Ukrajina

madner

#187476 Re: Ukrajina

Post by madner »

drndalo wrote: 01/11/2023 16:29
madner wrote: 01/11/2023 14:58
Pomaze da SS ne pogodi tacno dio mosta koji zeli. Ne spasava od pogodka.
Pomaze PRu u Rusiji... Cak ni to...

Inercijalni/GPS nacin navodjenja svakako je dovoljno precizan za pogodak u par metara odstupanja, tako da dim za kameru (obicno), cak ne ni termalnu, ne pomaze.

Ako je njima psihicki lakse da nesto rade, neka rade...
Pomaze jer u zadnjoj fazi SS je navodjena upravo termalnom kamerom kao primarnom opcijom, ne GPSom. Naravno mora i dim biti odgovarajuci.
Bossona

#187477 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Trump je kamilica u poređenju sa ovim Hindusovcem Vivek Ramaswamy, najgrlatijim Putlerovim čmaroljubom koji bi sa Putlerom pravio dilove dajući mu okupirane dijelove Ukrajine samo da pobjedi u utrci za predsjednika Amerike.
https://www.pdsoros.org/meet-the-fellow ... -ramaswamy
madner

#187478 Re: Ukrajina

Post by madner »

drug_profi wrote: 01/11/2023 16:06
madner wrote: 01/11/2023 15:27
drug_profi wrote: 01/11/2023 13:55 Ljudi o čemu vi pričate?
Da će NATO propustiti jedinu priliku koja se mogla ponuditi da satare glavnog konkurenta u Evropi i Bliskom istoku i to po cijenu samo štampanih papira?
Da NATO propusti priliku da zavrti investicije kroz razvoj novih oružja kada je očigledno da su sve stre doktrine zastarile?
Pa pričali smo u martu prošle godine kako su se ruje zaletile ko mutav na telefon. Napali državu sa velikom teritorijom i populacijom, koja može sebi priuštiti kupovinu vremena i gubitke kilometara da melje i melje tu zastarjelu rusku ratnu mašinu.

Sad bi kao neko pomislio da će Zapad zanemariti kršenje međunarodnog prava, potjernice za Putinom, i radi para i nekakve opozicije zabiti autogol i iz dobijenog rata pretvoriti ga u remi? I to remi sa ukusom poraza, jer jedan Ruski cilj i jeste da se UN povelja i međunarodno pravo stavi van snage.

Ovaj jedan predviđa da će Ukrajina dati teritorij plus neće u NATO.
Pa to je poptuna pobjeda Rusije jer su im to ratni ciljevi. Kakve su vam to ideje? Kakva je kompenzacija članstvo u EU? Zakurac!
EU te neće braniti ni od čega. Pa kad Rusi krenu za 5 godina po ostatak, slaće upozorenja, posmatrače i humanitarnu. Ali ne vojnike.

Pa nije na Zapadu sve jedan do drugog predsjednik Alija.

Ukrajina će imati podršku dok je spremna da se bori. Čak i kad ne bude više mogla da se bori, i tada će je mamuzati.
Ukrajinci će ovdje najviše iskrvariti, ali to je cijena slobode u susjedstvu divljeg plemena.
Kao i nama sa Srbima.
Vec je propustio priliku da satare. Da je ovo sto je doslo ove godine doslo prosle godine, rat bi bio gotov.

Ukraina koja je dio NATOa pakta a da je dio pod okupacijom je savrsena za NATO.

Kao sto je i Juzna Koreja bila savrsen saveznik.
Jel Južna Koreja u NATO?
Ili im samo USA daje garancije.

I mi imamo garancije cjelovitosti, ali uvijek mogu reći da ima kvaka 22 i da se garancija ne odnosi na dati slučaj.
Tako ni Ukrajinu u NATO neće izglasati sve članice ni danas, ni sutra ni nikad, ako ne bude imala riješen teritorijalni spor.
Tj. samo ako se potpuno odrekne okupirane teritorije.
A to neće.
A garancije mačku o rep.
Mislim da Koreja nije u Sjevernom Atlantiku, pa shodno tome nije ni NATO clanica.

Ja hocu reci da Rusija koja nije porazena do kraja ima odredjene prednosti za USA, nece morati moliti Evropljane da imaju vojsku i budzet.

Kao sto je i RS imao odredjene prednosti naspram totalnog slamanja tog projekta.

Za vise UA mora biti sama sposobna da se izbori.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#187479 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

sumirprimus

#187480 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#187481 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

U februaru 2022. većina nas ovdje je saglasna bila da ako izađu momci u farmerkama i patikama... rutalji su donji.

Momci su tada izašli i rutalji su evo od tada donji!

Fala dragom Bogu na farmerkama i patikama :thumbup:

Tyke

#187482 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

jednonogi_Jack wrote: 01/11/2023 12:22
madner wrote: 01/11/2023 11:25 UA ce biti dio NATO, to je jedino osiguranje za ubuduce.
Misliš da će ih primiti bez 20% teritorije.
Ne vjerujem.
To je cinjenica da ne mogu postati dio NATO klana prije nego se rijesi terirorijalno pitanje i zavrsi sukob, jer bi u suprotnom odmah mogli i djelovati svi zajedno protiv Rusije. A cisto sumnjam u nesto takvo kao realno.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#187483 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

DaysleepeR wrote: 01/11/2023 11:06 Biće kako će biti, mi ovdje često zaboravimo koliko smo nebitni.

Ako tako velike sile odluče, biće ovdje Rusija ili Velika Srbija i niko ništa ne može uraditi ništa da se to spriječi, stoga nema nikakvog razloga da se sekiramo...
Ma nemoj. Eto, nebitni smo i pičkin dim, a evo ja ti ovo tipkam na dan Svih svetih vjernih mrtvih 01.11.2023. u slobodnoj Bosni i Hercegovini.

De ba.
karanana

#187484 Re: Ukrajina

Post by karanana »

apdejtiraj foe listu hame.
sumirprimus

#187485 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

karanana wrote: 01/11/2023 17:46 apdejtiraj foe listu hame.
Ne vidi te i ti si na foe :lol:
karanana

#187486 Re: Ukrajina

Post by karanana »

sumirprimus wrote: 01/11/2023 17:48
cuj ja na foe? ne mogu da vjerujem. auh.

ma znam, zato ga ni ne citiram, da ne uznemiravam covjeka.
Čitalac

#187487 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Prošlogodišnji miljenik nacije Arestovič objavio je da će biti kandidat na predstojećim izborima, kad god oni budu održani, a jedna od tačaka njegovog programa je "povratak okupiranih teritorija političkim sredstvima".
Oleksij Arestovič, bivši savjetnik Ureda predsjednika, namjerava se kandidirati na sljedećim predsjedničkim izborima, čiji datum trenutno nije poznat zbog izvanrednog stanja u zemlji. Arestovič je kandidaturu potvrdio za novinsku agenciju Interfax-Ukrajina.
Arestovič je također potvrdio da su prijedlozi političkih, gospodarskih, socijalnih, vojnih i drugih reformi u Ukrajini, koje je u srijedu objavio na društvenim mrežama, njegov izborni program.
"Doradit će ga stručnjaci, objavio sam ga da pokrenemo raspravu. Prigovori, mišljenja, savjeti, kritike su dobrodošli", napisao je.
Komentirajući informacije koje su se proširile društvenim mrežama o njegovom odlasku iz zemlje, Arestovič je odgovorio: "Imam niz međunarodnih događaja, od kojih sam na mnogima glavni govornik." Također je rekao da nema ništa s novinarom Simonom Schusterom koji je objavio priču o Ukrajini u časopisu Time.
"Zadnji put sam razgovarao sa Simonom 9. kolovoza 2022," rekao je Arestovič.
Sljedeći predsjednički izbori u Ukrajini trebali bi se održati u proljeće 2024., ali trenutno se u društvu raspravlja o mogućnosti i nužnosti njihovog održavanja u uvjetima izvanrednog stanja. Arestovič je na svom Telegramu objavio svojevrsni predizborni program, među točkama kojeg je i “prijedlog kolektivnom Zapadu”.
"Spremni smo za Kissingerovu opciju - zahtijevamo pristupanje NATO-u, uz obvezu da nećemo vratiti teritorije okupirane u trenutku pristupanja, već da ćemo tražiti njihov povratak samo političkim sredstvima", objavio je bivši savjetnik.
sumirprimus

#187488 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

karanana wrote: 01/11/2023 17:50
sumirprimus wrote: 01/11/2023 17:48
cuj ja na foe? ne mogu da vjerujem. auh.

ma znam, zato ga ni ne citiram, da ne uznemiravam covjeka.
Zato ja citiram da vidi, osim ako nisam i ja na foe
kluz franjo

#187489 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Ukrajinci to ipak najbolje mogu svojim riječima sumirati i objasniti.

Za one bez iksa... kompletan tekst u spoileru (hame toplo preporučujem čitav tekst za prijevod):
Spoiler
Show
We're all terribly at ease now.

We seem to have entirely forgotten the fact that -- above everything else -- Ukraine is fighting a war of defense against one of the world's largest military powers that enjoys an immense stock of resources, along with a colossal material legacy of the Soviet military.

It's a fucking man-made miracle that, over 600 days into the full-scale invasion, we are where we are, and 80% of Ukraine's territory is free from occupation and has *relatively* peaceful life.

Neither Kyiv, nor Kharkiv, or Odesa, or Lviv, are under Russian occupation.

Just recall the days of February 2022 and Russia's Kyiv-in-three-days bravado.

Back then, did any of the critics of today's Ukraine expect the crushing defeat of Russia's blitzkrieg at Kyiv?

Or the sinking of the Moskva cruiser? Or the fact that Russia still being not even close to having Donbas captured by the end of 2023? Or Ukraine's Kharkiv breakthrough? Or the triumphant liberation of Kherson?

Or the Snake Island? Or the battle of Bakhmut that lasted a year? Or the Russian defeat at Mykolaiv? Or drone attacks on Moscow & the Kremlin? Or Russian strategic airfields and Black Sea Fleet HQs being wiped out?

Or Ukraine's military mastering dozens of Western-provided weapon types, from artillery to advanced air defense, on the fly? Or Russia losing close to 2,500 tanks in combat? Or the fact that Ukraine survived a winter of Russian missile attacks on the heating and electric supply grid?

Or the fact that Russia was forced to declare mobilization for the first time since 1941 and 1914 and to mass-recruit suicidal convicts? Or the Kremlin begging Iran for drones and North Korea for ammo to go on?

Or the fact that Ukraine completely retook the initiative in the war and initiated a full-scale counter-offensive operation to possibly bring the war to an end? Or Ukraine talking not only about the national survival but the return to the legitimate national borders of 1991 as the war's ultimate end goal?

How many of those things were realistically expected as half of the world was sighing, shaking its head, expressing concerns, and saying Ukraine would be done for soon?

Some of us need to come down to earth and recall it that Ukraine has stood against Russia all this time.

It's a fucking man-made miracle that, 615 days on, we're talking about THIS.

We've made a light-year-long way over the last 20 months.

Especially given the fact of how little the chances were and how disproportionate are the combating powers.
And how little and late Ukraine gets its resources to go on fighting.

However, this thing works the other way around, too.

Some people need to wake up and realize that Ukraine is combating a defensive war against Russia.

So if we want this all to end in a good way, Ukraine needs to get all the necessary instruments BEFORE it mounts a potentially decisive, extremely difficult counteroffensive -- not AFTER the operation fades away due to insufficient resources provided to her again due to the fear of "escalation."
madner

#187490 Re: Ukrajina

Post by madner »

AliceInChains

#187491 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Znaci, lik je sumirao, da Ukrajina uglavnom vodi defenzivne borbe, i da im je još potrebno (bruka) milijardi i oružja, (i naravno srčani udar Putina), kako bi tamo nekad u budućnosti konačno startovali odlučujuću protuofenzivu.

Meni se čini, da je Ukrajinska protuofenziva mrtva bas kao i ova tema, šta se sadržaja tiče.

I kako sad odjednom moćna Ruska armija?

Samo se nadam da propaganda nece djelovati u toj mjeri kao onomad u Siriji, kad se pisalo i javno u silnim medijima obavještavalo o uspjesima FSA protiv Rusa i Sirijske armije…..i bukvalno od danas na sutra, iz čista neba tri četvrtine Sirijske teritorije pod kontrolom propalog Asada, uz pomoć nesposobnih Rusa.

Žao mi te Ukrajine, kako je izlevatiše i gurnuše u konflikt, koji opet, mimo cijele propagande, nije bio neizbježiv.
video

#187492 Re: Ukrajina

Post by video »

Evo ga kanadjanin, dugo te nije bilo šeki.
jednonogi_Jack

#187493 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

...
Last edited by jednonogi_Jack on 01/11/2023 19:28, edited 1 time in total.
jednonogi_Jack

#187494 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Četeres komada. Rujani sprže ovoliko svojih za dva sata.
Čitalac

#187495 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Prema podacima Južne Koreje, Pjongjang je Moskvi dostavio više od milion granata.
Sjeverna Koreja dostavila je Rusiji više od milijun topničkih granata za upotrebu u ratu protiv Ukrajine, kažu u Nacionalnoj obavještajnoj službi u Seulu, javlja Bloomberg. Na zatvorenom brifingu s južnokorejskim zastupnicima u srijedu, Nacionalna obavještajna služba rekla je da je oko 10 pošiljki oružja poslano iz Sjeverne Koreje u Rusiju od kolovoza. Prema južnokorejskoj obavještajnoj službi, Sjeverna Koreja također je u Rusiju „poslala i savjetnike“.
Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je krajem srpnja boravio u Sjevernoj Koreji, što je izazvalo zabrinutost da će Pjongjang započeti veliki transfer oružja Rusiji. Sjeverna Koreja ima neke od najvećih svjetskih zaliha granata i projektila kompatibilnih s oružjem iz sovjetske ere koje Rusija koristi u Ukrajini.
melac

#187496 Re: Ukrajina

Post by melac »

Hame_ wrote: 01/11/2023 17:33 U februaru 2022. većina nas ovdje je saglasna bila da ako izađu momci u farmerkama i patikama... rutalji su donji.

Momci su tada izašli i rutalji su evo od tada donji!

Fala dragom Bogu na farmerkama i patikama :thumbup:

Odlicano prikazuje volju naroda tada. Vec sam zaboravio na ovaj video, ko kad ih se onomad pojavljivam 100 u minuti.
Crvene_brigade

#187497 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

(Kontra)napad je najboja odbrana...

Ironmen

#187498 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

drndalo wrote: 01/11/2023 16:39
JoseMujica wrote: 01/11/2023 16:32
Ja ovaj snimak gledajuci vec 5-6x zadnjih dana, ipak mislim da nije Himars, nego 155mm, onaj pametni, sa blizinskim upaljacem...

S obzirom da je kombi u pitanju, a da Himars ima puno eksploziva, mislim da od njega ne bi ostao bas ovakav kombi, pretezno u komadu...
Kod Himarsa je dosta veca eksplozija.
kluz franjo

#187499 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Ako je iz Kanade, onda sigurno iz onog frankofonog dijela.
Engleski mu je, poput heroina. Loš i nikakav.
sumirprimus

#187500 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

AliceInChains wrote: 01/11/2023 18:55 Znaci, lik je sumirao, da Ukrajina uglavnom vodi defenzivne borbe, i da im je još potrebno (bruka) milijardi i oružja, (i naravno srčani udar Putina), kako bi tamo nekad u budućnosti konačno startovali odlučujuću protuofenzivu.

Meni se čini, da je Ukrajinska protuofenziva mrtva bas kao i ova tema, šta se sadržaja tiče.

I kako sad odjednom moćna Ruska armija?

Samo se nadam da propaganda nece djelovati u toj mjeri kao onomad u Siriji, kad se pisalo i javno u silnim medijima obavještavalo o uspjesima FSA protiv Rusa i Sirijske armije…..i bukvalno od danas na sutra, iz čista neba tri četvrtine Sirijske teritorije pod kontrolom propalog Asada, uz pomoć nesposobnih Rusa.

Žao mi te Ukrajine, kako je izlevatiše i gurnuše u konflikt, koji opet, mimo cijele propagande, nije bio neizbježiv.
Ko je bacio u sukob?
Post Reply