Ukrajina

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#186751 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

512MB wrote: 23/10/2023 12:24 Kažu da je Putin u nedjelju imao srčani u svom apartmanu u Moskvi i da su ga tjelohranitelji uspjeli reanimirati.
:mrgreen: :thumbup:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#186752 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

kluz franjo wrote: 23/10/2023 13:55 Stefan Korshak o aktuelnim dešavanjima i srednjoročnim implikacijama...
https://stefankorshak.substack.com/p/oc ... hey-really
U vezi trenutne situacije u i oko Avdiivke:
Spoiler
Show
The way it looks to me, over the past three weeks, the Russians have thrown away something like 2–4 brigades of trained, regular army troops, against the very strongest Ukrainian fortifications on the entire front, for very close to zero results. Or, something like 200 combat vehicles destroyed and not recoverable, and 1000–1500 men killed or severely wounded.
The last 2–3 weeks of fighting at Avdiivka are a serious battlefield defeat and the worst probably suffered by the Russians in the entire war since they tried to force crossings on the Siviersky Donets River in May 2022
O motivima za ovu akciju:
Everything we have seen from the Russian military leadership so far, makes more than likely that a major driver of these attacks and everything they involved — their assumptions, conception, task organization, and execution — was simply that generals several levels of the chain of command above the soldiers actually going out under the Ukrainian artillery fire, concluded they had to try something to show Putin the army has the initiative and is attacking in Ukraine. Soldier lives and fighting capacity in the future were, in the judgement of those Russian military leaders, I am guessing, far less important.
O implikacijama neuračunljivosti i gluposti ruskog vojnog i državnog vrha:
I’ll leave it to others to decide what other states starting with Ukraine should do to deal with the, as I see it, dysfunctional inertia of the Russian military-industrial complex. It’s certainly not good news — even a stupidly-run army the size of the Russians’ could, unless it cracks internally, take years to break on the battlefield.

De ti meni sad prevedi na moj/naše jezike s Foruma šta ovo piše?

*Počeću šopat kineske vijesti na kineskom pa čitaj. I ja radim copy-paste ali potrudim se da to prilagodim nama. Ovo je užas kopirati ovdje na stranom jeziku. Pa imam ja mnogo tih stranih izvora koje pratim, ali ovdje očekujem strani izvor s prevodom da ga razumijem.
lajkujMe

#186753 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

janje_

#186754 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

ili je taktička varka ili se sprema desant na lijevu obalu, ne znam što bi inače evakuisali stanovništvo sa desne strane:

30 minutes ago - 46°38′N 32°29′E
Mandatory evacuation for families with children has been announced in Dudchany, Kachkarivka, Mylove, Novokayiry, Zolota Balka, Mykhaylivka, Osokorivka, misto Beryslav, Zmiyivka, Novoberyslav, Tyahynka, Burhunka, Lvove, Mykolayivka, Odradokamyanka, Olhivka, Chervonyy Mayak, Vesele, Kozatske, Antonivka, Komyshany, Sadove, Pryozerne of Kherson region
kluz franjo

#186755 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Hame_ wrote: 23/10/2023 17:57
kluz franjo wrote: 23/10/2023 13:55 Stefan Korshak o aktuelnim dešavanjima i srednjoročnim implikacijama...
https://stefankorshak.substack.com/p/oc ... hey-really
U vezi trenutne situacije u i oko Avdiivke:
Spoiler
Show
The way it looks to me, over the past three weeks, the Russians have thrown away something like 2–4 brigades of trained, regular army troops, against the very strongest Ukrainian fortifications on the entire front, for very close to zero results. Or, something like 200 combat vehicles destroyed and not recoverable, and 1000–1500 men killed or severely wounded.
The last 2–3 weeks of fighting at Avdiivka are a serious battlefield defeat and the worst probably suffered by the Russians in the entire war since they tried to force crossings on the Siviersky Donets River in May 2022
O motivima za ovu akciju:
Everything we have seen from the Russian military leadership so far, makes more than likely that a major driver of these attacks and everything they involved — their assumptions, conception, task organization, and execution — was simply that generals several levels of the chain of command above the soldiers actually going out under the Ukrainian artillery fire, concluded they had to try something to show Putin the army has the initiative and is attacking in Ukraine. Soldier lives and fighting capacity in the future were, in the judgement of those Russian military leaders, I am guessing, far less important.
O implikacijama neuračunljivosti i gluposti ruskog vojnog i državnog vrha:
I’ll leave it to others to decide what other states starting with Ukraine should do to deal with the, as I see it, dysfunctional inertia of the Russian military-industrial complex. It’s certainly not good news — even a stupidly-run army the size of the Russians’ could, unless it cracks internally, take years to break on the battlefield.

De ti meni sad prevedi na moj/naše jezike s Foruma šta ovo piše?

*Počeću šopat kineske vijesti na kineskom pa čitaj. I ja radim copy-paste ali potrudim se da to prilagodim nama. Ovo je užas kopirati ovdje na stranom jeziku. Pa imam ja mnogo tih stranih izvora koje pratim, ali ovdje očekujem strani izvor s prevodom da ga razumijem.
Nije problem kolega. Ukratko...
Autor procjenjuje da su agresori na području Avdiivke u zadnje 3 sedmice bacili/potrošili 2-4 potpuno opremljene i obučene brigade. 200-tinjak vozila i 1000 do 1500 vojnika izbačenih iz stroja. Za skoro pa ništa. Dalje smatra da su ovakvu glupost napravili samo da bi Putinu mogli pokazati da nešto rade. Na kraju konstatuje da neuračunljivost i glupost državnog i vojnog vrha Rusije nije dobra vijest, jer to znači da će biti potrebno Rusiju vojno potući do nogu, a da će to s' obzirom na veličinu ruske vojske vjerovatno potrajati.
Eto ukratko. Cijeli članak je interesantan, pa ti toplo preporučujem da ga sebi kompletno prevedeš. A i ne moraš. Kako hoćeš.
Meni ako neka tvoja preporuka kineskog izvora bude interesantna, sam ću je prevesti.
Pozdrav
Hame_

#186756 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Hvala ti na prevodu, odnosno pojašnjenju i neću ba kineski ovdje šopat :mrgreen:

Zaista, još jednom iskreno hvala što si se potrudio i preveo barem ovo bitno :thumbup:
Čitalac

#186758 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Razgovarali Zelenski i bin Salman, jedna od tema i situacija na Bliskom istoku.
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski telefonski je razgovarao s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije Mohammedom bin Salmanom. Jedna od tema razgovora bila je i Formula mira.
"Zahvalio sam Njegovom Kraljevskom Visočanstvu na osobnim naporima da osigura uspjeh sastanka Formule mira u Jeddahu. Pozvao sam predstavnika Saudijske Arabije da sudjeluje u sljedećem krugu razgovora na Malti i naglasio važnost uloge Kraljevine u pripremama za Globalni mirovni samit", rekao je Zelenski.
"Razgovarali smo i o situaciji na Bliskom istoku. Naglasio sam potrebu da se spriječi daljnja eskalacija sukoba i stradanje civila", dodao je Zelenski.
Gandalf

#186759 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

ode i Švedska u Nato, mastermindovi iz Mordora ne staju sa briljiranjima u vanjskoj politici :D
Stabilizator

#186760 Re: Ukrajina

Post by Stabilizator »

Bila je dobra prilika da Turska uslovi Svedsku zbog situacije na BI. Još jedna bezveze bačena karta.
Čitalac

#186761 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Budimpešta je ponovo blokirala EU pomoć Ukrajini, iako je Kijev početkom oktobra uklonio mađarsku OTP banku sa liste „finansijera rata“.
Nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak, Josep Borrell, prvi diplomat Europske unije, potvrdio je da nije usvojena odluka o dodjeli tranše od 500 milijuna eura za pomoć Ukrajini u oružju. Borrel je rekao da su ministri vanjskih poslova razgovarali o tome kako zadovoljiti "najhitnije obrambene potrebe Ukrajine".
"Još nismo uspjeli riješiti problem osme i posljednje tranše Europskog fonda za mir. Još uvijek tražimo rješenje za to pitanje, ali na ovaj ili onaj način ćemo ga naći", rekao je. Mediji su objavili da je odluku blokirala Mađarska. Borrell je dodao da su ministri također raspravljali o odobrenju više milijardi dolara vrijednog zasebnog programa za financiranje vojne pomoći Ukrajini u okviru Europskog mirovnog fonda, ali čekaju političke smjernice Europskog vijeća koje će se sastati ovaj tjedan.
Ukrajina je početkom listopada skinula mađarsku OTP banku s popisa "sponzora rata", čime je udovoljeno jednom od ključnih zahtjeva Budimpešte. Prošli tjedan EU je izrazila nadu da će Mađarska deblokirati osmu tranšu vojne pomoći Ukrajini.
Point.

#186762 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Rješenje je vrlo jednostavno. Izbaciti Mađarsku iz EU pa neka onda sviraju flautu sa ruskim prijateljima. Dokle će EU birokrate da trpe ove petokolonaše.
madner

#186763 Re: Ukrajina

Post by madner »

Mudro zboris a koja je procedura za nogiranje?
lajkujMe

#186764 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Tope se...

Hame_

#186765 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

drug_profi

#186766 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Kamuflaža VP minobacača.

lajkujMe

#186767 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zanimljivo ovo je prvo djelovanje Hawka

Hame_

#186768 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ovdje ako ukrajinci ne probiju južno, gube sjeverno i time Avdivku.

Jebaža žešća. Zombiji nadiru... opet! Nije me ih strah, samo treba ukrajincima dovoljno oružja da ih se izroka... EUROPO i USA, doće ovo cjepidlačenje vama na naplatu, jebaće nas Zombiji :twisted:

A mene boli kukrac i šipu racku. Od 1992. ovo je za mene Bonus život.

jednonogi_Jack

#186769 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

madner wrote: 23/10/2023 20:29 Mudro zboris a koja je procedura za nogiranje?
Sami će otić'. :D

Mađarski premijer Viktor Orban usporedio je članstvo svoje zemlje u EU s dobom sovjetske dominacije nad srednjoistočnom nacijom, izvijestio je 23. listopada Associated Press.
"Danas se pojavljuju stvari koje nas podsjećaju na sovjetska vremena. Da, događa se da se povijest ponavlja", rekao je Orban tijekom govora na obilježavanju sovjetske invazije na Mađarsku 1956. godine.

Rusi će im pomoći prebroditi traume sovjetske čizme. :izet:
madner

#186770 Re: Ukrajina

Post by madner »

Hvali Rusiju, drzi se EU. Nije Orban glup, ako je supak.
lajkujMe

#186771 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

93 brigada
drug_profi

#186772 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 23/10/2023 21:03 Ovdje ako ukrajinci ne probiju južno, gube sjeverno i time Avdivku.

Jebaža žešća. Zombiji nadiru... opet! Nije me ih strah, samo treba ukrajincima dovoljno oružja da ih se izroka... EUROPO i USA, doće ovo cjepidlačenje vama na naplatu, jebaće nas Zombiji :twisted:

A mene boli kukrac i šipu racku. Od 1992. ovo je za mene Bonus život.

Ja sam često pominjao da je udarac na Vodyane kljuc za odbranu Avdivke.
karanana

#186773 Re: Ukrajina

Post by karanana »

i mene interesuje koja je procedura da nogiras nekog iz EU ili iz nato-a.
mada, kad skontas, sta je gore, pustit ih niz vodu i da fakticki postanu ruska baza, ili ih donekle drzat pod kontrolom dok su u EU i nato.
sumirprimus

#186774 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

karanana wrote: 23/10/2023 21:52 i mene interesuje koja je procedura da nogiras nekog iz EU ili iz nato-a.
mada, kad skontas, sta je gore, pustit ih niz vodu i da fakticki postanu ruska baza, ili ih donekle drzat pod kontrolom dok su u EU i nato.
Sad je haman i nema, zalazu se za promjene koje bi i tak dio regulisali
drug_profi

#186775 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Već sutra, 24. listopada, Njemačka će objaviti dobre vijesti za Ukrajinu. Detalji još nisu poznati – Kuleba
Post Reply