Hah pa realno, kad je u pitanju podrska Izraelu tu svi disu ko jedan. Trump bi tu samo dodao neku dozu paranormalnog.
AMERIKA
-
Dead Man Walking
#8351 Re: AMERIKA
- ultima_palabra
#8352 Re: AMERIKA
Onaj ko glasa za Trumpa nakon svega je pripadnik kulta, takvi ne mijenjaju misljenje.
Floridu ne smatram swing stateom vise, tokom Covida se struktura stanovnistva dodatno promijenila (citaj jos penzica iz unutrasnjosti) i tu demokrati nemaju sanse jos dugo vremena.
Muslimani cak i nisu glavni problem Bidenu, bit ce problem sa izlaznoscu progresivaca, mladih i crnaca. Bez jake izlaznosti crnaca gubi PA, GA, mozda i MI.
Floridu ne smatram swing stateom vise, tokom Covida se struktura stanovnistva dodatno promijenila (citaj jos penzica iz unutrasnjosti) i tu demokrati nemaju sanse jos dugo vremena.
Muslimani cak i nisu glavni problem Bidenu, bit ce problem sa izlaznoscu progresivaca, mladih i crnaca. Bez jake izlaznosti crnaca gubi PA, GA, mozda i MI.
-
mishic
#8353 Re: AMERIKA
Termin "bosnizacija" koji postaje sve frekventniji i sve češće se koristi i to ne samo na prostoru Balkana, uveden je nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma da označi ekskluzivitet koji je tada dobio jedan narod na Balkanu kome su oprošteni genocid, agresija, ratni zločini i još mnogo toga što je po međunarodnom pravu i političkim odnosima u svijetu bilo principijelno neprihvatljivo i kažnjivo a sa stajališta tih principa i morala apsolutno nepravedno i nedopustivo.
Bio je to svojevrstan test ali i sunovrat principa na kojima su počivali međunarodni odnosi a ekskluzivitet imali samo rijetki (Izrael), da bi nakon toga Miloševićev režim, Srbija i Srbi na cijelom Balkanu a naročito Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu nastavili sa borbom za privilegije koje su im potpuno neopravdano date a iza kojih je stajala Rusija koja je i sama planirala da iskoristi neprincipijelnost međunarodne zajednice pokazanu na Balkanu za vlastite ciljeve i planove koje je namjeravala provesti nakon toga testiranja.
I naravno krenula je serija ruskih agresorskih i okupatorskih zamisli koje su prolazile uz blago jogunjenje međunarodne zajednice a paralelno sa njima i novom neprincipijelnošću pokazanom i naspram režima u Rusiji, a na Balkanu su Srbija i režimi u njoj i srpski narod ohrabreni da nastave sa onim što je započeto devedesetih i nagrađeno, a potom nakratko bilo zaustavljeno. Režimi u Srbiji pomognuti i podržani od Rusije nastavili su dalju borbu za taj već izboreni ekskluzivitet, i za Srbiju i srpski narod na Balkanu na prostorima Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova, neprekidno traže i dobivaju prava koja ni u primisli ne namjeravaju dati i izjednačiti sa pravima drugih građana, naroda i država na Balkanu. Kao i ruske, te aktivnosti postajale su sve drskije, otvorenije, opasnije ali i pored svega toga prolazile su, praštane i prihvatane, a narodi i vlasti u pobrojanim zemljama Balkana tjerani na dalje ustupke i nepravdu koja im se se već decenijama otvoreno čini.
Danas se od međunarodne zajednice traži da kao što je dopustila da se destruira Bosna i Hercegovina nagrađivanjem agresije, ratnih zločina i genocida formiranjem RS to isto dozvoli prije svega na Kosovu (ZSO) ali i Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Dakle samo jedan narod traži i dobija ta prava a niko živ iz međunarodne zajednice ni slučajno ne spominje jednakopravnost i potrebu da se za sebe može tražiti i
dobiti samo ono što se istovremeno može i mora dati drugim narodima i državama.
Trenutno su Kosovo i Kurti pod neviđenim pritiskom a Vučiću i Srbiji je već oprošteno i zaboravljeno sve što decenijama čine prema Kosovu uključujući i nedavni pokušaj agresije i okupacije sjevernog dijela Kosova. Da je to kojim slučajem učinilo Kosovo i Kurti Srbiji ne da im to ne bi bilo oprošteno i zaboravljeno kao Vučiću, nego bi bili bombardovani. Ili da Bosna i Hercegovina Srbiji ili RS čini ono što tandem Vučić i Dodik čine Bosni i Hercegovini odavno je ne bi ni bilo.
I kao što je "bosnizacija" Balkana poslužila kao test i eksperiment Rusiji tako će ova tolerancija te "bosnizacije" otvoriti Pandorinu kutiju, zapaliti čitav niz regija u svijetu i na kraju dovesti do toga da dvostruki standardi postanu principi na kojima počiva međunarodno pravo i politički odnosi među zemljama i narodima. Sila i teror postaju jedino priznati argumenti i principi koji se uvažavaju a svijet, narodi u njemu i zemlje se kategoriziraju i dijele na povlaštene i potlačene usljed čega oružje postaje sve glasnije. Nije li to siguran put u kataklizmu?!!
Brine li to ikoga? Kako međunarodni predstavnici mogu biti toliko dvolični? Trebaju li se svi lideri početi ponašati kao Putin, Vučić, Dodik, Orban?
Kakva poruka ovakvom politikom se šalje ugroženima, prognanima i obespravljenim? Jeli ovo ta "sigurna" budućnost kojoj treba da težimo i da joj se nadamo? Kako to demokratija reterira u robovlasništvo? I ko to misli da svijet sa ovakvim odnosima može ostati i opstati? Kuda ovo vodi?!!
Bio je to svojevrstan test ali i sunovrat principa na kojima su počivali međunarodni odnosi a ekskluzivitet imali samo rijetki (Izrael), da bi nakon toga Miloševićev režim, Srbija i Srbi na cijelom Balkanu a naročito Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu nastavili sa borbom za privilegije koje su im potpuno neopravdano date a iza kojih je stajala Rusija koja je i sama planirala da iskoristi neprincipijelnost međunarodne zajednice pokazanu na Balkanu za vlastite ciljeve i planove koje je namjeravala provesti nakon toga testiranja.
I naravno krenula je serija ruskih agresorskih i okupatorskih zamisli koje su prolazile uz blago jogunjenje međunarodne zajednice a paralelno sa njima i novom neprincipijelnošću pokazanom i naspram režima u Rusiji, a na Balkanu su Srbija i režimi u njoj i srpski narod ohrabreni da nastave sa onim što je započeto devedesetih i nagrađeno, a potom nakratko bilo zaustavljeno. Režimi u Srbiji pomognuti i podržani od Rusije nastavili su dalju borbu za taj već izboreni ekskluzivitet, i za Srbiju i srpski narod na Balkanu na prostorima Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova, neprekidno traže i dobivaju prava koja ni u primisli ne namjeravaju dati i izjednačiti sa pravima drugih građana, naroda i država na Balkanu. Kao i ruske, te aktivnosti postajale su sve drskije, otvorenije, opasnije ali i pored svega toga prolazile su, praštane i prihvatane, a narodi i vlasti u pobrojanim zemljama Balkana tjerani na dalje ustupke i nepravdu koja im se se već decenijama otvoreno čini.
Danas se od međunarodne zajednice traži da kao što je dopustila da se destruira Bosna i Hercegovina nagrađivanjem agresije, ratnih zločina i genocida formiranjem RS to isto dozvoli prije svega na Kosovu (ZSO) ali i Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Dakle samo jedan narod traži i dobija ta prava a niko živ iz međunarodne zajednice ni slučajno ne spominje jednakopravnost i potrebu da se za sebe može tražiti i
dobiti samo ono što se istovremeno može i mora dati drugim narodima i državama.
Trenutno su Kosovo i Kurti pod neviđenim pritiskom a Vučiću i Srbiji je već oprošteno i zaboravljeno sve što decenijama čine prema Kosovu uključujući i nedavni pokušaj agresije i okupacije sjevernog dijela Kosova. Da je to kojim slučajem učinilo Kosovo i Kurti Srbiji ne da im to ne bi bilo oprošteno i zaboravljeno kao Vučiću, nego bi bili bombardovani. Ili da Bosna i Hercegovina Srbiji ili RS čini ono što tandem Vučić i Dodik čine Bosni i Hercegovini odavno je ne bi ni bilo.
I kao što je "bosnizacija" Balkana poslužila kao test i eksperiment Rusiji tako će ova tolerancija te "bosnizacije" otvoriti Pandorinu kutiju, zapaliti čitav niz regija u svijetu i na kraju dovesti do toga da dvostruki standardi postanu principi na kojima počiva međunarodno pravo i politički odnosi među zemljama i narodima. Sila i teror postaju jedino priznati argumenti i principi koji se uvažavaju a svijet, narodi u njemu i zemlje se kategoriziraju i dijele na povlaštene i potlačene usljed čega oružje postaje sve glasnije. Nije li to siguran put u kataklizmu?!!
Brine li to ikoga? Kako međunarodni predstavnici mogu biti toliko dvolični? Trebaju li se svi lideri početi ponašati kao Putin, Vučić, Dodik, Orban?
Kakva poruka ovakvom politikom se šalje ugroženima, prognanima i obespravljenim? Jeli ovo ta "sigurna" budućnost kojoj treba da težimo i da joj se nadamo? Kako to demokratija reterira u robovlasništvo? I ko to misli da svijet sa ovakvim odnosima može ostati i opstati? Kuda ovo vodi?!!
- jeza u ledja
#8354 Re: AMERIKA
Mislis zbog Palestine ili neceg drugog?ultima_palabra wrote: ↑23/10/2023 14:19 Onaj ko glasa za Trumpa nakon svega je pripadnik kulta, takvi ne mijenjaju misljenje.
Ja mislim da ce oba kandidata imati manju izlaznost, zbog raznih stvari.
- geralt
#8355 Re: AMERIKA
Od glasaca su (iz perspektive kandidata) bitniji donatori koji daju pare predizbornim kampanjama, posebno u ovom dijelu procesa kada do izbora ima vise od godine. Kampanja koja ima para ce imati i glasaca.jeza u ledja wrote: ↑23/10/2023 03:03Nije ovo tacno, jer bar 20% muslimana je glasalo za Trumpa.Dead Man Walking wrote: ↑23/10/2023 02:20 Za Bidena je dovoljno da Muslimani ne izadju, ne moraju cak ni glasati za Trumpa (ili ko god bude), i ispusio ga je.
Dodatno, bar 20% jevreja je takodje glasalo za Trumpa.
Jevreja u Americi ima vise nego muslimana. I pretpostavljam da imaju vecu izlaznost jer imaju vise penzionera.
Posto ultima iznad pita koji ce to Trumpov glasac eventualno glasati za Bidena zbog Izraela? Pa upravo taj - Trumpov jevrejski glasac. Nekako mi je tesko zamisliti da takvom glasacu nije bitan Izrael i da mu oko srca nije zagolicalo dok je slusao Bidenove izlive emocija.![]()
Ako treba mozemo svaku drzavu tabirit, ali ukratko:
Na FL jevreji su 3% stanovnistva. U NV 2.5%. U PA 2.3%, AZ 1.5%, GA 1.2%.
Muslimani su u MI 2.4%, AZ 1.5%, PA, GA i WI 1.2%
- ultima_palabra
#8356 Re: AMERIKA
Zbog Palestine, ali i drugih stvari. Citam isto da RFK i West imaju veliku podrsku u anketama.jeza u ledja wrote: ↑23/10/2023 21:38Mislis zbog Palestine ili neceg drugog?ultima_palabra wrote: ↑23/10/2023 14:19 Onaj ko glasa za Trumpa nakon svega je pripadnik kulta, takvi ne mijenjaju misljenje.
- jeza u ledja
#8357 Re: AMERIKA
U vezi Palestine ovisi kako ce se odvijati situacija.ultima_palabra wrote: ↑23/10/2023 22:17Zbog Palestine, ali i drugih stvari. Citam isto da RFK i West imaju veliku podrsku u anketama.jeza u ledja wrote: ↑23/10/2023 21:38Mislis zbog Palestine ili neceg drugog?ultima_palabra wrote: ↑23/10/2023 14:19 Onaj ko glasa za Trumpa nakon svega je pripadnik kulta, takvi ne mijenjaju misljenje.
Ako ne bude u zizi javnosti nece ni imati bitnog uticaja.
RFK je non-issue.
Cornell West, mozda.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#8359 Re: AMERIKA
kažu sleepy joe
- GandalfSivi
#8360 Re: AMERIKA
Jenna Ellis flipped 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#8361 Re: AMERIKA
i to nakon što je pokupila donacije za odbranu
- jeza u ledja
#8362 Re: AMERIKA
"...Come for us...
You know how you spell "us", right?
You spell "us" - U.S.
I just picked that up...has anybody ever thought of that before?
I just picked that up, couple days... I'm reading and it said "us"
And I said, you know...if you think about it, "us" equals U.S."
Donald Mandela Trump
- GandalfSivi
#8363 Re: AMERIKA
Mark Meadows flipped 
- liyf
- Saian
#8365 Re: AMERIKA
Ovo je gdje mozhdani udar podvlaci crtu i pocinje da tuzhi za klevetu.jeza u ledja wrote: ↑24/10/2023 22:40"...Come for us...
You know how you spell "us", right?
You spell "us" - U.S.
I just picked that up...has anybody ever thought of that before?
I just picked that up, couple days... I'm reading and it said "us"
And I said, you know...if you think about it, "us" equals U.S."
Donald Mandela Trump
- Saian
#8366 Re: AMERIKA
Ocel’ ko ostat s Donniem u klupi, zbolo ih june!?
-
Avetinho
#8367 Re: AMERIKA
- Point.
#8368 Re: AMERIKA
-
Avetinho
#8369 Re: AMERIKA
Uoči suđenja Trampu i konspiratorima za poništavanje volje glasača na izborima 2020. Do sada, četvoro njegovih vjernih saboraca su se izjasnili krivima po optužnici.
- Point.
#8370 Re: AMERIKA
-
chupacabra
#8371 Re: AMERIKA
I ne samo to. Dio dogovora sa tuziocima je da ce uz prihvatanje krivice, svjedociti protiv Trumpa. Sve za izbjegavanje zatvora i smanjenu kaznu.
Dogovore sa drzavnim tuziocima uglavnom prihvataju optuzeni koji znaju da su krivi i da bi im sudski proces uz porotu donio dugogodisnju zatvorsku kaznu.
Cetiri od osamnaest. Bice ih jos.
- jeza u ledja
#8373 Re: AMERIKA
Ja se nadam da neko negdje ozbiljno razmislja na sta bi licilo osudjivanje i kazna za Trumpa.
Bili su vec neki clanci o tome, tipa kucni pritvor ili posebno odjeljenje unutar nekog zatvora. Nadalje, na koji ce nacin to uticati na njegovu kampanju, mislim pravno gledajuci. Znamo da on tehnicki moze izabran i kao zatvorenik, ali to mi bas ne izgleda realno. I sta ako pobijedi i istovremeno bude zatvoren? Ok, sam se pomiluje, ali to nije moguce u slucaju Georgije. Onda bi ga tamo neko morao pomilovati.
On moze biti osudjen nekad tamo na ljeto sljedece godine, ili jesen. Ali sama presuda i odredjivanje kazne dolazi tek kasnije. No sta ako bude morao u "zatvor" prije izbora? (Makar to bilo u pritvoru).
On ako pobijedi, 99% da ce se u kratkom roku pomilovati i federalno i u GA. Tako da su mu izbori definitivno get out of jail free card.
I znaci da ne ulazimo uopste u sigurnosni rizik kojeg ce sve ovo donjeti. Cak i ako izgubi, i bude morao u zatvor, tamo negdje 2025-e, opet bi bio sigurnosni rizik.
U nekom drugom univerzumu, Trump bi trazio da ga Biden pardonira i da zauzvrat bude impeachovan (tj. da mu bude zabranjeno da se kandiduje).
Bili su vec neki clanci o tome, tipa kucni pritvor ili posebno odjeljenje unutar nekog zatvora. Nadalje, na koji ce nacin to uticati na njegovu kampanju, mislim pravno gledajuci. Znamo da on tehnicki moze izabran i kao zatvorenik, ali to mi bas ne izgleda realno. I sta ako pobijedi i istovremeno bude zatvoren? Ok, sam se pomiluje, ali to nije moguce u slucaju Georgije. Onda bi ga tamo neko morao pomilovati.
On moze biti osudjen nekad tamo na ljeto sljedece godine, ili jesen. Ali sama presuda i odredjivanje kazne dolazi tek kasnije. No sta ako bude morao u "zatvor" prije izbora? (Makar to bilo u pritvoru).
On ako pobijedi, 99% da ce se u kratkom roku pomilovati i federalno i u GA. Tako da su mu izbori definitivno get out of jail free card.
I znaci da ne ulazimo uopste u sigurnosni rizik kojeg ce sve ovo donjeti. Cak i ako izgubi, i bude morao u zatvor, tamo negdje 2025-e, opet bi bio sigurnosni rizik.
U nekom drugom univerzumu, Trump bi trazio da ga Biden pardonira i da zauzvrat bude impeachovan (tj. da mu bude zabranjeno da se kandiduje).
- Point.
#8375 Re: AMERIKA
Zvuči nadrealno da je u takvoj sili od države, poput USA, dozvoli kandidovanje lika kojem se sudi u više slučajeva i koji riskira ćuzu.