EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Dope_Man
#4001 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa naravno, zato sam i naveo drugi primjer gdje je logicnije sjesti u avion.
- kravamuzara
#4002 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Kad vozim mrzim stajati, praviti pauze, obilaske, nocenja.
Ima onaj meme u fazonu sad ih opet moram sve prestici
Do nekih 1300km ima smisla voziti, da se moze u jednom danu obaviti.
Za neke rute gdje zivis 1-2 sata do aerodroma, letis 700-800km, pa opet 1-2 sata od aerodroma do cilja, nisi ukupno nista osjetno sporiji autom.
Ima onaj meme u fazonu sad ih opet moram sve prestici
Do nekih 1300km ima smisla voziti, da se moze u jednom danu obaviti.
Za neke rute gdje zivis 1-2 sata do aerodroma, letis 700-800km, pa opet 1-2 sata od aerodroma do cilja, nisi ukupno nista osjetno sporiji autom.
- Laplace
#4003 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Držali su kasniji mobiteli, u to vrijeme (bar taj) nije mogao ni dan.kravamuzara wrote: ↑25/10/2023 12:11Kakav si ti leshic imao, tad su mobiteli drzali 5-6 dana, danas drze dan.
- tramvajtrojka
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#4005 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Izvini ali, seljakluk od komentara teski.tramvajtrojka wrote: ↑25/10/2023 14:16al najjace mi je kad kaze servis nula a moli Allaha da nikad ne udje u teslin servis jer ce ga zaklati gore neg zubari i frizeri gore![]()
![]()
Kakav kompleks imas od nekog ko zivi u inostranstvu pa da moras ove seljacke fore prosipati covjeku koji ti apsolutno nista lose nije rekao, niti bilo kome licno?
- tramvajtrojka
#4006 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
zato sto nas gleda ovdje kao da smo busmani sa visine jer je kupio mikser, mi zaostali vaki naki samo mu jos treba da nam objašnjava kako da upalimo tv il odradimo download neke appizvrsni direktor wrote: ↑25/10/2023 14:39Izvini ali, seljakluk od komentara teski.tramvajtrojka wrote: ↑25/10/2023 14:16al najjace mi je kad kaze servis nula a moli Allaha da nikad ne udje u teslin servis jer ce ga zaklati gore neg zubari i frizeri gore![]()
![]()
Kakav kompleks imas od nekog ko zivi u inostranstvu pa da moras ove seljacke fore prosipati covjeku koji ti apsolutno nista lose nije rekao, niti bilo kome licno?
Kao da je pokupio svu pamet svijeta sto je uzeo el.auto, al moze on otici vani al ce ga i dalje prati nas mentalitet ocm mog nisam haube digo pet godina
- dr_Evil
#4007 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Jebo covjeka sta nije makar par puta u zivotu vozio 1000km u cuguZakalwe wrote: ↑25/10/2023 10:19 Voziti 1000km u cugu su balkanska posla. Ne idem preko 500km kolima. Voz ili avion zakon. Sto se tice auta, ja sam presao 20000 prosle godine. To me dodje otprilike 4000kWh struje. 99% punjenja je kod kuce, preko noci po niskim cijenama. Porez na EV 30 EUR, porez na moj drugi auto 470 EUR. Servis za EV nula (prosle godine, kad tad cu gume morati promjeniti). Benzin 2EUR/l, Dizel 2.5EUR/l. Pa sad racunaj.
500km u vecini civilizacije je nista. 3-4 sata. Dok odes na aerodrom, cekas, letis, pokupis prtljagu, izadjes, nadjes taxi, eto ti ga.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#4008 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ja nisam vidjeo da je on ista od toga sto si ti naveo napisao. Dozvoli da procijenim da su ipak tvoji neki kompleksi/mrznja u pitanjutramvajtrojka wrote: ↑25/10/2023 14:46zato sto nas gleda ovdje kao da smo busmani sa visine jer je kupio mikser, mi zaostali vaki naki samo mu jos treba da nam objašnjava kako da upalimo tv il odradimo download neke appizvrsni direktor wrote: ↑25/10/2023 14:39Izvini ali, seljakluk od komentara teski.tramvajtrojka wrote: ↑25/10/2023 14:16
al najjace mi je kad kaze servis nula a moli Allaha da nikad ne udje u teslin servis jer ce ga zaklati gore neg zubari i frizeri gore![]()
![]()
Kakav kompleks imas od nekog ko zivi u inostranstvu pa da moras ove seljacke fore prosipati covjeku koji ti apsolutno nista lose nije rekao, niti bilo kome licno?![]()
Kao da je pokupio svu pamet svijeta sto je uzeo el.auto, al moze on otici vani al ce ga i dalje prati nas mentalitet ocm mog nisam haube digo pet godina![]()
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4009 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
A balkanska posla,..to nisi procitao?!izvrsni direktor wrote: ↑25/10/2023 16:44Ja nisam vidjeo da je on ista od toga sto si ti naveo napisao. Dozvoli da procijenim da su ipak tvoji neki kompleksi/mrznja u pitanjutramvajtrojka wrote: ↑25/10/2023 14:46zato sto nas gleda ovdje kao da smo busmani sa visine jer je kupio mikser, mi zaostali vaki naki samo mu jos treba da nam objašnjava kako da upalimo tv il odradimo download neke appizvrsni direktor wrote: ↑25/10/2023 14:39
Izvini ali, seljakluk od komentara teski.
Kakav kompleks imas od nekog ko zivi u inostranstvu pa da moras ove seljacke fore prosipati covjeku koji ti apsolutno nista lose nije rekao, niti bilo kome licno?![]()
Kao da je pokupio svu pamet svijeta sto je uzeo el.auto, al moze on otici vani al ce ga i dalje prati nas mentalitet ocm mog nisam haube digo pet godina![]()
- kravamuzara
-
azdralovic
#4011 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
nevjerovatan je broj ovih dodataka koje firme prave za Teslu...
- kravamuzara
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#4013 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
GM je kompanija koja je skoro otisla u stecaj 2008:e i koju je drzava morala da spasi. Trenutno zaradjuju prodavanjem pick-up:ova. Elektricna auta im nesto ne idu od ruke. Bolt je imao probleme sa baterijama (greska u proizvodnji) i morali su povuci stotine hiljada auta.
GM i Toyota su se malo zaglavili u svom fosilnom fazonu. GM jednostavo ne zna kako da pravi miksere na struju. Oni najbolje znaju kako da prave aute za Krusku. To moze jos par godina, ali ce ponestati Kruska.
Tesla (kao kompanija) je 11 puta vrijednija od citavog GM:a. Eto to je sta misle investitori. Mozda oni ne znaju...treba pitat Krusku sta on misli.
GM i Toyota su se malo zaglavili u svom fosilnom fazonu. GM jednostavo ne zna kako da pravi miksere na struju. Oni najbolje znaju kako da prave aute za Krusku. To moze jos par godina, ali ce ponestati Kruska.
Tesla (kao kompanija) je 11 puta vrijednija od citavog GM:a. Eto to je sta misle investitori. Mozda oni ne znaju...treba pitat Krusku sta on misli.
-
azdralovic
#4014 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
GM u 2022 - 157 milijardi $ i 6 miliona autaZakalwe wrote: ↑27/10/2023 14:39 GM je kompanija koja je skoro otisla u stecaj 2008:e i koju je drzava morala da spasi. Trenutno zaradjuju prodavanjem pick-up:ova. Elektricna auta im nesto ne idu od ruke. Bolt je imao probleme sa baterijama (greska u proizvodnji) i morali su povuci stotine hiljada auta.
Tesla - 54 milijarde sa 1.3 miliona auta
- kravamuzara
#4015 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Market cap je cesto nikakav pokazatelj realnosti nego vise hajpa oko kompanije/dionice i predvidjenog rasta.
U ovu cijenu tesline dionice je uracunat liderski status po proizvodnji i profitu, a ne znam bas hoce li doci do toga.
U ovu cijenu tesline dionice je uracunat liderski status po proizvodnji i profitu, a ne znam bas hoce li doci do toga.
-
Zakalwe
#4016 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ne znam ni ja, ali je pokazatelj sta trziste misli o Tesli, a sta misli o GM:u. Jedanaest puta je prilicno dobar pokazatelj.
Meshcini da su neke tradicionalne kompanije jos uvijek emotivno vezane za auspuhe, livnice, ulje itd (Toyota, VAG). Pokusali su napraviti EV ali sve nesto ofrlje, lijevom rukom, sto moraju a ne sto hoce. A kad onda to ljudi ne kupuju onda "eto vidis, nevalja EV, ljudi ne kupuju". Ne kupuju *tvoj* EV zato sto ne znas da ga napravis...to ne znaci da EV ne valja vec da ga *ti* ne znas napraviti kako treba.
GM je recimo zijanio milijardu dolara (!) na opozive Bolt:a cije su baterije samozapaljive. To nije do EV:a vec do toga da GM ne zna napraviti baterije vec ih je kupio od LG Chem kojhi su ih fusherski napravili. Volvo je skontao fazon....novi EX40 ide ko halva.
Sa zubarsko-frizerskim pozdravima.
Meshcini da su neke tradicionalne kompanije jos uvijek emotivno vezane za auspuhe, livnice, ulje itd (Toyota, VAG). Pokusali su napraviti EV ali sve nesto ofrlje, lijevom rukom, sto moraju a ne sto hoce. A kad onda to ljudi ne kupuju onda "eto vidis, nevalja EV, ljudi ne kupuju". Ne kupuju *tvoj* EV zato sto ne znas da ga napravis...to ne znaci da EV ne valja vec da ga *ti* ne znas napraviti kako treba.
GM je recimo zijanio milijardu dolara (!) na opozive Bolt:a cije su baterije samozapaljive. To nije do EV:a vec do toga da GM ne zna napraviti baterije vec ih je kupio od LG Chem kojhi su ih fusherski napravili. Volvo je skontao fazon....novi EX40 ide ko halva.
- ZoomZoomKiwi
#4017 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma EV će vrlo brzo na smetlište historije. Živi bili pa vidjeli.
- kravamuzara
#4018 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Dzaba najbolja baterija ako je dizajn hladjenja felerican, koliko se sjecam to i jest bio problem Bolt-a.Zakalwe wrote: ↑27/10/2023 17:47 Ne znam ni ja, ali je pokazatelj sta trziste misli o Tesli, a sta misli o GM:u. Jedanaest puta je prilicno dobar pokazatelj.
Te mega korporacije gm, ford, krajzler vode debili u odijelima kojima je bitan kratkorocan profit i oci im zaigraju na ustedu od par dolara po autu, a sto sva usteda i vise ode na opozive ko ga jebe.
-
Zakalwe
#4019 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
GM sistem hladjenja je skroz OK. Nissan ima lose hladjenje.kravamuzara wrote: ↑27/10/2023 17:57 Dzaba najbolja baterija ako je dizajn hladjenja felerican, koliko se sjecam to i jest bio problem Bolt-a.
Te mega korporacije gm, ford, krajzler vode debili u odijelima kojima je bitan kratkorocan profit i oci im zaigraju na ustedu od par dolara po autu, a sto sva usteda i vise ode na opozive ko ga jebe.
GM:a je sjebo LG Chem koji je sfuserio montiranje baterije:
The manufacturing problems occurred at LG Battery Solution’s plants in South Korea and Michigan. The “rare manufacturing defects” in the Bolt EVs are a torn anode tab and folded separator that when present in the same battery cell increase the risk of fire, according to GM.
- problemnatravunu
#4020 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Slikano na Tifonu u Hr

-
Zakalwe
#4021 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ovo je pomalo smijesno/zalosno. Uhljebljivanje radne snage je nesto sto cesto vidjam u post-komunistickim zemljama. Dodjes na benzinsku da natocis, ceka te Krusko da te pita koliko i koje...onda cekas da on toci a ti moras da udjes i da platis nekom drugom Kruski u nekim istampanim prljavim papiricima. Onda dobijes metalne diskove nazad. Izgleda da su nastavili i kod punjenjaje...najvaznije je da Krusko ima posao, da se nOOrod ne pobuni protiv politicara. Efektivitet nula. Tri covjeka radi posao koji ne proizvodi nista. Jedan drzi rucicu, drugi ti pruza papirice, treci broji papirice i nosi ih u banku.
Automatska benzinska ili punionica. Kartica (ili u mom slucaju Apple Pay...ne moras nositi ni kartice). Teslin supercharger ni to ne treba. Dodjes, prislonis telefon, izaberes sta hoces, "metnes" i vozdra. Tri covjeka su slobodna i mogu da rade nesto drugo.
- kravamuzara
#4022 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pametne drzave (Estonija) su iskoristile digitalizaciju da nadoknade komunisticko nazadovanje ali mi i ovih par banana oko nas nikako.
Zamisli u sred sezone patnje napuniti EV sa ovakvim sistemom a jos 10-20 ljudi ceka.
Zamisli u sred sezone patnje napuniti EV sa ovakvim sistemom a jos 10-20 ljudi ceka.
- Rockefeller
-
ja71
-
Zakalwe
#4025 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
I tav pogled je meni malo post-komunisticki: "Bolje da Krusko naljeva za 300KM mjesecno nego da je nezaposlen". Krusko bi mogao biti nezaposlen, pa se mozda nesto drugo nauciti. Ili u najgorem slucaju raditi nesto korisnije za 300KM, recimo cistiti korita rijeka gdje su drugi Kruske bacali kese. Kupovanje socijalnog mira bezveznim poslovima je skupo i vodi u siromastvo.
Ali naucilo to, shstash. Treba par generacija da prodje da se to izbije iz glOOve.