Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne znam kako se kod tebe odvijala situacija, možda si sve te korake ispostovao ali ipak da napisem.
Ako nisi kod te MKO (isto vrijedi i za banke) podnio zahtjev za prijevremenu otplatu i zatvaranje kredita te banci koja to zatvara donio potvrdu s tačnim iznosom duga, koji vrijedi obično 7 dana, nego ti je banka uplatila taj dug na osnovu Centralnog registra kredita onda ti kredit nije bio zatvoren. Jer u Centralnom registru kredita vidi se samo stanje glavnice a u prijevremenu otplatu ide i naknada za zatvaranje itd. Onda ti se taj uplaćeni iznos tretirao kao avansna uplata s koje su se povlačile rate, nije zatvoren kredit i nije odbijena kamata koja je kasnije dospjela kad se avans istopio.
Druga opcija je bila da nakon uzimanja kredita u banci odeš u tu MKO i zatražiš odmah potvrdu o zatvaranju, oni bi ti izdali potvrdu na neku razliku da doplatis (oko 1% ostatka glavnice uglavnom) i s doplatom se kredit zatvara. U principu banke nebi smjele uplatiti to bez potvrde ali ipak to rade.
E sad ako si uradio to tako a oni te ipak opleli, to je onda nekakav kriminal i trebao si se žaliti Agenciji za bankarstvo.
Dobio stanje duga koje je vazilo cini mi se taj dan, iskljucivo.
Uplacen taj iznos.
Nakon nekoliko godina pojavljuju se sa zahtjevom za kamatu i aktiviraju mjenicu. Posto je iznos prevazilazio moju platu tada, firma odbila na 6 rata.
Nakon godinu dana javljaju se sa zahtjevom o 20 maraka kamate, gdje ih ja odbijam, izuzetno ljubazno, pozdravljajući im oca, mater, rod i porod.
Nakon par godina dobijam obavijest sa suda. Odnesem papire na sud i sam napisem obrazlozenje uz pomoc pravnika iz firme. Dobijem presudu u svoju korist na prvom stepenu.
Oni se zale. Nakon nekoliko godina opet poziv.
Ovaj put presudjuju u njihovu korist, bez pravnog lijeka.
Nemojte mi sad govoriti sta je trebalo. Sve sam ja konsultovao, greska u startu je sto nisam trazio papir da je zatvoreno od kreditora. Tamo je neko to namjerno knjizio kao avans jer se nisam pojavio sa zahtjevom za potvrdu o dugu, i dalje se zna.
Da, kriminal. Upravo to. Klijent nije dosao po potvrdu, knjizi mu to kao avans i udaraj kamate.
Dakle papir da je zatvoreno. Ako ne izdaju. Trazite papir da ne izdaju taj papir.
Drugar, da ne pristajem na muku, koliki je iznos za koji su te oštetili? Je li dobacio cijenu jednog polovnog auta?
Pa tada se mogao neki krš kupiti. Oko 1100 sve zajedno. Tužitelj nekih ukupno 750, 250 sud i 50 advokat.
Cirka oko, ne sjećam se tačno iznosa.
Sve je to trajalo duže od 10 godina. Tako da se realna vrijednost u datom momentu ne moze izracunati, ali je recimo vrijednost ovih 700 i nesto maraka kao duga za kamate bila veca od moje tadasnje plate.
Doduse kad sam dizao tu pozajmicu, vozio sam auto od 1000 maraka. S paket golf.
Ma lijepo je što je to servisirano. Očigledno da nije baš potpuni grob, ali meni odbojno djeluje.
Piše da su zamjenjeni i zatezač i remenica, a na računu ih nema. OK, možda su stari ispravni, ali to se ne radi tako.
Lijeva plastična obloga praga je nitovana, ko zna šta je ispod nje.
Desna zadnja obrva nema plastičnu zaštitu i vidi se početak korozije na obrvama.
Međutim, uvališ se u servise 20% od oglašene prodajne cijene auta malo prije prodaje.
Može biti ništa, a može biti i da jedva čeka da ga se riješi.
I ja sam tako trkom prodao svoju staru astru mjesec nakon velikog servisa jer mi izletilo bolje auto za prihvatljive pare.
Felge mi izgledaju kao 15". Na njih idu 195/50 ili 185/55. Ove 195 su jeftinije, ima Fulda za 115 po komadu.
A rore i folije... i mene bi bilo stid ovako voziti.
Doduše nije kakva cijena pa sve te mane za te pare i treba prihvatiti, samo da ne bude dalje neke uvale.
Cijenio bih neko mišljenje.. Ne dopadaju mi se folije niti protect gume, ali sveukupno mi dobro izgleda, plus servisi koji su obavljeni..
Da li bi Clio (isto benzin) bio bolja opcija? Znam da će odgovor biti svejedno, pogledaj koje je auto u boljem stanju, ali evo opet ću pitati
Hvala!
Nisu neke pare ali to ti je samo malo ušminkana kršina, ja ne bih.
Ni ja ne volim ova auta sa rorama, naljepnicama, koje vozaju mladi raceri, nije mi to opcija, može se naći ovih auta, benzinaca sa početka 2000-ih, sa dosta malom kilometražom, evo kolega prodaje Megane 1,4, onaj guzati, mislim iz 2004. godine, koliko se sjećam da je prešao ispod 100 hiljada km stvarnih, ne znam koliko ga cijeni, mislim da nije baš 2-3 hiljade, ali nije ni preko 4-5...
Ma u toj klasi iz tih godina je meni Clio II facelift sa 1.2 ili 1.4 sa klimom najbolji izbor. Dobro auto, bez izraženih mana i jako jeftinim održavanjem.
Auto staro 20-ak godina, sa komplikovanim motorom i komplikovanim pogonskim rješenjima (4 motion itd), ne može biti dobra kupovina pa sve i da je 1,9 tdi.
Ovo je dobro nekome za nauk, da poslije dvije godine shvati da ne može veliko i luksuzno auto za male pare...
milojicabrzi wrote: ↑27/10/2023 09:05
Auto staro 20-ak godina, sa komplikovanim motorom i komplikovanim pogonskim rješenjima (4 motion itd), ne može biti dobra kupovina pa sve i da je 1,9 tdi.
Ovo je dobro nekome za nauk, da poslije dvije godine shvati da ne može veliko i luksuzno auto za male pare...