jednostavne i ne odlucujemo mi o svemu.
@Bobi nisu na forumu svi bas komercijalisti, no neke stvari ne smijes kod kuce da pricas, a ne da ih pises ovdje.
-
plavi_E
#17180 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovdje neki koji nisu bili u prilici ni da kuhaju kafu nekom projektantskom timu nas ubjedjuju da svaki R&D projekat pocinje od nule i da se ne smiju koristiti nikakvi gotovi proizvodi kao komponente za taj neki novi proizvod. Po njihovom ubjedjivanju ako se u BiH krene razvoj nekog komunikacijskog modula za komunikaciju sa dronovima treba prvo vidjeti gdje u BiH ima silicijuma da se krene kopati silicijum za cipove u tom komunikacijskom modulu. 
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#17181 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sta ste se upalili? AJfon se sklapa u kini i to je sasvim ok radi troskova, ali ajfon je smisljen i konstruktovan od strane amera.
Ja sam samo upitao, da li je smisljen, konstruktovan, izradjen/isplaniran od naseg uma, ili je kopija dostupnih dijelova. U cemu je problem postaviti takvo pitanje?
Naravno da se smiju i trebaju korsiti gotove komponente. Pa nece izmisljati neki novi element, ali valjda vecina treba biti vlastita konstrukcija/izrada/programiranje etc.
Ja sam samo upitao, da li je smisljen, konstruktovan, izradjen/isplaniran od naseg uma, ili je kopija dostupnih dijelova. U cemu je problem postaviti takvo pitanje?
Naravno da se smiju i trebaju korsiti gotove komponente. Pa nece izmisljati neki novi element, ali valjda vecina treba biti vlastita konstrukcija/izrada/programiranje etc.
-
Iceplayer
#17182 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ali ne sklapa se niti jedan komad NI van Amerike 
Daleko smo od Amerike, ovo trenutačno što proizvodimo je odlično, samo proširivati postrojenja i raditi upgrade.
Upgrade haubica, navođene artiljerije, možda minobacač na vozilima i naravno dron kamikaza
Daleko smo od Amerike, ovo trenutačno što proizvodimo je odlično, samo proširivati postrojenja i raditi upgrade.
Upgrade haubica, navođene artiljerije, možda minobacač na vozilima i naravno dron kamikaza
- liyf
#17183 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa onda ne treba reći da je dron razvio CNT, kad ga nije razvio, već ga je sastavio. Kupuje motore, krila, plastiku van BiH i sklopi dron, to nije razvitak već sklapanje drona. Nije on izmislio taj motor ili ga isplanirao, već je otišao na aliexpress i kupio motor za dron, to može uradit svakoplavi_E wrote: ↑05/11/2023 11:21 Ovdje neki koji nisu bili u prilici ni da kuhaju kafu nekom projektantskom timu nas ubjedjuju da svaki R&D projekat pocinje od nule i da se ne smiju koristiti nikakvi gotovi proizvodi kao komponente za taj neki novi proizvod. Po njihovom ubjedjivanju ako se u BiH krene razvoj nekog komunikacijskog modula za komunikaciju sa dronovima treba prvo vidjeti gdje u BiH ima silicijuma da se krene kopati silicijum za cipove u tom komunikacijskom modulu.![]()
- denimb
#17184 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Brate iznerviram se i napisem neki post, pa ga izbrisem jer ne smijem objaviti...pola ovih ljudi inzinjera u putu nije srelo.plavi_E wrote: ↑05/11/2023 11:17Ovi sto zive u bajkama gdje su "kuce od cokolade a prozori od marmelade" to ne mogu da shvate.denimb wrote: ↑04/11/2023 13:24 Ima znanja itekako, ima i inzinjera, niste ni svjesni koliko smo napredovali na nekim poljima, ali neke stvari nisu tako jednostavne i ne odlucujemo mi o svemu.
@Bobi nisu na forumu svi bas komercijalisti, no neke stvari ne smijes kod kuce da pricas, a ne da ih pises ovdje.
I cuj treba neko krila da izmisli, propeler mozda, motor da izmisli...2023 godina na izmaku, e kako razmisljamo Boze sacuvaj.
- liyf
#17185 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ako ja kupim motor, kameru, tegove, krila i svu dodatnu gumu i plastiku za dron, pa mi on dođe kući i ja ga sastavim po uputama, jesam li ga ja razvio ili sam ga ja sklopio od dostupnih materijala na tržištu? Isto ko da kažem da sam ja izmislio policijsku stanicu u lego setu zato što sam je ja sastaviodenimb wrote: ↑05/11/2023 17:49Brate iznerviram se i napisem neki post, pa ga izbrisem jer ne smijem objaviti...pola ovih ljudi inzinjera u putu nije srelo.plavi_E wrote: ↑05/11/2023 11:17Ovi sto zive u bajkama gdje su "kuce od cokolade a prozori od marmelade" to ne mogu da shvate.denimb wrote: ↑04/11/2023 13:24 Ima znanja itekako, ima i inzinjera, niste ni svjesni koliko smo napredovali na nekim poljima, ali neke stvari nisu tako jednostavne i ne odlucujemo mi o svemu.
I cuj treba neko krila da izmisli, propeler mozda, motor da izmisli...2023 godina na izmaku, e kako razmisljamo Boze sacuvaj.
- denimb
#17186 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Druze pa imas devijacije, unapredjenja po svakom proizvodu...pa jesi li ti svjestan da jedna BiH prodaje tehnoloska rijesenja (bukvalno u fascikli demet papira) drzavama koje imaju 80 miliona stanovnika, i to za vojne prozvode koje mi mozda nikada necemo imati, a oni nemogu problem da rijese sami!lavi wrote: ↑05/11/2023 19:26ako ja kupim motor, kameru, tegove, krila i svu dodatnu gumu i plastiku za dron, pa mi on dođe kući i ja ga sastavim po uputama, jesam li ga ja razvio ili sam ga ja sklopio od dostupnih materijala na tržištu? Isto ko da kažem da sam ja izmislio policijsku stanicu u lego setu zato što sam je ja sastavio
Mi smo to neko znanje naslijedili, neko unaprijedili, i imamo brate ljude koji bas talenta imaju za toga, da nije tih ljudi ne bi imali ovakvu proizvodnju uopste.
Nemoj razmisljati kao dijete neko, vjeruj mi sto se tice ove branse, nikada jaci nismo bili.
Doduse, pokupuj to sve, mozda napravis novi bayraktar, proslavi se jbt!
- liyf
#17187 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma ne kažem ništa za to, ali ako se dron razvija u BiH, daj da ga razvijemo, a ne sklopimo od dostupnog materijala.denimb wrote: ↑05/11/2023 19:49Druze pa imas devijacije, unapredjenja po svakom proizvodu...pa jesi li ti svjestan da jedna BiH prodaje tehnoloska rijesenja (bukvalno u fascikli demet papira) drzavama koje imaju 80 miliona stanovnika, i to za vojne prozvode koje mi mozda nikada necemo imati, a oni nemogu problem da rijese sami!lavi wrote: ↑05/11/2023 19:26ako ja kupim motor, kameru, tegove, krila i svu dodatnu gumu i plastiku za dron, pa mi on dođe kući i ja ga sastavim po uputama, jesam li ga ja razvio ili sam ga ja sklopio od dostupnih materijala na tržištu? Isto ko da kažem da sam ja izmislio policijsku stanicu u lego setu zato što sam je ja sastavio
Mi smo to neko znanje naslijedili, neko unaprijedili, i imamo brate ljude koji bas talenta imaju za toga, da nije tih ljudi ne bi imali ovakvu proizvodnju uopste.
Nemoj razmisljati kao dijete neko, vjeruj mi sto se tice ove branse, nikada jaci nismo bili.
- denimb
#17188 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nemas ti tu sta da razvijas, sta bi ti da izmisljamo svoja krila, motore, druze danas je obrnuti inzinjerig majka, sta mislis zasto je amerika onoliku galamu digla kad su im iranci klepili onaj dron, pa drug moj...lavi wrote: ↑05/11/2023 19:55Ma ne kažem ništa za to, ali ako se dron razvija u BiH, daj da ga razvijemo, a ne sklopimo od dostupnog materijala.denimb wrote: ↑05/11/2023 19:49Druze pa imas devijacije, unapredjenja po svakom proizvodu...pa jesi li ti svjestan da jedna BiH prodaje tehnoloska rijesenja (bukvalno u fascikli demet papira) drzavama koje imaju 80 miliona stanovnika, i to za vojne prozvode koje mi mozda nikada necemo imati, a oni nemogu problem da rijese sami!lavi wrote: ↑05/11/2023 19:26 ako ja kupim motor, kameru, tegove, krila i svu dodatnu gumu i plastiku za dron, pa mi on dođe kući i ja ga sastavim po uputama, jesam li ga ja razvio ili sam ga ja sklopio od dostupnih materijala na tržištu? Isto ko da kažem da sam ja izmislio policijsku stanicu u lego setu zato što sam je ja sastavio
- Athlon64
#17189 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nevjerovatno je koliko su ovdje neki ljudi kratkovidi.
Vjerujem da niko od njih nije proveo dana u jednoj proizvodnji (bilo čega), a ovdje su najpametniji.
Banalizuje se do te mjere da neki mrtvi hladni izjave nešto poput:
- Nek plate profesora (pazi: profesora!) pa nek nauči našu djecu da i oni prave ultra naprave
- Naručili sa AliExpressa dijelove i sastavili
ta ce oni
Ja iskreno smatram svakako da su ovi predstavljeni proizvodi daleko od nečega što nismo već vidjeli i što drugi ne proizvode bolje od nas.
Ali samo postojanje CNT daje potencijal, istraživački, dakle dobija se znanje iz prve ruke, testira se oprema, vidi koji su nedostaci, gleda da se to unaprijedi. Po prvi put imamo nešto tako u BiH, da je nešto aman-zaman - NIJE, da je dobar korak u pravom smijeru - JESTE.
U ovom CNT je bitno samo da ima kvalitetno vodstvo i čuda se mogu stvarati.
Mnogo bogatije i veće države nemaju nešto slično, nego 100% zavise od tuđe pameti.
Vjerujem da niko od njih nije proveo dana u jednoj proizvodnji (bilo čega), a ovdje su najpametniji.
Banalizuje se do te mjere da neki mrtvi hladni izjave nešto poput:
- Nek plate profesora (pazi: profesora!) pa nek nauči našu djecu da i oni prave ultra naprave
- Naručili sa AliExpressa dijelove i sastavili
Ja iskreno smatram svakako da su ovi predstavljeni proizvodi daleko od nečega što nismo već vidjeli i što drugi ne proizvode bolje od nas.
Ali samo postojanje CNT daje potencijal, istraživački, dakle dobija se znanje iz prve ruke, testira se oprema, vidi koji su nedostaci, gleda da se to unaprijedi. Po prvi put imamo nešto tako u BiH, da je nešto aman-zaman - NIJE, da je dobar korak u pravom smijeru - JESTE.
U ovom CNT je bitno samo da ima kvalitetno vodstvo i čuda se mogu stvarati.
Mnogo bogatije i veće države nemaju nešto slično, nego 100% zavise od tuđe pameti.
- liyf
#17190 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Naravno da ne bi mi da izmišljamo svoja krila, ali ih barem napravi ti, u Bosni, ne zavisi od nekoga u Kini ko će ih dostaviti, valjda to znači razviti nešto. Drugo je nešto svoje razviti od nule, a drugo je nešto kupiti pa sastaviti, a totalno treće skupiti materijal pa napraviti motor, procesor, kameru i sl., što ja i zagovaram, samo su neki ovdje poslijepi pa ih ne interesuje da čitaju i razumiju dublje od onoga što direktno piše. Papčine.denimb wrote: ↑05/11/2023 20:00Nemas ti tu sta da razvijas, sta bi ti da izmisljamo svoja krila, motore, druze danas je obrnuti inzinjerig majka, sta mislis zasto je amerika onoliku galamu digla kad su im iranci klepili onaj dron, pa drug moj...lavi wrote: ↑05/11/2023 19:55Ma ne kažem ništa za to, ali ako se dron razvija u BiH, daj da ga razvijemo, a ne sklopimo od dostupnog materijala.denimb wrote: ↑05/11/2023 19:49
Druze pa imas devijacije, unapredjenja po svakom proizvodu...pa jesi li ti svjestan da jedna BiH prodaje tehnoloska rijesenja (bukvalno u fascikli demet papira) drzavama koje imaju 80 miliona stanovnika, i to za vojne prozvode koje mi mozda nikada necemo imati, a oni nemogu problem da rijese sami!
-
plavi_E
-
plavi_E
#17192 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vecini nije poznato da ako neki gotov proizvod zadooljava specifikacije koje su potrebne tvom projektnom objektu da se taj proizvod ne izmislja nego se nabavlja. Cijena i vrijeme razvoja nisu beskonacni. Ako na trzistu krila za dronove budu postojala gotova krila sa rasponom od 12 metara za najavljeni bh. dron tog raspona ona ce se kupiti kao gotov proizvod i ugraditi u dron. Ili ce se od nekog proizvodjaca krila za dronove traziti proizvodnja po vlastitoj specifikaciji ali to je onda daleko skuplje.
- denimb
#17193 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A zasto bi ulagao vrijeme da napravis motor, da napravis procesor, ako to vec imas? Pa ti bi svoj proizvod napravio toliko skupim da ne bi mogao ni ti jedan da napravis a ne da ga prodas nekome, aj dosta ba, odo da spavam.lavi wrote: ↑05/11/2023 20:15Naravno da ne bi mi da izmišljamo svoja krila, ali ih barem napravi ti, u Bosni, ne zavisi od nekoga u Kini ko će ih dostaviti, valjda to znači razviti nešto. Drugo je nešto svoje razviti od nule, a drugo je nešto kupiti pa sastaviti, a totalno treće skupiti materijal pa napraviti motor, procesor, kameru i sl., što ja i zagovaram, samo su neki ovdje poslijepi pa ih ne interesuje da čitaju i razumiju dublje od onoga što direktno piše. Papčine.
- Athlon64
#17194 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
U kojoj ti proizvodnji radiš ?lavi wrote: ↑05/11/2023 20:15Naravno da ne bi mi da izmišljamo svoja krila, ali ih barem napravi ti, u Bosni, ne zavisi od nekoga u Kini ko će ih dostaviti, valjda to znači razviti nešto. Drugo je nešto svoje razviti od nule, a drugo je nešto kupiti pa sastaviti, a totalno treće skupiti materijal pa napraviti motor, procesor, kameru i sl., što ja i zagovaram, samo su neki ovdje poslijepi pa ih ne interesuje da čitaju i razumiju dublje od onoga što direktno piše. Papčine.
To što ti zagovaraš da se radi, radi možda (ograničeno) samo 3 zemlje na cijelom svijetu: Rusija, Kina, USA.
I ti očekuješ od BiH takav pristup.
-
Iceplayer
#17195 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Najmanje bitno je za dron čiji je motor, a čija krila.
Za dron su bitni drugi faktori, visina leta, nosivost opreme, preciznost napada, domet itd.
Taj softverski dio je najbitniji i naravno rekete koje idu na dron su bitne.
Ostale dijelove je lako i kupiti, a i proizvesti ako treba...
Za dron su bitni drugi faktori, visina leta, nosivost opreme, preciznost napada, domet itd.
Taj softverski dio je najbitniji i naravno rekete koje idu na dron su bitne.
Ostale dijelove je lako i kupiti, a i proizvesti ako treba...
- anelsol
#17196 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ako bude stani-pani postoje tehničke mogućnosti i kapaciteti da se u BiH napravi 70 - 80 % hardvera/komponenti za dron.
- Athlon64
#17197 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Naravno, sad postoji i 3D print.
Ali mnogi ne razumiju da je 5x jeftinije nabaviti neki komad otamo gdje se štanca svakodnevno, nego samostalno raditi i proizvodnju tih komada, posebno za ovako nikakvo tržište.
Kao što sam rekao, CNT je dobra stvar čisto da se održava i unaprjeđuje znanje o proizovdnji ovih stvarčica.
- anelsol
#17198 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ok i 3D print, ali mislio sam na serijsku proizvodnju komponenti.Athlon64 wrote: ↑05/11/2023 22:11Naravno, sad postoji i 3D print.
Ali mnogi ne razumiju da je 5x jeftinije nabaviti neki komad otamo gdje se štanca svakodnevno, nego samostalno raditi i proizvodnju tih komada, posebno za ovako nikakvo tržište.
Kao što sam rekao, CNT je dobra stvar čisto da se održava i unaprjeđuje znanje o proizovdnji ovih stvarčica.
-
Iceplayer
#17199 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Koje su mogućnosti da razvijemo navođen dron, ne samo osmatrački?
-
pinkman
#17200 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
To je isto kao da napisu sto bismo za software koristili Linux kad mozemo razviti svoj operativni sistem...denimb wrote: ↑05/11/2023 20:25A zasto bi ulagao vrijeme da napravis motor, da napravis procesor, ako to vec imas? Pa ti bi svoj proizvod napravio toliko skupim da ne bi mogao ni ti jedan da napravis a ne da ga prodas nekome, aj dosta ba, odo da spavam.lavi wrote: ↑05/11/2023 20:15Naravno da ne bi mi da izmišljamo svoja krila, ali ih barem napravi ti, u Bosni, ne zavisi od nekoga u Kini ko će ih dostaviti, valjda to znači razviti nešto. Drugo je nešto svoje razviti od nule, a drugo je nešto kupiti pa sastaviti, a totalno treće skupiti materijal pa napraviti motor, procesor, kameru i sl., što ja i zagovaram, samo su neki ovdje poslijepi pa ih ne interesuje da čitaju i razumiju dublje od onoga što direktno piše. Papčine.