Ukrajina

Čitalac

#186826 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Petro Kuzik, komandant dobrovoljačkog bataljona Svoboda, jedinice koja je učestvovala u odbrani i Severodonjecka i Bahmuta (danas ponovo na položajima kod tog grada), nakon godinu i po dana boravi u Kijevu i sumira utiske.
Emocije su mi pomiješane. S jedne strane, miran život Kijeva, uključujući druge mirne gradove, znači da snage otpora dobro rade. Međutim, ima pretjeranih stvari, te fešte, kao da su ljudi već zaboravili da se vodi strašan rat i kao da ih nije briga. Da, to malo boli. Politički, moram reći da je sve super, tako treba biti i za ovo se borimo. Ali, ne treba ići u krajnost. U tijeku je strašan rat, proliva se krv, nažalost imamo ozbiljne gubitke. Mislim da društvo treba biti jedinstveno. Da, ne može se svatko boriti, to je razumljivo, ali oni koji se ne bore trebaju podržati vojsku, i barem se moliti, barem se sjećati. Imamo pristup internetu, čitamo vijesti, čitamo o tom noćnom životu...Zar ljudi ne shvaćaju da ako se Rusi probiju tamo, na istoku, da svega toga neće biti, nego će biti noćna mora? Vrlo brzo su zaboravili Buču, Hostomel, Irpin, vrlo brzo su zaboravili masovni teror, ubojstva u regiji Kijeva. Ne razumijem kako je to moguće...Općenito sam vrlo pristojna i normalna osoba, ali sad malo reagiram kad vidim ozbiljne, napumpane ljude koji imaju dovoljno vremena za teretanu, za frizera, za tetovaže. Nose psa ispod ruke i idu pušiti nargilu i razgovarati o velikom problemu - izboru nargile. To je njihov život, ja se u to nemam pravo miješati. Ali zašto neki ljudi ginu, a druge nije briga?

Zaista ne znam kada ćemo okružiti Bahmut, ja nemam tu informaciju, odgovoran sam za našu parcelu koja nam je određena za rad. Da biste davali takve kategorične prognoze, potrebno je ili biti na samom izvoru informacija, ili biti Arestovič i neodgovorno izjaviti nešto. Nisam ni jedno ni drugo, jedino što mogu da kažem da sada imamo manjak streljiva..Ili nam loše ide sa streljivom ili se ono čuva za neki smjer. Ako Bog da, to će biti smjer Bakhmut…U principu, vojnici imaju povjerenje u stožer. Postoji minimalan broj loših naloga. Sada se vodi pozicioni rat. Teško je, iscrpljujuće, ali ipak bolje nego činiti neka neshvatljiva herojska djela i onda ulice nazvati po ovim momcima.

Što se tiče tehničke opremljenosti, tu nas (Rusi) nadmašuju u svemu: broju tenkova, kvaliteti tih tenkova, količini streljiva, količini topništva koje pokriva pješaštvo i osigurava njihova napadna djelovanja, broju granatiranja, upotrebi zrakoplovstva, elektroničkog ratovanja – sve su to elementi u kojima nas brojčano nadmašuju i prevladavaju totalno. Koja je onda naša prednost? Mi smo na svojoj zemlji. Za nas je ovaj rat svetinja, osim motivacije, mislim da su veće sile od nas, jer su pravda i istina na našoj strani. Naša prednost je kvaliteta našeg pješaštva. Štitimo naše obitelji, štitimo naše ljude od pravih čudovišta. Ako uzmemo naše topništvo, naši su topnici profesionalniji i precizniji. No, danas nam je vrlo ograničena količina streljiva. Bit ćete jako iznenađeni jednom kada budete mogli govoriti o ovim brojevima…Zbilja radimo s vrlo ograničenim količinama. Kad smo branili Rubižne, izračunali smo da je na našem malom kvadratu, poziciji, bilo 500 pogodaka na sat, plus-minus. Za to vrijeme s naše strane dva puta je pucano iz minobacača…

Bakhmut je kao dio Ukrajine valjano branjen. Omjer uništenih okupatora i, nažalost, mrtvih ukrajinskih branitelja, dosegao je 1 prema 20, 1 prema 50 u nekim područjima. Želim misliti da nismo tu krv prolijevali radi PR-a. Povijest će pokazati, greške ćemo analizirati nakon rata. No, susreo sam se, posebno tijekom obrane Severodonjecka, s vojnim vrhom koji je bio vođen željom za javljanjem dobrih vijesti i, naprotiv, velikim strahom od javljanja loših vijesti…Rubižne je za mene bio pakao. Tada smo se izvukli iz obruča, bez ijednog gubitka. Obećan nam je tjedan dana odmora, a nakon 4 sata poslani smo u Severodonjeck. I tamo je bilo pakleno. Ali, onda smo stigli u Bahmut i shvatio sam da je sve prije Bahmuta bilo smiješno…

Što je potrebno Ukrajini za pobjedu? Prije svega, to je konsolidacija društva. Jedina stvar koja nas stvarno sprječava da u potpunosti porazimo egzistencijalnog neprijatelja je naša sposobnost podjele. To je naša nevolja. Plus, naša korupcija, koja je samo jedan od elemenata koji odgađa pobjedu i radi za neprijatelja, direktno uništavajući i reputaciju na vanjskoj razini i motivaciju boraca. Jer zamislite kad ste u paklenim bitkama, kad riskirate život, gubite suborce, sve te vijesti o festivalu konzumerizma, korupciji, kešu u koferima... To je degutantno i to je ono što vas sprječava da pobijedite. I, da se vratimo na to da cijelo društvo na ovaj ili onaj način mora sudjelovati u pobjedi...Da je veliki dio parlamenta prošao kroz pješačke bitke, ponašali bi se sasvim drugačije. Kada bi na razini ministara, zamjenici ministara bili u rovovima barem tjedan dana, promijenio bi se njihov svjetonazor, ponašali bi se na potpuno drugačiji način. Rat je za nas svetinja jer branimo Ukrajinu, ukrajinski narod. A za neke je to način zarade. To nas kida i potkopava...Ne razumijem ravnodušnost na kvadrat ili na kub ljudi na vlasti. Objavljuju jedni druge na TikTok-u, snimaju selfije, svađaju se međusobno, smijuckaju se. Razumijem da je to već banalnost, ali trebalo bi napraviti bataljon "Parlament" i dva tjedna ih poslati blizu Bakhmuta, na polja. Vjerujte, svi oni koji prežive bit će idealni za upravljanje državom...
drndalo

#186827 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ko je tacno prebrojao sve te vojnike, zive, mobilisane, dobrovoljne, ranjene, poginule...?

Gdje to pise? Ko je bio tamo?

drndalo

#186828 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Jer potpuno je poznato da one raketice tenkovima ne mogu nista, posada ih ni ne cuje da su pogodjeni, pa time i nastavak zadatka nije sporan, jer ne znaju da trebaju bjezat nakon pogotka...

drndalo

#186829 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

drndalo wrote: 24/10/2023 11:38
karanana wrote: 23/10/2023 21:52 i mene interesuje koja je procedura da nogiras nekog iz EU ili iz nato-a.
mada, kad skontas, sta je gore, pustit ih niz vodu i da fakticki postanu ruska baza, ili ih donekle drzat pod kontrolom dok su u EU i nato.
Mislim da je "zadrzavanje" administrativno-tehnickog tipa nekih 800-tinjak mil. EUR od isplate Madjarskoj sasvim dovoljan "mig" o potrebi prestanka sranja kroz djevdjir...
Navodno su ovi rijetki snimci iz Madjarske, navodno je bilo puno protestanata ispred RU ambasade...

zigzag

#186830 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

ma čekaju vize za rusiju
sitni svercer

#186831 Re: Ukrajina

Post by sitni svercer »

RefPus

#186832 Re: Ukrajina

Post by RefPus »

@drndalo

Ono sto je mene zanimalo, jeste na cemu se zasnivaju cinjenice kojima kluz franjo mase po temi mjesecima. Na pretpostavkama ili na necemu drugom. I jedino me to zanima. Bilo kakav oporavak Ukrajine i Rusije me apsolutno ne zanima,niti gdje ce i kako nadoknaditi izgubljene resurse i ljude. Pola miliona cetnika je izgubilo zivote na obje strane, to je lijepa brojka. Samim tim je sasvim jasno da to sto ti pricas je obicna logika.
RefPus

#186833 Re: Ukrajina

Post by RefPus »

kluz franjo wrote: 24/10/2023 11:36
RefPus wrote: 24/10/2023 11:20
Spoiler
Show
kluz franjo wrote: 24/10/2023 00:25
Odgovor ti je na dohvat "klika na link".

Analiza rađena na bazi podataka
- Kiel Institute for the World Economy
- International Institute for Strategic Studies - The Military Balance
- Oryx database
Fact-check od Newsweek i Bloomberga npr., a poklapa se u nalazima ruskih gubitaka i sa navodima Head of the U.K.'s armed forces, Sir Tony Radakin.

Grafički prikaz je od analitičara i kolumniste Forbes-a dopunjen izvorima Forbes-a, The Economist itd...
Ja opet postavljam jedno vrlo jednostavno pitanje - ko je prebrojao? Je li neko iz Kiela bio u ruskim skladistima? IISS? Dakle, sve "cinjenice" koje iznosis baziraju se na pretpostavkama ili se podrazumijeva da su ti podaci egzaktni?
Ma sve OK. Samo pitaj. Ko pita ne skita. :thumbup:
Evo čak sam samo za tebe poslao molbu na [email protected] da mi dostave imena i adrese stanovanja članova popisne komisije.
Čim mi odgovore, javim ti. :bih:
Molim te, moje pitanje je vrlo jednostavno. Jer vidjeli smo, primjera radi, par postova unazad kako "vlastito" misljenje odmah potkrijepljujes, gle cuda, identicnim misljenjem nekog treceg lica, i gle cuda nepuni dan nakon sto si iznio "vlastito" misljenje, jos nam to sve lijepo podvuces i boldiras. Ja sam siguran da ima jos korisnika na ovoj temi koje zanima kako je to neko iz Kiela dosao do egzaktnog podatka o broju ruskih tenkova. Ko zna mozda nekog zanima i tacan broj ruskih sljemova, pa da se provjeri putem tog maila.
drug_profi

#186834 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 24/10/2023 12:16 a ovo okolo je razvaljena tehnika od ranije?
ma to je iz drugog svjetskog tu ostalo...
zigzag

#186835 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ma onaj tenk izgleda čitav. Ali sve u svemu, ovo je masovno trošenje oklopa. Izgleda da su odlučili da više ništa ne ostane u rusiji.
Stabilizator

#186836 Re: Ukrajina

Post by Stabilizator »

Podcjenili su Ruse. Ovo sa BI je genijalan potez iz njihovog ugla.
Ukrajina je izgubila rat samo im još nisu javili.
drug_profi

#186837 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Jel ovo neka komanda izdata dok su navalili na forum?
Da nije glavno krme riknulo fakat?
Dimu1927

#186838 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

Stigla nova tura... ovo su izgleda oni sa vecim IQ. Vidi se po budalastinama sto pisu
kluz franjo

#186839 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

RefPus wrote: 24/10/2023 12:58
kluz franjo wrote: 24/10/2023 11:36 Ma sve OK. Samo pitaj. Ko pita ne skita. :thumbup:
Evo čak sam samo za tebe poslao molbu na [email protected] da mi dostave imena i adrese stanovanja članova popisne komisije.
Čim mi odgovore, javim ti. :bih:
Molim te, moje pitanje je vrlo jednostavno. Jer vidjeli smo, primjera radi, par postova unazad kako "vlastito" misljenje odmah potkrijepljujes, gle cuda, identicnim misljenjem nekog treceg lica, i gle cuda nepuni dan nakon sto si iznio "vlastito" misljenje, jos nam to sve lijepo podvuces i boldiras. Ja sam siguran da ima jos korisnika na ovoj temi koje zanima kako je to neko iz Kiela dosao do egzaktnog podatka o broju ruskih tenkova. Ko zna mozda nekog zanima i tacan broj ruskih sljemova, pa da se provjeri putem tog maila.
Misliš da ako im opet u ime tvoje radoznalosti napišem isti mail i dosađujem da će mi brže poslati imena i adrese stanovanja članova popisne komisije? Hmmm... probaću tu tvoju taktiku. Možda upali. :thumbup:

Nego, samo jedna mala ispravka tvog (ne)svjesno netačnog navoda.
Ni ja, a ni izvori na koje se pozivam, ne govore o egzaktnom broju ruskih tenkova. Čak suprotno. I to vrlo transparentno prikazano da i zadnja budala tu ne može pogriješiti. Dobro... očigledno predzadnja.
Samo potpuni idioti misle da je uopšte moguće očekivati da se imaju dnevni, egzaktni podaci o stanju i /ili gubicima na aktivnom frontu dužine od preko 1.000 km i stotinama hiljada vojnika i hiljadama komada opreme u aktivnoj borbi.
Čak i kada komentarišem precizne podatke npr. Oryx-a, obavezno napomenem izvor i činjenicu da se radi SAMO o njihovim vizuelno potvrđenim brojkama.

I tačno je, moje stavove i zaključke obavezno pokušavam potkrijepiti provjerljivim izvorima i podacima. Tipično trećeligaški.

Pametnjakovićima i genijalčinama to ne treba. Oni su i bez provjerljivih izvora i podataka potpuno uvjereni u superiornost sopstvenog mišljenja. Pa tako samouvjereno i bez navođenja izvora iznose zaključak po kojem bi ZSU u junu trebala imati 15 puta manje tenkova na frontu od agresora.

A koga egzaktan broj ruskih šljamova na današnji dan interesuje... eno ima mail, pa neka dosađuje.
zigzag

#186840 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Full fire control over Crimea is a matter of time - President Zelenskyi
Samo lagano... Rusi i malorusi nek se crvaju
drndalo

#186841 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Snimak ruskog vojnika sa fronta, prvo dernek u bajti, ludi provod... I snimak nakon derneka, kad su se otrijeznili...

drndalo

#186842 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Nano dron

sumirprimus

#186843 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac wrote: 24/10/2023 12:20 Petro Kuzik, komandant dobrovoljačkog bataljona Svoboda, jedinice koja je učestvovala u odbrani i Severodonjecka i Bahmuta (danas ponovo na položajima kod tog grada), nakon godinu i po dana boravi u Kijevu i sumira utiske.
Emocije su mi pomiješane. S jedne strane, miran život Kijeva, uključujući druge mirne gradove, znači da snage otpora dobro rade. Međutim, ima pretjeranih stvari, te fešte, kao da su ljudi već zaboravili da se vodi strašan rat i kao da ih nije briga. Da, to malo boli. Politički, moram reći da je sve super, tako treba biti i za ovo se borimo. Ali, ne treba ići u krajnost. U tijeku je strašan rat, proliva se krv, nažalost imamo ozbiljne gubitke. Mislim da društvo treba biti jedinstveno. Da, ne može se svatko boriti, to je razumljivo, ali oni koji se ne bore trebaju podržati vojsku, i barem se moliti, barem se sjećati. Imamo pristup internetu, čitamo vijesti, čitamo o tom noćnom životu...Zar ljudi ne shvaćaju da ako se Rusi probiju tamo, na istoku, da svega toga neće biti, nego će biti noćna mora? Vrlo brzo su zaboravili Buču, Hostomel, Irpin, vrlo brzo su zaboravili masovni teror, ubojstva u regiji Kijeva. Ne razumijem kako je to moguće...Općenito sam vrlo pristojna i normalna osoba, ali sad malo reagiram kad vidim ozbiljne, napumpane ljude koji imaju dovoljno vremena za teretanu, za frizera, za tetovaže. Nose psa ispod ruke i idu pušiti nargilu i razgovarati o velikom problemu - izboru nargile. To je njihov život, ja se u to nemam pravo miješati. Ali zašto neki ljudi ginu, a druge nije briga?

Zaista ne znam kada ćemo okružiti Bahmut, ja nemam tu informaciju, odgovoran sam za našu parcelu koja nam je određena za rad. Da biste davali takve kategorične prognoze, potrebno je ili biti na samom izvoru informacija, ili biti Arestovič i neodgovorno izjaviti nešto. Nisam ni jedno ni drugo, jedino što mogu da kažem da sada imamo manjak streljiva..Ili nam loše ide sa streljivom ili se ono čuva za neki smjer. Ako Bog da, to će biti smjer Bakhmut…U principu, vojnici imaju povjerenje u stožer. Postoji minimalan broj loših naloga. Sada se vodi pozicioni rat. Teško je, iscrpljujuće, ali ipak bolje nego činiti neka neshvatljiva herojska djela i onda ulice nazvati po ovim momcima.

Što se tiče tehničke opremljenosti, tu nas (Rusi) nadmašuju u svemu: broju tenkova, kvaliteti tih tenkova, količini streljiva, količini topništva koje pokriva pješaštvo i osigurava njihova napadna djelovanja, broju granatiranja, upotrebi zrakoplovstva, elektroničkog ratovanja – sve su to elementi u kojima nas brojčano nadmašuju i prevladavaju totalno. Koja je onda naša prednost? Mi smo na svojoj zemlji. Za nas je ovaj rat svetinja, osim motivacije, mislim da su veće sile od nas, jer su pravda i istina na našoj strani. Naša prednost je kvaliteta našeg pješaštva. Štitimo naše obitelji, štitimo naše ljude od pravih čudovišta. Ako uzmemo naše topništvo, naši su topnici profesionalniji i precizniji. No, danas nam je vrlo ograničena količina streljiva. Bit ćete jako iznenađeni jednom kada budete mogli govoriti o ovim brojevima…Zbilja radimo s vrlo ograničenim količinama. Kad smo branili Rubižne, izračunali smo da je na našem malom kvadratu, poziciji, bilo 500 pogodaka na sat, plus-minus. Za to vrijeme s naše strane dva puta je pucano iz minobacača…

Bakhmut je kao dio Ukrajine valjano branjen. Omjer uništenih okupatora i, nažalost, mrtvih ukrajinskih branitelja, dosegao je 1 prema 20, 1 prema 50 u nekim područjima. Želim misliti da nismo tu krv prolijevali radi PR-a. Povijest će pokazati, greške ćemo analizirati nakon rata. No, susreo sam se, posebno tijekom obrane Severodonjecka, s vojnim vrhom koji je bio vođen željom za javljanjem dobrih vijesti i, naprotiv, velikim strahom od javljanja loših vijesti…Rubižne je za mene bio pakao. Tada smo se izvukli iz obruča, bez ijednog gubitka. Obećan nam je tjedan dana odmora, a nakon 4 sata poslani smo u Severodonjeck. I tamo je bilo pakleno. Ali, onda smo stigli u Bahmut i shvatio sam da je sve prije Bahmuta bilo smiješno…

Što je potrebno Ukrajini za pobjedu? Prije svega, to je konsolidacija društva. Jedina stvar koja nas stvarno sprječava da u potpunosti porazimo egzistencijalnog neprijatelja je naša sposobnost podjele. To je naša nevolja. Plus, naša korupcija, koja je samo jedan od elemenata koji odgađa pobjedu i radi za neprijatelja, direktno uništavajući i reputaciju na vanjskoj razini i motivaciju boraca. Jer zamislite kad ste u paklenim bitkama, kad riskirate život, gubite suborce, sve te vijesti o festivalu konzumerizma, korupciji, kešu u koferima... To je degutantno i to je ono što vas sprječava da pobijedite. I, da se vratimo na to da cijelo društvo na ovaj ili onaj način mora sudjelovati u pobjedi...Da je veliki dio parlamenta prošao kroz pješačke bitke, ponašali bi se sasvim drugačije. Kada bi na razini ministara, zamjenici ministara bili u rovovima barem tjedan dana, promijenio bi se njihov svjetonazor, ponašali bi se na potpuno drugačiji način. Rat je za nas svetinja jer branimo Ukrajinu, ukrajinski narod. A za neke je to način zarade. To nas kida i potkopava...Ne razumijem ravnodušnost na kvadrat ili na kub ljudi na vlasti. Objavljuju jedni druge na TikTok-u, snimaju selfije, svađaju se međusobno, smijuckaju se. Razumijem da je to već banalnost, ali trebalo bi napraviti bataljon "Parlament" i dva tjedna ih poslati blizu Bakhmuta, na polja. Vjerujte, svi oni koji prežive bit će idealni za upravljanje državom...
jebga treba razumjet i te ljude u pozadini, kos nas je linija bila 10ak+, 15km od kuce pa su se ljudi vremneom opustili i ponasali ko da je rat tamo negdje. a ne treba grijesit ni dusu, ko zna koji je broj, tih koji se tetoviraju, vodaju cuke i puse nargile isto clan neke od jedinica na dopustu.
prednost branjenja kucnog praga uz pravovremnu logistiku je sve. taj moral rusi nikad nece imati. opet ukri kad saberu i odzumu, kakvih je regionalnih ratova bilo, zapad je stao iza njih i pomaze im logisticki kako su rijetko koga pomagali, naravno opravdano u potpunosti.
Last edited by sumirprimus on 24/10/2023 14:26, edited 1 time in total.
A_A_AKCIJA

#186844 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

RefPus wrote: 24/10/2023 12:47 @drndalo

Ono sto je mene zanimalo, jeste na cemu se zasnivaju cinjenice kojima kluz franjo mase po temi mjesecima. Na pretpostavkama ili na necemu drugom. I jedino me to zanima. Bilo kakav oporavak Ukrajine i Rusije me apsolutno ne zanima,niti gdje ce i kako nadoknaditi izgubljene resurse i ljude. Pola miliona cetnika je izgubilo zivote na obje strane, to je lijepa brojka. Samim tim je sasvim jasno da to sto ti pricas je obicna logika.
Postaviti ovo pitanje u oktobru 2023 je dokaz koliko slabo pratiš Ukrajinu.

Imaš desetine analitičara koji bolje od Rusa znaju šta Rusi imaju. Svi imaju YouTube, Twitter i Telegram kanale sa jako detaljnim prikazima analiza.

Neki rade sve, a neki su usko specijalizirani. Imaš lika koji otkriva položaje ruske PVO skenirajući radarske signale.
Imaš ih koji se bave samo brodovima, avionima, skeniraju radio signale i na osnovu toga satima ranije najave raketne napade koje Rusi vrše strateškim bombarderima.

Za tenkove i artiljeriju ih imaš nekoliko koji mjesecima analiziraju satelitske snimke SVIH ruskih vojnih baza, prije i tokom agresije. U tim bazama su na ledini smješteni tenkovi i artiljerija.
Njihove analize su toliko detaljne da komotno mogu biti naučni radovi.

Na kraju imaš Oryxa, Ukraine weapons tracker i slične koji broje uništenu tehniku.

Neko ko želi prilično detaljno uraditi analizu, je potrebno samo da uporedi podatke od ovih analitičara. I tako uglavnom i rade.

Tako se i prilično precizno zna da su Rusi potrošili skoro pola svoje samohodne artiljerije. Dio je uništen, a dio je kanibaliziran zbog cijevi i dijelova.

Isti je slučaj sa tenkovima.

Greška je manja od 10%.

I prije nego pitaš, rade isto i za Ukrajinsku vojsku. Jutros je izašao članak sa analizom starog pješačkog oružja u ZSU, uključujući ono iz drugog svjetskog rata.
sumirprimus

#186845 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

RefPus wrote: 24/10/2023 12:47 @drndalo

zbog ovakvih pretenziocnih da ne kazem sta ,mi i nemamo prijatelja u svietu i izolovani smo, a njihovi vonabi spnzori ih ne haju in milisekunde, vise ulazu u srbiju i izrael :)
sumirprimus

#186846 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

">
drndalo

#186847 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Jebovas, pomislice neko neupucen i povrsan da sam ja ovo pitanje pisao jer moj nick dominira pocetkom pisma... :skoljka:
Čitalac

#186848 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Premijer kaže da Ukrajina mora pokrenuti proizvodnju municije, ali da su problem sirovine.
Premijer Denys Shmyhal rekao je da u svijetu i Ukrajini postoji "ogromna nestašica streljiva", stoga je potrebno uspostaviti proizvodni proces u zemlji.
- Imamo veliku nestašicu streljiva ne samo u Ukrajini, nego u cijelom svijetu. Razumijemo da moramo proizvoditi ovdje, u Ukrajini, jer je streljiva u cijelom svijetu ponestalo, iscrpljeni su. Sva su skladišta prazna – kaže Shmyhal.
Prema njegovim riječima, ukrajinska vlada izvlači zaključke iz lekcija naglog povećanja proizvodnje dronova, koja je narasla s "nekoliko desetaka prošle godine" na "desetke tisuća" ove godine. No, razvoj industrije granata, topništva i protuzračnih obrambenih sustava puno je teži zadatak nego za bespilotne letjelice, u uvjetima globalne nestašice ključnih komponenti i sirovina. Jedan od dužnosnika rekao je medijima da Ukrajina ne može brzo transformirati proizvodnju granata, posebice zbog globalne "nestašice baruta".
karanana

#186849 Re: Ukrajina

Post by karanana »

dobar clanak. sta ukrajina trenutno proizvodi od oruzja a jos bitnije od municije, zna li neko?
jer ako nakon dvije godine brutalnog otvorenog rata i proglasenog ratnog stanja nisu u stanju napraviti granatu, jebes ti taj rat i njihovu ozbiljnost u tome.
Last edited by karanana on 24/10/2023 14:54, edited 1 time in total.
sumirprimus

#186850 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

karanana wrote: 24/10/2023 14:52 dobar clanak. sta ukrajina trenutno proizvodi od oruzja a jos bitnije od municije, zna li neko?
bilo ti je to postavljeno tamo negdje. jebga sad trazi kopaj, search
Post Reply