Treba ovu malu dobro nabit na balegiju, i onda joj dati dobar kurs historije da nauci sta su zidovi dali za BiH. Kakve generacije odrastaju, sramotnosumirprimus wrote: ↑23/10/2023 15:51
Kazem ja nije ovo rijetlost niti odskora. Slicno cujemo o ovde pa se vi zapitahte
Izrael je opet pocinio zlocin!
- dr_Evil
#34901 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
- dr_Evil
#34902 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Interesantno, znaci mrzimo Palestince, i zbog antisemitizma prema Palestincima branimo Palestince.zposao wrote: ↑23/10/2023 17:06Imam ja. ANTISEMITIZAM.dr_Evil wrote: ↑23/10/2023 14:29Ne znam. Imas li ti kakvo objasnjenje?laserShow wrote: ↑23/10/2023 14:27
Bilo, proslo. Kad je mainstream narativ bio za ujgure, gdje smo bili s ovakvom podrskom? Zasto ovakva podrska palestincima, a ne ujgurima? Ne kazem da ne treba jednima ili drugima, samo ne mogu skontati KAKO I ZASTO jednima hiljade, drugima desetine, da se tako izrazim.
Sa druge strane su Izraelci za razliku od ostalih sukoba.
Kurdski gradovi sravnjeni sa zemljom i poginuli civili nikoga ne diraju iako ta nepravda nadmašuje Palestinsku i po trajanju i po obimu. Ali nikoga nije briga jer su Turci sa druge strane.
Brojke su neumoljive. Više je jemenske djece pobila SA nego Izrael Palestinske. Ali nikoga nije briga. Ne plače se javno za njima. Ne zaziva se 3 svjetski rat. Emmir1 ne govori da čitava planeta ne treba imati mira jer ga nemaju ni jemenska djeca.
I tako dalje..
Dalo bi se sada iskopati barem jos 5-6 sukoba za koje generalno muslimane (a i ostale) nije briga.
Jedini logičan razlog je antisemitizam.
U polozi svega ovoga leži mržnja prema Jevrejima.
Za njih komentatori kažu da su "od Allaha prokleti"
Oni "upravljaju svijetom"
Od njih "svo zlo i nemoral dolazi"
i tako dalje...
Mislim da je svima dosad postalo jasno
Ja jos nisam nikoga upoznao ko mrzi zidove, a upoznao sam mnoge koji ih gledaju sa divljenjem ili strahopostovanjem.
U cudnom se ti krugu ljudi kreces, zaista, a Allah sve zna!
- Bloo
- Globalna šefica
#34903 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
KAd zavrsite sa "malom" onda krenete po forumasima sa teme. 
- dr_Evil
- dr_Evil
#34905 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Taj okrsaj mi necemo gledati. Jedini nacin da Amerika krene na Iran jeste na nacin da se stvori unutarnji nemir i gradjanski rat. Jednostavno drzave koje se mogu braniti makar na odredjeni period se ne napadaju.Satori wrote: ↑24/10/2023 07:39 https://www.aa.com.tr/ba/svijet/sad-se- ... su/3030393
Dakle, Amerika ceka reakciju Irana, pa da moze mirne duse navaliti na njih?
To mi jedino ima smisla, i konacno su jasni pravi motivi, eto zasto.
- dr_Evil
#34906 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
NIje baka, nonajeza u ledja wrote: ↑24/10/2023 03:49 Baka koju su danas oslobodili je godinama pomagala palestinsku djecu i vozila ih iz Gaze po bolnicama.
Kad je oslobobodjena rukuje se sa onim (maskiranim) Hamasovcem koji ju je drzeci za ruku doveo do primopredaje.![]()
Sto ti je apsurd rata.
Nono i nona je obicno kod bosanskih jevreja, ne znam jel i kod ostalih.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#34907 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
legitimni vojni ciljevi
- dr_Evil
- SanskiBiser
#34909 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
strasno...kako "lijepe" uspomene imaju...
- dr_Evil
#34910 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Interesantno, silovao djevojcicu. A ja sve razmisljam zar nemaju oni kao nacisti nesto o rasnoj cistoci i da nije dozvoljen odnos sa nezidovima, a pogotovo arapima.
Sta je sljedece, jos cemo saznati da su i Svabe silovale.
Salu na stranu, ovo je tipicna ratna prica, nazalost.
-
Bodkin
#34911 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Pa zamisli te tuge. Neki tamo region i ljudi znaju svako selo i svaku frakciju. A da ne kazem sto vise “znaju” nego sto stvarno znajususpect_zero wrote: ↑24/10/2023 00:40 Dobro vi ovo sve kontate majke mija se pogubim od Hamasa, Mossada, Hesbolaha....sunita, šiita, alavita, židova sefarda i onih drugih, uloge Irana, Sirije, Libanona , Egipta, Saudije, Britanije, Francuske, Rusije....a tek koja zbrka nastane kad pokušam shvatiti kako je prvo bilo par hiljada Židova početkom prošlog stoljeća na tim prostorima a onda postali većina.
Respektja ni historiju BiH ne znam kako vi bliskoistočne odnose kontate.
![]()
![]()
-
Bodkin
#34912 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Baka je rijec za stariju zenu. Kakva bolan nonadr_Evil wrote: ↑24/10/2023 08:25NIje baka, nonajeza u ledja wrote: ↑24/10/2023 03:49 Baka koju su danas oslobodili je godinama pomagala palestinsku djecu i vozila ih iz Gaze po bolnicama.
Kad je oslobobodjena rukuje se sa onim (maskiranim) Hamasovcem koji ju je drzeci za ruku doveo do primopredaje.![]()
Sto ti je apsurd rata.![]()
Nono i nona je obicno kod bosanskih jevreja, ne znam jel i kod ostalih.
-
Bodkin
- dr_Evil
- JohnnyS
- dr_Evil
- Cracked
#34917 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Autobuse nesrba su izvukli pocetkom rata iz okupiranih dijelova sarajeva. A onda se nadje ovako neki bombarder da sere. Ali moram ti reci i van foruma ovo je uglavnom stav ljudi: "treba ih sve pobiti". Kad se odmah prvi dan desio pokolj od 1000+ jevreja ne znam osobu koja je rekla samo uzas. Nego "uzas, ali..." Ljudima ovdje nije dovoljno da shvate da ovdje u konfliktu izrael/palestina nema dobre strane. Samo zli ljudi i civilne zrtve.dr_Evil wrote: ↑24/10/2023 08:15Treba ovu malu dobro nabit na balegiju, i onda joj dati dobar kurs historije da nauci sta su zidovi dali za BiH. Kakve generacije odrastaju, sramotnosumirprimus wrote: ↑23/10/2023 15:51
Kazem ja nije ovo rijetlost niti odskora. Slicno cujemo o ovde pa se vi zapitahte
-
Bodkin
- dr_Evil
#34919 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Isto je bilo i iz Mostara, izvlacili su autobusima, doduse jest Zoka tu i tamo uzimao tarifu da izvuce, ali halalolsum.Cracked wrote: ↑24/10/2023 08:55
Autobuse nesrba su izvukli pocetkom rata iz okupiranih dijelova sarajeva. A onda se nadje ovako neki bombarder da sere. Ali moram ti reci i van foruma ovo je uglavnom stav ljudi: "treba ih sve pobiti". Kad se odmah prvi dan desio pokolj od 1000+ jevreja ne znam osobu koja je rekla samo uzas. Nego "uzas, ali..." Ljudima ovdje nije dovoljno da shvate da ovdje u konfliktu izrael/palestina nema dobre strane. Samo zli ljudi i civilne zrtve.
Generalno stav ljudi koje ja poznajem je da su za Jevreje i niko ih ne zeli pobiti, ali su obicno protiv Izraela. Jedan dio se zalaze sa dvije drzave iz 67-e, kao sto je Tito zelio, drugi dio ne zeli Izrael na tom mjestu. Ali nisam nikoga cuo da je rekao da zeli nesto lose Jevrejima.
Sada ima novi trend, ovo gore sta sam napisao, Natanjahu je to prepoznao, i mislim da je prosle godine dao intervju da je rekao da je danasnji antisemitizam(pogresna rijec) usmjeren prema Izraelu, a ne prema Jevrejima.
- dr_Evil
-
Bodkin
#34921 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Dobro, nije ni takve tesko naci
A sto mrze jevreje, evo ih puna ova tema. Jednok mi je lik rekao da hitler nije pobio 6 mil jevreja. Ma nije ni 100k. Sve su to lazi
-
Bodkin
- SanskiBiser
#34923 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
https://www.timesofisrael.com/tantura-d ... -massacre/dr_Evil wrote: ↑24/10/2023 08:46Interesantno, silovao djevojcicu. A ja sve razmisljam zar nemaju oni kao nacisti nesto o rasnoj cistoci i da nije dozvoljen odnos sa nezidovima, a pogotovo arapima.
Sta je sljedece, jos cemo saznati da su i Svabe silovale.
Salu na stranu, ovo je tipicna ratna prica, nazalost.
https://www.timesofisrael.com/tantura-d ... -massacre/
Redatelj 'Tanture': Izraelcima se godinama lagalo o navodnom masakru 1948.
Sa svojim šokantnim dokumentarcem koji je izašao ovog mjeseca, Alon Schwarz kaže da Izrael može ići naprijed kao židovska demokratska država samo ako bude iskren o ubijanju arapskih seljana
Renee Ghert-Zand 27. siječnja 2022., 3:55 ujutro 27
U kasnim 1990-ima, izraelski istraživač po imenu Teddy Katz izradio je magistarski rad za Sveučilište u Haifi u kojem se tvrdi da je Izrael počinio masovno ubojstvo neboraca civila u arapskom selu Tantura 1948. godine.
Masakr su, rekao je, počinile trupe IDF-ove Aleksandronijeve brigade u ranoj fazi Izraelskog rata za neovisnost. Svoj je rad temeljio na 140 sati audio snimljenih intervjua koje je vodio sa 135 svjedoka događaja — pola Židova, pola Arapa.
Teza, koja je dobila visoku ocjenu, prošla je nezapaženo sve dok izraelski list Maariv nije objavio svoja otkrića 2000. godine. Veterani brigade Alexandroni krenuli su u rat protiv Katza, tuživši ga za klevetu. Sudac kojemu je dodijeljen slučaj odbacio ga je bez preslušavanja Katzovih vrpci. Katz je bio pod pritiskom da potpiše pismo povlačenja u kojem stoji da se masakr nije dogodio, a sveučilište mu je poništilo diplomu.
Katz je brzo požalio što je potpisao pismo i zatražio da se nastavi braniti sam. Zahtjev je stigao do Vrhovnog suda, koji je odbio saslušati slučaj.
“Uspjeli su stvoriti blef, lažne vijesti, jer nitko nije slušao Teddyjeve kasete. Da jesu, nitko ne bi sumnjao da se nešto užasno dogodilo u Tanturi. Bilo je raširenih ubojstava”, rekao je redatelj Alon Schwarz , čiji je provokativni dokumentarac “Tantura” imao svjetsku premijeru ovog mjeseca na festivalu Sundance.
Schwarz je digitalizirao i preslušao svih 140 sati snimljenih svjedočanstava. Redatelj je za The Times of Israel rekao da je uvjeren da su izraelski vojnici ubili između 200 i 250 muških stanovnika Tanture nakon bitke za preuzimanje prosperitetnog i strateškog sela na obali Sredozemnog mora južno od Haife.
13. lipnja 1948.: protjerivanje žena, djece i staraca Tantura iz Fureidisa u Jordan. Crveni križ nadgleda. (Zbirka Beno Rothenberga, zahvaljujući Izraelskom državnom arhivu. Sva prava pridržana.)
“Postoje različite verzije [u svjedočenjima] onoga što se dogodilo, ali kad sve to poslušate, to je užasno... i dobijete sliku o tome što se tamo dogodilo. Ljudi su ubijani na različite načine i na različitim mjestima u selu. Trebalo je gotovo dva tjedna da ih pokopamo… Postoje svjedočanstva o tijelima na mjestu koja nisu pokopana osam do 10 dana”, rekao je Schwarz.
Što se tiče zakopanih tijela, Izraelci i turisti koji posjećuju popularnu plažu Dor, u blizini mjesta gdje je nekoć stajala Tantura, možda bi željeli znati da postoji (ako ne i vjerojatno) masovna grobnica ispod parkirališta.
Katzove — a sada i Schwarzove — tvrdnje potkrijepljene su u filmu dokumentima dobivenim iz arhive IDF-a i povijesnim kartama iz zraka koje su analizirali stručnjaci, uključujući neke u IDF-u za koje je Schwarz rekao da žele ostati neidentificirani. IDF je odbio komentirati film ili navode o masakru, izvijestio je AFP.
Schwarz također intervjuira Katza i novog povjesničara Ilana Pappea , kao i sada starije veterane koji su bili u Tanturi i priznaju ubojstva (ako ne sami, onda od strane suboraca).
Redatelj također uključuje intervjue s nekim vidno neugodnim veteranima koji nastavljaju poricati ubojstva, kao i akademicima koji udvostručuju svoje odbacivanje Katzove metodologije i otkrića.
Prema Schwarzu, vrijeme je da se teška povijest vezana uz uspostavu Izraela iznese na svjetlo dana; razbiti mitove o osnivanju zemlje, koliko god to bolno bilo. Brine se za budućnost izraelskog društva ako se ono ne može natjerati da prizna ono što Palestinci nazivaju Nakba (Katastrofa), ili etničko čišćenje i premještanje stanovništva stotina tisuća lokalnih Arapa neophodno za uspostavu židovske države.
Selo Tantura 1948., viđeno u 'Tanturi' redatelja Alona Schwarza. (Zbirka fotografija Erica i Edith Matson, ljubaznošću Kongresne knjižnice. Sva prava pridržana.)
Redatelj je priznao da će mnogim Izraelcima njegov film biti teško gledati. On je više nego voljan izgurati ih iz njihovih zona udobnosti i prihvatiti vrućinu zbog toga.
“Mnogi ljudi u lijevom cionističkom taboru, poput mene i moje obitelji, glasali su za Meretz i Laburiste tijekom godina. Ali kada je nakba u pitanju, većina ili ne zna, ili ne želi da priča o tome. Ne žele se time baviti”, rekao je Schwarz.
“Moramo shvatiti istinu. Istina je važna u ovom svijetu post-istine. Istina će očistiti crnu rupu koja je bila s nama posljednje 73 godine i s kojom se nismo suočili”, rekao je.
ovako ce za 50ak godina praviti dokumentarce i za Gazu...i govoriti "moramo shvatiti istinu...Istina ce ocistiti crnu rupu...."
- dr_Evil
#34924 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Da cesta je to hipoteza, jer kao navodno nije ni bilo toliko jevreja u europi.
Umanjivanje zrtava Jasenovaca, Srebrenice, Sjenice i cega vec ne. Cest sport kod ljudi koji imaju losu savjest, valjda im lakse ako je u Srebrenici ubijeno 3500, a ne 8500, ili ako je 100k jevreja a ne 6mil.
To su budale, cemu se uopste upustat u takvu raspravu i ako imas takvo misljenje. Nebitno je potpuno za ovu agresiju koju cini Izrael.
- dr_Evil
#34925 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Pa ona ima nonu jevrejku, jer je gradonacelnica napola Jevrej. Ne znam kako to nisi znao ili se pravis. Pa zato rekoh upitaj je kako bosanski jevreji zovu nene svoje.