Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Zoooka

#29276 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Zoooka »

Odlična kao i sve od Flanagana.
vicious

#29277 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by vicious »

Nova na netflixu Bodies, pregledao 4 epizode i do.sad odlicna.

Usheri su me smorili na kraju, prvih par epizoda je bilo dobro, a onda mi je nekako pocelo razvlačenje, dosta nepotrebnih segmenata bez nekog znacaja. I kako je islo prema kraju sve vise mi je smetala nekakva izvjestacenost cijelog koncepta i radnje, tako da sam jedva čekao da se konačno završi. Antiklimaks pravi.
Znam sve, E.A.Poe, motivi ovo ono, ali toliko je bilo onog tipicno americkog vodanja gledaoca za rukicu da mi je postalo malo i smiješno.
n+1

#29278 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by n+1 »

Dobro si to opisao - izvještačenost. Meni je bila očigledna još u prvoj ep.
vicious

#29279 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by vicious »

n+1 wrote: 23/10/2023 00:29 Dobro si to opisao - izvještačenost. Meni je bila očigledna još u prvoj ep.
Pa jeste, ali eto ispočetka je samo neobično, da bi s vremenom počelo baš smetati.
A obavezni woke i diversity da ne spominjem. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29280 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Truba »

pa vidi se i bez gledanja da se to ne treba gledati
dale cooper

#29281 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

vicious wrote: 23/10/2023 00:25 Nova na netflixu Bodies, pregledao 4 epizode i do.sad odlicna.
Odgledao sam je i nije loša, ali kao u dosta ovakvih serija ima dosta nekonzistentnosti i glavobolje u načinu na koji prikazuju time travel i paradokse uzrokovane istim. Ride is fun though. :D
vicious

#29282 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by vicious »

dale cooper wrote: 23/10/2023 11:43
vicious wrote: 23/10/2023 00:25 Nova na netflixu Bodies, pregledao 4 epizode i do.sad odlicna.
Odgledao sam je i nije loša, ali kao u dosta ovakvih serija ima dosta nekonzistentnosti i glavobolje u načinu na koji prikazuju time travel i paradokse uzrokovane istim. Ride is fun though. :D
Da, ima tih nekih detalja koje još ne kontam, ali eto... biće zanimljivo vidjeti kako će se raspetljati. :D
tranquil

#29283 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by tranquil »

vicious wrote: 23/10/2023 11:53
Da, ima tih nekih detalja koje još ne kontam, ali eto... biće zanimljivo vidjeti kako će se raspetljati. :D
Nije loša serija, upravo sam završio, ali brateeeee, ubi bootstrap paradox, i odmah me potsjeti zašto ne volim time travel Sci fi.

Malo potsjeća na Dark, ali po mom mišljenju, Dark je dosta bolji od ovog, čak ako se računa zadnja sezona. I Dark jebe isti paradox,
Spoiler
Show
ali na kraju daju ipak hajde da kažem možda ne zadovoljavajuće, ali barem lišeno paradoksa objašnjenje o nastanku petlje, za razliku od ovih
Završetak Bodies je
Spoiler
Show
previše happy end, da se pobljuješ :-x
Gluma je onako, izdvojio bih glumca što glumi onog mangupa Whitemana, i detektivku iz 2053. Ta glumica mi je bila jako poznata pa sam pogledao o kome se radi - u pitanju je glavna glumica Netflixove mini serije Unorthodox, koju od srca preporučujem. Dobar je i mali Elias, ali toliko emituje paćeništvo i unutrašnju bol, da mi ga je preteško gledati duže vremena :lol:

Kao što neko reče, fun ride, ali ništa više, ni previše mozga, ni vještine.
dale cooper

#29284 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

tranquil wrote: 23/10/2023 23:29
vicious wrote: 23/10/2023 11:53

Nije loša serija, upravo sam završio, ali brateeeee, ubi bootstrap paradox, i odmah me potsjeti zašto ne volim time travel Sci fi.

Malo potsjeća na Dark, ali po mom mišljenju, Dark je dosta bolji od ovog, čak ako se računa zadnja sezona. I Dark jebe isti paradox,
Spoiler
Show
ali na kraju daju ipak hajde da kažem možda ne zadovoljavajuće, ali barem lišeno paradoksa objašnjenje o nastanku petlje, za razliku od ovih
Završetak Bodies je
Spoiler
Show
previše happy end, da se pobljuješ :-x
Gluma je onako, izdvojio bih glumca što glumi onog mangupa Whitemana, i detektivku iz 2053. Ta glumica mi je bila jako poznata pa sam pogledao o kome se radi - u pitanju je glavna glumica Netflixove mini serije Unorthodox, koju od srca preporučujem. Dobar je i mali Elias, ali toliko emituje paćeništvo i unutrašnju bol, da mi ga je preteško gledati duže vremena :lol:

Kao što neko reče, fun ride, ali ništa više, ni previše mozga, ni vještine.
Dark je daleko bolji.

Mannix je toliko tužan i patetičan lik, da ti ga na kraju bude pomalo i žao. :|
karanana

#29285 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by karanana »

Ipak cu se sloziti sa n+1 za ushere. Prve dvije su mi bile dobre, kasnije patnja, dosada, telefon surfanje, spavanje u sred epizode. Na petoj tek.
Riddle

#29286 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Riddle »

Pošto je Izrael vruća tema ovih dana, odlučio sam pregledati seriju Spy nakon što sam prvobitno odložio prije nekoliko godina. Iako bih volio da je bila duža i detaljnija, moram reći da mi se svidjela. Ne znam baš koliko je priča istinita i koliko je dramatizovano (Bin Laden se bukvalno pojavi), jer su mi neke scene van pameti i neuvjerljive, ali kakav lik... Ne mogu ni zamisliti koji je to stres, strah, ali i hrabrost i da si na ne znam kojoj strani, ovo je potpuno ludo raditi.

Pošto sam sad ušao u spy mode, namjeravam pogledati Teheran. Ista tematika iz istog regiona.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#29287 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by JoseMujica »

Riddle wrote: 24/10/2023 07:58 Pošto je Izrael vruća tema ovih dana, odlučio sam pregledati seriju Spy nakon što sam prvobitno odložio prije nekoliko godina. Iako bih volio da je bila duža i detaljnija, moram reći da mi se svidjela. Ne znam baš koliko je priča istinita i koliko je dramatizovano (Bin Laden se bukvalno pojavi), jer su mi neke scene van pameti i neuvjerljive, ali kakav lik... Ne mogu ni zamisliti koji je to stres, strah, ali i hrabrost i da si na ne znam kojoj strani, ovo je potpuno ludo raditi.

Pošto sam sad ušao u spy mode, namjeravam pogledati Teheran. Ista tematika iz istog regiona.
Teherean je ok prva sezona, a sve nakon toga ponavljanje :roll:
n+1

#29288 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by n+1 »

Je li propaganda? :D
tranquil

#29289 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by tranquil »

dale cooper wrote: 23/10/2023 23:35 Mannix je toliko tužan i patetičan lik, da ti ga na kraju bude pomalo i žao. :|
isto mislim, ali mislim da je tako urađeno s namjerom, tj. sjeme toga je posijano još od početka, kada smo se upoznavali sa mladim Mannixom, mada tada nismo prepoznali da će to da bude važno, a razvoj u tom pravcu je zapravo glavna tema zadnje dvije epizode.

Čitavo vrijeme su pokušavali da ga svrgnu, da ga spriječe u pravljenju petlje koja već postoji (kako uopće postoji, kako je nastala petlja? to ne pitaj :D bootstrap paradox). Ali na kraju, on je sam taj koji je razbio petlju, uz pomoć drugih. Ne revolucijom, nego riječima. Možda mi se taj dio svidio, iako je antiklimaktičan. Sada zamišljam autore serije na nekom derneku, kako u onom momentu kada dernek utihne, uz zadnju pivu filozofiraju na temu "da li bi ubio mladog Hitlera da te vrate npr. u 1910.", i onda se priča razvila u brainstorming ideja za Netflix pitch :D
vicious

#29290 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by vicious »

tranquil wrote: 24/10/2023 14:15
dale cooper wrote: 23/10/2023 23:35 Mannix je toliko tužan i patetičan lik, da ti ga na kraju bude pomalo i žao. :|
isto mislim, ali mislim da je tako urađeno s namjerom, tj. sjeme toga je posijano još od početka, kada smo se upoznavali sa mladim Mannixom, mada tada nismo prepoznali da će to da bude važno, a razvoj u tom pravcu je zapravo glavna tema zadnje dvije epizode.

Čitavo vrijeme su pokušavali da ga svrgnu, da ga spriječe u pravljenju petlje koja već postoji (kako uopće postoji, kako je nastala petlja? to ne pitaj :D bootstrap paradox). Ali na kraju, on je sam taj koji je razbio petlju, uz pomoć drugih. Ne revolucijom, nego riječima. Možda mi se taj dio svidio, iako je antiklimaktičan. Sada zamišljam autore serije na nekom derneku, kako u onom momentu kada dernek utihne, uz zadnju pivu filozofiraju na temu "da li bi ubio mladog Hitlera da te vrate npr. u 1910.", i onda se priča razvila u brainstorming ideja za Netflix pitch :D
Pozdravio te Ricky Gervais :D

tranquil

#29291 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by tranquil »

vicious wrote: 24/10/2023 14:21

Pozdravio te Ricky Gervais :D

Hahahaha, dobar :lol:

Mada mislim da je "ubijanje mladog Hitlera" relativno česta rasprava sa hipotetičkim pretpostavkama. Takođe, u skladu sa podforumom, pomenuo bih i ovu post credit scenu iz Deadpool 2 :D

dale cooper

#29292 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

Spoiler
Show
To je dio koji mi je djelovao nezasluženo i suviše lako. Da čovjeka koji je napravio onakav jedan plan, koji se gradio godinama, i koji je uključivao ubistvo preko pola miliona ljudi (samo u eksploziji) uspiju pokolebati i sjebati sa jednim razgovorom. Zato kažem da je ultimativno Mannix
otužan i patetičan lik, koji nije imao nikakav plan o pravljenju "boljeg svijeta" nego je samo želio da osjeti da ga neko voli. I kada mu je ubačen
crv sumnje da se bez obzira na sve to neće desiti počeo se polako ali sigurno raspadati u sebi. Onda se postavlja pitanje zašto nije iskoristio time
travel da promijeni samo uslove i način svog odrastanja.
A serija je inače rađena po nekom DC Comics stripu.
Riddle

#29293 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Riddle »

JoseMujica wrote: 24/10/2023 13:57Teherean je ok prva sezona, a sve nakon toga ponavljanje :roll:
Tek sam na trećoj epizodi, još uvijek se postavljaju radnja i likovi. Rukovodioci Mossada, zatim iranska strana i onda agentica na terenu. Ne znam još ni šta je tačno cilj operacije, ali pretpostavljam. Nije loše i zapravo je osvježenje od ustaljenih MI6 i CIA avantura.
n+1 wrote: 24/10/2023 14:02 Je li propaganda? :D
Ako misliš na Spy, onda to mora biti bar u nekoj mjeri, jer i nemamo glas druge strane. Ali sudeći po epilogu i kako je druga strana reagovala, Mossad je rekao istinu.
Riddle

#29294 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Riddle »

Spoiler
Show
vicious wrote: 24/10/2023 14:21 Pozdravio te Ricky Gervais :D

Ovo je meni uvijek smiješno, jer apsolutno ništa ne bi promijenili. Njemačka bi zbog Versaja našla nekog drugog, jer su to aktivno radili. Kako se mladi Adolf uopšte našao u bavarskim pivnicama? Sigurno tamo nije zalutao, već su ga privukli ti krugovi.

Uostalom, najbolja prilika za njegovo ubistvo je Prvi svjetski rat. Niko u tom haosu ne bi primijetio da je nestao neki žgoljavi kurir. :mrgreen:
tranquil

#29295 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by tranquil »

Riddle wrote: 24/10/2023 18:51
Spoiler
Show
vicious wrote: 24/10/2023 14:21 Pozdravio te Ricky Gervais :D

Ovo je meni uvijek smiješno, jer apsolutno ništa ne bi promijenili. Njemačka bi zbog Versaja našla nekog drugog, jer su to aktivno radili. Kako se mladi Adolf uopšte našao u bavarskim pivnicama? Sigurno tamo nije zalutao, već su ga privukli ti krugovi.

Uostalom, najbolja prilika za njegovo ubistvo je Prvi svjetski rat. Niko u tom haosu ne bi primijetio da je nestao neki žgoljavi kurir. :mrgreen:
Nije tema, ali toliko je varijabli u igri da bi se nešto moralo promijeniti. Čak i da izraste slična ideologija (ista nije mogla, jer je nacizam oblikovao lično Hitler) sa drugim vođom, postavljaju se pitanja, koliko je taj vođa harizmatičan da možda dobije izbore, mangup da pokuša puč, skloniji luteranstvu ili katoličanstvu, ili bi gledao da ih ujedini etničkom ideologijom, ili možda ukloni kao komunisti. Ako dođe na vlast, koji bi mu bili planovi, recimo da bi imao isto ekspanzionističke planove, ali da li bi išao istim redoslijedom, smjerom i pravcem, da li bi bio realističan, da li bi srljao u nepripremljeno otvaranje novih frontova, koliko bi bio sposoban da vodi svjetski rat, manje ili više nego Hitler, i koliko manje ili više?

Jedino što je sigurno je da bi nasilje prema Jevrejima vjerovatno opet eskaliralo, ali da li bi se išlo do istrebljenja, ili do izgona (što je bila opcija), da li bi i koliko bilo prošireno na druge narode, rase i grupe. Da li bismo u toj alternativi nacizmu svi ovdje zaplatili (tj. ne mi nego naši djedovi)? U zavisnosti od toga koliko je ideologija drugačija, ko bi bili globalni saveznici, a ko na području Kraljevine Jugoslavije? Da li bi narod Jugoslavije protestvovao ili bi mu možda bili skloniji i pustili da nas poklopi? Da li bi mu više ili manje pružali otpor, i ko, komunisti ili neko drugi? Da li bi Jugoslavija iz tog sukoba, čak i da se globalno isto ili slično završi, bila ista kao prava, da li bi tinjajuća mržnja bila veća, ili bi možda iz toga izašla sa ujedinjenijim narodima nego u stvarnosti, što bi opet možda imalo efekat na devedesete?

Itd. itd., you get the picture.

Razmišljao sam o toj temi očito :) mada su mene više od efekata zanimale moralne implikacije ubistva djeteta u više svrhe, a u skladu sa nekim temema o kojima sam u to vrijeme razmišljao.

Edit: da ne budem totalno off topic, preporučujem seriju "Čovjek u visokom zamku", osrednji ali ipak gledljiv pokuŝaj na temu alternativne historije.
dale cooper

#29296 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

Stvar je što nema apsolutno nikakve sigurnosti da bi ubistvo bebe ili mladog pre-nazi Hitlera nužno stvorilo i bolju vremensku liniju.
Šta ako bi se negdje usput, nekoliko godina ili desetljeća kasnije pojavila veća opasnost koja bi uzrokovala veći gubitak života?
Riddle

#29297 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Riddle »

Kad kažem da se apsolutno ništa ne bi promijenilo, mislim na to da bi Njemačka opet započela rat. To je bilo neizbježno. Kad bi taj rat počeo i kako bi se sve odvijalo je stvar mašte i svako može dati svoju verziju.

Tu seriju nisam gledao, ali sam jako davno vidio film čija je radnja u poslijeratnoj Njemačkoj koja je pobijedila i koja pokušava prikriti holokaust. Pošto sam gotovo sve zaboravio, znači da alternativa nije bila uvjerljiva. :mrgreen:
tranquil

#29298 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by tranquil »

dale cooper wrote: 24/10/2023 19:35 Stvar je što nema apsolutno nikakve sigurnosti da bi ubistvo bebe ili mladog pre-nazi Hitlera nužno stvorilo i bolju vremensku liniju.
Šta ako bi se negdje usput, nekoliko godina ili desetljeća kasnije pojavila veća opasnost koja bi uzrokovala veći gubitak života?
Pa i nema nikakve sigurnosti, ali polazi se od pretpostavke da bi to uklonilo njegove zločine, a o tome što se time otvara prostor za ko zna šta, možda i nečemu gorem, niko ne razmišlja.

Zamisli, slična ideologija, ali neko sposobniji. Strahota.

U gornjoj tiradi sam, kroz pitanja o hipotetičkom pravcu kojim bi historija krenula samo ako neko drugi u Njemačkoj zauzme Hitlerovo mjesto, dao naznake da bismo i mi koji ovdje diskutujemo možda bili izbrisani iz historije u nekom od ishoda.

Zapravo kad bolje razmislim, ja bih skoro sigurno nestao, samo ako se malo promijene varijable II svjetskog rata :-? , samo zbog specifičnosti moje porodice u to vrijeme, tako da je moje postojanje vrlo podložno na bilo kakvo čačkanje po vremenskoj liniji.

Dakle ako vidite da sam nestao sa foruma, znači da je neko već promijenio tok historije :D
Riddle

#29299 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Riddle »

Našao sam.

Image
dale cooper

#29300 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

tranquil wrote: 24/10/2023 20:13
dale cooper wrote: 24/10/2023 19:35 Stvar je što nema apsolutno nikakve sigurnosti da bi ubistvo bebe ili mladog pre-nazi Hitlera nužno stvorilo i bolju vremensku liniju.
Pa i nema nikakve sigurnosti, ali polazi se od pretpostavke da bi to uklonilo njegove zločine, a o tome što se time otvara prostor za ko zna šta, možda i nečemu gorem, niko ne razmišlja.

Zamisli, slična ideologija, ali neko sposobniji. Strahota.

U gornjoj tiradi sam, kroz pitanja o hipotetičkom pravcu kojim bi historija krenula samo ako neko drugi u Njemačkoj zauzme Hitlerovo mjesto, dao naznake da bismo i mi koji ovdje diskutujemo možda bili izbrisani iz historije u nekom od ishoda.

Zapravo kad bolje razmislim, ja bih skoro sigurno nestao, samo ako se malo promijene varijable II svjetskog rata :-? , samo zbog specifičnosti moje porodice u to vrijeme, tako da je moje postojanje vrlo podložno na bilo kakvo čačkanje po vremenskoj liniji.

Dakle ako vidite da sam nestao sa foruma, znači da je neko već promijenio tok historije :D
Da, upravo to.

Da, apsolutno, micanje jedne takve figure iz istorije bi uzrokovalo masivne promjene, tako da je sasvim sigurno da se neki od nas
ne bi nikada ni rodili.

Naravno, ovo je sve ako vjerujemo u time travel u kojem je moguće napraviti promjene unutar vremenske linije.
Ja sam nešto skloniji da vjerujem u stvaranje nebrojenih vremenskih linija sa svakim drugačijim izborom.
Post Reply