Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
SmoLe wrote: ↑27/10/2023 15:14
Ima li neko iskustva sa autocentar stanic? Iz lukavice su cini mi se ? https://olx.ba/shops/AC_STANIC/aktivni
I kakvi su 1.6 tdi CR motori za manji chip 15-20ks? Da ili ne?
kakav je sviju ti to manji cip?
manje povecanje snage ok, voza drug na takvoj mapi, sve oke
Onaj sa 4 nm tehnologijom. Veći je sa 9 nm tehnologijom, logično.
Ima li neko iskustva sa autocentar stanic? Iz lukavice su cini mi se ? https://olx.ba/shops/AC_STANIC/aktivni
Kad sam napisao manji chip mislio sam ono minimalno povecanje snage, ima to nesto stage 1,2,3
Jel sta steti motoru i kvacilu, i kakvi su generalno 1.6 tdi za cipovanje, ako neko ima iskustva? Hvala
Kad sam napisao manji chip mislio sam ono minimalno povecanje snage, ima to nesto stage 1,2,3
Jel sta steti motoru i kvacilu, i kakvi su generalno 1.6 tdi za cipovanje, ako neko ima iskustva? Hvala
Evo jedno moje iskustvo, mozda nekome pomogne. Uradjen mali servis, ubaceno LM ulje tacno po specifikaciji, filter ullja Fram...Oko 1000 km nakon malog servisa se upalila greska. Dijagnostika pokazala gresku opisa Neadekvatan pritisak ulja (MDS sistem). Nakon dosta vijecanja, raznih misljenja koji su cak isli i do preporuka da se mijenja uljna pumpa...mog istrazivanja interneta...naidje da se dosta ljudi zali na Fram uljne filtere i to narancaste boje. Hajde da probam, kupim drugi filter ali Bosch i samo njega zamijenim. Dodje sve na svoje, pritisak ok. Sve radi. Ne bude mi mrsko i narucim Chrysler filter i opet zamijenim da vidim ima li razlike. Pritisak identican kao sa Bosch. Sa Fram filterom je bio oko 0,5 bara nizi pritisak u svim rezimima i to je okinulo gresku i automatski ugasilo MDS sistem. Fram narancasti je izgleda obicno smece. Mozda neki premium Fram je ok ali ovaj sto kod nas prodaju se vani svrstavaju u ekonomsku klasu.
drug_profi wrote: ↑27/10/2023 12:47
Hajd malo da vidim jesul' mi logika i znanje u redu.
Na leru naglo skoči očitanje protoka zraka sa oko 8kg na oko 14-15 kg. Motor zadrhti, balansira nekoliko sekundi, pa se smiri.
Jel to znači da je MAF poslao pogrešno očitanje, pa ECU automatski poslao više goriva, pokvario smjesu i došlo do lošeg sagorjevanja?
Ima li neki drugi razlog zašto bi iz čista mira MAF pokazao naglo veći protok zraka.
IAT pokazuje stalno istu temperaturu ulaznog zraka 43°C, što je pretpostavljam OK, obzirom da auto stoji i zagrijan je motor na radnu temperaturu.
Paralelno prati procenat otvaranja EGR-a, vrlo vjerovatno postoji korelacija.
Hm, da, ima logike.
Evo sad guglam i kaze lik na YT da je za bas ovaj motor preporucivo ciscenje EGR na svakih 80K km (taman meni sad 85K km).
Da li to raditi sa onim tekucinama ili nositi na masinsko negdje?
drug_profi wrote: ↑27/10/2023 12:47
Hajd malo da vidim jesul' mi logika i znanje u redu.
Na leru naglo skoči očitanje protoka zraka sa oko 8kg na oko 14-15 kg. Motor zadrhti, balansira nekoliko sekundi, pa se smiri.
Jel to znači da je MAF poslao pogrešno očitanje, pa ECU automatski poslao više goriva, pokvario smjesu i došlo do lošeg sagorjevanja?
Ima li neki drugi razlog zašto bi iz čista mira MAF pokazao naglo veći protok zraka.
IAT pokazuje stalno istu temperaturu ulaznog zraka 43°C, što je pretpostavljam OK, obzirom da auto stoji i zagrijan je motor na radnu temperaturu.
Paralelno prati procenat otvaranja EGR-a, vrlo vjerovatno postoji korelacija.
Hm, da, ima logike.
Evo sad guglam i kaze lik na YT da je za bas ovaj motor preporucivo ciscenje EGR na svakih 80K km (taman meni sad 85K km).
Da li to raditi sa onim tekucinama ili nositi na masinsko negdje?
Ja sam cistio na 140k na svojoj japanskoj skuli, tekucine tu ne mogu nista posebno, a mogu i gore napraviti ako se komad odvali i zavrsi kod ventila, zato skinuti i rucno ocistiti je zakon.
Throttle wrote: ↑27/10/2023 21:04
Jel ti u tom autu LM ulje nije odgovaralo? Il je do filtera bilo
Filter nije odgovarao. Ulje nisam dirao. Zamjenim samo filter da bih provjerio hoce li biti ikakve razlike. I gle...ima razlike u pritisku. Nije neka strasna razlika ali dovoljna da okine gresku kod mene.
Throttle wrote: ↑27/10/2023 21:04
Jel ti u tom autu LM ulje nije odgovaralo? Il je do filtera bilo
Filter nije odgovarao. Ulje nisam dirao. Zamjenim samo filter da bih provjerio hoce li biti ikakve razlike. I gle...ima razlike u pritisku. Nije neka strasna razlika ali dovoljna da okine gresku kod mene.
Vlasnik Fram filtera je honeywell. A Oni prave fabricke filtere za honde,i jos neke auto kuce. A fram i sam zaobilazim. Cudi me da bypass ventil u filteru nije propustao ulje kad filtrirani dio nije
Zato gotovim u evropljana, ove filtere sto idu u kučiste. Bypass ventil vazda isti.
Kod tih u komadu, moze ti motor sjebat ako ne propušta ulje, a bypass ne radi kako treba. I svaki drugi ima razlicit pritisak.