zasto su islamske drzave tako nazadne?
Islam - pitanja i odgovori
- Hajvan
- iClass
#5802 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nije nazadna nego imaju pravila koja se moraju poštovati. Ona je namjerno provocirala i dobila šta je zaslužila.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
- Hajvan
#5804 Re: Islam - pitanja i odgovori
oke
nisam trebo' citirati post jer-->
genralno pitanje je; zasto su islamska drustva nazadna?
nisam trebo' citirati post jer-->
genralno pitanje je; zasto su islamska drustva nazadna?
-
broj dva
#5805 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sve sto jedem jedem namjerno, ukljujuci i svinjetinu. Dakle do bislile je, da nije rekla bismila ne bi je kaznili ?Zato ja smijem klempe iako sam iz muslimanske familije, jer ne kazem bismila ? A sta da je jela za ramazan ili bajram, je li tada provokacija ako jede a suti ?
Pokusavam shvatiti sta je u stvari problematicno kome, je li do indonezije i njenih zakona, je li do rjeci bismila ili je do nazadni indonezana ili je do islama, sta se desava...
-
broj dva
#5806 Re: Islam - pitanja i odgovori
Svinjetina sama po sebi nije zabranjena u indoneziji, izgleda da je zabranjena samo muslimanima i onima koje drustvo smatra muslimanima iako su nereligiozni. Meni se cini da je ovdje rjec o religijskoj diktaturi, nesto poput talibana ili inkvizicije samo sto je rjec o indoneziji
- W0rM
#5807 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nije, ali huljenje i ismijavanje vjere jesu. Mlada se pravila pametna na tiktoku i trpi posljedice. Uzrok i posljedica. Isto kao nekad u SFRJ verbalni delikt.broj dva wrote: ↑25/09/2023 13:17Svinjetina sama po sebi nije zabranjena u indoneziji, izgleda da je zabranjena samo muslimanima i onima koje drustvo smatra muslimanima iako su nereligiozni. Meni se cini da je ovdje rjec o religijskoj diktaturi, nesto poput talibana ili inkvizicije samo sto je rjec o indoneziji
-
broj dva
#5808 Re: Islam - pitanja i odgovori
Bravo, dobra usporedba. Tako su moga dedu 48 na goli otok jer je pitao za Staljinovu sliku (nakon rezolucije informbiroa)W0rM wrote: ↑25/09/2023 13:18Nije, ali huljenje i ismijavanje vjere jesu. Mlada se pravila pametna na tiktoku i trpi posljedice. Uzrok i posljedica. Isto kao nekad u SFRJ verbalni delikt.broj dva wrote: ↑25/09/2023 13:17
Svinjetina sama po sebi nije zabranjena u indoneziji, izgleda da je zabranjena samo muslimanima i onima koje drustvo smatra muslimanima iako su nereligiozni. Meni se cini da je ovdje rjec o religijskoj diktaturi, nesto poput talibana ili inkvizicije samo sto je rjec o indoneziji
I ovo u Indoneziji je jednako pravedno i jednako smisleno kao komunisticki verbalni delikt.
A ono da je bog milostiv, mozda jeste ali sljedbenici na zemlji sigurno nisu...
- W0rM
#5809 Re: Islam - pitanja i odgovori
Druze, tako je kako je, ne svidja ti se? Selis se gdje mislis da je bolje. Hanuma je znala psoljedice, to sto nije postovala zakon, njen problem.broj dva wrote: ↑25/09/2023 14:24Bravo, dobra usporedba. Tako su moga dedu 48 na goli otok jer je pitao za Staljinovu sliku (nakon rezolucije informbiroa)
I ovo u Indoneziji je jednako pravedno i jednako smisleno kao komunisticki verbalni delikt.
A ono da je bog milostiv, mozda jeste ali sljedbenici na zemlji sigurno nisu...
- Dope_Man
#5810 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zato sto se u 2023-coj godini prilicno strogo vode propisima i obicajima napisanim prije skoro 1500 godina.
I Evropa bi djelovala kao nazadno drustvo da se danas ponasamo po pravilima iz 600 i neke.
- iClass
#5811 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne razumijem lokalnog imama, kojem na dnevnim namazima bude 10 ljudi (od čega je 4-5 selefije). Ispred džamije mu derneci stalno, koncerti, mjesto gdje svakog petka i subote omladina se odvali od alkohola...
I onda konačno kad na bajram mu dođe ljudi u džamiju (i jedini put) on se njima obraća kao da ne ispuštaju Kur'an iz ruku i kao da su redovni na namazima. Zašto se ljudima koji apsolutno ne bendaju islam osim za bajram obraća sa "braćo muslimani" pa onda "mi ovdje praktikujemo islam" pa čak i da su to najbolji muslimani u svijetu.
Zašto im laže?? Zašto im ne kaže otvoreno šta kaže Kur'an, hanfijski mezheb i na kraju IZ oko ljudi koji ne klanjaju 5 vakata a kamo li ljudi koji ne dolaze čak i na džumu. Da li je u pitanju strah za radno mjesto? Da li on stvarno misli da ljudi koji za 50 godina života znaju samo fatihu, ne dolaze u džamiju osim za bajram su "najbolji muslimani" itd.
Ovo me već duže vrijeme muči. Jer mogu zamislit koliko je Bošnjaka ovako umrlo misleći da stvarno su "najbolji muslimani" jer im je hodža fillovao mozak.
I onda konačno kad na bajram mu dođe ljudi u džamiju (i jedini put) on se njima obraća kao da ne ispuštaju Kur'an iz ruku i kao da su redovni na namazima. Zašto se ljudima koji apsolutno ne bendaju islam osim za bajram obraća sa "braćo muslimani" pa onda "mi ovdje praktikujemo islam" pa čak i da su to najbolji muslimani u svijetu.
Zašto im laže?? Zašto im ne kaže otvoreno šta kaže Kur'an, hanfijski mezheb i na kraju IZ oko ljudi koji ne klanjaju 5 vakata a kamo li ljudi koji ne dolaze čak i na džumu. Da li je u pitanju strah za radno mjesto? Da li on stvarno misli da ljudi koji za 50 godina života znaju samo fatihu, ne dolaze u džamiju osim za bajram su "najbolji muslimani" itd.
Ovo me već duže vrijeme muči. Jer mogu zamislit koliko je Bošnjaka ovako umrlo misleći da stvarno su "najbolji muslimani" jer im je hodža fillovao mozak.
-
Piaty
#5812 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sve si super ultimativno u pravu.iClass wrote: ↑18/10/2023 21:28 Ne razumijem lokalnog imama, kojem na dnevnim namazima bude 10 ljudi (od čega je 4-5 selefije). Ispred džamije mu derneci stalno, koncerti, mjesto gdje svakog petka i subote omladina se odvali od alkohola...
Ja npr. ne idem na Bajram namaz i to baš od vremena kada sam počeo regularno klanjati. Do tada sam išao na Bajram namaz, kasnije kafica, pa oko podne ide piva, a naveče se olešimo kolektivno.
Hajd sada vidim da su ta vremena stvarno ostala iza nas što je pohvalno. Ali suštinski se opet ništa nije promijenilo osim toga.
Ti kažeš da te sve te pojave koje si naveo muče ili začuđuju, a moja je teorija da je to stanje koje svima odgovara, ma kolika to bila tuga za naš ummet. Kada institucija te ovce uvjeri da su "najbolji" muslimani, to je njima sasvim dovoljan alibi da nastave sa "lijepim bosanskim običajima", a "pastiri" zadržavaju svoje redovne pretplatnike.
- Bloo
- Globalna šefica
- Bloo
- Globalna šefica
- iClass
#5815 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nekako mi licemjerno od strane IZ da sami oko nekih stvari navode da su veliki grijesi i da se toga treba klonuti, a onda kada vide da to rade Bošnjaci onda traže neke isprike samo da bi se ostalo na tome da se radi o super muslimanima. Jer ja sam analizirao malo fetve IZ odnosno bosanske uleme (da ne kaže ko da gledam neke arape i sl.) i prema tim fetvama 80% Bošnjaka se ne može ni staviti u islam a kada pitaš BH ulemu za Bošnjake "to su naši muslimani, najbolji".Piaty wrote: ↑18/10/2023 23:14 Sve si super ultimativno u pravu.
Ja npr. ne idem na Bajram namaz i to baš od vremena kada sam počeo regularno klanjati. Do tada sam išao na Bajram namaz, kasnije kafica, pa oko podne ide piva, a naveče se olešimo kolektivno.
Hajd sada vidim da su ta vremena stvarno ostala iza nas što je pohvalno. Ali suštinski se opet ništa nije promijenilo osim toga.
Ti kažeš da te sve te pojave koje si naveo muče ili začuđuju, a moja je teorija da je to stanje koje svima odgovara, ma kolika to bila tuga za naš ummet. Kada institucija te ovce uvjeri da su "najbolji" muslimani, to je njima sasvim dovoljan alibi da nastave sa "lijepim bosanskim običajima", a "pastiri" zadržavaju svoje redovne pretplatnike.
Kao što kažeš sve to narodu odgovora, normalno je da narodu odgovara da se oleši za NG, Prvi maj i sl. Normalno je da im je mrsko klanjati dnevne namaze jer valja malo discipline ali ne razumijem zašto su se imami tome prilagodili, zašto baš za taj Bajram kada imaju najviše ljudi ne kažu istinu, ne kažu da je većina ljudi u problemu, da većina ljudi možda i nisu muslimani uopšte. Oni to opisuju kao da se samo čeka da Bošnjo umre i eto ga u džennet odmah bez problema. Mada i kada neki imam pokuša da nešto kaže bude jako kritikovan od strane "najboljih muslimana", tako je jedan imam komentarisao to što se ljudi oleše za prvi maj, ispod sve komentari sa dosta lajkova "ovo je Bosna, nek se omladina zabavlja, nije ovo S. Arabija". Jednostavno su stvorili tu atmosferu u kojoj "muslimanima" ne znači ništa ni Kur'an ni Allah dž.š. ni Muhammed s.a.w.s. ako im spomeneš ajet, hadis, mišljenje Ebu Hanife r.a. ljudi ne bendaju a ako im kažeš da su loši muslimani eto ih odmah sa "ekstremisto" itd.
Kao što kažeš IZ ide na kvantitet a ne kvalitet. Što je ono šteta, ne znam kako je imamu svejedno stalno ukupavati ljude koji su živjeli pored džamije a nisu nikad ušli u nju, a viđao ih je po kafanama. Mislim, šta taj imam misli, kako će taj čovjek odgovori u Kaburu ili kako će uopšte na Sudnjem Danu ako je prvo pitanje namaz, umjesto da nakon svake dženaze dobro podsjeća ljude na hutbama oni im tepa sa "u hajru ste,umrete samo još i eto vam Džennet." Ja lično bih ljude koje volim upozorio na to i ne bih im lagao da su u hajru kad nisu.
-
John Cleese
#5816 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne samo seks prije braka nego kriminalizira vanbracni seks opcenito i taj zakon je primjenjiv kako na drzavljane Indonezije tako i na strane drzavljane koji se zeznu i posjete bas te krajeve pored toliko ljepsih i u svakom smislu gostoljubivijih sirom planete
-
John Cleese
#5817 Re: Islam - pitanja i odgovori
Postoje i takva nastojanja - katolibani, na primjer, se upinju ne bi li postigli, izmedju ostalog, zabranu psovanja boga u Hrvatskoj
Ali dzaba se trude. Negdje prije, negdje kasnije, religija ce se u Evropi svesti na adekvatnu formu - cist folklor
- W0rM
#5818 Re: Islam - pitanja i odgovori
U vecini drzava postoje stvari koje ne smijes reci, u Holandiji ne smijes opsovati kraljevsku porodicu, u Njemackoj nijekati holokaust itd. U americi kao mozes reci sve i svasta, dok te mediji ili MIB ne uhvate i ne razpnu fizicki ili metaforicki, pa se opet smatraju zemljama slobode govora.
Btw. koliko se moze ovo okarakterisati kao sloboda govora? Ovo je promocija (za Indonezane) nedolicnog ponasanja. Da je ona to privatno uradila, niko ne bi ni znao za to, posto je to javno uradila i time promovisala nesto protiv zakona sada placa cijenu, kao sto bi i bilo gdje drugo.
- W0rM
#5819 Re: Islam - pitanja i odgovori
- Dope_Man
#5820 Re: Islam - pitanja i odgovori
Stvar sa slobodom govora je u tome KO te napada. Sloboda govora znaci da mozes kritikovati drzavu i da neces samo zbog kritike otici u zatvor, tj. da te drzava nece ganjati, a niko te nece stititi od kritike ili pohvala javnosti. To da li ce te mediji razapeti ili ne je stvar privatnih kompanija i pojedinaca, drzava te nece uhapsiti ni ako opsujes predsjednika nit ako mu gladis jajca - i to je sustina slobode.W0rM wrote: ↑19/10/2023 08:26U vecini drzava postoje stvari koje ne smijes reci, u Holandiji ne smijes opsovati kraljevsku porodicu, u Njemackoj nijekati holokaust itd. U americi kao mozes reci sve i svasta, dok te mediji ili MIB ne uhvate i ne razpnu fizicki ili metaforicki, pa se opet smatraju zemljama slobode govora.
Btw. koliko se moze ovo okarakterisati kao sloboda govora? Ovo je promocija (za Indonezane) nedolicnog ponasanja. Da je ona to privatno uradila, niko ne bi ni znao za to, posto je to javno uradila i time promovisala nesto protiv zakona sada placa cijenu, kao sto bi i bilo gdje drugo.
Nisam znao to za kraljevsku porodicu, i smatram to debilnim sto - ako je vec slucaj - ocito i jeste zaostavstina starih sistema gdje je vladao monarh protiv kojeg nisi imao slobodu nista reci, sto je i danas slucaj u prakticno svakoj diktaturi.
S druge strane, za negiranje nekih stvari, poput holokausta ili u BiH genocida se potpuno slazem da treba biti kaznjivo, jer laganje o takvim velikim historijskim dogadjajima je priprema podloge za ponavljanje istih.
- W0rM
#5821 Re: Islam - pitanja i odgovori
"Sloboda govora" na Zapadu je toliko prividna da mi se povraca od toga. Kao sloboda govora, kad se Palestinci trebaju okupiti u proteste, to je Njemackoj problem, kad treba tacno reci ko je pogodio raketom bolnicu u Gazi, to je problem, kad se pravi u Francuskoj karikatura o Muhammedu s.a.w.s to je oke, ali o Natenyahu u Guardianu britanskom napravis karikaturu ostajes bez posla.Dope_Man wrote: ↑19/10/2023 08:37Stvar sa slobodom govora je u tome KO te napada. Sloboda govora znaci da mozes kritikovati drzavu i da neces samo zbog kritike otici u zatvor. To da li ce te mediji razapeti ili ne je stvar privatnih kompanija i pojedinaca, drzava te nece uhapsiti ni ako opsujes predsjednika nit ako mu gladis jajca - i to je sustina slobode.W0rM wrote: ↑19/10/2023 08:26
U vecini drzava postoje stvari koje ne smijes reci, u Holandiji ne smijes opsovati kraljevsku porodicu, u Njemackoj nijekati holokaust itd. U americi kao mozes reci sve i svasta, dok te mediji ili MIB ne uhvate i ne razpnu fizicki ili metaforicki, pa se opet smatraju zemljama slobode govora.
Nisam znao to za kraljevsku porodicu, i smatram to debilnim sto - ako je vec slucaj - ocito i jeste zaostavstina starih sistema gdje je vladao monarh protiv kojeg nisi imao slobodu nista reci, sto je i danas slucaj u prakticno svakoj diktaturi.
S druge strane, za negiranje nekih stvari, poput holokausta ili u BiH genocida se potpuno slazem da treba biti kaznjivo, jer laganje o takvim velikim historijskim dogadjajima je priprema podloge za ponavljanje istih.
Vise slobode govora imas u Bosni nego u bilo kojoj drugoj Zapadnoj zemlji.
- vaučer
#5822 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pitanje, pošto imam površno poznavanje Islama. Postoje li u Islamu određene životinje koje su, hm kako da ovo formuliram, recimo istaknute na neki način? Ne kao obožavanje životinja naravno, više kao neke koje imaju posebnije mjesto kroz narativ i /ili metafore Kurana.
- n+1
- Dope_Man
#5824 Re: Islam - pitanja i odgovori
Procitaj opet prethodni odgovor. To za karikature je stvar PRIVATNE KOMPANIJE. Nije drzava nikog kaznila jer crta Muhameda il Natanjahua, vec privatna kompanija koja ima svoju agendu.
Protesti su opet stvar vrhunske manipulacije Izraela s jedne strane, i teroristickog napada Hamasa sa druge. Ono sto je zapocelo novi val nasilja u Izraelu jeste teroristicki napad Hamasa, i o tome nema sumnje. I jos dodaj klasicne medijske spinove u kojima je Izrael majstor, ali i izjave raznih ekstremista koji slave djelo Hamasa (a ne samo da traze podrsku za Palestinu) i imas to da se okupljanja smatraju podrskom terorizmu - koliko to stvarno jesu ili nisu, u to necu ulaziti. Ali to je slika tih okupljanja koju imaju lokalci i naravno da nece dozvoljavati slavljenje terorizma. Opet kazem, da se pametnije radi ta borba za osvjetljenje situacije u Gazi, bilo bi i drugacije.
Uglavnom, svakako da imas slobodu govora na zapadu koju nemas u monarhijama i to je cinjenica koliko god ti trazio losih slucajeva na zapadu (kojih svakako ima, niko to ne moze poreci) jer za svaki takav imas 100 u bilo kojoj diktaturi, ukljucujuci i one sa podlogom u Islamu.
Protesti su opet stvar vrhunske manipulacije Izraela s jedne strane, i teroristickog napada Hamasa sa druge. Ono sto je zapocelo novi val nasilja u Izraelu jeste teroristicki napad Hamasa, i o tome nema sumnje. I jos dodaj klasicne medijske spinove u kojima je Izrael majstor, ali i izjave raznih ekstremista koji slave djelo Hamasa (a ne samo da traze podrsku za Palestinu) i imas to da se okupljanja smatraju podrskom terorizmu - koliko to stvarno jesu ili nisu, u to necu ulaziti. Ali to je slika tih okupljanja koju imaju lokalci i naravno da nece dozvoljavati slavljenje terorizma. Opet kazem, da se pametnije radi ta borba za osvjetljenje situacije u Gazi, bilo bi i drugacije.
Uglavnom, svakako da imas slobodu govora na zapadu koju nemas u monarhijama i to je cinjenica koliko god ti trazio losih slucajeva na zapadu (kojih svakako ima, niko to ne moze poreci) jer za svaki takav imas 100 u bilo kojoj diktaturi, ukljucujuci i one sa podlogom u Islamu.
-
John Cleese
#5825 Re: Islam - pitanja i odgovori
Evo covjek je vec spomenuo pcelu, a tu je i stoka opcenito, pa krava, zatim slon, a i pauk i mravivaučer wrote: ↑19/10/2023 08:43 Pitanje, pošto imam površno poznavanje Islama. Postoje li u Islamu određene životinje koje su, hm kako da ovo formuliram, recimo istaknute na neki način? Ne kao obožavanje životinja naravno, više kao neke koje imaju posebnije mjesto kroz narativ i /ili metafore Kurana.