Sljedeći put pozovi ovog vozača da ti stane kraj kuće
Zasto su slovenci toliko drugaciji?
-
elcaliente
#302 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Znaci, nista nisi rekao.
Nisu ali imaju…
-
mali_balon
#303 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Pa sta bi trebo rec....supaka i gamadi ima i kod njih i kod nas....
-
elcaliente
#304 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Pa kazu da nisu bolji niti losiji pa kaze da imaju bolji mentalitet, da su osvijesteni a da su Bosanci plemena.mali_balon wrote: ↑28/10/2023 17:04Pa sta bi trebo rec....supaka i gamadi ima i kod njih i kod nas....
-
mali_balon
#305 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Da, na zalost i to je u pravu ali rekao je u nekim stvarima, ja bi reko u vecini stvari.....sto ne znaci da ni kod njih nema gamadi ko sto ima u austriji italiji.....bilo tako u jugi i sad je.....jbgaelcaliente wrote: ↑28/10/2023 17:44Pa kazu da nisu bolji niti losiji pa kaze da imaju bolji mentalitet, da su osvijesteni a da su Bosanci plemena.mali_balon wrote: ↑28/10/2023 17:04Pa sta bi trebo rec....supaka i gamadi ima i kod njih i kod nas....
-
swanfilter
#306 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Slovencima alkohol predstavlja veeeeliki problem. A i drogama vole reci DA.
Inace bi bili jos napredniji.
Prije 10h zabrana zescu sluziti u kafanama. Poslije 21h zabrana prodaje alkohola na benz pumpama. I dzaba. Nesrece sa smrtnim slucajevima konstantno se desavaju.
Ovaj slucaj pisanja koliko mi vuce bas na Janeza, toliko i ne.
Znam iz iskustva, vole i navika im je bez pardona prdnuti javno jel se osjeca domacim u tvom drustvu. Zato sam u nedoumici
.
Prije nego sam dosao ovamo svakakvih prica sam se naslusao, da nisam znao sta ocekivati od njih. Il, sta ce oni o meni kao juznjaku misliti.
Jer sam slucaj kojem je samo otac bio tu, a ja dosao studirati, od prvog dana sam u njihovom drustvu. Nisam imao rodbine i nasih poznanika.
I dosao sam do zakljucka da nasa vrlo losa percepcija o Slovencima je zbog nas samih. Mi njih blatimo i pljujemo jer nismo navikli i ne zelimo norme kakve su njima normala.
Slovenski granicar ne valja jer ne dozvoli da mu pola prodavnice uneses u drzavu. Govorim o periodu prije EU i Schenegena. Il nece mita i jos te prijavi. Isto vrijedi za saobracajce.
Slovenski sef ne valja jer ne dozvoljava isjeđavanja pola dana. Rad sa cigarom u ustima. Il pive dok radis.
Kazu, Janez ko triska a meni sere. Janez se sakrije. A i sef je, Bosnjo. Dođi do istog.
Janez je đubre jer sve razumije, al nece na nasem. A Slovenci nikada nisu zahtjevali znanje jezika jesi li dosao. Al, nasi navikli na Jugu i SH. Ovim to tada nije sjedalo i za posljedicu imalo odbojnost, a nasi nikako presaltati na drugo vrijeme, drzavu i pravila. I dan danas.
Meni je porazno gledati slucajeve rođene ovdje, isli ili idu u skolu, govori slovenski ko kakav Bugarin jucer dosao.
Onda dođem ja na faks, ocistim prvu godinu i moram poloziti slovenski da bih mogao upisati drugu godinu uopste. A moj skolski, mamlaz rođen ovdje cereka mi se, ti si lud. Al te jebu Janezi ...
Sto je jos gore, dici se nasim kao, a i njega govori sacuvaj boze. Mada ga vise upotrebljava svakodnevno nego taj slovenski.
Pa onda ona nasa seljacka silnost. Janezi su pi...ke, treba to mlatiti.
Mada, to je izlapilo. Danas su tu prisutni Gaserji i Limke. Subkultura mladih, jednih i drugih koji mjesaju i furaju stvari vise vezane na jug.
Da ne bude kako nesto branim Slovence, dosta je nasih postenih radnika ispusilo dobre pare, prevareni na razne nacine od strane gazdi i direktora Slovenaca.
Pa svi znamo za Lj Banka slucaj. Pa onda građevinski sektor kada je propao 2010 il nesto tako. I tako dalje.
Da zavrsim. Nisu ni oni bogom dani, al i takvi su za nas formirani kao drustvo i narod.
Prije 10h zabrana zescu sluziti u kafanama. Poslije 21h zabrana prodaje alkohola na benz pumpama. I dzaba. Nesrece sa smrtnim slucajevima konstantno se desavaju.
Znam iz iskustva, vole i navika im je bez pardona prdnuti javno jel se osjeca domacim u tvom drustvu. Zato sam u nedoumici
Prije nego sam dosao ovamo svakakvih prica sam se naslusao, da nisam znao sta ocekivati od njih. Il, sta ce oni o meni kao juznjaku misliti.
Jer sam slucaj kojem je samo otac bio tu, a ja dosao studirati, od prvog dana sam u njihovom drustvu. Nisam imao rodbine i nasih poznanika.
I dosao sam do zakljucka da nasa vrlo losa percepcija o Slovencima je zbog nas samih. Mi njih blatimo i pljujemo jer nismo navikli i ne zelimo norme kakve su njima normala.
Slovenski granicar ne valja jer ne dozvoli da mu pola prodavnice uneses u drzavu. Govorim o periodu prije EU i Schenegena. Il nece mita i jos te prijavi. Isto vrijedi za saobracajce.
Slovenski sef ne valja jer ne dozvoljava isjeđavanja pola dana. Rad sa cigarom u ustima. Il pive dok radis.
Kazu, Janez ko triska a meni sere. Janez se sakrije. A i sef je, Bosnjo. Dođi do istog.
Janez je đubre jer sve razumije, al nece na nasem. A Slovenci nikada nisu zahtjevali znanje jezika jesi li dosao. Al, nasi navikli na Jugu i SH. Ovim to tada nije sjedalo i za posljedicu imalo odbojnost, a nasi nikako presaltati na drugo vrijeme, drzavu i pravila. I dan danas.
Meni je porazno gledati slucajeve rođene ovdje, isli ili idu u skolu, govori slovenski ko kakav Bugarin jucer dosao.
Onda dođem ja na faks, ocistim prvu godinu i moram poloziti slovenski da bih mogao upisati drugu godinu uopste. A moj skolski, mamlaz rođen ovdje cereka mi se, ti si lud. Al te jebu Janezi ...
Sto je jos gore, dici se nasim kao, a i njega govori sacuvaj boze. Mada ga vise upotrebljava svakodnevno nego taj slovenski.
Mada, to je izlapilo. Danas su tu prisutni Gaserji i Limke. Subkultura mladih, jednih i drugih koji mjesaju i furaju stvari vise vezane na jug.
Da ne bude kako nesto branim Slovence, dosta je nasih postenih radnika ispusilo dobre pare, prevareni na razne nacine od strane gazdi i direktora Slovenaca.
Pa svi znamo za Lj Banka slucaj. Pa onda građevinski sektor kada je propao 2010 il nesto tako. I tako dalje.
Da zavrsim. Nisu ni oni bogom dani, al i takvi su za nas formirani kao drustvo i narod.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#307 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Dosta autosovinizma u postu.
-
swanfilter
#308 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Ovo su cinjenice, a mi mozemo do sutra od terminologiji ...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#309 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
I ja mislim da sam iznio cinjenicu
-
swanfilter
#310 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Moj komentar je na osnovu 20 godina ovdje provedenih. Tvoj je, ja mislim ..._BataZiv_0809 wrote: ↑30/10/2023 08:19I ja mislim da sam iznio cinjenicu![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#311 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Na osnovu onoga sto si napisaoswanfilter wrote: ↑30/10/2023 08:25Moj komentar je na osnovu 20 godina ovdje provedenih. Tvoj je, ja mislim ...
- fortaleza
#312 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Nema to veze s autošovinizmom, to je jednostavno tako.
Evo samo primjer od jutros o prometnoj kulturi.
U Zagrebu sam se pozitivno iznenadio koliko se poštuju pješaci i biciklisti u prometu i automobili u 99% slučajeva propuste ljude.
I jutros žena proleti ispred biciklista u autu, gledam table dubrovačke. Deset minuta poslije ista situacija, table iz Splita.
A pošto i sam dolazim s juga ovo mogu potvrditi, prometna kultura ne samo vozača nego i pješaka je na boljem nivou u odnosu na Mostar, Split, Sarajevo.
Nisam bio u Sloveniji, ali pretpostavljam da je Ljubljana slična Zagrebu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#313 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Uh zivio sam u Zagrebu relativno dugo i ne bih se bas slozio. Ne sa tvojim partikularnim primjerom, ne sumnjam da je bilo tako, ali Zagreb je generalno najvise grohno nakon 90-tih (u odnosu na ono sto je bio) od svih exYu glavnih gradova.fortaleza wrote: ↑30/10/2023 10:13Nema to veze s autošovinizmom, to je jednostavno tako.
Evo samo primjer od jutros o prometnoj kulturi.
U Zagrebu sam se pozitivno iznenadio koliko se poštuju pješaci i biciklisti u prometu i automobili u 99% slučajeva propuste ljude.
I jutros žena proleti ispred biciklista u autu, gledam table dubrovačke. Deset minuta poslije ista situacija, table iz Splita.
A pošto i sam dolazim s juga ovo mogu potvrditi, prometna kultura ne samo vozača nego i pješaka je na boljem nivou u odnosu na Mostar, Split, Sarajevo.
Nisam bio u Sloveniji, ali pretpostavljam da je Ljubljana slična Zagrebu.
-
swanfilter
#314 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
_BataZiv_0809 wrote: ↑30/10/2023 08:26Na osnovu onoga sto si napisaoswanfilter wrote: ↑30/10/2023 08:25Moj komentar je na osnovu 20 godina ovdje provedenih. Tvoj je, ja mislim ...
Znaci, tvoj proizvoljan zakljucak.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#315 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Kao i tvoj. Tvoje iskustvo kao kantar.swanfilter wrote: ↑30/10/2023 11:56_BataZiv_0809 wrote: ↑30/10/2023 08:26Na osnovu onoga sto si napisaoswanfilter wrote: ↑30/10/2023 08:25
Moj komentar je na osnovu 20 godina ovdje provedenih. Tvoj je, ja mislim ...
Znaci, tvoj proizvoljan zakljucak.
-
swanfilter
#316 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Kao i tvoje neiskustvo. Iz kojeg proizilaze malograđanske replike, daj da nesto kazem. Lp._BataZiv_0809 wrote: ↑30/10/2023 12:13Kao i tvoj. Tvoje iskustvo kao kantar.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#317 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Brzo si posegnuo za uvredama, dakle dirnuo sam neku zicu.swanfilter wrote: ↑30/10/2023 12:20Kao i tvoje neiskustvo. Iz kojeg proizilaze malograđanske replike, daj da nesto kazem. Lp.
S obzirom da nisam muzicar, ne prebire mi se po istima, pa cemo se onda ovdje lagano pozdraviti uz kurtoazne zelje za dobrim zdravljem
-
swanfilter
#318 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Moje iskustvo kao kantar i ja posegnuo za uvredama._BataZiv_0809 wrote: ↑30/10/2023 13:27Brzo si posegnuo za uvredama, dakle dirnuo sam neku zicu.swanfilter wrote: ↑30/10/2023 12:20Kao i tvoje neiskustvo. Iz kojeg proizilaze malograđanske replike, daj da nesto kazem. Lp.
S obzirom da nisam muzicar, ne prebire mi se po istima, pa cemo se onda ovdje lagano pozdraviti uz kurtoazne zelje za dobrim zdravljem![]()
To nesto lijepo upakovano, pa moze proci pod argumentiranom raspravom ...
Svako dobro.
- atmel
#319 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Ukratko...to je to...znam ja nas jebo ti nas..swanfilter wrote: ↑29/10/2023 03:39 Slovencima alkohol predstavlja veeeeliki problem. A i drogama vole reci DA.
Znam iz iskustva, vole i navika im je bez pardona prdnuti javno jel se osjeca domacim u tvom drustvu. Zato sam u nedoumici.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#320 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
https://www.avaz.ba/vijesti/region/8732 ... og-petardi
Prijavili dijete svoje zbog petardi
Kod nas pjan sin ubije susjeda kolima u gornjem vakufu uskoplju
Otac i sin zajedno skrivaju dokaze
Uhite ih
Puste
Sin kafanski grand pevac
Uhite ih
Puste
Sin kafanski grand pevac
-
swanfilter
#321 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Truba wrote: ↑12/12/2023 15:07 https://www.avaz.ba/vijesti/region/8732 ... og-petardi
Uhite ih
Puste
Sin kafanski grand pevac
I to dijete bi trebalo ovim primjerom nauciti se za sva vremena.
Mogao je drugo dijete osakatiti imajuci toliko petardi. I sta onda ...
400 petardi ja za zivota nisam potpalio.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#322 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/slo ... ola/117376
Dekret Dikasterija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života o raspuštanju Zajednice Loyola uručen je 14. prosinca u Ljubljani sestrama Zajednice. Razlog su „ozbiljni problemi u vršenju vlasti i način zajedničkog života“
baš su drugačiji
ordži of the slovenijan nuns 
Dekret Dikasterija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života o raspuštanju Zajednice Loyola uručen je 14. prosinca u Ljubljani sestrama Zajednice. Razlog su „ozbiljni problemi u vršenju vlasti i način zajedničkog života“
baš su drugačiji
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#323 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Šta mislite
Kolike su šanse da Slovenci časte besplatnim vinjetama ako pobjede prvenstvo?
Kolike su šanse da Slovenci časte besplatnim vinjetama ako pobjede prvenstvo?
-
last mohicans
#324 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Nes to dočekati, pa janezi su dinar efendije. Iskreno, zemlja i nacija koja ima moje najveće simpatije na Balkanu. Da smo barem i zerru ko Slovenci.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#325 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?
Nedo nam dragi bog