Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Itsoktobealone

#9801 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Itsoktobealone »

Iceplayer wrote: 25/10/2023 00:34
Itsoktobealone wrote: 25/10/2023 00:20 Očekuje se da će u narednom periodu pored oklopa biti predstavljen i OMTAS za OSBiH. Dronovi su već spakovani.
OMTAS je super, HISAR je bonus :-D
HISAR je skup za nas, a i ono sto ja znam, rijetko je bilo priče sa njima oko sistema dugog dometa (HISAR-U). Fokus je na kratki i srednji.

EDIT: Imaju A i O sistemi koji su u početku bili samo spomenuti, ali se brzo odustalo od toga kad je politika shvatila da ima veće prioritete a ograničen budžet.
Last edited by Itsoktobealone on 25/10/2023 00:44, edited 1 time in total.
TheMule

#9803 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by TheMule »

lavi wrote: 22/10/2023 15:38
TheMule wrote: 22/10/2023 15:15 Fin transporter. Gdje su se pravili oni stari transporteri koje je je policija imala (one sa kupolama?). Jel to bila Jugoslovenska proizvodnja ili strana ?
Jugoslovenski BOV koji se pravio u Jugoimportu i TAMu, FUP ih ima 4 koja koriste i dalje, remontuju se u Hadžićima čini mi se.
:thumbup:
vjeshalica

#9804 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by vjeshalica »

CrveniKuk wrote: 23/10/2023 19:40 Kad prije dođe Senator za MUP FBiH, jer nisam očekivao da će ovako brzo biti dopremljeno….do sada je stiglo 5. MUP FBiH planira nabaviti još 2, MUP KS je naručio 3 imao kraja godine trebalo ni naručiti još 2. Znači, to je ukupno 12. Da li ostali kantoni namjeravaju naručiti ovo vozilo?
Bosanskopodrinjski
Iceplayer

#9805 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Iceplayer »

Itsoktobealone wrote: 25/10/2023 00:41
Itsoktobealone wrote: 25/10/2023 00:20 Očekuje se da će u narednom periodu pored oklopa biti predstavljen i OMTAS za OSBiH. Dronovi su već spakovani.
HISAR je skup za nas, a i ono sto ja znam, rijetko je bilo priče sa njima oko sistema dugog dometa (HISAR-U). Fokus je na kratki i srednji.

EDIT: Imaju A i O sistemi koji su u početku bili samo spomenuti, ali se brzo odustalo od toga kad je politika shvatila da ima veće prioritete a ograničen budžet.
Za nas je svaki skup, KUB je dobar sistem isto bilo bi ga super modernizirati.
Da li je NEVA operativna kod nas?
archi_a

#9806 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

4. pješadijska brigada. Tačnije 3. bataljon. Još preciznije 1. četa 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH. Iz kasarne Kosova - Goražde. :wink:
archi_a

#9807 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Iceplayer wrote: 25/10/2023 08:15
Itsoktobealone wrote: 25/10/2023 00:41

Za nas je svaki skup, KUB je dobar sistem isto bilo bi ga super modernizirati.
Da li je NEVA operativna kod nas?
NEVA nije
GOLDZEN

#9808 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Za promjenu 2 slike malo boljeg kvaliteta i rezolucije:

Image

Image
CrveniKuk

#9809 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by CrveniKuk »

Tony Soprano wrote: 24/10/2023 22:35 Je li zaista moguce da jedan komad kosta 40 miliona KM ? :shock:
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo je poziv za nabavku helikoptera u vrijednosti od preko 30 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako se navodi u obavještenju o nabavci, riječ je o “nabavci višenamjenskog helikoptera sa pratećom opremom”.

Također, u opisu se navodi da je riječ o “helikopteru za podršku”.

Procijenjena vrijednost nabavke je 30.341.880 KM bez PDV-a.

Rok za prijem ponuda je 20. novembar 2023., kada će ponude biti i otvorene.
archi_a

#9810 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

GOLDZEN wrote: 25/10/2023 15:50 Za promjenu 2 slike malo boljeg kvaliteta i rezolucije:
:-D :thumbup: Bolja rezolucija i detalji, što jest jest.

1. četa, 3. bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH

Image
CrveniKuk

#9811 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by CrveniKuk »

Piaty wrote: 24/10/2023 23:59
denimb wrote: 24/10/2023 23:34
CrveniKuk wrote: 24/10/2023 21:41

M161A1 dužio je tokom služenja vojnog roka u VBiH. Lagana u odnosu na AK derivate. Puška sa malim trzajem i nevjerovatno je precizna. Poslije kraće obuke, svaki vojnik je na ovoj pusci mogao postizati dobre rezultate prilikom gađanja. Bilo je teze rasklopiti, posebno plastične nosače sa cijevi puške. I prilikom gađanja, amortizer koji se nalazio u kundaku puške je čudne zvuke znao davati. Imao sam osjećaja, kao da će se puška raspasti, ali brzo se navikne na taj zvuk. Na Grebku smo na straži dobijali 5 okvira municije, a u Visokom svega jedan.
Brate ja sam se sjebo kad sam vidio koliko je ova puska precizna, ustimas sebi zadnji i prednji nisan prema svom oku, i to ti je snajper.
I ima neki cudan zvuk, nemas osjecaj da pucas iz puske, ali meni je bas draga puska.

Iako je fizicki bas osjetljivo oruzje, meni se smiju kad kazem da bi prije uzeo M16 nego kalasnjikov, mozda ima i do toga sto sam samo pucao iz nekog izraubanog kalasa, bukvalno poklopac samo sto ne iskoci pri svakom opaljenom metku, stalu ne mozes da pogodis s njim :lol:
Složio bih se sa obojicom.
Naštelaj nišansku sliku i sve je do tebe. Jako, jako precizna.

CrveniKuk, plastične obloge se svakako mogu skinuti ali se pri redovnom čišćenju to ne predviđa jer nema uopće toliko potrebe za tim. Obloge možeš skidati cca. jedanput godišnje i to je to.
Čudan zvuk svakako i uopće ne čuješ ono "bum" ili kako već zvuči pucanj kada ga slušamo iz daljine.
Takođe, kada se skinu plastične obloge, iznenadio sam se kako je tanka cijev za povratne gasove u pušci. Iz daljine, kada sam je posmatrao, imao sam dojam da je riječ o igrački.
archi_a

#9812 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, Brigada taktičke podrške, Deminerski bataljon, EOD

Image

Image
CrveniKuk

#9813 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by CrveniKuk »

denimb wrote: 24/10/2023 23:34
CrveniKuk wrote: 24/10/2023 21:41
archi_a wrote: 24/10/2023 19:27 Image

Image

Image
M161A1 dužio je tokom služenja vojnog roka u VBiH. Lagana u odnosu na AK derivate. Puška sa malim trzajem i nevjerovatno je precizna. Poslije kraće obuke, svaki vojnik je na ovoj pusci mogao postizati dobre rezultate prilikom gađanja. Bilo je teze rasklopiti, posebno plastične nosače sa cijevi puške. I prilikom gađanja, amortizer koji se nalazio u kundaku puške je čudne zvuke znao davati. Imao sam osjećaja, kao da će se puška raspasti, ali brzo se navikne na taj zvuk. Na Grebku smo na straži dobijali 5 okvira municije, a u Visokom svega jedan.
Brate ja sam se sjebo kad sam vidio koliko je ova puska precizna, ustimas sebi zadnji i prednji nisan prema svom oku, i to ti je snajper.
I ima neki cudan zvuk, nemas osjecaj da pucas iz puske, ali meni je bas draga puska.

Iako je fizicki bas osjetljivo oruzje, meni se smiju kad kazem da bi prije uzeo M16 nego kalasnjikov, mozda ima i do toga sto sam samo pucao iz nekog izraubanog kalasa, bukvalno poklopac samo sto ne iskoci pri svakom opaljenom metku, stalu ne mozes da pogodis s njim :lol:
Znam, da smo prilikom borbenog gađanja imali par probnih metaka. Ofricir su imali kao neku vrstu ključa, sa kojim su nam koregovali prednji nišan.Kao npr. dva klika lijevo, gađaj…ako nije uredu opet jedan klik lijevo ili desno…i poslije toga si morao imati dobru grupu. Pored mene, na gađanju je bio drug iz voda, koji je pucao tako brzo i mislio sam da je imao možda par pogodaka u metu, a da je sa ostalom većinom metaka sve promašio. Ali bilo je bas naprotiv. Lik je bukvalno svaki metak u centar mete pogodio. Nevjerovatno, koliko je puška precizna! I sto je veoma važno napomenuti,lik nikada do tada nije držao neku drugu pušku u ruci, a kamoli da je iz neke puške opalio koji metak.
GOLDZEN

#9814 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Ukoliko Zukan ne priča u prazno i ako je vjerovati njegovim riječima onda se najvjerovtnije radi o Bell 412M modelu sa najvjerovatnije integrisanim HOSS (Huey Ordnance Stores System) sistemom i TekFusion Global Weapons Management System?
The CFD International design is a flexible, precision-engineered weapon stores system for combat aircraft. It is a low maintenance design with quick disconnect features to enable easy installation and removal of various mission kits such as munitions and external auxiliary fuel tanks. The modularity of the Huey Ordnance Stores System (HOSS) - integrates high- capacity ammunition magazines with two to four weapons stations plus a pintle mount simultaneously. The HOSS enables the versatility to deploy 2.75 inch rockets, precision-guided missiles, light torpedoes and to fixed forward 7.62 and/or .50 caliber crew-served and mini-guns guns. A scalable weapons management system that ranges from entry level gun and rocket systems to a fully integrated digital cockpit. Optimized for the Bell 412M, the TekFusion Global Weapons Management System (TFG WMS) reduces pilot workload for weapons targeting and deployment.
Usput što se tiče ovoga što je podvučeno zelenom bojom šta mislite ko je u pitanju? Nema puno osumnjičenih. Kakve su kvote? :lol:

Image

Image
sak

#9815 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by sak »

Tike tike tačke...

Sigurno je 3.6 mil BAM jutros spremno za Huey II :lol: Ovo bi bio fantastičan korak za OS, ali pitanje je kako se ovo uklapa u dugotrajnu strategiju. Ako je plan bio za 12 helikoptera, kakav će sastav biti? 12 Bell 412 + 3 Huey II? 9 Bell 412? Komplikovanija logistika i obuka?
GOLDZEN wrote: 25/10/2023 18:40 Ukoliko Zukan ne priča u prazno i ako je vjerovati njegovim riječima onda se najvjerovtnije radi o Bell 412M modelu sa najvjerovatnije integrisanim HOSS (Huey Ordnance Stores System) sistemom i TekFusion Global Weapons Management System?
The CFD International design is a flexible, precision-engineered weapon stores system for combat aircraft. It is a low maintenance design with quick disconnect features to enable easy installation and removal of various mission kits such as munitions and external auxiliary fuel tanks. The modularity of the Huey Ordnance Stores System (HOSS) - integrates high- capacity ammunition magazines with two to four weapons stations plus a pintle mount simultaneously. The HOSS enables the versatility to deploy 2.75 inch rockets, precision-guided missiles, light torpedoes and to fixed forward 7.62 and/or .50 caliber crew-served and mini-guns guns. A scalable weapons management system that ranges from entry level gun and rocket systems to a fully integrated digital cockpit. Optimized for the Bell 412M, the TekFusion Global Weapons Management System (TFG WMS) reduces pilot workload for weapons targeting and deployment.
Usput što se tiče ovoga što je podvučeno zelenom bojom šta mislite ko je u pitanju? Nema puno osumnjičenih. Kakve su kvote? :lol:

Image

Image
archi_a

#9816 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Dajte molim vas da se odgovori i na NAJVAŽNIJE PITANJE! PITANJE SVIH PITANJA!!!
Gdje će biti stacionirani?
:pisnuo:
CrveniKuk

#9817 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by CrveniKuk »

archi_a wrote: 25/10/2023 19:17 Dajte molim vas da se odgovori i na NAJVAŽNIJE PITANJE! PITANJE SVIH PITANJA!!!
Gdje će biti stacionirani?
:pisnuo:
Rajlovac.
archi_a

#9818 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Nemoj, života ti. Šalio sam se. :D
GOLDZEN

#9819 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

sak wrote: 25/10/2023 19:06 Tike tike tačke...

Sigurno je 3.6 mil BAM jutros spremno za Huey II :lol: Ovo bi bio fantastičan korak za OS, ali pitanje je kako se ovo uklapa u dugotrajnu strategiju. Ako je plan bio za 12 helikoptera, kakav će sastav biti? 12 Bell 412 + 3 Huey II? 9 Bell 412? Komplikovanija logistika i obuka?
Spoiler
Show
GOLDZEN wrote: 25/10/2023 18:40 Ukoliko Zukan ne priča u prazno i ako je vjerovati njegovim riječima onda se najvjerovtnije radi o Bell 412M modelu sa najvjerovatnije integrisanim HOSS (Huey Ordnance Stores System) sistemom i TekFusion Global Weapons Management System?

Image

Image
S obzirom da trenutno obučavaju pilote 1. HS da lete na Huey-u postoji mogućnost da iste prebace na Mahovljane? Lupetam naravno jer ovdje više nikome nije jasno šta je plan. Znat ćemo kada se realizuje.
tramvajtrojka

#9820 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

GOLDZEN wrote: 25/10/2023 19:30
sak wrote: 25/10/2023 19:06 Tike tike tačke...

Spoiler
Show

Image

Image
S obzirom da trenutno obučavaju pilote 1. HS da lete na Huey-u postoji mogućnost da iste prebace na Mahovljane? Lupetam naravno jer ovdje više nikome nije jasno šta je plan. Znat ćemo kada se realizuje.
Gori je prelazak sa mi17 na Huey nego sa hueya na 412, ipak je to ista kompanija sa helikopterom koji je slicnih karakteristika leta, gdje zasigurno ne treba obuka ispočetka nego samo trening i certificiranje na simulatoru

i drago mi je da ostajemo Bell partner i korisnik
archi_a

#9821 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Ne postoji na svijetu, NA EBENOM SVIJETU NE POSTOJI MINISTAR, ZAMJENIK MINISTRA ODBRANE, PORTIR U MINISTARSTVU ODBRANE, BILO KOJI UPOSLENIK MINISTARSTVA ODBRANE DA JE PROTIV NAORUŽAVANJA NAPREDNIM SISTEMIMA, POBOLJŠANJA USLOVA SVOJE VOJSKE, ZAŠTITE SVOJIH VOJNIKA KVALITETNOM OPREMOM, KVALITETNIJIM BORBENIM SISTEMIMA! NA SVIJETU NE POSTOJI! Može biti opozicija da bude protiv, zbog populizma, to nije isključeno, mada je i to nenormalno, ali da ti, na poziciji, sam sebi budeš opozicija i protiv poboljšanja uslova, protiv jačanja vlastitih snaga, to je LUDILO!
Ne postoji na svijetu, osim naravno kod velikosrba.
Izobličeno, mitomanski, nenormalno! :-)

Image
Last edited by archi_a on 25/10/2023 19:49, edited 1 time in total.
GOLDZEN

#9822 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

archi_a wrote: 25/10/2023 19:43 Ne postoji na svijetu, NA EBENOM SVIJETU NE POSTOJI MINISTAR, ZAMJENIK MINISTRA ODBRANE, PORTIR U MINISTARSTVU ODBRANE, BILO KOJI UPOSLENIK MINISTARSTVA ODBRANE DA JE PROTIV NAORUŽAVANJA NAPREDNIM SISTEMIMA, POBOLJŠANJA USLOVA SVOJE VOJSKE, ZAŠTITE SVOJIH VOJNIKA KVALITETNOM OPREMOM, KVALITETNIJIM BORBENIM SISTEMIMA! NA SVIJETU NE POSTOJI! Može biti opozicija da bude protiv, zbog populizma, to nije islljučeno, mada je i to nenormalno, ali da ti, na poziciji, sam sebi budeš opozicija i protiv poboljšanja uslova, protiv jačanja vlastitih snaga, to je LUDILO!
Izobličenu, mitomanski, nenormalno! :-)

Image
Ja ne znam zašto si ti iznenađen. Usput je li ovo isti onaj Goganović što je išao Cvijanovićki plakat jer je Helez navodno povisio ton na njega? Pitam za jarana :lol:
tramvajtrojka

#9823 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

archi_a wrote: 25/10/2023 19:43 Ne postoji na svijetu, NA EBENOM SVIJETU NE POSTOJI MINISTAR, ZAMJENIK MINISTRA ODBRANE, PORTIR U MINISTARSTVU ODBRANE, BILO KOJI UPOSLENIK MINISTARSTVA ODBRANE DA JE PROTIV NAORUŽAVANJA NAPREDNIM SISTEMIMA, POBOLJŠANJA USLOVA SVOJE VOJSKE, ZAŠTITE SVOJIH VOJNIKA KVALITETNOM OPREMOM, KVALITETNIJIM BORBENIM SISTEMIMA! NA SVIJETU NE POSTOJI! Može biti opozicija da bude protiv, zbog populizma, to nije islljučeno, mada je i to nenormalno, ali da ti, na poziciji, sam sebi budeš opozicija i protiv poboljšanja uslova, protiv jačanja vlastitih snaga, to je LUDILO!
Izobličeno, mitomanski, nenormalno! :-)

Image
i apache bez naoruzanja je neborbeni helikopter :mrgreen: :mrgreen:
archi_a

#9824 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

GOLDZEN wrote: 25/10/2023 19:49
Izobličenu, mitomanski, nenormalno! :-)

Image
Ja ne znam zašto si ti iznenađen. Usput je li ovo isti onaj Goganović što je išao Cvijanovićki plakat jer je Helez navodno povisio ton na njega? Pitam za jarana :lol:
Znaš da nisam iznenađen, o ovome pišem od kad pišem, nego odgovaram unaprijed onim "pametnicama" koji će tek da dođu sa pitanjima i komentarima, kako ne valja i zašto nešto nije. :lol:
Jeste, to je taj BOLID!
CrveniKuk

#9825 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by CrveniKuk »

archi_a wrote: 25/10/2023 19:21 Nemoj, života ti. Šalio sam se. :D
Gdje god budu stacionirani, oni će biti u sastavu OS BiH, a koliko znam, struktura OS je jedinstvena i nalaze se pod istom komandom.
Post Reply