Da li bi svi ubijeni u zadnjih 10 dana, na obe strane, bili danas zivi da Hamas nije uradio to sto je uradio 7.10?skoronikako wrote: ↑19/10/2023 09:20 Ljudi se ponasaju kao da je sve ovo pocelo 7.10., kao da prije toga nista nije ni bilo. I zanimljivo kako se uvijek prvo trazi osuda teroristickog napada, a godine terorizma i ratnog zlocina Izraela niko i ne treba osuditi. Valjda smo na to navikli, 100-200-1000-2000 mrtvih Palestinaca ne znaci mnogo.
Na kraju, sta ce donijeti te osude? Nista. Opet ce Palestinci vise ginuti nego Izraelci, svijet ce nastaviti da se bavi svojim poslom i nikome nista. Zanimljivo u jednom videu kad se prica o tome kako xy Palestinaca gine za jednog Izraelca, komentar stoji " a sta bi on, da gine isto Izraelaca kao i Palestinaca?" Valjda to svako gleda iz svoje perspektive i konta da je jedina zrtva.
U svoj su vakat partizani bile teroriste.
Izrael je opet pocinio zlocin!
- apsidejzi
#32476 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
- black
#32478 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
ANDREJ NIKOLAIDIS O GENOCIDU U GAZI ZA "SB": “Kako smo došli do toga da je većini od nas masovno ubijanje Palestinaca razumljivo i prihvatljivo?!”
Etničko čišćenje. Masovno preseljenje stanovništva. Stotine, sutra već hiljade ubijene djece. Bolnice, stambene zgrade, male trgovačke radnje koje prehranjuju porodice kao legitimna vojna meta. Palestinci koji granatiraju vlastitu bolnicu, kao što su Bošnjaci granatirali Markale.
Kako smo, k Vragu, došli do toga da je mnogima od nas – većini, bojim se – sve to razumljivo i prihvatljivo?
Koristoljublje: naravno. Korupcija: naravno. Strah: naravno.
Ali naša ravnodušnost i spremnost da višedecenijski zločin podržimo i opravdamo temeljno je kulturološki pripremljena. Ona je duboko utemeljena u našem obrazovanju, kulturi: u civilizaciji, ako hoćete.
Sjetite se scene iz nekog – bilo kog, svejedno je – vesterna. Zli, okrutni Indijanci napadaju naselje doseljenika. Njihovi su zločini užasni, barbarski. Uključuju otmice žena i skalpiranje. Kada se napokon pojavi konjica, mi smo sretni. Osveta stiže. Dok konjica vrši odmazdu, naša su srca puna spokoja: ima pravde na svijetu. Pa da je kao mačka.
U tim fimovima o krvavoj kolonizaciji Divljeg zapada nedostaje samo jedna stvar: kontekst. Nedostaje informacija. Informacije, zapravo. Na primjer ona da je nad zlim, okrutnim, barbarskim Indijancima počinjen genocid. Na primjer ona da su doseljenici naselili njihovu zemlju. Da su, recimo, okupatori sistematski ubijali životinje kojima su se starosjedioci hranili da bi neprijatelje tako pomorili glađu. Da je manje-više kompletno starosjedilačko stanovništvo Južne Amerike pobijeno donesenim im bolestima na koje nisu imali imunitet: u najfatalnijoj epizodi biološkog napada ikada viđenoj. Nedostaje informacija da su divne, plavokose, bogobojazne porodice doseljenika okupator, a okrutni Indijanci borci za slobodu.
Kada sam bio mlađi, pitao sam se: je li moguće stvoriti veliko umjetničko djelo koje je odbrana zločina? Je li umjetnička veličina moguća bez etičke, ako je zasnovana na repulzivnim etičkim postavkama? Odgovor, nažalost, glasi: jeste. O tome svjedoče Fordovi i Hoksovi vesterni.
Pogledajte, recimo, Fordove „Tragače“. To je remek-djelo. Tačka. Da Hoks nije snimio „Čovjek koji je ubio Liberti Valansa“ bio bi to najveći vestern. Junak tog filma je rasista. Tačka. Kada Indijaci otmu njegovu mladu rođaku, on kreće u potragu za njom. Sa jednim ciljem; da je ubije. Da je ubije jer nju je, drži on, život sa Indijancima bespovratno uprljao. Na koncu je neće ubiti. Djevojka, obučena kao Indijanka će, znajući da je odlučan da puca u nju, bježati od strica. Koji će je na koncu stići i reći joj: „Idemo kući, Debi“. Ljubav na koncu pobjeđuje rasizam. Ali kakva ljubav? Ne ona prema Indijancima. Nego ona prema svojoj krvi. Prema svojoj raci, rekli bi Crnogorci.
U Fordovu odbranu. Taj je čovjek imao savjest i bio je svjestan šta je učinio. Zato njegov posljednji vestern govori o stradanju Indijanaca. Govorim o „Jesen Čejena“. Ali, šta ti je život: to je ujedno i njegov najlošiji vestern. Sa druge strane: onda kada je sve bilo gotovo, kada su Indijanci bili u logoru i zauvijek markirani kao divljaci i ubice nevinih okupatora, Ford je snimio film o njihovoj patnji.
Tako je, na genocidu, nastala zemlja koja je vodeći globalni promoter i zaštitnik ljudskih prava. Njeni su filmovi o osvajanju Zapada bili iznimno popularni i u Titovoj Jugoslaviji. Koja se protivila imperijalizmu – pa i onom na Bliskom Istoku. Ali je imala soft spot za vesterne. Koji su djeci prikazivani na školskim raspustima, u Ljetnjem i Zimskom televizijskom bioskopu. I mi smo to gledali i navijali za kauboje. Iako smo znali da su Indijancima oteli zemlju a one koji su preživjeli zatočili u logore.
Jugoslovenski partizanski film bio je varijacija vestern žanra. Ali je postavka partizanskog filma bila antiimperijalna i antikolonijalna. Titovi su vesterni bili filmovi u kojima su partizani bili Indijanci, a Nijemci – bijeli okupatori. U vesternu pobjeđuje okupator. U partizanskom filmu: borac za slobodu. Partizanski fim je etički prepravljeni vestern.
Kada sam saznao da je Džon Ford rekao Bulajiću da je njegova „Neretva“ bila najbolji strani film te godine te da je trebala dobiti „Oskar“, nisam se našao u čudu. Gledajući „Neretvu“, Ford je vidio vlastiti film koji on nije snimio.
Ostaje činjenica da je vestern revizionistički, reletivizatorski žanr. Kao što su to i filmovi o ratu u Vijetnamu. Kao što su to i fimovi o učešću američkih vojnika u Somaliji („Black Hawk Down“) ili Iraku (Oskarom nagrađeni „The Hurt Locker“).
Ti filmovi su kanon. Oni su neporeciva vrijednost zapadne kulture. O tome govore nagrade, univerzitet, akademije, bezbrojni naučni radovi.
Mi smo naučeni da sebi i drugima ne postavimo pitanje: ko je ko u sukobu? Ko je zemlju okupirao a ko zemlju brani?
Stoga ja za vas imam samo jedno, jednostavno pitanje? U sukobu Izraela i Palestine: ko su kauboji a ko Indijanci?
- dr_Evil
#32479 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Vjerovatno ne, da nije bio Hamas bio bi neki drugi izgovor za "nerazgovor". Mozda danas, ali ne za godinu, i tako u krug. Ja ne vjerujem da ce Izrael stati sa prosirivanje sve dok ne zauzme citav prostor Palestine, a i sire.
Istovremeno vjerujem da ce iz Palestinskog naroda sve dok ne budu imali svoju organizovanu drzavu sa vladavinom para uvijek dolaziti ovakve slicne teroristicke grupe, bez obzira na izvor financiranja. Slicno kao sa Kurdima, ili ostalim potlacenim narodima.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#32480 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ne spamaj i ne komentariši o necemu što nema veze s temom.General War wrote: ↑19/10/2023 10:00...ja razumijem opste poznatu krilaticu balkanaca o "zavera" prema ( jucer srbima a danas prema muslimanima), ali brate malo si pozurio sa Bonskim ovlastima.
-
Dimu1927
- Haris.ba
#32482 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nikad Palestinci nece imati drzavu. I u pregovorima sto im se nudi od Izraela je nekakav protektora bez prava na upravljanje granicom i bez vojske. Pa cak i nama sa svim ludjackim kosuljama Dejtona nisu mogli ukinuti kakvu takvu vojsku.dr_Evil wrote: ↑19/10/2023 09:51Vjerovatno ne, da nije bio Hamas bio bi neki drugi izgovor za "nerazgovor". Mozda danas, ali ne za godinu, i tako u krug. Ja ne vjerujem da ce Izrael stati sa prosirivanje sve dok ne zauzme citav prostor Palestine, a i sire.
Istovremeno vjerujem da ce iz Palestinskog naroda sve dok ne budu imali svoju organizovanu drzavu sa vladavinom para uvijek dolaziti ovakve slicne teroristicke grupe, bez obzira na izvor financiranja. Slicno kao sa Kurdima, ili ostalim potlacenim narodima.
Last edited by Haris.ba on 19/10/2023 10:17, edited 1 time in total.
- Charuga
- Globalni moderator
#32483 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Vjerovatno su se teroristi Hamasa krili u njoj, ali su uspjeli pobjeći. Ili su postavili eksploziv i aktivirali ga. Ili je opet jedna Hamasova pala gdje ne treba. Ili je ...
- Capajebo
#32484 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Da li bi svi ubijeni u zadnjih 50+ godina, na obe strane, bili danas živi da Izrael ne radi ovo što radi?apsidejzi wrote: ↑19/10/2023 09:44Da li bi svi ubijeni u zadnjih 10 dana, na obe strane, bili danas zivi da Hamas nije uradio to sto je uradio 7.10?skoronikako wrote: ↑19/10/2023 09:20 Ljudi se ponasaju kao da je sve ovo pocelo 7.10., kao da prije toga nista nije ni bilo. I zanimljivo kako se uvijek prvo trazi osuda teroristickog napada, a godine terorizma i ratnog zlocina Izraela niko i ne treba osuditi. Valjda smo na to navikli, 100-200-1000-2000 mrtvih Palestinaca ne znaci mnogo.
Na kraju, sta ce donijeti te osude? Nista. Opet ce Palestinci vise ginuti nego Izraelci, svijet ce nastaviti da se bavi svojim poslom i nikome nista. Zanimljivo u jednom videu kad se prica o tome kako xy Palestinaca gine za jednog Izraelca, komentar stoji " a sta bi on, da gine isto Izraelaca kao i Palestinaca?" Valjda to svako gleda iz svoje perspektive i konta da je jedina zrtva.
U svoj su vakat partizani bile teroriste.
- dr_Evil
#32485 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
To se 100% slazem. Mada ako cemo posteno i mi smo tanana sto se tice granice.
- anex
- Nindža revizor
#32486 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Imaš vremena 1 mjesec da se gledaš u ogledalo.
- Haris.ba
#32487 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
-
statixx
#32488 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Israel-Palestine war: The wheels are coming off the cart of US Middle East policy
David Hearst
18 October 2023
https://www.middleeasteye.net/opinion/i ... g-off-cart
David Hearst
18 October 2023
https://www.middleeasteye.net/opinion/i ... g-off-cart
-
saimidin
#32489 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
A ovog plana ima itekako, samo je između redova, izrael će postati teokratija iako je i sad dobrim dijelom, a i nastaviti će sa genocidom nad palestincima
https://pescanik.net/dan-posle-4/
Ps
Možda je to jedan od razloga zašto izrael podržava islamističke teroriste po bliskom istoku, podsvijest je čudo
https://pescanik.net/dan-posle-4/
Ps
Možda je to jedan od razloga zašto izrael podržava islamističke teroriste po bliskom istoku, podsvijest je čudo
-
swanfilter
#32490 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
BBCijev novinar jucer bio u bolnici. Sam potvrđuje mnogo toga. 471 osoba mrtva.Pandakonda wrote: ↑19/10/2023 10:29 80 kreveta a navodno stotine mrtvih. Jos je Iranski portal u pitanju.
https://www.iranintl.com/en/202310183236
Sve oko te bombe smrdi jer Izrael ima najmanju koristi od toga da napadnu bolnicu. Jos pogotovo kada se pogledaju slike okolice ono nikako ne odgovara nekom zracnom napadu. Ovo sad ne govorim za krater nego za samo bolnicu, stakla itd.
Vidim na Klix clancima ljudi vec velicaju Rusiju i okrecu leđa Americi. Rusi su izgleda dobili sto su htjeli kada su sa Iranom nahuskali Hamas da napadne Izrael taman kada se situacija smirivala![]()
Kakve veze ima broj kreveta? Sjecas li se Covida i kukanja po cijelom svijetu po pitanju kapaciteta? Oh, wait, Covid je izmisljen. Zemlja je ravna ploca ...
-
Dimu1927
#32491 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Kaze 80 kreveta... sigurno se pazi na kapacitet da se slucajno ne optereti sistem zdravstveni
evo dvoje djece na jednom krevetu...
https://www.instagram.com/reel/CyjFNC2NJVv
evo dvoje djece na jednom krevetu...
https://www.instagram.com/reel/CyjFNC2NJVv
-
Dimu1927
#32492 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Jos malo "atmosfere" ispred bolnica, za ove brojace kreveta
https://www.instagram.com/reel/CycCPuPtJY7
- skupljac_zeljeza
#32493 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ne postoji Hamas 70 godina. Odakle Hamas i čiji je Hamas ima deset verzija, ali šta očekuješ od ljudi nad kojima se 70 godina provodi teror i apartheid i oni uprkos neviđenim zlodjelima uspjeli preživjeti. Ovo sadašnje rušenje kuća i stanova, ubijanje nečije djece i majki će stvoriti još jednu radikalnu militarističku skupinu. Zamisli da je tebi neko danas uništio stan do temelja i na ovoj hladnoći i ne možeš do frižidera i kupatila. U međuvremenu si odveo dijete na previjanje i ostalo je bez jedne noge i sada sa njim lutaš po ulici. Otići ćeš saditi tulipane i lale?
-
Dimu1927
#32494 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Dobro neko napisa jucer, izrael nema kontrolu medija ko prije, nije samo sta vidis na cnn da se samo to desilo...
Dodje premijer engleske kaze mi smo uz izrael a na ulicama londona gradjani protestuju protiv toga
Dodje biden kaze mi smo uz izrael a u kaptolu mu protestvuju ljudi protiv
I tako u njemackoj u spaniji itd
U CIJE IME ONDA GOVORITE MI SMO UZ IZRAEL ???
Nema vise gusenja glasa naroda ko prije diktatori zlocinci i genocidasi
Dodje premijer engleske kaze mi smo uz izrael a na ulicama londona gradjani protestuju protiv toga
Dodje biden kaze mi smo uz izrael a u kaptolu mu protestvuju ljudi protiv
I tako u njemackoj u spaniji itd
U CIJE IME ONDA GOVORITE MI SMO UZ IZRAEL ???
Nema vise gusenja glasa naroda ko prije diktatori zlocinci i genocidasi
- dr_Evil
#32495 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Brojaci kreveta su stanje drustva. Zato ja pricam odavno da mi nismo u stanju voditi rat kao sto smo bili devedesetih. Nije to isti narod, ineleket, niti kurcevitost. Danas kad bi neko pokusao da napravi generator od tockova i baci u Drinu bio bi ismijan i dio cancel kulture, tada se smatrao inovativnim.Dimu1927 wrote: ↑19/10/2023 10:39 Jos malo "atmosfere" ispred bolnica, za ove brojace kreveta
Kad je pocela korona sto je govorio onaj Stevanovic:
“U RATU 1992
– išli smo po ranjenika na liniju fronta
– operisali u nemogućim uslovima na terenu, operativna lampa mojim hirurzima je bio far od FAP-a, prikopčan na akumulator
– improvizovali do besvijesti
– mnogi medicinski tehničari su preko noći postali instrumentari i anestetičari
– u intenzivnoj njezi imali mehanički respirator (klapkalicu) i bili sretni što ga imamo
– sterilisali u partizanskom buretu
– vozili golfa na rabljeno ulje prespojeno iz boce od 2 litra
– od lične zaštitne opreme imali poderane tene i od ćebeta sklepane uniforme.
I IMALI SRCE, NIJEDNOG RANJENIKA NISMO OSTAVILI
DANAS
– nemamo zaštitne opreme, ne možemo pacijentu
– nema vozila i vozača, ne možemo pacijentu
– mogli bi se zaraziti, ne možemo pacijentu
– respiratori nisu po ISO standardu
– ne možemo ih koristiti
– improvizacije ne dolaze u obzir, mogao bi nas ko tužiti.
-
sakib_jebivjetric
-
Dimu1927
- dr_Evil
#32498 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Svaka ti cast pa mozes ovo pratit i gledatDimu1927 wrote: ↑19/10/2023 10:52 Jos malo o kapacitetima bolnica...
https://www.instagram.com/reel/CyZdcVmIVl2/
- anex
- Nindža revizor
#32499 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
sakib_jebivjetric wrote: ↑19/10/2023 10:49Smradoprimus iz Tuzleskafiskafsnjak wrote: ↑19/10/2023 09:13
Ko ovo moze podrzavati? Kooooo???? Jel ovo Hamas ?
Stoko bolesna !!!!!!!
sakib_jebivjetric wrote: ↑19/10/2023 10:50Ljude banuješ, a šupci ti po temi orgijaju, guraju zločinačku propagandu, ismijavaju se sa žrtvama.
Bravo majstore.
Hajd i ti vidi sta ima tamo, 1 mjesec
- Pandakonda
#32500 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
https://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-67147059swanfilter wrote: ↑19/10/2023 10:37BBCijev novinar jucer bio u bolnici. Sam potvrđuje mnogo toga. 471 osoba mrtva.Pandakonda wrote: ↑19/10/2023 10:29 80 kreveta a navodno stotine mrtvih. Jos je Iranski portal u pitanju.
https://www.iranintl.com/en/202310183236
Sve oko te bombe smrdi jer Izrael ima najmanju koristi od toga da napadnu bolnicu. Jos pogotovo kada se pogledaju slike okolice ono nikako ne odgovara nekom zracnom napadu. Ovo sad ne govorim za krater nego za samo bolnicu, stakla itd.
Vidim na Klix clancima ljudi vec velicaju Rusiju i okrecu leđa Americi. Rusi su izgleda dobili sto su htjeli kada su sa Iranom nahuskali Hamas da napadne Izrael taman kada se situacija smirivala![]()
Kakve veze ima broj kreveta? Sjecas li se Covida i kukanja po cijelom svijetu po pitanju kapaciteta? Oh, wait, Covid je izmisljen. Zemlja je ravna ploca ...
Covjek nije nista potvrdio nego je samo prenio informaciju koju su mu rekli Palestinski zdravstveni radnici. I odakle njima odma ta informacija ? Pa Izraelu je trebalo par dana da prebroji mrtve na onome koncertu a kamoli za sve koji su ubijeni taj dan. Jeste li vi svjesni koliko bi trebalo vremena da se toliki ljudi prebroje pod ruševinama ? Kojih uopšte nema kao sto se vidi na slikama.
Znaci Izrael ima bombe sa kojima rusi zgrade do temelja ali odjednom je jel ovdje samo par auta zapaljeno sa malim kraterom
Ako ovo vama izgleda kao mjesto koje je Izraelska raketa udarila ja vam se divim onda