Ukrajina

drug_profi

#186626 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

CrveniKuk wrote: 20/10/2023 17:22 Što se tiče odbrane Avdike, za pohvalu je i 116.brigada TO. ona se našla na udaru, na sjevernom pravcu. Znamo, koliko se prošle godine, kritikovao odnos ZSU prema TO. TO je imala lošu opremu, lošu obuku, uglavnom je dobijala trofejno oruzije i oruzije slabijeg kvaliteta….116.brigada TO je pokazala, jer po svemu sudeći, na sjevernom pravcu je bila prva na udaru, da je izrasla u jednu iskusnu i dobru vojnu jedinicu. Po ovom pitanju, izgleda da su se određene stvari oko Ukrajinske TO popravile.
Takođe, na početku, ruskog napada na Avdiku, spominjalo se, da su u prvom udaru bile angozovane ruske snage u jačini jednog puka/regimente. Tada se nije bas najbolje znalo, ozbiljnost Rusa sto se tiče napada na Avdiku. Danas je @lajkujMe objavio podatak da je u napadu na Avdiku, angozovano 5 ruskih brigada u punoj snazi. Taj podatak, na kraju, potvrđuje broj unistene tehnike ruske armije. Interesantno, da je većina te tehnike, uništena u fazi razvoja napada, na teritoriju okupiranog od strane Rusa. Sreća, pa je ZSU na najbolji način, iskoristio i upotrijebio oruzije i vojnu opremu sa zapada.
I mi smo bili fakticki TO. Niko od nas nije obucavan da bude profi vojnik ili manvarac.
Što smo vojne obuke imali to je ono iz JNA, ko je imao obuku da valja, a i to je variralo dobro od garnizona do garnizona.
Realno niko u JNA nije ocekivao nikakav rat nikad. Tako se i ponasao prema vojsci. Da se pise da ima.

Pa smo nakon godinu dana bili dovoljno iskusni da nas niko nije mogao iz rova izbaciti, da smo se znali zastititi od granata, od snajpera, ne otkrivati se, pametno trositi municiju...
Ukrajinski TO je morao do sad postati barem takav.
drug_profi

#186627 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Bernardinac wrote: 20/10/2023 17:45 Evo šta bude kad bubne

Malo power tapea i sve ko novoć :D
Ovo ce se samo krupnije rupe pokrpiti da se popravi sta je iza otislo, ako je vazno za letenje.
Ako nije, moze se i bez toga.
Ostalo ce biti - hajd pali i poleti pa javi ako sta zajebava da popravljamo poslije.
Bernardinac

#186628 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

swanfilter wrote: 20/10/2023 21:08
Bernardinac wrote: 20/10/2023 20:55
Av, av 😁
Napisao si "svih nas" a to znači da si i ti u to "nas"?
Da si htio napisati da je nekima loše a tebi nije, formulirao bi rečenicu drukčije.
Eto vidiš da si plićak.
Da te nisam "uhvatio" ne bi me pokušao vrijeđati na rasnoj osnovi.
Pas je čovjekov najbolji prijatelj.
Hvala za komplimenti za koji ti nisi ni svjestan da si mi dao, jer si ruski plićak.

Avv, avv🤭

Vidi ovog i formulacija. Ja, meni i mene kao dio drustva koje ispasta zbog konflikta u Ukr, pa i ovog zadnjeg koji prijeti jos vecim posljedicama.

Ti si obican i sebican uhljeb. Da ti je stalo do te Ukrajine kako tvrdis, uopste ne bi ni pomislio napisati kako ti je bolje nego bilo kada prije.

Reci to i prvom Ukrajincu kada ga sretnes. Kao znak podrske.

I na kraju, samog sebe uhvati u gluposti. Mozda te cemu nauci ubuduce. Cao.
Naravno da mi je bolje jer sam se izborio za ovo šta imam.
Za to se i Ukrajinci bore. Kada se jednog dana oslobode zla koje ih hoće povući na dno biće kao ja slobodni i uspješni.
Riješenje je borba protiv ruskih i srpskih svetova.
Čim vidim ukrajince reću im razlog moga prosperiteta a oni će reći... "Znamo, zato se i borimo"

A konflikt su započeli i sada dalje svijetom šire tvoji ljubimci. Oni koje ti podržavaš.

Kakav si ti čovjek?
Bernardinac

#186629 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drug_profi wrote: 20/10/2023 21:14
Bernardinac wrote: 20/10/2023 17:45 Evo šta bude kad bubne

Malo power tapea i sve ko novoć :D
Ovo ce se samo krupnije rupe pokrpiti da se popravi sta je iza otislo, ako je vazno za letenje.
Ako nije, moze se i bez toga.
Ostalo ce biti - hajd pali i poleti pa javi ako sta zajebava da popravljamo poslije.
Na ovom m2 ima preko 40 rupa koje su prošle i ko zna gdje su završile. Zamisli koliko ih ima na ostatku helikoptera?
Ja im predlažem da samo lete. Kad ojuži osjetiće. 😂
Peacean

#186630 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Pao Il-76 ruske avijacije u Tadžikistanu. Finim tempom ih rusi prizemljuju :lol:
drug_profi

#186631 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zilog wrote: 20/10/2023 19:07
swanfilter wrote: 20/10/2023 18:32

Blago tebi kada vidis pohvalu u bilo cemu napisanom.

Ruska logika je takva i ocito da ni samom narodu tamo ne smeta.

Kao zapad sada, i Njemci su isli na iscrpljivanje, pa im ovi povaljase citave divizije na kraju.

Kamo li srece da ovo nije ni pocelo, da vec dvije godine ne gledamo strmoglavljenje zivotnog standarda svih nas. Da ne zivimo neizvjesnost iz dana u dan. Al, hajmo biti realni ...
Samo jos da skontate, da se oni i ovi Rusi, ni u putu nisu sreli... :mrgreen:
Sovjetski savez i danasnja Rusija.
Pri cemu su jedan golem, i bolji dio Crvene armije cinili Ukrajinci.
CrveniKuk

#186632 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

drug_profi wrote: 20/10/2023 21:13
CrveniKuk wrote: 20/10/2023 17:22 Što se tiče odbrane Avdike, za pohvalu je i 116.brigada TO. ona se našla na udaru, na sjevernom pravcu. Znamo, koliko se prošle godine, kritikovao odnos ZSU prema TO. TO je imala lošu opremu, lošu obuku, uglavnom je dobijala trofejno oruzije i oruzije slabijeg kvaliteta….116.brigada TO je pokazala, jer po svemu sudeći, na sjevernom pravcu je bila prva na udaru, da je izrasla u jednu iskusnu i dobru vojnu jedinicu. Po ovom pitanju, izgleda da su se određene stvari oko Ukrajinske TO popravile.
Takođe, na početku, ruskog napada na Avdiku, spominjalo se, da su u prvom udaru bile angozovane ruske snage u jačini jednog puka/regimente. Tada se nije bas najbolje znalo, ozbiljnost Rusa sto se tiče napada na Avdiku. Danas je @lajkujMe objavio podatak da je u napadu na Avdiku, angozovano 5 ruskih brigada u punoj snazi. Taj podatak, na kraju, potvrđuje broj unistene tehnike ruske armije. Interesantno, da je većina te tehnike, uništena u fazi razvoja napada, na teritoriju okupiranog od strane Rusa. Sreća, pa je ZSU na najbolji način, iskoristio i upotrijebio oruzije i vojnu opremu sa zapada.
I mi smo bili fakticki TO. Niko od nas nije obucavan da bude profi vojnik ili manvarac.
Što smo vojne obuke imali to je ono iz JNA, ko je imao obuku da valja, a i to je variralo dobro od garnizona do garnizona.
Realno niko u JNA nije ocekivao nikakav rat nikad. Tako se i ponasao prema vojsci. Da se pise da ima.

Pa smo nakon godinu dana bili dovoljno iskusni da nas niko nije mogao iz rova izbaciti, da smo se znali zastititi od granata, od snajpera, ne otkrivati se, pametno trositi municiju...
Ukrajinski TO je morao do sad postati barem takav.
Ne radi se ovdje samo u sticanju ratnog iskustva. Ne znam, da li se sjećaš, da je čak jedan britanski general, kritikovao GŠ ZSU, sto zanemaruje jedinice TO u opremanju i obuci. Izgleda, da su se neke stvari promijenile, na pozitivno. Mogli smo vidjeti, kako 116.brigada, ima svoju dron jedinicu. Na kraju, TO trenutno ima 31 brigadu i 27 samostalnih bataljona i na osnovu ovog broja jedinica, koje ima TO, krajnje je bilo vrijeme da GŠ ZSU prihvati TO kao ozbiljnu i značajnu granu OS.
drug_profi

#186633 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 20/10/2023 20:35 Kakvo ba odsustvo morala kada Zombi sam sebi bombu aktivira ili puca u glavu na više snimaka od početka ničim opravdane agresije na Ukrajinu?
Pa to sve govori o moralu tog vojnika.
Nije to herojstvo, to je očaj.
Herojstvo i moral je Azovstal.
Lako je umrijeti. Hajd poživi i preživi.
drug_profi

#186634 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

swanfilter wrote: 20/10/2023 18:32 Kamo li srece da ovo nije ni pocelo, da vec dvije godine ne gledamo strmoglavljenje zivotnog standarda svih nas. Da ne zivimo neizvjesnost iz dana u dan. Al, hajmo biti realni ...
Izvini, ja ne primjećujem uticaj ovog rata na moj standard.
Šta je tačno tebe pogodilo, a da je donio isključivo ovaj rat?
swanfilter

#186635 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

drug_profi wrote: 20/10/2023 21:45
swanfilter wrote: 20/10/2023 18:32 Kamo li srece da ovo nije ni pocelo, da vec dvije godine ne gledamo strmoglavljenje zivotnog standarda svih nas. Da ne zivimo neizvjesnost iz dana u dan. Al, hajmo biti realni ...
Izvini, ja ne primjećujem uticaj ovog rata na moj standard.
Šta je tačno tebe pogodilo, a da je donio isključivo ovaj rat?
Nista. Sve 5. Laku noc.
mishic

#186636 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Ukrajina ne može da bira i mora da se brani ma koju cijenu za to budu morali platiti.

Na drugoj strani suluda Putlerova mašinerija troši resurse koji su decenijama i decenijama gomilani kao i sirotinju različitog etničkog porijekla pa u tome vide korist za Ruse i Rusiju. Kapaciteti i u tehnici i u ljudstvu jesu ogromni ali sa ovakvim gubicima nisu i ne mogu biti beskrajni ili bar ne u onoj mjeri u kojoj je Ukrajina odlučna da se brani i odbrani.

Ali ovo su trenutne činjenice. Međutim, dugoročno gledano, sve posljedice ovoga strašnog rata žestoko će koštati Rusiju čak i po cijenu da Kina, Iran, S. Koreja i možda još po neko u nekoj mjeri pruži pomoć i podršku Rusiji. Putin se jeste dugo spremao za ovo ali se ipak preračunao.
Mnogi narodi koji žive u Rusiji sa standardom koji je neuporediv i sa ruskim a da ne govorimo o Zapadu, nezadovoljni su svojim položajem a siromaštvo ih tjera da se javljaju i idu da ginu. Iza njih ostaje još veća sirotinja. Rusija ekonomski slabi i još dugo će. Nezadovoljstvo će rasti na sve strane a sila koja je Putinovo (i bilo koga poslije Putina) jedino sredstvo da sve to drži pod kontrolom, ozbiljno će biti umanjena.

Ukrajina će postati primjer i urnek i drugim narodima i krajevima u Rusiji da se ispod teške čizme Putinovog režima može izaći. Režim je Ukrajinu pripremao za invaziju. Računica je bila da će ih dočekati raširenih ruku pa su i svečane uniforme ponijeli. A zatekli nešto sasvim drugo. Čak i oni krajevi Ukrajine gdje su Rusi imali podršku postaju najopustošeniji dio Ukrajine sa najvećim procentom stradalih. To će biti visoka cijena odanosti Putinu.

Da ne govorimo o činjenici da je NATO došao i tamo gdje Putin nije smio ni u snu sniti niti zamisliti da će se to dogoditi. Dakle, kako god, ne postoji veći gubitnik od Rusije i Putinovog režima. Njegovi ciljevi, planovi i mokri snovi, propali su jer je njegova procjena bila apsolutno pogrešna. Rat će kada se Ukrajina oslobodi nastaviti da bjesni unutar današnje Rusije a domino efekat će poticati brojne narode i krajeve da dođu do pristojnijeg statusa od onoga koji im nudi Putinova gubitnička Rusija.
drug_profi

#186637 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

mishic wrote: 20/10/2023 22:19 Da ne govorimo o činjenici da je NATO došao i tamo gdje Putin nije smio ni u snu sniti niti zamisliti da će se to dogoditi. Dakle, kako god, ne postoji veći gubitnik od Rusije i Putinovog režima. Njegovi ciljevi, planovi i mokri snovi, propali su jer je njegova procjena bila apsolutno pogrešna. Rat će kada se Ukrajina oslobodi nastaviti da bjesni unutar današnje Rusije a domino efekat će poticati brojne narode i krajeve da dođu do pristojnijeg statusa od onoga koji im nudi Putinova gubitnička Rusija.
Slažem se.
Ovo komešanje u svijetu na šta god da izađe, neće izaći u nuklearni holokaust. Jedostavno to je u suprotnosti sa svakim mogućim nagonom za opstanak.
Dakle šta će se desiti?
Ljudi koji žive u slobodi i prosperitetu neće dopustiti da im se to oduzme, neće pristati na vraćanje unazad.
Istočna i jugoistočna Europa neće više biti tamni vilajet. I Mađarska će kad tad odjebati Putinove marionete.
Dakle Rusija gubi u svakom pogledu na teritoriju Europe.

Dalje Sirija, Iran.
Sirija (Asad) bez snažne Rusije, a sa Izraelom koji je sada u fazi gremlina koji je jeo po mraku (alegorija za stariju raju), nema šanse.
Dolazi do promjene vlasti, i možda i prozapadne priče ako ameri tako odluče.
Iran, ako čačne mečku... pa biće zajebano, ali se na kraju sve završava sjebanim mulama i razvaljenim ali prozapadnim Iranom.
Niko nije odbacio svjetlo sloboda kad ga jednom ugleda. Uvijek će sanjati o njemu. Samo treba pravi trenutak.
Ako neko sumnja da najbolji sistemi koji su ljudi izmislili na svijetu nisu na tzv. Zapadu nek pogleda kuda bjelosvjestski migranti teže.
I ako misli da takvi sistemi mogu biti iakko poraženi, dobro su se zajebali.
Ali baš dobro.
zilog

#186638 Re: Ukrajina

Post by zilog »

drug_profi wrote: 20/10/2023 21:32
zilog wrote: 20/10/2023 19:07

Samo jos da skontate, da se oni i ovi Rusi, ni u putu nisu sreli... :mrgreen:
Sovjetski savez i danasnja Rusija.
Pri cemu su jedan golem, i bolji dio Crvene armije cinili Ukrajinci.
Ma rusofilsko namastavanje i naprdjivanje. Prosle godine su namisljali o straaaaasnoj "nepobjedivoj" ruskoj tehnici i vozu koji nikad ne staje. Sada se to svelo na namisljanje o "nepobjedivom" ruskom mentalitetu, jer su, eto, neki tamo "Rusi" slamali Njemacke divizije.
Samo jos da se sjete, da su prosle godine za Ukrajince tvrdili da su Rusi, a ti "Rusi" sada brane svoj prag od fasistickih hordi kojima se rusofili dive...
ReymondReddington

#186639 Re: Ukrajina

Post by ReymondReddington »

Previse vi uzimate to NATO je na granici Rusije za neku prednost. NATO je Rusiji samo izgovor. Zna i Rusija da NATO nikad nece smjeti napasti Rusiju zbog nuklearnih bombi. Isto tako Rusija nikad nece napasti NATO.

Sav gubitak ljudstva, tehnike koje je Rusija do sad pretrpjela i koje ce jos pretprpjeti su nista ako Ukrajina izgubi, Bilo da izgubi skroz rat ili da joj bude uveden neki dejton je pobjeda Rusije.

Rusija ljudi koji su spremni da ginu ima na pretek, Upitno je ima li Ukrajina. Dalje ne vidim na koji nacin ce ovo zavrsiti u vojnom smislu, Ukrajina protjera sve ruse i vrati krim pod svoju kontrolu i sta onda?

Sad se borbe sa teritorije Ukrajine pomjeraju i vode na granici. Rusi ce i dalje napadati ukrajinci se i dalje moraju braniti sto znaci da ih zapad i dalje mora finansirati.

Ulazak Ukrajine u NATO bi pomogao ali NATO ne prima zemlje koje su u sukobu inace bi mogao sad primiti Ukrajinu. Sto znaci da na kraju opet mora ici neki dogovor za stolom. Svi znamo da Rusija jako postuje dogovore pa onda od tog nema nista bez neke velike garancije Amerike. Ali to opet znaci da neki ustupak Rusiji se mora dati. Krim za mir?
Čitalac

#186640 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

ReymondReddington wrote: 20/10/2023 23:03
Rusija ljudi koji su spremni da ginu ima na pretek, Upitno je ima li Ukrajina...
To jeste ozbiljno pitanje, mobilizacija se u Ukrajini odvija s teškom mukom, a to ne krije ni državni vrh.
Stotine tisuća građana trenutačno pokušavaju izbjeći mobilizaciju, pa se ministarstvo obrane sprema riješiti to pitanje, izjavila je zamjenica ministra obrane Nataliya Kalmykova.
- Nažalost, vidimo puno situacija, a to također nije novost, da ljudi ne žele, pokušavaju na sve načine izbjeći mobilizaciju i potrebu obrane svoje zemlje. Država treba zaštitu, a to je odgovornost svakog građanina. Nažalost, ima mnogo onih, mjereno u stotinama tisuća, koji sami sebi stvaraju uvjete da izbjegnu mobilizaciju – rekla je Kalmikova.
Prema njenim riječima, u pripremi su i izmjene normativnih pravnih akata koje će pomoći u rješavanju ovog pitanja.
ReymondReddington

#186641 Re: Ukrajina

Post by ReymondReddington »

Čitalac wrote: 20/10/2023 23:17
ReymondReddington wrote: 20/10/2023 23:03
Rusija ljudi koji su spremni da ginu ima na pretek, Upitno je ima li Ukrajina...
To jeste ozbiljno pitanje, mobilizacija se u Ukrajini odvija s teškom mukom, a to ne krije ni državni vrh.
Stotine tisuća građana trenutačno pokušavaju izbjeći mobilizaciju, pa se ministarstvo obrane sprema riješiti to pitanje, izjavila je zamjenica ministra obrane Nataliya Kalmykova.
- Nažalost, vidimo puno situacija, a to također nije novost, da ljudi ne žele, pokušavaju na sve načine izbjeći mobilizaciju i potrebu obrane svoje zemlje. Država treba zaštitu, a to je odgovornost svakog građanina. Nažalost, ima mnogo onih, mjereno u stotinama tisuća, koji sami sebi stvaraju uvjete da izbjegnu mobilizaciju – rekla je Kalmikova.
Prema njenim riječima, u pripremi su i izmjene normativnih pravnih akata koje će pomoći u rješavanju ovog pitanja.
E to mi je jos jedna nelogicnost da zemlja od 40 miliona ljudi nema 1 milion spremnih da brane svoju drzavu.
mishic

#186642 Re: Ukrajina

Post by mishic »

ReymondReddington wrote: 20/10/2023 23:26 Rusija ljudi koji su spremni da ginu ima na pretek, Upitno je ima li Ukrajina...
Spremnost da ide da se gine iz očaja i bijede, da se zaradi kora hljeba, da se tako pokuša preživjeti i sastaviti kraj sa krajem je jedno a mobilizacija u kojoj se ostavlja sve a ide se tamo gdje prijeti pogibija ili sakaćenje je nešto sasvim drugo.

Podvoditi tu "spremnost" pod isto je van svake logike
Distortion

#186643 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Na Avdiivki ih je suncokretilo 900 od one ukupne cifre.
Prije ili kasnije ce to doci na naplatu.

Orci su u zadnja dva dana navalili i kod Bakhmuta, Kupyanska i Avdiika i ocito su tu najveci gubici.

Dole u Krynki se ocito vode borbe, izvjestavaju da ZSU odbija napade.
apsidejzi

#186644 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

1380 danas. Eeeeeeeeer valja ubit toliko vojnika. 😱😱😱😱
Čitalac

#186645 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

U teškim borbama ovih dana učestvuje i Oleg Sentsov, ukrajinski režiser, pisac i aktivista.
Teško je bilo jučer, nakon borbene groznice, pisati o svemu. I danas je teško pisati, a biće teško i sutra, kada se sve ovo pretvori u sjećanja i noćne more. Jučer smo odbili veliki napad na trenutno najtežem pravcu.
Prva grupa, u kojoj sam se nalazio, uspjela je upasti u neprijateljski rov i odmah stupila u borbu na dva pravca. Druga grupa je također ušla u drugi rov, uništila neprijatelja, ali ih je odatle izbacilo neprijateljsko pojačanje. Treća skupina vodila je tešku borbu i gotovo u potpunosti izginula na početku operacije. Orci su napredovali sa bezbroj pješačkih i oklopnih skupina, koje je uglavnom uništilo naše topništvo, FPV dronovi i tenkovi.
Naravno, ukupna slika u tom smjeru bila je mnogo šira, pogotovo kada se vidi na streamovima - kažu da je ruska ofenziva jučer bila velikih razmjera. Ali sve sam to vidio iz razbijenog rova, odakle nemam baš dobar pogled.
Neprijateljsko pješaštvo nas nije moglo izbaciti, iako nas je stisnulo na komad zemlje od 50 metara. Nastavilo se natjecanje tko ima više granata. Grmljavina oklopa ulijevala je neprijatelju samopouzdanje, pa su se s oba boka neprestano čuli povici "Predajte se!" Od 13 vojnika imali smo jednog teže ranjenog i nekoliko lakše. Pritom mi se pod rebra popeo komadić podcijevnog VOG-a. Postalo je jasno da ne samo da nismo u stanju izvršiti zadatak, nego i da nećemo izdržati do večeri.
A onda smo vidjeli neprijateljsku kolonu tenkova kako ide pravo na nas. Bilo ih je šest, sa pješaštvom na njima, poput majmuna na drveću. Da li sam se uplašio? Ne baš. Tačnije bi bilo reći da sam jasno shvatio kako dolazi smrt. Jedino što sam mogao narediti je da se svi sakriju, nadajući se da nećemo biti primijećeni, iako sam bio siguran da dolaze po nas.
Glavni tenk kaotično je pucao, ostali su ga slijedili. Kolona je prošla pored našeg rova i počeli smo pucati na trupe na zadnjim tenkovima, jer više nije bilo „cijevi“. Posade tenkova nas nisu primijetile, a Orci koji su sjedili na vrhu nisu ih mogli obavijestiti o kontaktu. Konvoj se onda okrenuo i vratio nazad. Pucali smo ponovno po pješaštvu (s nesretnim rezultatom za neke od njih) i shvatio sam da je možda ovaj neprijatelj imao drugačiji zadatak od potrage za našom grupom. Zatim je uslijedila naredba za povlačenje.
Imali smo sreće. Imali smo više puta sreće ovog dana. Uključujući i evakuaciju iz ovog okruženja. Ali nisu svi koji su sudjelovali u ovoj operaciji imali sreće. Još nije izgubljena nada da je netko iz drugih skupina zarobljen ili luta - potraga se nastavlja. Danas postoji mnogo video zapisa i statistika o gubicima neprijatelja. Puno je veselja što smo opet potukli neprijatelja. Ali nema statistike o našim žrtvama. Iza svakog broja stoji nečiji život i uništeni svemir rodbine. Ova tuga ostaje uglavnom u obiteljima stradalih i njihovim suborcima. Neka vječno živi sjećanje na poginule heroje.
kluz franjo

#186646 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Mali vremeplov za one koji sada tvrde da omjeri gubitaka nisu bitni.
Ovako je to izgledalo na samom početku ZSU ofanzive u Zaporožju.
ligaprvaka wrote: 17/06/2023 09:27
A ovo je aktuelni pregled do sada vizuelno potvrđenih gubitaka oko Avdiivke.
1 (slovima: jedan) na prema 29 (slovima: dvadesetdevet) u korist ZSU.
Čitalac

#186647 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

U Kijevu je započelo suđenje Olegu Kuliniču, bivšem zvaničniku SBU, koji se tereti za izdaju. Ovaj proces privlači veliku pažnju javnosti jer je Kulinič prilikom hapšenja prošle godine označen kao jedan od glavnih krivaca za brzi pad juga Ukrajine. Priča o Kuliniču ujedno je i storija o neshvatljivim propustima Kijeva: nakon što je napustio ukrajinsku službu 2006. godine, on se niotkuda pojavljuje četrnaest godina kasnije i na insistiranje šefa službe Ivana Bakanova (uklonjen sa položaja nakon hapšenja Kuliniča) biva postavljen za načelnika Glavne uprave za Krim, koja se nalazila u Hersonu.
Sumnjiči se da je godinama bio pripadnik specijalne grupe koja je po uputama ruskog FSB-a imala zadatak da „utiče na procese u ukrajinskom društvu i destabilizuje društveno-političku situaciju“. Sam Kulinič na sudu je izjavio da je žrtva „složene operacije FSB-a koja ima za cilj diskreditaciju najvišeg vodstva Ukrajine, uključujući i samog Volodimira Zelenskog“.
Image
biske

#186648 Re: Ukrajina

Post by biske »

apsidejzi wrote: 21/10/2023 01:42 1380 danas. Eeeeeeeeer valja ubit toliko vojnika. 😱😱😱😱
Piše ti fino gore, to su prihvatljivi, precizno proračunati i podnošljivi dnevni gubici.

A, kao što znamo, radi se o trodnevnoj operaciji. :D
kluz franjo

#186649 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Tom Cooper: https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 23-alo-alo
Za Avdiivku:
Make no mistake: this battle is far from over, because the Russians have meanwhile deployed additional reserves behind this sector of the battlefield. Thus, one has to expect them to attempt again.
Za ZSU ofanzivu na južnom frontu:
SOUTHERN ZAPORIZHZHYA & KHERSON

This change of the title is conditioned by the fact that it can be concluded – and then with a high dose of certainty – that the Ukrainian counteroffensive launched in June is, at least temporarily, over. Sure, Ukrainians are in the process of rotating their units in and out of the ‘bulge’ in southern Zaporizhzhya once again. They have also re-deployed the 128th Mountain Assault to the Kopani area, and replaced some of Naval Infantry units in the Staromlynivka area. But, they’re continuing to raid selected Russian positions at every opportunity. Fighting remains heavy. But, the ‘big-style, multi-prong offensive operation in several sectors’ – is over.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#186650 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ažuriranje za Ukrajinu: Avdiivka ili umri.

Mark Sumner za Daily Kos
Subota, 21.10.2023.

Rusija je 11. oktobra započela ofenzivu oko grada Avdiivka u istočnoj Ukrajini. Ideja je bila odsjeći ovo predgrađe Donjecka, postići prvi pravi napredak za Rusiju u zadnjih nekoliko mjeseci, izolirati ukrajinske snage u tom području i dati Vladimiru Putinu nešto čime bi se mogao hvaliti u trenutku kada je svjetska pozornost bila usmjerena na događaje u Izraelu i Palestini.

To što će prva ruska velika ofenzivna akcija nakon što je Ukrajina započela vlastitu protuofenzivu početkom ljeta privući pozornost nije neobično, ali stvar u vezi s Avdiivkom je da je počela kao fijasko za ruske snage, prerasla u katastrofu, procvjetala u puna katastrofe, i samo... nastavila još više tako.

Jer od 20. oktobra Rusija još uvijek to radi. Ne samo da nastavljaju gubiti u Avdiivki; također postavljaju nove rekorde u tome koliko loše gube. Iz ukrajinske perspektive, to vrijedi slaviti, ali se također vrijedi zapitati: Što dovraga Rusija radi?

Image

To je 120 ruskih oklopnih vozila navodno izbačenih iz stroja u jednom danu. Ruski izvori izvještavaju da je već izgubljeno više opreme u Avdiivki nego u mjesecima borbi oko Robotynea. Koliko bi to moglo biti opreme?

Od kada je Rusija započela napad na Avdiivku, izgubila je:
  • 8.980 ljudi.
  • 218 tenkova.
  • 428 oklopnih vozila.
  • 299 topništvo.
To je za 10 dana. Nisu svi ti gubici bili u Avdiivki, ali velika većina svakako jest. To nije ni približno razinama najvećih ruskih gubitaka u Drugom svjetskom ratu, ali u smislu gubitaka za toliko vremena, ovo je katastrofa u svakom ratu. Ti su gubici samo još nevjerojatniji uz činjenicom da Rusija još uvijek napada.

Ne napadaju u velikom broju uz podršku helikopterske zračne potpore koji im je dao trenutni uspjeh prvog dana. Oni ne napadaju u obliku malih sondirajućih napada na razini odreda koji su tipični za većinu akcija tokom prošle godine. Umjesto toga, čini se da ruski zapovjednici grupiraju svoje snage u lijepe velike komade zalogaja (*Hame: valjda se misli na veće grupe koje se serviraju "kao na tacni" za uništenje). Zatim ih tjeraju usred polja posutog plamenim ostacima ranijih gubitaka, da bi ih razbili ukrajinski dronovi i topništvo.

Možda i nije ludilo. Ali sigurno izgleda kao ludilo.

Ako su ruski zapovjednici pokušavali uništiti vlastitu vojsku, teško je zamisliti kako bi to mogli učiniti učinkovitije.

S druge strane, čini se da ovo predstavlja neku vrstu impresivne, iako zastrašujuće, discipline. Možda Rusija doista ima frakciju trupa izdvojenu kako bi prisilila svoje suborce da napreduju ili bi bila ubijena. Ako ne… kako, dovraga, natjeraju ljude da nastave ovo raditi?

Neko u Rusiji će vjerojatno napisati pjesmu o momcima koji pokušavaju napredovati u Avdiivki.

Bit će to jedna vrlo tužna pjesma.

--
Putni savjet. Čini se da ovaj put nije riječ o ruskom komercijalnom avionu, već o vojnom transportnom Il-76 koji se srušio u blizini aerodromske baze Gissar u Dušanbeu u Tadžikistanu. Čini se da je Rusija ove sedmice izgubila najmanje osam transportnih ili borbenih aviona izvan Ukrajine.

Image
Post Reply